gosiana6 28.05.06, 18:26 Miałam kiedys w domu śmieszne czasem bezsensowne wierszyki dla dzieci z wytłuszczonymi znakami ortograficznymi.Dzisiaj nie mogę jej znaleźć. Czy ktoś może mi taką książke polecic?Dla dziewięciolatki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 28.05.06, 19:20 Polecam reformę ortografi. A wierszyki mogą być tradycyjne, lub nowoczesne, ale bez ortografi, za to z rymami. Odpowiedz Link Zgłoś
randybvain Re: wierszyki ortygraficzne 28.05.06, 23:57 Herberta nie lubisz? Aurë entuluva! Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 29.05.06, 08:48 Uczciwie powiedziawszy : nie znam. To poeta omawiany w IV kl. LO, a więc wspułczesny. Niestety, jakoś mi nic nie zostało, tylko II Wojna Światowa. A teraz to już nie mam czasu na poezję. A wtedy, to pewnie było za trudne dla mnie skoro mi nic nie zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: wierszyki ortygraficzne 29.05.06, 14:30 szkola.be napisała: > To poeta omawiany w IV kl. LO, a więc wspułczesny. No, do takiej ignorancji to b ym sie na Twoim miejscu nie przyznawala. Herbert to nie poeta omawiany w ktorej klasie. To poeta, ktorego sie czyta. > Niestety, jakoś mi nic nie zostało, tylko II Wojna Światowa. "Wojna swiatowa" pisze sie malymi literami. Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 29.05.06, 18:58 > > ... II Wojna Światowa. > "Wojna swiatowa" pisze sie malymi literami. To nie błąd , to nowa ortografia. Natomiast ty w tym zdaniu zrobiłaś 3 błędy: _s_wiatowa, si_e_, ma_l_ymi. > > To poeta omawiany w IV kl. LO, a więc wspułczesny. > No, do takiej ignorancji to bym sie na Twoim miejscu nie przyznawala. > Herbert to nie poeta omawiany w ktorej klasie. To poeta, ktorego sie czyta. Bardzo jesteś zarozumiała. A ja powiem więcej : Herbert to poeta pszerabiany kiedyś tam w szkole. I naucz się pisać po polsku, w dowolnej ortografi, bo nie umiesz: Błąd na błędzie w twoim tekście: „Herbert to nie poeta omawiany w ktorej klasie. To poeta, ktorego sie czyta.” "omawiany w kt_o_rej klasie" - nieprawidłowa składnia i błąd ortograficzny. "kt_o_rego si_e_" - 2 błędy ortograficzne. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 29.05.06, 19:38 efedra: > "Wojna swiatowa" pisze sie malymi literami. szkola.be > To nie błąd , to nowa ortografia. O, to nowość! Nie zapowiadałaś zmian w sprawie duże/małe litery. Ale właściwie to masz rację. Należy całkiem zlikwidować to odróżnienie, bo w końcu nie ma żadnego odbicia w wymowie. A retardom w wieku smarkatym stwarza takie same trudności jak ,,rz''. Jeszcze trzeba zlikwidować odstępy między słowami, bo też sie ich nie wymawia. Ale za to zaznaczać akcenty. Do tego celu można użyć już do niczego innego niepotrzebnych dużych liter. Coś jak niżej: O, toNOwość! niezapowiaDAłaśZMIANwSPRAwieDUże/MAłeliTEry. AlewłaŚCIwietomaszRAcję. naLEżyCAłkiemzlikwiDOwaćtoodróŻNIEnie, bowKOńcuNIEmażadNEgoodBIciawwyMOwie. AreTARdomWWIEkusmarKAtymSTWArzaTAkieSAmetruDNOścijak,,rz''. tfojareFORma, szkołoBE, COrazBARdziejmisiempoDOba. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 29.05.06, 22:16 > O, to nowość! Nie zapowiadałaś zmian w sprawie duże/małe litery. Ale właściwi > e > to masz rację. Należy całkiem zlikwidować to odróżnienie, bo w końcu nie ma > żadnego odbicia w wymowie. A retardom w wieku smarkatym stwarza takie same > trudności jak ,,rz''. Z tą pisownią małą i dużą literą , to nie całkiem serio, ale bezwzględnie efedra była bezczelna, robiąc błędy (składnia) i czepiając się złośliwie szczegułuw. Zaś co do reformy, na serio, obecny projekt ustawy zakłada nieco szersze zmiany niż podstawowe 4 punkty, ale jeszcze nie dopracowane . Dodatkowymi zmianami być może będą: nakaz pisania według polskiej fonetyki słownictwa nowego - pohodzenia obcego, dopracowanie pisowni razem-osobno np. z "by", itp. (zwykle jednak w kierunku osobno niż razem, tak więc na pewno nie jestem zwolennikiem likwidacji spacji pomiędzy wyrazami). A co do pisowni małą i dużą literą, też są niestety wyjątki. I należy je likwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 29.05.06, 23:12 szkola.be: > bezwzględnie efedra była bezczelna, robiąc błędy (składnia) i czepiając się > złośliwie szczegułuw. Wiesz, dzieweczko, to nie jest grzecznie tak mówić o starszych. Jak już będziesz duża, to może zrozumiesz różnicę między błędem składniowym a literówką. Oraz że dorosłym należy się trochę szacunku ze strony osóbki, która jeszcze nie nauczyła się pisać ,,szczegółów''. szkola.be: > Dodatkowymi zmianami być może będą: [...] > dopracowanie pisowni razem-osobno np. z "by", itp. (zwykle jednak w kierunku > osobno niż razem, tak więc na pewno nie jestem zwolennikiem likwidacji spacji > pomiędzy wyrazami). Bez sensu. To mają być reformy w kierunku fonetyki, czy w kierunku barchanów? Po co watować słowa pustym miejscem, skoro tego pustego miejsca się nie wymawia? A co wymowa złączyła, tego człowiek niech nie rozdziela. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 01:44 szkola.be napisała: > I naucz się pisać po polsku, w dowolnej ortografi, bo nie umiesz: Raczej umiem. > Błąd na błędzie w twoim tekście: > ?Herbert to nie poeta omawiany w ktorej klasie. Prawdopodobnie dobrze wiesz, ze opuscilam litere 's' (z kreska), bo mialam na mysli poete omawianego w ktorejs, czy ktorejkolwiek klasie. A o 'bledach' polegajacych na braku polskiej czcionki juz sie raz wypowiedzialas (niezbyt madrze), wiec nie bede do tego wracala. Poza tym proponujesz chyba rowniez reforme etykiety, czyli tak zwanego dobrego wychowania. Bedziesz miala silne poparcie ze strony duzej czesci polskiego spoleczenstwa. Czy poza "bezczelna" uzywasz tez wyrazenia "spieprzaj dziadu"? Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 11:53 > A o 'bledach' polegajacych na braku polskiej czcionki juz sie > raz wypowiedzialas (niezbyt madrze), wiec nie bede do tego wracala. Błędy - 12 , słowa - 20. Napisałam wtedy, że jeśli ktoś nie ma możliwości pisać kreseczek nad s,c ... i pod a, e, to powinien upszedzić, pszeprosić, wyrazić ubolewanie. Tego Ci brakuje. Uważasz, że Tobie wolno kaleczyć polski język w prawie każdym słowie, bo Ty nie umiesz skonfigurować sobie komputera. > Poza tym proponujesz chyba rowniez reforme etykiety, czyli tak zwanego > dobrego wychowania. ... Czy poza "bezczelna" uzywasz tez wyrazenia > "spieprzaj dziadu"? Błędy - 6. Słowa - 20. O etykiecie jw. W moim tekście według starej ortografi (po całości, bez liczb): błędy - 3, słowa - 100. Statystyka (błędy / wyrazy) u Ciebie: 18/40 = 9/20 = 0,45; u mnie 0,03. Sama widzisz, że musisz się jeszcze długo uczyć. Statystycznie, moje teksty są 15 razy poprawniejsze niż Twoje. Bądź szczęśliwa, że wycięłam część Twego tekstu, bo wynik, byłby jeszcze gorszy dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 12:24 Słowo daję, ten wątek już się kwalifikuje na "Forum Humorum". Na serio do Ciebie nie dociera, że dla widzimisię Polaka nikt nie zainstaluje polskiej czcionki na komputerach w np. francuskiej czytelni? Nie dlatego, że nas dyskryminują, ale dlatego, że Rosjanin wtedy zechce mieć "bukwy", Chińczyk "krzaczki", a Arab "robaczki". Klawiatury też mają zapewnić, czy należy przychodzić z własną? Przykład Francji stąd, że w dokładnie takiej sytuacji znajduje się moja koleżanka pracująca tam jako au pair. Z internetu korzysta tylko w bibliotekach, i to kilku, nie zawsze w tej samej. A na człowieka w każdym poście przepraszającego za brak polskich znaków chyba reszta dyskutantów patrzyłaby jak na osobnika niespełna rozumu... Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 13:48 autumna: > Klawiatury też mają zapewnić, czy należy przychodzić z własną? My na ogół piszemy na klawiaturach międzynarodowych, bez polskich znaków. Są różne sposoby wyciskania z nich ogonków, najpopularniejszy polega na tym, że prawy ALT+litera to jest polska litera. Ale możesz np. poprzedzać literkę ciachem, niech sobie Szkoła.Be przepuści to przez polskiego TeXa, to będzie miała polskie literki, skoro tak jest do nich przywiązana. Np. zamiast ,,żółć'' pisz ,,/z/o/l/c''. Dla uzyskania ,,ź'', jak w ,,źrebak'', pisz ,,/x''. Pisanie na grupach dyskusyjnych seplenicą też jest powszechnie przyjęte i nikt (z wyjątkiem Szkoły.Be) nie czyni z tego problemu. Przecież nie Ty jedna jesteś za granicą. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Iraktk Odpowiedz Link Zgłoś
autumna klawiatury i inne bzdury ;-)))))) 30.05.06, 14:10 > My na ogół piszemy na klawiaturach międzynarodowych, bez polskich znaków. Skręcam wątek... To jest ciekawe, że u nas nie używa się klawiatury "narodowej", odpowiednika maszyny do pisania. Nie wiem, czy to jest reguła, ale tak mi się trafiło, że podczas kilku krótkich pobytów zagranicznych za każdym razem się nadziewałam na klawiatury "ichnie" (Dania, Budapeszt), a kolezanka studiując w Niemczech komputer kupowała tam - i klawiatura niemiecka. > Pisanie na grupach dyskusyjnych seplenicą Cudowna nazwa! Nie znałam. Na grupie, w której uczestniczę (działa na jakichś starych skryptach i polskie znaki lubią nie przechodzić) to się nazywa "pisanie polskawe". A w ogóle moje pytania do szkoly.be wynikają z wiecznie niezaspokojonej ciekawości, co jeszcze jest w stanie wymyślić dla uszczęśliwienia nas w kwestiach językowych i im pokrewnych, tylko ku memu żalowi jak przychodzi do konkretów, względnie niescisłości w jej reformie, to otrzymuję zwięzłe "A po co ci to?" albo w ogóle nic... W szczególności żałuję, że za chemię zabrała się tylko na krótko, byłoby o czym pogadać... Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: klawiatury i inne bzdury ;-)))))) 30.05.06, 14:43 Przepraszam, Autumno, zagapiłem się i potraktowałem Cię jak przebywającą za granicą i słabo znająca realia. Chyba przez chwilę zaćmienia popomyliłem Cie z Efedrą. autumna: > To jest ciekawe, że u nas nie używa się klawiatury "narodowej", odpowiednika > maszyny do pisania. Ja myślę, że to jest pozostałość po czasach, kiedy wszystkie komputery pochodziły z prywatnego importu, czyli były przywożone w bagaznikach samochodów osobowych. Kiedyś polskim maszynistkom bardzo przeszkadzało, że ,,Y'' i ,,Z'' miały zamienione, a na brak polskich liter jakoś się nie skarżyły. Ale przypuszczam, że teraz jest już w Polsce więcej maszynistek wykształconych na ,,QWERTY'' niż na ,,QWERTZ''. autumna: > Nie wiem, czy to jest reguła, ale tak mi się trafiło, że podczas kilku > krótkich pobytów zagranicznych za każdym razem się nadziewałam na klawiatury > "ichnie" (Dania, Budapeszt), a kolezanka studiując w Niemczech komputer > kupowała tam - i klawiatura niemiecka. Zarówno w Niemczech jak w Danii (o Węgrzech nie wiem) w użyciu sa oprócz klawiatur narodowych także te takie jak nasze. Przynajmniej na uniwersytetach. Ale układ klawiatury nie jest niczym dramatycznym. Który klawisz co znaczy określa software a nie hardware. Kupiłem używanego laptopa ze szwedzką klawiaturą; żeby go umiędzynarodowić, musiałem tylko nalepić na klawisze odpowiednie naklejki z literkami i przy instalacji systemu zażyczyć sobie klawiatury międzynarodowej. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: klawiatury i inne bzdury ;-)))))) 30.05.06, 15:31 > Przepraszam, Autumno, zagapiłem się i potraktowałem Cię jak przebywającą za > granicą i słabo znająca realia. Ależ nie ma za co, wątki się lubią splatać i mieszać, taka ich natura. > Ale układ klawiatury nie jest niczym dramatycznym. Który klawisz co znaczy > określa software a nie hardware. Kupiłem używanego laptopa ze szwedzką > klawiaturą; żeby go umiędzynarodowić, musiałem tylko nalepić na klawisze > odpowiednie naklejki z literkami No tak, ale to rozwiązanie sprawy wyłącznie na własnym sprzęcie. A ja się wtrącam do temau, bo moja najbliższa przyjaciółka, buuu, poniewiera się "za chlebem" gdzieś po Francji, już chyba z piąty raz zmnienia adres, a z netu korzysta tam, gdzie się go uda dorwać za darmo :-((( W związku z tym wypraszam sobie stanowczo robienie z niej niezdary, co to nie umie sobie zainstalować polskiej czcionki. PS. Wiem, że to walenie głową w mur. Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 17:23 Nie dociera do mnie bezczelność także Twoja. Jak ktoś kaleczy język polski, z powodu własnej nieudolności, i jeszcze bezczelnie pisze, że to norma. Jak ktoś jest piszący inaczej, to powinien, za to pszeprosić, za dodatkowy wysiłek wkładany niezbędny by go odszyfrować, lub podziękować na końcu, za to że ktoś dobrnął do końca. A tego brakuje. I nie podlega dyskusji, że ludzie ci robią około 10 RAZY WIĘCEJ błędów niż piszący w nowej ortografi. >... dlatego, że Rosjanin wtedy zechce mieć "bukwy", Chińczyk "krzaczki", a Arab > "robaczki" A co to za problem? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 17:52 Szkoło.Be, czy Ty już znalazłaś kogos do tego Komitetu Społecznego Reformy, czy jak tam to ciało miało się zwać? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 18:11 "Komitet może utworzyć grupa co najmniej 15 obywateli polskich, którzy mają prawo wybierania do Sejmu i złożyli pisemne oświadczenie o przystąpieniu do komitetu,..." (Ustawa z dnia 24 czerwca 1999 r. O WYKONYWANIU INICJATYWY USTAWODAWCZEJ PRZEZ OBYWATELI , art. 5 p. 2) Są jeszcze wolne miejsca. Zreszta "co najmniej" oznacza, że miejsc jest dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 19:21 szkola.be: > Są jeszcze wolne miejsca. > Zreszta "co najmniej" oznacza, że miejsc jest dużo. A jak myślisz, czemu te miejsca zapełniają się tak powoli? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 19:54 > A jak myślisz, czemu te miejsca zapełniają się tak powoli? Z powodu obaw. O to, że akcja nie powiedzie się, * o koszty i odpowiedzialność finansową (Art. 15. : "Wydatki związane z wykonywaniem inicjatywy ustawodawczej przez obywateli pokrywa komitet. ") * o odpowiedzialność karną (Art. 20.: "Kto: nie dopełnia obowiązku opublikowania sprawozdania finansowego, o którym mowa w art. 17 ust. 2, albo podaje w nim nieprawdziwe dane, nie dopełnia obowiązku przechowywania dokumentów związanych z finansowaniem wykonywania inicjatywy ustawodawczej, o którym mowa w art. 17 ust. 5, nie przekazuje instytucji charytatywnej nadwyżki środków finansowych, o której mowa w art. 17 ust. 6, - podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3.") * o czas.... Też nie śpieszy mi się do tego wszystkiego, ale muszę :). Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 20:05 stefan: > A jak myślisz, czemu te miejsca zapełniają się tak powoli? szkola.be : > Z powodu obaw. Są na świecie ludzie bojący się cienia własnych trzesących się portek i są inni ceniący swoje zdanie bardziej niż ew. konsekwencje jego wyrażania. Dlaczego ci drudzy nie garną się do Ciebie i Twojej reformy? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 22:21 > Są na świecie ludzie bojący się cienia własnych trzesących się portek > i są inni ceniący swoje zdanie bardziej niż ew. konsekwencje jego wyrażania. > Dlaczego ci drudzy nie garną się do Ciebie i Twojej reformy? Dotykamy tematu egzystencji, a to już filozofia nie ortografia. A ci drudzy jednak, jeśli to postępowanie jest dominujące, są zwykle bez grosza pszy duszy (bo i duszy grosz niepotszebny), zaś żywot mają nie długi. Ja zaś wolała bym żeby członkowie komitetu obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej dożyli wprowadzenia reformy. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 22:33 stefan (o odważnych): > Dlaczego ci drudzy nie garną się do Ciebie i Twojej reformy? szkola.be: > A ci drudzy jednak, jeśli to postępowanie jest dominujące, są zwykle bez > grosza pszy duszy (bo i duszy grosz niepotszebny), zaś żywot mają nie długi. > Ja zaś wolała bym żeby członkowie komitetu obywatelskiej inicjatywy > ustawodawczej dożyli wprowadzenia reformy. Odpowiadasz na niezadane pytanie, kogo Ty byś wolała. Nie odpowiadasz na pytanie, dlaczego ludzie się do Ciebie nie garną. Przecież nie jest tak, że co kto się do Ciebie zgłosi, to albo za bardzo strachliwy, albo biedny, albo krótkowieczny, i Ty ich wszystkich wywalasz. Masz wolne miejsca w Komitecie nie z powodu niewłaściwych kandydatów, tylko z powodu braku kandydatów. Dlaczego, jak sądzisz? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 23:01 >dlaczego ludzie się do Ciebie nie garną. Oby się nie garneli. Ja nie jestem guru, ani nie zakładam sekty.:) > ..Masz wolne miejsca w Komitecie nie z powodu niewłaściwych kandydatów, > tylko z powodu braku kandydatów. Dlaczego, jak sądzisz? Bo to odpowiedzialność karna i materialna. A ja też nie każdego zaakceptuję, żeby mnie ktoś w coś nie wplątał. Lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znależć. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 30.05.06, 23:53 szkola.be: > Ja nie jestem guru, ani nie zakładam sekty.:) Nie jesteś guru, jesteś samotną reformatorką. Bardzo samotną, prawda? szkola.be: > Lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znależć. A dlaczego nie ma jeszcze tego mądrego, z którym mogłabyś w końcu zacząć gubić? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 31.05.06, 03:43 > A dlaczego nie ma jeszcze tego mądrego, > z którym mogłabyś w końcu zacząć gubić? A skąd Ty wiesz ile nas jest? Na razie do publicznej wiadomości podano jedynie, że mniej niż 15. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 31.05.06, 07:24 szkola.be: > A skąd Ty wiesz ile nas jest? JA? Nie wiem, skąd mam wiedzieć? Ale TY przecież wiesz, że jest pusto. szkola.be: > Na razie do publicznej wiadomości podano jedynie, że mniej niż 15. Podano w taki sposób, że liczbę wiernych łatwo jest wyczytać między wierszami. Dużo mniej niż 15. Po tylu miesiącach od narodzin projektu reformy (czy to juz jest rok?) warto może zastanowić się nad przyczynami tej pustki. Może to kwestia merytorycznej zawartości projektu? A może sposobu reagowania jego matki na uwagi? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: wierszyki ortygraficzne 31.05.06, 08:54 > może zastanowić się nad przyczynami tej pustki. Może to kwestia merytorycznej > zawartości projektu? Projektem to nawet trudno nazwać... Kilka luzem rzuconych zdań, nie popartych żadnymi danymi, choćby statystycznymi, ino głębokim przekonaniem, że "większość Polaków ma kłopoty z ortografią". O kosztorysie nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 31.05.06, 09:11 autumna: > Pora zerwać z nałogiem! Od jutra nie pisuję na forum. Czy to jest Twoja nowa sygnaturka, która odtąd zawsze będzie Ci towarzyszyła na forum? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 31.05.06, 10:52 > > A skąd Ty wiesz ile nas jest? > JA? Nie wiem, skąd mam wiedzieć? Ale TY przecież wiesz, że jest pusto. No właśnie, nie wiesz, a ja od miesiąca zdecydowanie nie mogę sobie poradzić z natłokiem prac. A Ty pewnie będziesz się po ilości dopominał o adresy i kiedy , kto wraca ciemną uliczką w nocy? > Po tylu miesiącach od narodzin projektu reformy (czy to juz jest rok?) Nie jeszcze nie rok. > warto może zastanowić się nad przyczynami tej pustki. Raczej nad pszyczynami braku czasu dla tego zagadnienia, a to jest proste – brak funduszy.. > Może to kwestia merytorycznej zawartości projektu? Merytorycznie początkowy projekt jest zbyt skąpy. Jednak pozostałe zmiany nie muszą być ujęte w ustawie, są mniejsze więc można je wprowadzać bez specjalnej ustawy. > A może sposobu reagowania jego matki na uwagi? Tak reaguję zdecydowanie za delikatnie na hamstwo, bezczelność, niedouczenie, pyhę, brak logiki pseudojęzykoznawcuw, i zamiast szczerego słowa należy wysyłać wirusy i robale. Na pewno by sobie nie poradzili skoro nie umieją zainstalować polskiej czcionki. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 31.05.06, 11:33 szkola.be: > A Ty pewnie będziesz się po ilości dopominał o adresy i kiedy , kto wraca > ciemną uliczką w nocy? Jak widzisz, nawet nie próbuję się dowiedzieć w jakim mieście mieszkasz, w jakim kraju i na jakiej planecie. Chociaż te wszystkie rzeczy są dość łatwe do ustalenia o każdym, kto zostawił już jakiś ślad w internecie. Czy wszyscy na Twojej planecie są tacy podejrzliwi? szkola.be: > Jednak pozostałe zmiany nie muszą być ujęte w ustawie, są mniejsze więc można > je wprowadzać bez specjalnej ustawy. No, ale nawet do tych większych zmian musi istnieć ktoś, komu one się podobają. Zdaje się, że z tym jest problem, prawda? szkola.be: > Tak reaguję zdecydowanie za delikatnie na hamstwo, bezczelność, niedouczenie, > pyhę, brak logiki pseudojęzykoznawcuw I dlatego jest tak pusto? Czy gdybyś reagowała ostrzej, to entuzjaści reformy by się znaleźli? No to czemu nie spróbujesz? Logikę zostaw lepiej fachowcom. Już kiedyś o tym rozmawialiśmy: logika nie ma nic wspólnego z ortografią, reformami ani z ,,pyhom''. szkola.be: > i zamiast szczerego słowa należy wysyłać wirusy i robale. Na pewno by sobie > nie poradzili skoro nie umieją zainstalować polskiej czcionki Poradziliby sobie. W dzisiejszych czasach nawet analfabeci komputerowi wiedzą, że od ścigania przestępstw jest policja. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 31.05.06, 11:57 >Jak widzisz, nawet nie próbuję się dowiedzieć w jakim mieście mieszkasz, Małymi kroczkami właśnie do tego dążyłeś. Są prostsze metody, wystarczy kliknąć na "szkoła.be". > ...do tych większych zmian musi istnieć ktoś, komu one się podobają. > Zdaje się, że z tym jest problem, prawda? NIE. szkola.be: > > Tak reaguję zdecydowanie za delikatnie na hamstwo, bezczelność, > > niedouczenie, pyhę, brak logiki pseudojęzykoznawcuw > I dlatego jest tak pusto? Nie, dlatego właśnie jestescie tak agresywni. Stefan napisał wreszcie: > logika nie ma nic wspólnego z ortografią, Nareszcie pszyznałeś mi rację, ale To była moja ciężka praca trwająca od prawie 10 miesięcy. > > i zamiast szczerego słowa należy wysyłać wirusy i robale. Na pewno by sobie > > nie poradzili skoro nie umieją zainstalować polskiej czcionki. > Poradziliby sobie. Bzdura. >......... od ścigania przestępstw jest policja. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 31.05.06, 13:24 stefan4: > logika nie ma nic wspólnego z ortografią szkola.be: > Nareszcie pszyznałeś mi rację, ale To była moja ciężka praca trwająca od > prawie 10 miesięcy. Przez te 10 miesięcy głosiłaś i głosisz nadal, że ortografia jest nielogiczna. To nie jest to samo, co twierdzić, że problemy pisowni nie są materią logiczną, wobec czego przymiotniki ,,logiczny'' i ,,nielogiczny'' nie maja do nich zastosowania. Wiekszość ludzi potrafi uchwycić tą subtelną różnicę. Ale ciągle nie odpowiedziałaś, czy uważasz, że jak będziesz jeszcze bardziej nerwowo reagowała na krytykę, to szybciej dobijesz do magicznej piętnastki potrzebnej Ci do rozpoczęcia zbierania podpisów pod projektem ustawy. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 31.05.06, 15:45 > stefan4: > > logika nie ma nic wspólnego z ortografią > > szkola.be: > > Nareszcie pszyznałeś mi rację, ale To była moja ciężka praca trwająca od > > prawie 10 miesięcy. > > Przez te 10 miesięcy głosiłaś i głosisz nadal, > że ortografia jest nielogiczna. > To nie jest to samo, co twierdzić, > że problemy pisowni nie są materią logiczną, > wobec czego przymiotniki ,,logiczny'' i ,,nielogiczny'' nie maja do nich > zastosowania. Wiekszość ludzi potrafi uchwycić tą subtelną różnicę. Mącisz, a logika, wraz z matematyką jest krulową nauk i dotyczy WSZYSTKIEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wierszyki ortygraficzne 31.05.06, 16:57 szkola.be: > Mącisz, > a logika, wraz z matematyką > jest krulową nauk i dotyczy WSZYSTKIEGO. Czy ktoś mógłby przejąć ode mnie tą interesującą pogwarkę ze Szkołą.Be? Ona właśnie wdepnęła w moje poletko zawodowe, więc muszę teraz albo wygłosić wykład o logicznej bezsensowności wszelkich wszystkoizmów i o wywoływanych przez nie paradoksach, albo się wycofać. Starliśmy się już raz na polu matematyki i raz na polu teorii typów i lambda-rachunku, i w obu przypadkach skutkiem było czasowe zamilknięcie Szkoły.Be. Nie chciałbym znowu wywoływać podobnego efektu, dlatego chętnie przekażę rozmowę w godniejsze ręce. Przypominam, że stanęło na moim pytaniu, czy powodem niewielkiej liczby zwolenników reformy ortografii są jej zbyt mało nerwowe odpowiedzi na forum. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 31.05.06, 21:29 Jesteś bezczelny. Nie znasz ani matematyki, ani logiki, ani języka polskiego. Upierasz się ze zwyczajnej pyszałkowatości. Ja tę dyskusję kończę, i faktycznie już nie odpowiem, bo szkoda czasu. Dla Ciebie , jeśli 2+2 = 4, tym gożej dla liczb. Ja Cię nie będą uczyć liczyć , bo ty i tak powiesz , że 2 + 2 = 3, a potem obużysz się , ze nie odpowiadam. Tak , ćwierć muzgowcom nie odpowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: wierszyki ortygraficzne 01.06.06, 08:36 > Czy ktoś mógłby przejąć ode mnie tą interesującą pogwarkę ze Szkołą.Be? Ona > właśnie wdepnęła w moje poletko zawodowe Przejęłabym, ale szkola.be rzadko porusza temat chemii, a szkoda. Bo i na moim poletku wykazywała się w pewnym momencie bujną fantazją. PS. Nasza ulubiona forumowiczka sama ma - wg niej - błąd w nicku. Oczekujemy przeprosin za brak szacunku do języka polskiego i użytkowników forum. W każdym poście. Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 01.06.06, 09:55 > ...sama ma - wg niej - błąd w nicku. Imię własne - nick każdy nadaje sobie jakie mu się podoba. Tak więc w imieniu własnym nie ma błędu. Błąd owszem, może wystąpić, ale tylko wtedy, gdy np. logując się na JUŻ ISTNIEHJACY login opuszczę literę, lub ją zmienię. Ale wtedy nie da się wysłać posta ani odpowiedzić , skoro odpowiadam nick jest BEZBŁĘDNY. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: wierszyki ortygraficzne 01.06.06, 10:03 Znaczy się, świadomie użyłaś nieistniejącego słowa "szkola", bo tak podobało Ci się bardziej, i ten nick wcale nie pochodzi od "szkoła"? Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: wierszyki ortygraficzne 01.06.06, 11:32 Skąd się wziął nick "szkola.be". O tym już było, i wyszło że nie pamiętam, jest kilka teori, ale żadna nie udowodniona. A nawet jeśli "szkola" więła się od wyrazu "szkoła" co jest prawdopodobne, to nic nie zmienia. "Szkola.be" to nazwa własna. Jak Wołomin, od "wolę minąć", ale nikt nie zmusza nikogo by Wołomin pisać pszez "l". Odpowiedz Link Zgłoś
autumna nicki 01.06.06, 12:31 A jak ja chcę mieć nicka "żaba", ale muszę mieć "zaba", bo na gazeta.pl się nie da inaczej, a zdecydowanie chodzi mi o płaza, który kuma, a nie o jakiś abstrakcyjny wyraz, to mam się zwrócić do gazeta.pl o wprowadzenie do nicków polskich znaków, przepraszać za mój nick w kazdym poście czy może od razu zdecydować się na nick "ropucha"? Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: nicki 01.06.06, 14:10 Sama podałaś tyle rozwiązań, więc po co pytasz, zamiast coś zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: nicki 01.06.06, 14:38 > Sama podałaś tyle rozwiązań Ale wszystkie, co do jednego, idiotyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: nicki 01.06.06, 15:04 Wymyślenie innego nika, idiotyczne? Wysłanie prośby do administratora, idiotyczne? Tak, już rozumiem, dla Ciebie pisanie i myślenie, to z definicji poczynania idiotyczne. Więc zmień grupę na "bez myślenia i bez pisania". Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: nicki 01.06.06, 15:24 > Wymyślenie innego nika, idiotyczne? A co, nie widzisz różnicy między żabą a ropuchą? A jeśli chodzi o administratora, to obawiam się, że nie zmieni dla mnie oprogramowania portalu, żebym mogła sobie swobodnie używać nicka "żaba". Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.be Re: nicki 01.06.06, 16:17 Nie sprubujesz, to nie wiesz. A co do myślenia i żaby: nie podoba się "ropucha" to myśl dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
onuferek Re: wierszyki ortygraficzne 01.06.06, 12:11 Witold Gawdzik: Ortografia na wesoło. Może o to chodzi. Na allegro jest Odpowiedz Link Zgłoś