Dodaj do ulubionych

niedowład strony ciała co może wykazać tomografia

30.01.07, 17:56
niestety nie jest dobrze:( moja Asia (22miesiące)ma niedowład prawej strony -
w poniedziałek mamy się zgłosić na oddziałał neurologiczny w celu wykonania
szeregu badań, pobyt przynajmniej 3 dni (szpital na Niekłańskiej) z tego co
zrozumiałam w nerwach to ma mieć robioną tomografię i eeg może rezonans
(wyjdzie w trakcie) mają ją obejżeć rehabilitanci - najbardziej martwię się
tą tomografią w znieczuleniu ogólnym:(:( to ma mieć robione w środę:( -
jestem wykończona psychicznie i narazie nie umiem się pozbierać - łzy same
cisną się do oczu:(:(:( zupełnie nie wiem co zabrać do szpitala bo nigdy
żadne z moich dzieci nie leżało w szpitalu:(:(:(:(

co może być przyczyną niedowładu (zaciąga prawą nóżką) i co może wykazać
tomografia?????????

buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
Obserwuj wątek
    • iwpal Re: niedowład strony ciała co może wykazać tomog 30.01.07, 19:16
      Tomografia moze wykazać zmiany w mózgu - guzy, torbiele, wady naczyń
      krwionośnych, wady rozwojowe mózgu, obszary niedotlenieniowe, obszary po
      krwawieniu itp.
      Niedowłąd prawej nogi jest zwiazany ze zmianami w lewej pólkuli, ale co to moze
      być, to dopiero neurolog po dokładnym badaniu moze wyjaśnić.
    • puchatkowa77 Re: niedowład strony ciała co może wykazać tomog 30.01.07, 19:20
      Witaj
      U nas przyczyną niedowładu prawostronnego jest wylew dokomorowy w lewej
      półkóli(jeszcze w życiu płodowym). Wylew uszkodził struktury odpowiedzialne za
      ruch. Mieliśmy robiony dwa razy tomograf bardzo wcześnie w pierwszym miesiącu
      życia i w drugim, żeby upewnić się że to coś nie rośnie.(na zdjęciu tomogr- duża
      czarna dziura). Niestety niekompetentni lekarze nie skierowali nas na
      rehabilitację od razu, bo odruchy neurologiczne miał w porządku. W 8 miesiącu
      zaczęliśmy intensywną rehabilitację, ale straciliśmy najcenniejszy czas czyli
      pierwsze miesiące. Gdybyśmy wcześniej zaczęli...byłoby lepiej z naszym
      dzieckiem. Na dzień dzisiejszy cieszymy się z tego co jest. Prawa strona ciała
      jest jednak bardzo słaba, szczególnie ręka(wiecznie zaciśnięta). Od kilku
      tygodni synek chodzi ale dopiero w środę dowiemy się od rehabilitantki jaki jest
      to chód.
      Jeżeli chodzi o tomografię to wygląda to tak, że znieczulają dziecko
      bezpośrednio przed wykonaniem badania. Potem dziecko śpi z podłączoną kroplówką
      (chyba glukozą). Widok nie ciekawy ale dziecko nie cierpi. Dla mnie najgorsze
      było zakładanie welflonów(koszmar!!!).Życzę Ci wytrwałości i życzę wszystkiego
      dobrego.
      • dorotakala Re: niedowład strony ciała co może wykazać tomog 31.01.07, 16:43
        czy dzisiaj macie (mieliście) wizyte u rechabilitantki? jeśli tak bardzo proszę
        napisz mi jak u Was wyszła ocena chodu. Moja Asia test jest leworęczna ale
        nigdy nie zaciskała prawej rączki tzn używa jej zdecydowanie zamiennie ale je i
        rysuje prawą - nie było to dla mnie dziwne bo mąż jest leworęczny więc sądziłam
        że to rodzinne - nie zauważyłam żeby ta rączka był slabsza od lewej - jak bawi
        sie zabawkami to uzywa obu rączek tak samo sprawnie

Powiedz mi prosze a jak to jest z tymi wylewami - czy one się cofają czy
        zostają takie jakie były pierwotnie - czy trzeba to w późniejszym wieku
        kontrolować?

przepraszam że tak cię zamęczam pytaniami - ale spadlo to na mnie jak grom z
        jasnego nieba i nie mogę sobie darować że tego nie zauważyłam:(:(
    • osmag Re: niedowład strony ciała co może wykazać tomog 30.01.07, 19:45

Co by nie wyszło to dziecko przede wszystkim potrzebuje rehabilitacj,
      intensywnej i pod okiem doświadczonego i dobrego rehabilitanta.

• dorotakala do pychatkowa77 31.01.07, 11:36
      a możesz mi powiedzieć jakie są wg lekarzy rokowania przy niedowładzie - czy da
      się to wycwiczyć?? Ile miesięcy ma obecnie twój synek (chodzi mi o to w jakim
      wieku samodzielnie zaczął chodzić) Moj Asi samodzielnie zaczęła chodzić w
      wieku 17 miesięcy - wcześniej w przez pół roku bardzo sprawnie raczkowała (nie
      było widać żadnego niedowladu) ów niedowład ujawnił się dopiero po
      spjonizowaniu:(
      • puchatkowa77 Re: do pychatkowa77 31.01.07, 15:08
        hej, mój synek obecnie ma 18 miesięcy, zaczął chodzić w wieku 17 miesięcy,
        również pół roku raczkował. Niedowład ręki jest widoczny odkąd skończył 8
        miesięcy. Dużo ćwiczyliśmy ale nadal jest. Podobno rękę trudniej wyćwiczyć niż
        nogę także myślę, że będzie dobrze!
        Aha, ciekawa jestem jaki miałaś poród, bo ja cc z powodu pośladkowego ułożenia
        dziecka i wg mnie to miało wpływ na to co się stało. Tak sobie to tłumaczę bo od
        lekarzy nie usłyszałam jaka jest przyczyna. Ciąża przebiegała książkowo.
        www.toya.net.pl/~misie3/
        • dorotakala Re: do pychatkowa77 31.01.07, 16:33
          DZIĘKI ZA ODPOWIEŻ:)

U NAS TO SAMO - CC Z POWODU ULOŻENIA POŚLADKOWEGO - W CIĄŻY WSZYSTKO OK sorki
          za capsa - Asia zaczęła chodzić samodzielnie w wieku 17 miesięcy - z ręką nia
          miała i nie ma zadnych problemów - tylko to lekkie powłóczenie nóżka:( ale ona
          niogdy nie była rehabilitowana bo nie było takiej potrzeby 9oglądał ją neurolog
          w wieku 4 i 15 miesięcy) - powiedz mi proszę co lekarze mówią o takim
          niedowladzie - czy to się da wyćwiczyć???? jakie wg nich mogą być tego
          przyczyny????tak byłam spanikowana na wczorajszej wizycie u neurologa i
          diagnozie , konieczności pobytu w szpitalu, tomografi itd itp żę zupełnie nie
          byłam w stanie rozsądnie myśleć ani tym bardziej zadawać rozsądne pytania:(
          ryczałam jak bobr i tyle - teraz już powoli się zbieram w sobie i staram się to
          rozsądnie sobie poukladać - ale zagubiona jestem okrutnie:(

pozdrawiam Dorota
          • dorotakala Re: do pychatkowa77 31.01.07, 16:51
            czy dzisiaj macie (mieliście) wizyte u rechabilitantki? jeśli tak bardzo proszę
            napisz mi jak u Was wyszła ocena chodu. Moja Asia test jest leworęczna ale
            nigdy nie zaciskała prawej rączki tzn używa jej zdecydowanie zamiennie ale je i
            rysuje prawą - nie było to dla mnie dziwne bo mąż jest leworęczny więc sądziłam
            że to rodzinne - nie zauważyłam żeby ta rączka był slabsza od lewej - jak bawi
            sie zabawkami to uzywa obu rączek tak samo sprawnie

Powiedz mi prosze a jak to jest z tymi wylewami - czy one się cofają czy
            zostają takie jakie były pierwotnie - czy trzeba to w późniejszym wieku
            kontrolować?

przepraszam że tak cię zamęczam pytaniami - ale spadlo to na mnie jak grom z
            jasnego nieba i nie mogę sobie darować że tego nie zauważyłam:(:(

• puchatkowa77 Re: do pychatkowa77 31.01.07, 17:34
              Jeżeli chodzi o ten wylew to w naszym przypadku jest tak, że on jest i raczej
              będzie. Zniszczył mała strukturę mózgu i teraz pozostała część mózgu musi
              przejąc te funkcje które zostały zniszczone. Rehabilitacja ma w tym pomagać.
              Niestety podjęcie zbyt późnej rehabilitacji sprawiło, że za bardzo utrwalał
              sobie złe wzorce i mamy przez to dwa razy więcej roboty. Robiliśmy usg
              przedciemiączkowe i wylew nadal tam jest ale się nie powiększa. Rehabilitacja ma
              w tym pomagać. Kontrola jest wskazana jeżeli stan dziecka się nagle pogarsza lub
              cofa się w rozwoju. Narazie Kuba idzie powoli do przodu więc nie poddaje go
              żadnym badaniom. Myślę,że dostaniesz odpowiednie ćwiczenia na tą nóżkę i Twoja
              mała da sobie z tym radę. Mówisz przecież, że tylko lekko powłóczy nóżką. Nieraz
              jest tak, że nie ma żadnych zmian w mózgu a mimo wszystko dzieci mają problemy z
              napięciami i innymi ruchowymi problemami. Niezależnie jakie będą wyniki badań
              musisz spotkać się z dobrą rehabilitantką i wszystkiego się dowiesz jak to
              ćwiczyć. Ja dziś spotykam się z moją i powiem Ci później o tym Kubie chodzi o
              który pytasz. Podpytam jeszcze o Wasz przypadek ;-). Nie obwiniaj się za to, że
              nie zauważyłaś tego wcześniej bo nie jesteśmy lekarzami, trudno jest matce
              zauważyć defekty swojego dziecka bo mama patrzy troszkę inaczej na swoje
              maleństwo;-)U nas też mąż jest leworęczny i na początku też myśleliśmy że to
              sprawa dziedziczna, dlatego jak nie używał prawej zwlekaliśmy z neurologiem.
              • dorotakala Re: do pychatkowa77 31.01.07, 17:39
                BARDZO CI DZIĘKUJĘ ZA ZAANGAŻOWANIE - WIERZĘ ŻE U WAS Z CHODEM JEST WSZYSTKO W
                PORZĄDKU - bedę ci bardzo wdzięczna jeśli wspomnisz swojej rechabilitantce o
                mojej Asi (waże jest to że ona ma 22 miesiące) - z niecierpliwością oczekuję
                samych pomyślnych wieści o Twoim synku - pozdrawiam serdecznie Dorota
                • dorotakala Re: do pychatkowa77 01.02.07, 11:30
                  no i jak wyszła ocena chodu Kubusia???? czekam na wiadomosci - bardzo prosze
                  daj znać:)
                  • puchatkowa77 Re: do pychatkowa77 01.02.07, 15:44
                    Hej, niestety nie najlepiej, zaczynamy od nowa rehabilitację. Za bardzo przenosi
                    ciężar ciała na lewą stronę co grozi oczywiście, że prawa noga będzie słabiej
                    rosnąć a co za tym idzie będzie krótsza jak rozpocznie się okres intensywnego
                    wzrostu. Na szczęście jest nadzieja, że ćwiczenia pomogą bo teraz jest najlepszy
                    okres, bo zaczyna chodzić. Pytałam o wasz przypadek, to ona wspomniała coś że to
                    może być monopareza. Poczytaj może o tym w internecie. Oczywiście nie widząc
                    dziecka nie mogła nic powiedzieć no ale wspomniała o tym więc Ci piszę. Ona ma
                    też takie przypadki i nie przejmuj się bo da się to wyćwiczyć. Mówiła o dziecku,
                    które miało taki problem to wspomniała, że ćwiczenia mogą doprowadzić, ze będzie
                    wszystko ok, ale co jakiś czas może się to znowu pojawiać, szczególnie jak
                    dziecko szybko rośnie.To na razie tyle, pa.
                    • dorotakala Re: do pychatkowa77 01.02.07, 16:27
                      bardzo ci dziękuję że zapytalaś o moją Asię:)

Asia też takjakby bardziej przenosi cięzar ciała na lewą stronę:( więc pewnie
                      to samo co u Was

życzę wytrwałości i szybkich postępów w rechabilitacji

a powiedz mi jak często musicie jeździć na ćiwczenia?

pozdrawiam Dorota
                      • puchatkowa77 Re: do pychatkowa77 01.02.07, 16:31
                        Ćwiczenia codziennie w domu 45 minut i raz w tygodniu w ośrodku reh.
                        • viktoria1973 Re: do pychatkowa77 16.02.07, 23:01
                          Przepraszam, ze sie wtrące, ale jaką metoda ćwiczycie? Vojta czy Bobath?
                          i jak przy wylewach wygląda rozwoj psychiczny dzicka?
                          • dorotakala Re: do pychatkowa77 17.02.07, 08:14
                            rozwój psychiczny uzależniony jest od tego które obszary mózgu zostały
                            uszkodzone w czsie wylewu i od wielkości wylewu
    • bruta4 kto kierował? 06.02.07, 20:08
      kto Cię skierował na te badania?
      moje ma też niesprawną rękę i nogę ale nikt nas nie kierował na badania...
      • dorotakala Re: kto kierował? 13.02.07, 17:13
        Witaj
        do szpitala skierowała nas nasza p.nerolog - stwierdziła że musi wiedzieć co
        jest podlożem niedowładu - musi wykluczyc wszystko co najgorsze tzn - wylew z
        uszkodzeniem mózgu, góz czy padaczkę - jesteśmy po tygodniowym pobycie - na
        szczęscie wszystkie badania wyszły ok - niedowlad nie ma poważniejszego
        podłoża - mam też zdjęcia rtg obu nóżek i stawów biodrowych - slabsza nóżka
        jest o 4mm krotsza - ale to podobno nie jest problem pod warunkiem że tego nie
        zlekceważymy i bedziemy ćwiczyć

możesz mi napisać coś więcej o waszym przypadku - jak ćwiczycie - jAKIE SA
        EFEKTY??
        POZDRAWIAM dOROTA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka