Dodaj do ulubionych

Prestiż zawodów

26.10.04, 21:03
W związku z utyskiwaniem przesstawicieli pewnego zawodu nad swoim ciężkim
losem niedocenionego, zastanawia mnie, czy jest jeszcze zawód, który budzi
społeczne uznanie. Był to kiedyś ksiądz, lekarz, profesor.. Korupcja,
nepotyzm i nieprawidłowe zachowania seksualne skutecznie zniszczyły ich
pozycję. Więc kto?
Obserwuj wątek
    • tak_zwany Re: Prestiż zawodów 30.10.04, 23:59
      Odsyłam do książki prof. Henryka Domańskiego "Prestiż". Nie chce mi się
      przepisywać odpowiednich ustępów i tabelek.
      • r.richelieu Re: Prestiż zawodów 31.10.04, 00:55
        ok, tak_zwany. Rozumiem, że Twoje zdanie na temat lekki, łatwy i przyjemny jest
        cytatem H.Domańskiego.

nawet nie chodzi o sam prestiż, który jest słowem może nieodpowiednim. Lepiej,
        które zawody cieszą się społecznym poważaniem, zaufaniem.

• tak_zwany Re: Prestiż zawodów 31.10.04, 16:58
          A co to w takim razie jest prestiż wg Ciebie?
          • r.richelieu Re: Prestiż zawodów 31.10.04, 17:58
            uznanie, poważanie, autorytet, w odniesieniu do rzeczy i zjawisk

ale jeśli chodzi o zawody, prestiżowy kierunek st. kojarzy się z potencjalną
            kasą po studiach, ilością osób na miejsce. Jest też ciągnięty przez tradycję,
            np. medycyna czy prawo.

Pieniądze, choć to głupie, można wytłumaczyć jeszcze tym, że bogatszy ma
            faktycznie większe wpływ na swoje otoczenie i w tradycji pieniądze zawsze
            klasyfikowały ludzi w obrębie grupy.
            Ale liczba osób na miejsce? Czym więcej osób na miejsce tym kierunek bardziej
            prestiżowy, bo tym trudniej się dostać, a gdzie autorytet absolwenta kierunku o
            20 osobach na miejsce? To nie musi jedno z drugiego wynikać. Nasza socjologia,
            jej prestiżowość (jeśli jest) wynika chyba głównie z tej trudności dostania się.

I, przykład rusycystyki. Ostatnio mówi się (fajne wyrażenie "mówi się"),
            że "rusycystyka powraca do łask", "rośnie prestiż rusycystyki". Dokładnie to
            podtytuły artykułów. Że do łask to jeszcze łagodne potraktowanie tematu, ale
            określenie dziedziny słowem "prestiżowa" powoduje, że w sytuacji ganiania za
            rentownymi kierunkami, będzie to poważnym argumentem za zapisanie się na ten
            kierunek. Czy w tym przypadku prestiżowy nie oznacza po prostu dający dobre
            pieniądze (nie wiem skąd to dziennikarze wytrzasnęli, ja żadnego wzrostu popytu
            na rusycystów nie widzę), co skutkuje wzrostem chętnych i dużą ilością osób na
            miejsce. Prestiż wzrośnie, choć nie będzie miał przełożenia ani w pracy ani w
            zarobkach, a jedynie w tej nieszczęsnej ilości os/miejsce
    • primordial Re: Prestiż zawodów 31.10.04, 15:47
      Ale tutaj w sondazach od lat niewiela sie zmienia. Lekarz, prawnik, profesor
      uniwerku zawsze w czolowce.
      • czesiekkk Re: Prestiż zawodów 23.11.04, 19:02
        Żołnierz, strażak i pielęgniarka.
    • dg53 Re: Prestiż zawodów 23.11.04, 22:38
      serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,2407658.html
      Wasz temat :)
      • r.richelieu Re: Prestiż zawodów 26.11.04, 18:14
        a co z prestiżem i poważaniem, dlaczego lepiej pytać o poważanie. Czy to
        bardziej swojskie określenie

Podczas robienia ankiet jednym z pytań było pytanie o dbanie władz o image
        miasta. To ja zwykle czytałam pytania i jeśli przeczytałam "ima:ż" to kojarzyło
        się to z kulturą, sztuką, estetyką, a jeśli przeczytałam "imidż" to kojarzyło
        się z lokalną gospodarką, infrastrukturą, zakładaniem przedsiębiorstw (i to
        tylko tych z czwartego sektora). Jak to więc łatwo ożna wpływać na wyniki.

Więc co by było gdyby spytać się o prestiż a nie o poważanie
        • anula36 Re: Prestiż zawodów 27.11.04, 16:51
          byl ostanio artukul o tym w Polityce i ranking najbardziej powazanych zawodow:
          1.profesor uniwersytetu
          2.gornik
          3.pielegniarka
          4.nauczyciel
          5.lekarz
          6.informatyk
          7.rolnik na srednim gospodarstwie
          8.Oficer zawodowy w randze kapitana
          9.inzynier pracujacy w fabryce
          10.dziennikarz
          16.policjant
          35.posel na sejm:)

Zawod powazany nie zawsze sie rowna zawodowi prestizowemu,np pielegniarka jest
          powazana( a raczej czlowiek sie boi ze jak nei powazy to tak wlozy wenflon ze
          swieczki w oczach stana)ale czy to jest prestizowy zawod? Smiem watpic. Stoi na
          dnie wszelkich zawodow medycznych prawie rowno z salowa.
          Ale np w randze zawodow prestizowych to profesor uniwersytetu mialby pewnie
          znow 12 miejsce a adwokat nie bylby 22- jak jest w randze powazania.
          Tak mysle.
          • r.richelieu Re: Prestiż zawodów 27.11.04, 17:50
            Więc miało by to oznaczać, że poważanie to strach (no, dobra, może i szacunek)
            przed konsekwencjami błędu i szacunek dla trudu. A prestiż jest bardziej
            oderwany od od od ? Kojarzy się z elitarnością, splendorem.
            • anula36 Re: Prestiż zawodów 27.11.04, 18:17
              tak mi sie wydaje.

Aczkolwiek ten starch to byl troche zartem przed wsciekla pielegniarka;)
              Dla mnei prestiz kojarzy sei jeszcze z dochodami.
              • vviosna Re: Prestiż zawodów 02.12.04, 18:57
                mnie kojarzy sie rowiez z odnoszeniem sie ludzi do danej osoby, gdy jest w
                trakcie wykonywania swoich obowiazkow ;))
        • kkkarolina Re: Prestiż zawodów 04.12.04, 14:59
          r.richelieu napisała:

> Podczas robienia ankiet jednym z pytań było pytanie o dbanie władz o image
          > miasta. To ja zwykle czytałam pytania i jeśli przeczytałam "ima:ż" to kojarzyło
          >
          > się to z kulturą, sztuką, estetyką, a jeśli przeczytałam "imidż" to kojarzyło
          > się z lokalną gospodarką, infrastrukturą, zakładaniem przedsiębiorstw (i to
          > tylko tych z czwartego sektora). Jak to więc łatwo ożna wpływać na wyniki.

Swoją drogą ciekawe, że to akurat tak się kojarzyło :)
      • semantics Re: Prestiż zawodów 20.12.04, 22:55
        Czy ktos jeszcze ma ten artykul? Nie moge znalezc w archiwum, a bardzo potrzebuje. Prosze pomozcie!
    • r.richelieu Re: Prestiż zawodów 29.03.06, 18:07
      .
    • bliss3 Re: Prestiż zawodów 19.07.06, 21:15
      Pierwsza moja myśl - prestiż to samodzielność. Generalizując - każdy prowadzący
      własną działalność (rentowną) wydaje mi się być na prestiżowym stanowisku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka