Dodaj do ulubionych

Socjologia_UŚ- SUm

20.02.05, 12:51
hej..
zastanwiam się nad kontynuowaniem SUMU z socjologii na UŚ.Czy ktoś może z was
tam studjuje, studiował i może sie podzielić wrażeniami? Opinie, rady,
sugestie.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc..
Pozdrawia d.
Obserwuj wątek
    • r.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 20.02.05, 16:59
      a konkretnie?
      • daleylah Re: Socjologia_UŚ- SUm 21.02.05, 19:18
        a konkretnie

chodzi mi o to czy warto tam studiowac? czy te studai cos daja..jacy sa
        wykladowcy..martwi mnie to ze patrzac na progam to dubluje mi sie mnostwo
        oprzedmiotow z licencajtu i czy moze mogliby mi przepisac oceny z
        licenjatu..nie wiesz czy tak robia? no i takze mam pytanie o rozmowe
        kwalifikacyjna,jakiego typu pytanie zadaja, jakis przyklad
        pozdrawiam
        • r.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 21.02.05, 21:08
          Nie wiem co znaczy "dają", w południowej Pl masz do wyboru na podobnym poziomie
          tylko UJ, chociaż prawdę mówiąc ma w stosunku do UŚ braki.
          Wykładowcy ;) jak już mówiłam gdzie indziej, mnie najbardziej wkurzają
          nieobecności. Bo sława to już jej nie ma kilka razy w semestrze

nie przepisują ocen z licencjatu, chyba że jesteś licencjatem z ISUŚ i zdarzy
          się jakiś chętny do przepisywania. I mówią, że odczuwają docinki czy ogólnie
          dyskryminację, jeśli nie są po ISUŚ lub.. co jest straszne, WSB w Dąbrowie lub
          WSNS w Tychach. Wiadomo dlaczego. Ale tylko w pierwszym semestrze, potem się
          rozchodzi po kościach;)

Rozmowa kwalifikacyjna jest.. lekke, ława i przyjemn. Naprawdę. No, zależy też
          na jakiego egzaminatora się trafi, ale jeśli trafi się dobrze to można pogadać
          o ogólnej sytuacji społecznej na świecie, o głodzie w Etiopii, o rynku papierów
          wartościowych, o e-biznesie, ba, nawet o pracy licencjackiej. Cud miód. Można
          też trafić na takiego, który przemagluje ze Sztompki i chociaż to jest zupełnie
          elementarny podręcznik na pierwszym roku licencjatu to jednak jak ktoś
          chce "uwalić" to zawsze znajdzie jakiś podpis pod obrazkiem napisany maczkiem i
          udowodni, że jednak się nie nadajesz.
          No i poza tym w tym roku było zaledwie 1,5 osoby na miejsce dla osób spoza
          ośrodka, więc to strasznie mało. Ludzie ze średnią 3,7-3,8 już się dostawali
          (bo liczono i średnią z licencjatu)
          • daleylah Re: Socjologia_UŚ- SUm 13.03.05, 12:27
            a mam jeszcze jendo pytanie.. a propos zajec.. odbywaja sie w samych
            katowicach, czy czeka mnie jezdzenie do sosnowca, czy zabrza..tak sie pytam bo
            slyszalam ze us z tego slynie,i mam kolezanke na stomotologi na us, ktora tak
            dojezdza kilka razy w tygodniu...

pozdrawiam
            d.
            • r.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 13.03.05, 18:59
              nie, Wydział Nauk Społecznych to jeden budynek, duży zresztą i nikt nie jeździ.
              W Sosnowcu jest m.in. wydział filologii zachodnich, więc ewentualnie,
              fakultatywnie można tam jeździć. (chociaż niektóre grupy miały tę
              nieprzyjemność), ale z Katowic do Sosnowca jest 15 min. pociągiem lub pół h
              autobusem i nie ejst to koniec świata.
              za to do Zabrza się nie jeździ, bo w Zabrzu socjologia opwszem jest, ale w
              zupełnie innej szkole.

• r.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 13.03.05, 19:02
                i jeszcze jedno. Twoja koleżanka nie może jeździć na stomatologii z UŚ, bo UŚ
                to nie UJ gdzie faktycznie collegium medicum na uniwerku jest. Może być za to
                na ŚAM (śląska akad. medyczna), która ma oddziały w Katowicach, Sosnowcu i
                Zabrzu
                • daleylah Re: Socjologia_UŚ- SUm 17.03.05, 22:48
                  hm thx za info
                  pewnie masz racje z ta medycyna nie znam sie tylko tyle slyszalam; to
                  pocieszajace nie trzebq dojerzdzac i sie tluc za bardzo po katowicach
                  pozdrawiam d.
          • qchara Re: Socjologia_UŚ- SUm 23.05.05, 17:35
            "nie przepisują ocen z licencjatu, chyba że jesteś licencjatem z ISUŚ i zdarzy
            > się jakiś chętny do przepisywania." - nieprawda mimo ze nie jestes po ISUŚ
            niektóre oceny mam przepisane (zarówno z ćw jak i egzaminiow)
            "Rozmowa kwalifikacyjna jest.. lekke, ława i przyjemn. Naprawdę. No, zależy też
            > na jakiego egzaminatora się trafi, " znow sie nie zgodze - wlasnie od
            egzaminatora zalezy mnostwo, w zeszlym roku kiedy ja zdawalam bylo 3
            egzaminatorow i kazdy "uwalil" po kilkanascie lub wiecej osob, nie znam nikogo a
            zdawalo ze mna wielu znajomych, kto rozmawialby na etmaty nie zwiazane z
            literatura podana w infromatorze - niestety:/ moze taka rocza atmosfera panowala
            na egzaminach dla absolwentow licencjat UŚ , ale na egz. dla reszty na pewno
            nie. Oblewano ludzi zarowno na egzaminach na dzienne jak i zaoczne. NIby 1,5
            osoby na miejsce ale to wcale nei tak malo zwazywszy na fakt oblania 50 osobv ze
            150 - ta liczba wyglada juz nieco inaczej niz 1,5 osoby na miejsce. Na zaocznych
            w lipcu jak juz pisalam tez oblewali ale we wrzesniu zrobili jeszscze jedne
            nabor i przyjeli wszystkich chetnych. Mnie sie osobiscie podoba na tych
            studiach, nie poszlam na UJ bo tam nie trybu dziennego ani zaozcnego tylko
            eksternistyczny i to 3 letni.
            • rr.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 25.05.05, 00:43
              więc właśnie mówię, że zależy na jakiego egzaminatora się trafi..

co do przepisywania ocen. No cóż, Wódź i Szczepański "mogli" przepisywać oceny
              absolwentom ich szkół, a pracownicy w ich zakładach chcieli się przypodobać
              szefom.. tak też mogło być. Przepisywanie ocen to loteria i tyle, zależna nie
              od regulaminu, a od preferencji egzaminatora
    • agusiaki Re: Socjologia_UŚ- SUm 23.03.05, 22:32
      Ja cos o tym wiem :) Tłok na korytarzu teraz niesamowity, bo socjologii mamy
      teraz gdzies tak z 5..Na MU po IŚ zajęć prawie nie ma..Nikt z wykładowców nie
      raczy jednak wcześniej nas informowac o swojej nieobecności więc ogólny poziom
      wk...jest wysoki. A jak juz jakieś zajęcia maja być, to sami je odwołujemy.
      Bosko po prostu.. Mnie aż tak to nie przeszkadza, bo od 2 lat równilegle ze
      studiami pracuje i przestałam marnować czas dojazdami tylko po to, żeby sobie
      na ławeczce posiedzieć..A wykładowcy jacy? heh RÓŻNI :D i bardzo fajni,
      zyciowi, luzacy i nudni jak flaki z olejem i niekiedy tez chamscy..Jak to w
      życiu.Za to można sobie pochodzic na relaksujące zajęcia i pogawędzic o
      przysłowiowej dupie maryni i jeszcze plusika zarobić :)Gorzej z tym, że
      egzaminów nam sie niepokojąco dużo na sesje letnia nazbierało :( Warunki
      studiowania sa b.dobre ( porównuje z UJ np ) zajęcia są tylko na WNSie.. Życ
      nie umierać haha
      • agusiaki Re: Socjologia_UŚ- SUm 23.03.05, 22:34
        IS znaczy
      • r.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 24.03.05, 00:24
        hm, jesteś teraz na SUM na 4 czy 5 roku?
        • agusiaki Re: Socjologia_UŚ- SUm 24.03.05, 13:59
          na 4 :) a czemu?
          • r.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 24.03.05, 16:27
            bo wydawało mi się;) ale się odwidziało. W końcu Agnieszka to jedno z
            najpopularniejszych imion
            • agusiaki Re: Socjologia_UŚ- SUm 24.03.05, 22:59
              heh..nie nazywam sie Agnieszka:D Taki nick tylko:)
              Pozdrawiam
              • r.richelieu Re: Socjologia_UŚ- SUm 29.03.06, 18:09
                .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka