nastka06 21.02.07, 12:39 Mam pytanie do mam (ojców) ćwiczących ze swoimi dziećmi tą metodą.Jak Wam wychodzą te ćwiczenia?Czy zawsze dajecie sobie radę czy są takie ,które przekraczają Wasze możliwości? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elmalina Re: Metoda Vojty 21.02.07, 16:55 metodą Vojty ćwiczę już ponad 1,5 roku i czasami bywa tak, że jak wróce do domu z rehabilitacji to nie umiem wykonać danego ćwiczenia pomimo tego że przy rehabiltancie umiałam i wydawało mi się wszystko zrozumiałe. Odpowiedz Link
nastka06 Re: Metoda Vojty 21.02.07, 18:06 Mi pani rehabilitantka pokazała kilka ćwiczeń.Na początku nawet sobie z nimi radziłam ,ale teraz mi się wydaje ,że mała sie przy nich bardziej pręży i coraz mi ciężej...I już sama nie wiem ,czasami mam chęć wszystko rzucić,bo boję się że wiecej z tego będzie szkody niż pożytku. Odpowiedz Link
elmalina Re: Metoda Vojty 21.02.07, 18:36 ja widzę efekty tych ćwiczeń, więc się nie zrażam chwilowymi niepowodzeniami, zresztą regularnie spotykam się z reh. i wtedy on albo coś koryguje albo zmienia ćwiczenia Odpowiedz Link
zuzia_2006 Re: Metoda Vojty 21.02.07, 21:10 Moja córeczka tez przy tych cwiczeniach bardzo się prężyła okropnie płakała i jeszcze po cwiczeniach płakała około godziny :(( Zle spała, ciągle marudziła :( A jej stan sie pogarszał Okazało się że to metoda nie dla niej bo jest bardzo wrażliwa, na dotyk również... Teraz cwiczymy metodą NDT Bobath i po zaledwie 3 tygodnach jest kolosalna poprawa Ale znam mamy które bardzo chwalą i Vojtę, są też dobre efekty Ale Do każdego dziecka trzeba dopasowac odpowiednią dla niego metodę... Życzę powodzenia!! Odpowiedz Link
iza_luiza Re: Metoda Vojty 21.02.07, 21:27 My też odstawiliśmy Vojtę, bo Maciek miał nadwrażliwość dotykową i przez to uciskanie tylko ten stan się pogłębiał. Ćwiczymy NDT Bobath już od ok. 2 lat, plus integracja sensoryczna - nie ma płaczu i prężenia podczas ćwiczeń bo dziecko je lubi. Ale oczywiście wybór metody to sprawa indywidualna. W każdym razie trzeba pamiętać, że Vojta nie jest dla każdego i nie u każdego dziecka zdaje egzamin. A czasem rzeczywiście może zaszkodzić. Odpowiedz Link