daleylah 20.02.05, 12:51 hej.. zastanwiam się nad kontynuowaniem SUMU z socjologii na UŚ.Czy ktoś może z was tam studjuje, studiował i może sie podzielić wrażeniami? Opinie, rady, sugestie. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.. Pozdrawia d. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daleylah Re: Socjologia_UŚ- SUm 21.02.05, 19:18 a konkretnie chodzi mi o to czy warto tam studiowac? czy te studai cos daja..jacy sa wykladowcy..martwi mnie to ze patrzac na progam to dubluje mi sie mnostwo oprzedmiotow z licencajtu i czy moze mogliby mi przepisac oceny z licenjatu..nie wiesz czy tak robia? no i takze mam pytanie o rozmowe kwalifikacyjna,jakiego typu pytanie zadaja, jakis przyklad pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 21.02.05, 21:08 Nie wiem co znaczy "dają", w południowej Pl masz do wyboru na podobnym poziomie tylko UJ, chociaż prawdę mówiąc ma w stosunku do UŚ braki. Wykładowcy ;) jak już mówiłam gdzie indziej, mnie najbardziej wkurzają nieobecności. Bo sława to już jej nie ma kilka razy w semestrze nie przepisują ocen z licencjatu, chyba że jesteś licencjatem z ISUŚ i zdarzy się jakiś chętny do przepisywania. I mówią, że odczuwają docinki czy ogólnie dyskryminację, jeśli nie są po ISUŚ lub.. co jest straszne, WSB w Dąbrowie lub WSNS w Tychach. Wiadomo dlaczego. Ale tylko w pierwszym semestrze, potem się rozchodzi po kościach;) Rozmowa kwalifikacyjna jest.. lekke, ława i przyjemn. Naprawdę. No, zależy też na jakiego egzaminatora się trafi, ale jeśli trafi się dobrze to można pogadać o ogólnej sytuacji społecznej na świecie, o głodzie w Etiopii, o rynku papierów wartościowych, o e-biznesie, ba, nawet o pracy licencjackiej. Cud miód. Można też trafić na takiego, który przemagluje ze Sztompki i chociaż to jest zupełnie elementarny podręcznik na pierwszym roku licencjatu to jednak jak ktoś chce "uwalić" to zawsze znajdzie jakiś podpis pod obrazkiem napisany maczkiem i udowodni, że jednak się nie nadajesz. No i poza tym w tym roku było zaledwie 1,5 osoby na miejsce dla osób spoza ośrodka, więc to strasznie mało. Ludzie ze średnią 3,7-3,8 już się dostawali (bo liczono i średnią z licencjatu) Odpowiedz Link Zgłoś
daleylah Re: Socjologia_UŚ- SUm 13.03.05, 12:27 a mam jeszcze jendo pytanie.. a propos zajec.. odbywaja sie w samych katowicach, czy czeka mnie jezdzenie do sosnowca, czy zabrza..tak sie pytam bo slyszalam ze us z tego slynie,i mam kolezanke na stomotologi na us, ktora tak dojezdza kilka razy w tygodniu... pozdrawiam d. Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 13.03.05, 18:59 nie, Wydział Nauk Społecznych to jeden budynek, duży zresztą i nikt nie jeździ. W Sosnowcu jest m.in. wydział filologii zachodnich, więc ewentualnie, fakultatywnie można tam jeździć. (chociaż niektóre grupy miały tę nieprzyjemność), ale z Katowic do Sosnowca jest 15 min. pociągiem lub pół h autobusem i nie ejst to koniec świata. za to do Zabrza się nie jeździ, bo w Zabrzu socjologia opwszem jest, ale w zupełnie innej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 13.03.05, 19:02 i jeszcze jedno. Twoja koleżanka nie może jeździć na stomatologii z UŚ, bo UŚ to nie UJ gdzie faktycznie collegium medicum na uniwerku jest. Może być za to na ŚAM (śląska akad. medyczna), która ma oddziały w Katowicach, Sosnowcu i Zabrzu Odpowiedz Link Zgłoś
daleylah Re: Socjologia_UŚ- SUm 17.03.05, 22:48 hm thx za info pewnie masz racje z ta medycyna nie znam sie tylko tyle slyszalam; to pocieszajace nie trzebq dojerzdzac i sie tluc za bardzo po katowicach pozdrawiam d. Odpowiedz Link Zgłoś
qchara Re: Socjologia_UŚ- SUm 23.05.05, 17:35 "nie przepisują ocen z licencjatu, chyba że jesteś licencjatem z ISUŚ i zdarzy > się jakiś chętny do przepisywania." - nieprawda mimo ze nie jestes po ISUŚ niektóre oceny mam przepisane (zarówno z ćw jak i egzaminiow) "Rozmowa kwalifikacyjna jest.. lekke, ława i przyjemn. Naprawdę. No, zależy też > na jakiego egzaminatora się trafi, " znow sie nie zgodze - wlasnie od egzaminatora zalezy mnostwo, w zeszlym roku kiedy ja zdawalam bylo 3 egzaminatorow i kazdy "uwalil" po kilkanascie lub wiecej osob, nie znam nikogo a zdawalo ze mna wielu znajomych, kto rozmawialby na etmaty nie zwiazane z literatura podana w infromatorze - niestety:/ moze taka rocza atmosfera panowala na egzaminach dla absolwentow licencjat UŚ , ale na egz. dla reszty na pewno nie. Oblewano ludzi zarowno na egzaminach na dzienne jak i zaoczne. NIby 1,5 osoby na miejsce ale to wcale nei tak malo zwazywszy na fakt oblania 50 osobv ze 150 - ta liczba wyglada juz nieco inaczej niz 1,5 osoby na miejsce. Na zaocznych w lipcu jak juz pisalam tez oblewali ale we wrzesniu zrobili jeszscze jedne nabor i przyjeli wszystkich chetnych. Mnie sie osobiscie podoba na tych studiach, nie poszlam na UJ bo tam nie trybu dziennego ani zaozcnego tylko eksternistyczny i to 3 letni. Odpowiedz Link Zgłoś
rr.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 25.05.05, 00:43 więc właśnie mówię, że zależy na jakiego egzaminatora się trafi.. co do przepisywania ocen. No cóż, Wódź i Szczepański "mogli" przepisywać oceny absolwentom ich szkół, a pracownicy w ich zakładach chcieli się przypodobać szefom.. tak też mogło być. Przepisywanie ocen to loteria i tyle, zależna nie od regulaminu, a od preferencji egzaminatora Odpowiedz Link Zgłoś
agusiaki Re: Socjologia_UŚ- SUm 23.03.05, 22:32 Ja cos o tym wiem :) Tłok na korytarzu teraz niesamowity, bo socjologii mamy teraz gdzies tak z 5..Na MU po IŚ zajęć prawie nie ma..Nikt z wykładowców nie raczy jednak wcześniej nas informowac o swojej nieobecności więc ogólny poziom wk...jest wysoki. A jak juz jakieś zajęcia maja być, to sami je odwołujemy. Bosko po prostu.. Mnie aż tak to nie przeszkadza, bo od 2 lat równilegle ze studiami pracuje i przestałam marnować czas dojazdami tylko po to, żeby sobie na ławeczce posiedzieć..A wykładowcy jacy? heh RÓŻNI :D i bardzo fajni, zyciowi, luzacy i nudni jak flaki z olejem i niekiedy tez chamscy..Jak to w życiu.Za to można sobie pochodzic na relaksujące zajęcia i pogawędzic o przysłowiowej dupie maryni i jeszcze plusika zarobić :)Gorzej z tym, że egzaminów nam sie niepokojąco dużo na sesje letnia nazbierało :( Warunki studiowania sa b.dobre ( porównuje z UJ np ) zajęcia są tylko na WNSie.. Życ nie umierać haha Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 24.03.05, 00:24 hm, jesteś teraz na SUM na 4 czy 5 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 24.03.05, 16:27 bo wydawało mi się;) ale się odwidziało. W końcu Agnieszka to jedno z najpopularniejszych imion Odpowiedz Link Zgłoś
agusiaki Re: Socjologia_UŚ- SUm 24.03.05, 22:59 heh..nie nazywam sie Agnieszka:D Taki nick tylko:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś