Dodaj do ulubionych

niedowład

15.11.06, 19:18
jestem po wizycie u neurologa który postawił rozpoznanie niedowład wiotki
czterokończynowy i złe ustawienie stopek (koniecznosc stosowania łusek
ortopedycznych) czy moze mnie ktos uswiadomic o tym schorzeniu bardzo prosze
jestem zalamana
Obserwuj wątek
    • osmag Re: niedowład 16.11.06, 16:13
      W jakim wieku jest dziecko? Co potrafi robić samodzielnie? Postawiona diagnoza
      to jedna z postaci MPDz. Jeżeli chodzi o złe ustawienie stóp to nie jest to
      żadna diagnoza. Źle to znaczy jak? Czy ćwiczycie z dzieckiem? To zawsze jest
      podstawa jeżeli chodzi o leczenie. Czy macie jeszcze robione jakieś inne
      dodatkowe badania np. USG lub tomograf główki/ Badania genetyczne?
      • tym_ew Re: niedowład 16.11.06, 16:47
        na wstepie dziekuje za zainteresowanie
        mój synek ma niecałe 7 mies na ten moment potrafi się przekrecać z plecków na
        brzuszek i z powrotem, ma piękny podpór na dłoniach , pełza wokól własnej osi
        jest bardzo zgrabny w rączkach ładnie nimi manipuluje nózki tez nie są takie
        słabe trzyma je w górze ogląda i smakuje, dziecko ma odruchy obronne
        (zaskoczyło mnie dlatego to rozpoznanie)
        stópki ma odchylone są na zewnątrz
        jest rehabilitowany od 6 tyg życia najpierw metodą Vojty (od tyg odstawiona) a
        od 3 mies Bobathem
        metaboliczne choroby wykluczone, usg nic nie wykazało , tomografia -umiarkowane
        poszerzenie przestrzeni podpajeczychwokol płata czołowego oraz bruzd bocznych w
        mniejszym stopniu poszerzone przestrzenie płynowe na podstawie czaszkiUkład
        komorowy symetryczny nieprzemieszczony minimalnie poszerzony nadnamiotowo.
        zmian ogniskowych nie stwierdza się.
        badań genetycznych nie było.
        • fish7 Re: niedowład 16.11.06, 22:49
          Witam
          Dziwię się wielce postawionej diagnozie jak czytam co Pani Synek potrafi. Mój
          też ma postawioną podobną diagnozę ;(oprócz postaci wiotkiej) i naprawdę nie
          potrafi robić połowy rzeczy ;które robi Pani Synek , a ma już niedługo 2
          latka.Niestety w moim przypadku diagnoza o niedowładzie czterokończynowym się
          potwierdza. Proszę pamiętać ,że do 1 roku dziecka można bardzo duże rzeczy
          jeszcze "naprawić" ; proszę ćwiczyć i się nie załamywać. Ja na Pani miejscu
          zasięgnęłabym jeszcze opini innego neurologa na jakiej podstawie stawiają taką
          diagnozę ; a co na to rehabilitant -Oni też często dobrze oceniają.Mam pytanie
          czy Synek przeszedł niedotlenienie?; jaką miał punktację Apgar ewtualnie ph.
          Skąd jesteście, bo My z Poznania . Będzie dobrze . Wynik tomografu też wg mnie
          nie wskazuje aby występowały jakieś większe problemy , naprawdę . Proszę
          pamiętać,że rodzaji DZPM jest kilka - od lekkiej do ciężkiej i czasami te
          lekkie w przyszłości są prawie niezauważalne. Ja wiem ,że diagnoza brzmi
          strasznie ale to jeszcze nie wyrok. Pozdrawiamy pa
          • tym_ew Re: niedowład 17.11.06, 13:06
            my jestesmy z konina czyli nie daleko od poznania synek dostał 8/9/9/9 Ap i nic
            mi nie wiadomo o nie dotlenieniu.
            Jestem bardzo dużej wiary że go z tego wyciagne ale raz jest lepiej a raz
            gorzej. jesli ma Pani ochotę pogadać GG 2770388 zapraszam pozdrawiam
        • osmag Re: niedowład 17.11.06, 10:47
          A jak wyglądają odruch chwytny stóp i rączek, nadłonowe, odruchy ścięgniste.
          Z opisu prezentuje sie dobrze. Rozumiem ,że wokół osi kręci się w jedną jak i w
          drugą stronę. To odchylenie na zewnątrz świadczy o koślawości stóp.
          Proponowałabym powrót do Vojty właśnie ze względu na te stopy. Podczas tych
          ćwiczeń dziecko ma szanse samodzielnie aktywnie pracować nad ich ustawieniem.
          • tym_ew Re: niedowład 17.11.06, 13:03
            odruch chwytny rączek i stop jest zachowany takze odruchy ściegniste. Kreci sie
            i przewraca w obie strony.
            Dziękuje za radę aby wrócic do Vojty, zaproponuję to swojemu rehabilitantowi.

Moze chodzi o to że stawy są bardzo wiotkie i często "strzykaja" przy ruchu.
            Dziekuje Pani za zainteresowanie.
            Dziwi mnie tylko to że pani neurolog po pierwszej wizycie postawiła taka
            diagnozę.
        • aleksandrajurek Re: niedowład 14.06.13, 17:09
          autorka watku jak losy dziecka sie potoczyly, szukam informacji na temat wiotkiej postaci MPD.
    • osmag Re: niedowład 17.11.06, 20:41
      No cóż....
      • tym_ew Re: niedowład 17.11.06, 21:17
        osmag napisała:

> No cóż...

Co Pani o tym sądzi bardzo mi zależy na Pani opinii.
        • osmag Re: niedowład 19.11.06, 17:36
          Napisałam na priv.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka