Dodaj do ulubionych

Metoda Vojty

21.02.07, 12:39
Mam pytanie do mam (ojców) ćwiczących ze swoimi dziećmi tą metodą.Jak Wam
wychodzą te ćwiczenia?Czy zawsze dajecie sobie radę czy są takie ,które
przekraczają Wasze możliwości?
Obserwuj wątek
    • elmalina Re: Metoda Vojty 21.02.07, 16:55
      metodą Vojty ćwiczę już ponad 1,5 roku
      i czasami bywa tak, że jak wróce do domu z rehabilitacji to nie umiem wykonać
      danego ćwiczenia pomimo tego że przy rehabiltancie umiałam i wydawało mi się
      wszystko zrozumiałe.
      • nastka06 Re: Metoda Vojty 21.02.07, 18:06
        Mi pani rehabilitantka pokazała kilka ćwiczeń.Na początku nawet sobie z nimi
        radziłam ,ale teraz mi się wydaje ,że mała sie przy nich bardziej pręży i coraz
        mi ciężej...I już sama nie wiem ,czasami mam chęć wszystko rzucić,bo boję się że
        wiecej z tego będzie szkody niż pożytku.
        • elmalina Re: Metoda Vojty 21.02.07, 18:36
          ja widzę efekty tych ćwiczeń, więc się nie zrażam chwilowymi niepowodzeniami,
          zresztą regularnie spotykam się z reh. i wtedy on albo coś koryguje albo
          zmienia ćwiczenia
        • zuzia_2006 Re: Metoda Vojty 21.02.07, 21:10
          Moja córeczka tez przy tych cwiczeniach bardzo się prężyła okropnie płakała i
          jeszcze po cwiczeniach płakała około godziny :(( Zle spała, ciągle marudziła :(
          A jej stan sie pogarszał
          Okazało się że to metoda nie dla niej bo jest bardzo wrażliwa, na dotyk również...
          Teraz cwiczymy metodą NDT Bobath i po zaledwie 3 tygodnach jest kolosalna poprawa

Ale znam mamy które bardzo chwalą i Vojtę, są też dobre efekty

Ale Do każdego dziecka trzeba dopasowac odpowiednią dla niego metodę...

Życzę powodzenia!!
          • iza_luiza Re: Metoda Vojty 21.02.07, 21:27
            My też odstawiliśmy Vojtę, bo Maciek miał nadwrażliwość dotykową i przez to
            uciskanie tylko ten stan się pogłębiał. Ćwiczymy NDT Bobath już od ok. 2 lat,
            plus integracja sensoryczna - nie ma płaczu i prężenia podczas ćwiczeń bo
            dziecko je lubi. Ale oczywiście wybór metody to sprawa indywidualna.

W każdym razie trzeba pamiętać, że Vojta nie jest dla każdego i nie u każdego
            dziecka zdaje egzamin. A czasem rzeczywiście może zaszkodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka