Dodaj do ulubionych

Metoda Vojty

03.10.05, 21:09
Witam!!!!Pisze tu pierwszy raz i mam pytanie do was dziewczyny
czy u swojego dziecka zauważyliście ujemne strony vojty!???
mój synek teraz siedem lat ćwiczony był vojtą od 4 miesiąca zycia przez 2,5
roku bo groziło mu porażenie cztero kończynowe i lekarz powiedział że będzie
chodził w wieku 6 lat a tu niespodzianka w czasie ćwiczen vojtą postępy były
bardzo szybko ale w tej chwili ruchowo jest bardzo sprawny ale nie mówi jedni
zwalaja na vojte a drudzy że to nie ma nic wspólnego i dlatego jest to moje
pytanie
pozdrawiam
Aga
Obserwuj wątek
    • trolka72 Re: Metoda Vojty 04.10.05, 06:11
      Ja sie nie znam, ale wydaje moi sie, ze nie ma nic wspólnego- no, chyba, ze
      Vojta były dla niego traumą. Mój mały ma 5 msc, ćwiczony Vojtą, a gaworzy jak
      dziki i to wyraźnie komunikatywnie. No, ale jak bedzie dalej nie
      wiadomo.Zapytam się swojej terapeutki, to napiszę Tobie co powiedziała, ale
      dopiero w przyszłym tygodniu.
      • aga2212 Re: Metoda Vojty 04.10.05, 11:23
        Dzięki a co jest twojemu synkowi może mieszkasz warszawie i może rehabilitujesz
        synka tam gdzie ja rehabilitowałam dałam to pytanie bo chce się zorientować czy
        wszyscy są zgodni czy są różne zdania
        aga
        pozdrawiam
    • trolka72 Re: Metoda Vojty 04.10.05, 11:25
      Mieszkam w Poznaniu, rehabilituje nas terapeuta Vojty stąd. Mały miał/ma
      podwyższone napiecie w barkach, pomału kończymy , ale jeszcze trochę nam
      zostało.
      • beciakoz Re: Metoda Vojty 04.10.05, 14:33
        Ja znam dziewczynkę ma obecnie 11 lat była rehabilitowana met. Vojty przez pół
        roku jest bardzo mądra mimo że była wcześniakiem szybciej umiała wszystko w
        wieku przedszkolnym niż jej rówieśnicy. Ja słyszałam że matoda nawet stymuluje
        również mózg. Mój syn też jest ćwiczony Vojtą już prawie pół roku ale przed
        nami długa droga, mamy dużo do wyeliminowania.
        • iwpal Re: Metoda Vojty 06.10.05, 17:19
          Znam wiele dzieci cwiczonych obecnie lub kiedyś met.Vojty - i jedne mówią a
          inne nie i nie jest to ani wina ani zasługą Vojty, tylko głębolosci lub też
          rodzaju zaburzeń neurologicznych, które mają. Problem z napięciem często nie
          jest sam z siebie wyizolowanym objawem, tylko najbardziej w niemowlęctwie
          widocznym efektem złej pracy mózgu. Ale, ale chyba sie powtarzam, bo coś w
          kaffce juz też było :-))
          Ja jestem zboczona na tym punkcie, ale lepiej cos wyłapac wcześniej niż
          później.
    • jovanka5 Re: Metoda Vojty 07.10.05, 11:23
      Vojta ma sporo ujemnych stron, o czym się głosno nie mówi, albo też wybiera
      się "mniejsze zło". Mój syn też był ćwiczony- nie mówił do ponad 3 lat. Był
      bardzo sprawny ruchowo. Jak mówił jeden z lekarzy - nie może się wszystko
      rozwijać szybko: i ruch i mowa, dlatego najpierw rozwija się jedno, a potem
      drugie. Poza tym po Voicie sa też skutki psychologiczne - często jest wymagana
      terapia....
      • leda17 Re: Metoda Vojty 14.10.05, 19:20
        Witam CIę

możesz coś wiecej napisać o tych przemilczanych skutkach reh. met Vojty, bardzo
        bym była wdzięczna, pzdr.
        • aga2212 Re: Metoda Vojty 14.10.05, 20:09
          Ostatnio rozmawiałam z terapeutką od SI na temat vojty bo mój synek był
          ćwiczony tą metodą nie ma żadnego wpływu vojta na rozwój umysłowy dziecka a
          nieraz bardzo pomaga bo jak wiadomo vojta jest metodą punktową i wpływa też na
          prace mózgu ale ile jest mam na forum tyle opini na ten temat mój był
          rehabilitowany przez 2,5 roku bez metody tej by jeździł na wózku i nie powiem
          nic złego o tej metodzie moja siostrzenica też była rehabilitowana tą metodą
          rozwija się super a nawet nad swój wiek to jeszcze jeden wniosek ile dzieci
          tyle objawów
          pozdrawiam
          aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka