Dodaj do ulubionych

Jestem przerażona

25.11.05, 08:29
Moje dziecko też ma obniżone napięcie mięśniowe, nie siedzi i na dodatek nie
mogę z nim ćwiczyć do siadu bo ma silne skrzywienie kręgosłupa. Jest dosyć
ruchliwy, ale te odruchy nie są takie jak u zdrowego dziecka. Cwiczymy z nim
dopiero od siódmego miesiąca, czyli bardzo późno. Widziałam że z nim jest coś
nie tak, ale lekarze zapewniali, że zdogoni rówieśników. Mąż też mówił żebym
nie wariowała i była dobrej nadziei. Taraz wiem że nie trzeba było ich
słuchać tylko działać. Ćwiczymy metodą bobath, są postępy, ale zastanawiam
się czy nie wprowadić też vojty.Podobno jak są postępy to jest nadzieja, że
dziecko będzie się rozwijać? Niech mi ktoś napisze coś optymistycznego.
Proszę.
Obserwuj wątek
    • uma76 Re: Jestem przerażona 25.11.05, 09:11
      Przede wszystkim spróbuj skonsultować się z innym lekarzem. Chodzicie do
      neurologa, rehabilitanta? Jakie badania robiliście? To ważne. Na własną ręke
      niczego nie wprowadzaj, nie zmieniaj. Tą drogą nikt nie pomoże Ci tak, jak bys
      tego chciała. Możemy Cie tylko wspierać. Wiem co czujesz, jakie przerażenie i
      panika Cię ogarnia. To normalne uczucia, ale musisz je opanować. Możesz sobie
      pozwolic na nie tylko na chwilę, a potem do roboty! Działaj! To nie prawda, że
      jest za późno! Na prawdę możecie jeszcze dużo pomóc swojemu dziecku! Szukaj
      lekarza. Napisz skąd jesteś, może ktoś będzie mógł Ci podpowiedzieć jakiegos
      dobrego specjalistę.
      Mocno cie przytulam. A dzieciaczka uściskaj!
      Pozdrawiam
      • annia.7 Re: Jestem przerażona 25.11.05, 09:24
        Miał robiony tomograf głowy w Centrum w Warszawie i mózg podobno rozwija się
        dobrze i nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Miał też robione badania
        metaboliczne i też nic nie wykazało. Chodzimy do neurologa, teraz właśnie
        idziemy do dr rehabilitacji i jestem ciekawa co mi powie, czy vojta byłaby dla
        niego pomocna.W marcu czeka nas jeszcze genetyka. Mam nadzieję, że wszystko
        będzie w porządku. Chodzę z nim również na basen. Czy są również jakieś
        ćwiczenia specjalne w wodzie?
        • beataklaudia Re: Jestem przerażona 25.11.05, 09:57
          Witaj,
          Też uważam , że powinnać dziecko skonsultować u drugiego neurologa, chociażby
          po to , że samą siebie przekonać co dziecku dolega i wierzyć w diagnoze
          lekarza...ale co by nie zostałe zdiagnozowane i jak by nie zostale nazwane to
          po prostu jak my wszystkie musisz z dzieckiem ćwiczyć po to droga do sukcesu
          naszch dzieci. I Bobath i wojta - obie met. ćwiczeń są ok..w zależności od
          problemu jedna jest bardziej efektywna druga mnie. Inna sprawa, że dzieci
          różnie reaguja na Wojtę, Bobath jest taką delikatniejsza metodą. Skoro jednak
          piszesz, ze Twoje dziecko ma jeszcze jakieś problemy z kręgosłupem i pewnych
          rzeczy nie możesz z nim robić, to sądzę , że dobór metody i rodzaju ćwiczen
          powinnaś pozostawić lekarzom, a nie na własna ręke wykonywac dodatkowe
          ćwiczenia. Lekarz rehabilitant na pewno dobierze odpowiedni zestaw dla Was.
          Głowa do góry ..zobaczysz, jak gimnastyka zacznie przynosic efekty jak to
          radość..trzymajcie sie cieplutko.
          Pozdrawiam,
          Beata
    • judytak Re: Jestem przerażona 25.11.05, 11:19
      annia.7 napisała:

> Niech mi ktoś napisze coś optymistycznego.
      > Proszę.

proszę bardzo :o)
      ja zaczęłam ćwiczyć z dzieckiem ośmiomiesięcznym (przedtem, to były szpitale,
      respirator, tlen, zapalenia płuc itp. itd.)
      jak miało rok, nie siedziało, nie czworakowało,
      jak miało dwa lata, nie chodziło samodzielnie,
      jak miało trzy lata, mówiło zaledwie kilka słów
      ćwiczyliśmy bobathem (wzmożone napięcie)

obecnie dziecko ośmioletnie
      chodzące, biegające, aczkolwiek niezdarne
      rysujące, piszące, czytające, w pierwszej klasie zwyczajnej podstawówki
      mówiące (w dwóch językach), chociaż z wadą wymowy

w życiu sobie poradzi ;o)

pozdrawiam
      Judyta
    • osmag Re: Jestem przerażona 25.11.05, 22:45
      Polecam ćwiczenia metodą vojty jeżeli macie problem ze skrzywionym kręgosłupem.
      Dobiera się pozycje niskie, gdzie świetnie pracują mięśnie zwłaszcza krótkie
      kręgosłupa, pomagające w odpowiedniej rotacj i prostowaniu go bez obciązania.
    • misiunka-elwira Re: Jestem przerażona 26.11.05, 23:57
      Witam calkowicie sie zgadzam z osmag cwicz metoda Vojty to dobra sprawdzona metoda wiem cos na ten temat
      • annia.7 Re: Jestem przerażona 28.11.05, 13:13
        Dzięki za odpowiedzi. Moja rehabilitantka nie chce na własną rękę wprowadzać
        vojty. Dopiero 14 grudnia będę u dr rehabilitacji i zobaczymy co zadecyduje.Mam
        wrażenie, że trafiam na nieodpowiednich ludzi i tracę za dużo czasu na
        poszukiwanie odpowiedniej pomocy dla mojego dziecka. Ale trudno muszę się
        uzbroić w cierpliwość.Pozdrowienia.
        • mojsam Re: Jestem przerażona 30.11.05, 11:49
          Moge zaproponować ci dobrego neurologa, kobieta, naprawde bardzo dobra - dr
          Potakiewicz, może slyszalas???
          Pani doktor ma rehabilitantke ktora bardzo poleca Pani mg Radoch, kobieta
          konsekwentna chodz nie grzeszy czulością i wylewnościa, ale przeciez nie o to
          chodzi.Ćwiczenia prowadzi metoda Vojty. Dodatkowo mam namiar na rehabilitanta
          faceta ktory rehabilituje moja siostrzenice (ma trzy lata a dopiero co zaczyna
          chodzic, duzo dla niej zrobil) tez jest bardzo dobry, bylismy u niego na
          dodatkowej konsultacji, bardzo sympatyczny czlowiek. Jesli bedziesz chciala
          namiary to napisz na adres mimonika@op.pl
          I bierz sie do systematycznego cwiczenia, nie ma na co czekac, czas w tej
          kwestii jest bardzo cenny....
          • mdorota11 Re: Jestem przerażona 07.12.05, 15:47
            o rany, a przed chwilą czytałam o nich niepochlebne opinie na forum, że to
            takie towarzystwo wzajemnej adoracji, a pani rehabilitantka posiada średnie
            umiejętności...
            • makoba Re: Jestem przerażona 07.12.05, 16:05
              Annia &, odpisalam Ci na priva, pozdrawiam.
              • annia.7 Re: Jestem przerażona 08.12.05, 08:24
                ja nie jestem z W-wy.Mieszkam w miasteczku w Kuj.-pom.Co to jest "priva"?
                Pozdrawiam. Mam nadzieję, że ktoś mnie uświadomi i nie śmiejcie się, ale
                internetem zaczęłam się interesować tylko dzięki temu forum. Pa
                • gabi11 Re: Jestem przerażona 08.12.05, 08:52
                  tzn że odpisano ci na prywatną skrzynkę mailową, czyli tajemnicze "priva"

pozdrawiam :)
                • uma76 Re: Jestem przerażona 08.12.05, 09:13
                  czyli po prostu naciśnij na "poczta" na samej górze ekranu.
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka