kruszynka.net 05.04.11, 15:20 Jakie zajęcia są prowadzone w ramach wczesnego wspomagania. Gdzie i jak załatwia się wczesne wspomaganie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yogisia Re: Wczesne wspomaganie 05.04.11, 16:53 Jakie zajęcia są prowadzone w ramach wczesnego wspomagania? Najczęściej z psychologiem, pedagogiem i logopedą ale mogą być też inne. 4-8 godzin w miesiącu. Gdzie i jak załatwia się wczesne wspomaganie? W poradniach psychologiczno-pedagogicznych.Trzeba złożyć wniosek o orzeczenie o potrzebie ww i przynieść zaświadczenia wskazujące taką potrzebę (od lekarza, psychologa ale najlepiej najpierw zadzwonić i zapytać co potrzebują) Skąd jesteś? Może ktoś poradzi Ci dobrą poradnię? Odpowiedz Link
kruszynka.net Re: Wczesne wspomaganie 05.04.11, 21:21 Dla mnie najbliżej jest Kraków. Wiem ,że na spadochroniarzy prowadzą takie zajęcia ale tylko logopedyczne a problemy z mową to niestety nie jedyny problem mojej córci. Zależałoby mi na szerszym wachlarzu. Czy w poradniach jest jakaś rejonizacja ? Czy te ośrodki wczesnego wspomagania są podpięte pod konkretne poradnie czy też o orzeczenie mogę starać się w obojętnie jakiej poradni. Nie ma to jak dobrze poinformowana neurolog ,która powiedziała mi, że takie zajęcia prowadzi się dla dzieci od trzech lat. Gdyby nie ona to moja myszka może już korzystałaby z takich zajęć. Odpowiedz Link
yogisia Re: Wczesne wspomaganie 06.04.11, 20:20 Witaj! Tu Kraków :) Tak mi się nawet kojarzyło, że już kiedyś pytałaś o coś w Krakowie? Tu jest wykaz poradni psychologiczno-pedagogicznych: www.krakow.pl/bezbarier/3681,artykul,poradnie_.html Są i rejonowe i specjalistyczne - nierejonowe. Orzeczenie o potrzebie wczesnego wspomaganiu powinnaś dostać stosunkowo szybko w poradni na Półkolu: Ośrodek Wczesnej Pomocy Psychologicznej ul. Półkole 11 tel.: 12 412-15-66 My tam robiliśmy dla córeczki. Od złożenia papierów do dostania zaświadczenia minęły chyba 2 tygodnie. Potem robiliśmy tam orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego i też było migiem. Dlatego polecam. Na miejscu wypełniasz wniosek, ale sugerowałabym wcześniej zadzwonić i zapytać jakie chcą załączniki - my dawaliśmy zaświadczenia lekarskie, od psychologa i orzeczenie o niepełnosprawności, jeśli dobrze pamiętam. Po złożeniu wniosku zaraz Ci powiedzą kiedy będzie komisja (nie musisz na nią przychodzić, chyba że chcesz albo Ci każą). Zaraz potem dostaniesz zaświadczenie, z którym idziesz do ośrodka, w którym jest wczesne wspomaganie. Wykaz ośrodków, które prowadzą wczesne wspomaganie w Krakowie jest tu: www.krakow.pl/bezbarier/3684,artykul,wczesne_wspomaganie_rozwoju_dziecka.html Jest też Maltańskie Centrum Pomocy Dzieciom: www.centrummaltanskie.eu/centrum,4 Nasza Elcia chodziła półtora roku na wczesne wspomaganie do szkoły na Dygasińskiego (cudo! polecam z całego serca!), a od 2 lat jest w przedszkolu i na ww w Centrum Maltańskim - też jest fajnie :) Dużo dobrego w Krakowie słychać o Przedszkolu nr 100 na oś Uroczym, ale to dla nas drugi koniec miasta, więc nie interesowałam się bliżej. Poza tym o specjalistycznych dla niewidzących (Praska), niesłyszących (Spadochroniarzy lub Niecała), autyzm (Zacisze) My niestety dłużej czekaliśmy na miejsce w ośrodku niż na orzeczenie, nie pamiętam już jak długo ale chyba miesiąc czy więcej? Proponuję podzwoń i popytaj, może gdzieś córkę zapiszą już na termin a orzeczenie doniesiesz? Tak żeby załatwiać równolegle. Acha, nasze ww w szkole na Dygasińskiego miało tę wadę, że było tylko w trakcie roku szkolnego tj. bez lipca i sierpnia. Przypuszczam, że tak będzie we wszystkich szkołach, ale może przy przedszkolach albo na Półkolu będzie cały rok? Zapytaj. Prócz wczesnego wspomagania możesz jeszcze starać się np. o hipoterapię czy basen, ale nie wiem czy córci się przyda? Trzymam kciuki, uściskaj córcię, jak coś to pytaj, serdeczności, Kasia A neurolożce daj rozporządzenie ministra, grr! :( Odpowiedz Link
yogisia Dla pani neurolog 06.04.11, 20:24 Niech sobie poczyta! dziennikustaw.gov.pl/D2009023013301.pdf Odpowiedz Link
mts_0 Re: Wczesne wspomaganie 05.04.11, 20:27 Mój 13 m-czny synek ma rehabilitację, zajęcia z terapii ręki z logopedą (dzieci bawią się różnymi rzeczami: szyszkami, kisielem, kulkami. papierem itp.), zajęcia Veroniki Sherbone (wierszyki, masażyki, ciągnięcie na kocu itp.), poza tym również indywidualnie z logopedą psychologiem itp. Zorientuj się, ile i jakie masz u siebie takie ośrodki, bo czasem jest w nich pewna specjalizacja, np. dla dzieci niesłyszących i problemami z mową, z zespołem Downa itp. Odpowiedz Link
alicez Re: Wczesne wspomaganie 06.04.11, 15:48 Ja zaczęłam od kontaktu z najbliższą Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną i tam mnie pokierowali. Najpierw na badanie, potem komisję orzekającą a teraz jak tylko wyjdziemy ze szpitala zapisujemy się na zajęcia z psychologiem rozwojowym i logopedą. Odpowiedz Link
firr Re: Wczesne wspomaganie 05.08.11, 11:36 O wczesnym wspomaganiu w Krakowie, można podyskutować na świeżo założonym przez Fundację Instytut Rozwoju Regionalnego wspólnie z Urzędem Miasta Krakowa forum dla rodziców dzieci niepełnosprawnych. Co tydzień na pytania forumowiczów odpowiadać będą eksperci z dziedziny prawa, rehabilitacji i psychologii. Forum można znaleźć na stronie www.wczesnewspomaganie.firr.pl Odpowiedz Link
firr Re: Wczesne wspomaganie 10.08.11, 08:33 O wczesnym wspomaganiu w Krakowie, można podyskutować na świeżo założonym przez Fundację Instytut Rozwoju Regionalnego wspólnie z Urzędem Miasta Krakowa forum dla rodziców dzieci niepełnosprawnych. Co tydzień na pytania forumowiczów odpowiadać będą eksperci z dziedziny prawa, rehabilitacji i psychologii. Forum można znaleźć na stronie www.wczesnewspomaganie.firr.pl Odpowiedz Link
konwaliowa.pl Re: Wczesne wspomaganie 03.11.11, 18:55 System Wczesnego Wspomagania Rozwoju Dziecka już od kilku lat funkcjonuje w Warszawie, a jest nim objęta zaledwie garstka dzieci. Od stycznia 2012 roku ta forma pomocy dzieciom będzie dostępna w naszej Poradni. Terapie, które będą dostępne bezpłatnie: -terapia pedagogiczna -terapia psychologiczna -terapia Integracji Sensorycznej -terapia logopedyczna -rehabilitacja, fizjoterapia -terapia ręki (mała motoryka) -terapia EEG-Biofeedback Aby dziecko mogło uczestniczyć w terapii w ramach Wczesnego Wspomagania Rozwoju musi posiadać opinię o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju, wydaną przez zespół orzekający publicznej bądź niepublicznej poradni psychologiczno - pedagogicznej. Taki zespół działa także w naszej poradni. Więcej informacji znajdziecie na: www.konwaliowa.pl/poradnia-wspomaganie.php oraz na www.pomocdziecku.um.warszawa.pl/index.php?wiad=342 można tez do nas dzwonić 22 353 22 66 lub pisać poradnia@konwaliowa.pl a nawet zjawić się osobiście: Ul. Kowalczyka 1 A, Warszawa. Odpowiedz Link
mts_0 Re: Wczesne wspomaganie 03.11.11, 20:08 Witam, czy z zajęć w ramach wczesnego wspomagania rozwoju można korzystać w kilku ośrodkach równocześnie? Odpowiedz Link
konwaliowa.pl Re: Wczesne wspomaganie 03.11.11, 20:23 Z informacji uzyskanych w Biurze Edukacji w Warszawie wynika, że można korzystać z tej formy pomocy w kilku ośrodkach jednocześnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link