Dodaj do ulubionych

Integracja sensoryczna

14.10.06, 21:30
Wybieram się na kurs SI, obecnie jest duże zainteresowanie tą metodą pracy z
dzieckiem a u nas raczej nikt nie posiada do tego kwalifikacji.Czy macie
jakieś doświadczenia w tym zakresie i jak wyposażone macie sale, niestety
wszelkie pomoce są takie drogie...
Obserwuj wątek
    • kasia026 a gdzie jest taki kurs ??? 15.10.06, 09:59
      chetnie bym poszła
      • venla Re: a gdzie jest taki kurs ??? 15.10.06, 10:51
        Oto link do strony
        www.pstis.org/
        Niestety kursy te są drogie,ale za to jest się po tym terapeutą SI
    • ariana1 Re: Integracja sensoryczna 15.10.06, 11:09
      Mama jednego z moich niepełnosprawnych chłopców robiła taki kurs w Wawie. Sama
      jest pedagogiem specjalnym. Koszt ok. 5000. Robiła go pod kątem swojej pracy i
      swojego dziecka (Michał ma ADHD). Cena mnie osłabiła, bo sama bym chętnie
      zrobiła.
      • venla Re: Integracja sensoryczna 15.10.06, 14:17
        Kurs I stopnia kosztuje 800 zł. Sprawdzałam. Drugi stopień - ok 2000. Po
        pierwszym jestes terapeutą, przynajmniej organizatorzy tak twierdzą, również w
        W-wie
        • rita78 Re: Integracja sensoryczna 15.10.06, 15:51
          to jesli po pierwszym masz uprawnienia to po co jest 2?
          • venla Re: Integracja sensoryczna 15.10.06, 16:11
            Drugi stopień to podobno jest bardziej praktyczna wiedza z diagnozy i terapii
            metodą SI, powiedziano mi, ze oczywiście bardzo wskazana. Trwa aż 2 tygodnie.
            Wiadomo jednak, że pieniądze też są ogromne. Nie sądzę, żeby było mnie stać
            (hi, hi)no, chyba, że jakieś dofinansowanie z pracy? Na pierwszy stopnień mamy
            z koleżanką dostać, mam nadzieję że tak bedzie, sama opłaciłabym sobie dojazd i
            zakwaterowanie (2 weekendy) a to też jest niemała sumka.
            • gzugzu Re: Integracja sensoryczna 07.11.06, 21:10
              To nie jest tak! I stopień ogólnie orientuje w problematyce, pozwala zwrócic
              uwagę na możliwe problemy dziecka i sklierować do terapeuty. Dopiero II uczy
              diagnozy i terapii i daje uprawnienia terapeuty.
              Jestem terapeutą si już 9 lat - pracy mam w bród, przyjemności jeszcze wiecej.
              Ta metoda jest super, a uprawnienia warte wszystkich pieniedzy.
              Jeśli chcecie konkretów, odpowiem na maile.
              • rita78 Re: Integracja sensoryczna 07.11.06, 21:47
                no tak tez mi sie wydawalo...nie chcialo mi sie cos wierzyc ze za 800 zl mozna
                dostac uprawnienia...
                gzugzu czy wiesz moze czy szkolenia SI sa organizowane we wrocławiu i ile
                dokladnie ta przyjemnosc kosztuje?
                Jak wyglada kwestia otwarcia gabinetu po szkoleniu i tego typu rzyczy mnie
                interesuja..moze jednak odpowiesz na forum bo pewni nie tylko ja chcialabym
                poznac odpowiedzi na ten temat:)
                ps. a tak w ogole to witaj na Naszym forum:)
                • gzugzu Re: Integracja sensoryczna 08.11.06, 20:05
                  Ja bym podała inny link niż ten powtarzany w wątku. Na "rynku" szkoleń zrobił
                  się rozłam, niestety. Ja zdecydowanie polecam kursy prowadzone przez Małgosię
                  Kargę - www.integracjasensoryczna.org.pl. Wiem, że organizuje ursy w całaj
                  Polsce.
                  Co do otwarcia gabinetu - ja nie mam swojego, bo ceny wynajmu pomieszczenia
                  mnie przerastają. natomiast od lat pracuję w prywatnym i cały czas jest full
                  dzieci. Mam też człowieka, który robi sprzęt standardowy lub zaprojektowany
                  przez terapeutę, montuje podwieszenia i wykonuje inne potrzebne prace. Ale to
                  już naprawdę tylko w mailu.
    • venla Re: Integracja sensoryczna 07.11.06, 22:42
      Link do strony Stowarzyszenia SI
      www.pstis.org/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka