Dodaj do ulubionych

Akty notarialne

08.06.05, 13:22
Drodzy Sąsiedzi,

Czy macie już może jakiekolwiek informacje o terminie podpisywania aktów
notarialnych.
Pozdrawiam,
M.
Obserwuj wątek
    • poker_7 Re: Akty notarialne 08.06.05, 14:40
      przed 20 min. rozmawiałem z p. Szyszkowskim i dostałem inf., że postarają się
      aby wszystko było gotowe do końca lipca.

...nie dopytałam tylko, którego roku ;)

pozdrawiam
      • malgorzaten Re: Akty notarialne 10.06.05, 09:47
        Dobre pytanie ;-))

Pozdrawiam,
        M.
    • bobm1 Re: Akty notarialne 25.07.05, 21:52
      Termin podpisania aktów notarialnych znowu sie rozmył ...
      ...a czynsz płace za mieszkanie nie swoje tylko developera o tym że zameldować
      sie nie moge nawet nie wspomnę.

---------
      Pozdrawiam
      Marcin
      • greg_2 Re: Akty notarialne 26.07.05, 09:11
        czy cos sie zmieniło
        jak mnie zapewniano w Agmecie w zeszłą środe miał byc odbiór przez gmine (
        moze wreszcie nie bedziemy mieszkali na budowie :)
        i zaraz potem przygotowanie do aktów notarialnych
        • bobm1 Re: Akty notarialne 26.07.05, 22:22
          Najbliższy wyznaczony odbiór przez inspektora nazdoru budowlanego to 5 lub
          6.08.2005 a potem być może gmina wyda zgodę na zasiedlenie ...

---------
          Pozdrawiam
          Marcin
          • greg_2 Re: Akty notarialne 26.07.05, 23:19
            ups to kolejna wpadka Agmetu
            nic czekamy to jeszcze tylko tydzien :)
    • bobm1 Re: Akty notarialne 14.08.05, 18:27

... no i co z tymi aktami notarialnymi ? Ktoś już podpisał i jest właścicielem
      swojego mieszkania ? Teoretycznie powinno to już nastąpić bo 6.08 były
      oficjalne odbiory przez gmine i inspekcję budowlaną. Agmet w moim przypadku ma
      juz miesiąc spóźnienia - szkoda tylko że nie mam zapisanych kar w umowie.

---------
      Pozdrawiam
      Marcin
      • intruder2 Re: Akty notarialne 16.08.05, 07:56
        Dzwonilem w piątek do Agmentu - twierdzą, że rozpoczynamy z początkiem
        września - co prawda to już trzeci lub czwarty termin, ale moim zdaniem brak
        już jest formalnych podstaw do dalszego zwlekania, szykować kasiorkę, bo
        skubnie na dobry telewizor.

Życzę zdrowia sąsiadom

Intruder
        • bobm1 Re: Akty notarialne 24.08.05, 19:09
          Witam,

Skubnie na dobry telewizor powiadasz hmmm... nie wydał bym tyle na telewizor !
          Dzwoniłem dziś do kancelarii notarialnej gdzie będziemy podpisywać akty
          notarialne i pytałem o koszty w moim przypadku będzie to około 5000-5500 PLN.
          Miałem świadomość że to kupa kasy do wydania ale to co usłyszałem przerosło
          moje wyobrażenie o złodziejskich opłatach notarialnych i sądowych w tym kraju.

Dla chętnych podaje namiary na kancelarię:

Kancelaria LESZEK ZABIELSKI
          tel. 827 56 97 lub 827 76 57
          ul. Tamka 37/1
          00-355 Warszawa,

---------
          Pozdrawiam
          Marcin
          • greg_2 Re: Akty notarialne 24.08.05, 20:49
            Marcin a daj jeszcze info jaki masz metraz mieszkamia to juz nie bede tam
            wydzwanial
            • bobm1 Re: Akty notarialne 24.08.05, 21:36
              Koszty były liczone dla mieszkania o wartości 165000PLN, nie obejmowały kosztów
              obciązenia hipoteki przez Bank na poczet zabezpieczenia kredytu hipotecznego -
              to też jest dodatkowy koszt okolo 600PLN

---------
              Pozdrawiam
              Marcin
          • celkra Re: Akty notarialne 24.08.05, 22:25
            bobm1 napisał:

> Witam,
            >
            > Skubnie na dobry telewizor powiadasz hmmm... nie wydał bym tyle na telewizor !
            > Dzwoniłem dziś do kancelarii notarialnej gdzie będziemy podpisywać akty
            > notarialne i pytałem o koszty w moim przypadku będzie to około 5000-5500 PLN.
            > Miałem świadomość że to kupa kasy do wydania ale to co usłyszałem przerosło
            > moje wyobrażenie o złodziejskich opłatach notarialnych i sądowych w tym kraju.
            >
            > Dla chętnych podaje namiary na kancelarię:
            >
            > Kancelaria LESZEK ZABIELSKI
            > tel. 827 56 97 lub 827 76 57
            > ul. Tamka 37/1
            > 00-355 Warszawa,
            >
            > ---------
            > Pozdrawiam
            > Marcin

Czyżby Agmet narzucał swojego notariusza? Ja w umowie nie mam takiego zapisu i
            zamierzam zaproponowć swojego.
            • intruder2 Re: Akty notarialne 25.08.05, 08:08
              Każdy ma prawo wyboru notariusza, ale wiem że Agmet korzysta regularnie z jego
              usług, inną sprawą jest, że taksa notarialna stanowi jakieś 30% wartości aktu -
              reszta opłaty, wpisy itd. Możemy spróbować wpłynąć na tę kancelarię, by w
              hurcie zeszli z taksy notarialnej, potrzebne jest tylko współdziałanie.
              Z innej strony mogę powiedzieć, że w tej kancelarii zawierałem umowę
              realizacyjną na swoje mieszkanie i są ok.

Pozdrawiam

Intruder
            • goldeneye Re: Akty notarialne 25.08.05, 22:36
              Wiatm sąsiadów,
              a jak się mają stawki "naszego" notariusza, do wyliczeń z kalkulatora gazety?
              dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,1820455.html
              Pozdrawiam
              Krzysiek
              • bobm1 Re: Akty notarialne 26.08.05, 17:53

Porównałem wyliczenia z kancelarii Zabielskiego z tymi z kalkulatora i sa
                prawie jednakowe. Taksa notarialna jest teoretycznie negocjowalna ale ...
                to jest jedna mafia i raczej nie ma co negocjować, z tego co pytałem po
                znajomych notariusze w wawie nie obniżą taksy za akt notarialny (moze 100zł?) -
                jest zmowa w tym temacie i koniec.
                ---------
                Pozdrawiam
                Marcin
          • suselka_a Re: Akty notarialne 25.08.05, 09:27
            Marcinie,

Mam pytanko, czy umowę z Agmetem podpisywałeś w formie aktu notarialnego czy
            też nie?

Anita
            • bobm1 Re: Akty notarialne 26.08.05, 17:15
              Witam,

Nie podpisywałem z Agmetem umowy w formie aktu notarialnego, nie miałem
              potrzeby sie dodatkowo zabezpieczać bo kupowałem mieszkanie praktycznie jak
              było gotowe. Doszedłem do wniosku że ryzyko przekretu/wpadki developera konta
              okolo 2200zł - wybrałem ryzyko (i tak zminimalizowane przez fundusz
              powierniczy). Tak wiec teraz muszę ponieść koszt całej taksy notarialnej a nie
              połowy.

---------
              Pozdrawiam
              Marcin
        • malgorzaten Re: Akty notarialne 07.09.05, 13:01
          Dzwoniłam do Agmetu. Podpisywanie aktów w przyszłym tygodniu. Dziś ma być
          dostępny draft umowy.
          M.
          • greg_2 Re: Akty notarialne 12.09.05, 11:54
            ktos juz podpisał akt ???
            • suselka_a Re: Akty notarialne 15.09.05, 20:53
              Tak, my dziś (jako pierwsi w budynku 63B) podpisaliśmy akt notarialny.

Pozdrawiam
              A
              • kola45 Re: Akty notarialne 19.09.05, 14:09
                Do tych co mają już akty notarialne:
                Mam pytanie, czy akty notarialne były podpisywany na ulicy Tamka 37?
                Czy podpisujecie akty też u innych notariuszy, czy istnieje taka możliwość?
                Jakie są koszty.
              • kola45 Re: Akty notarialne 19.09.05, 14:11
                Do tych co maja już akty notarialne:
                Czy wszyscy podpisywaliście akty na ulicy Tamka 37?
                • suselka_a Re: Akty notarialne 19.09.05, 14:26
                  My podpisywaliśmy na Tamce. Z tego co wiem jest możliwość wyboru innego
                  notariusza, ale są różne "schody". U tego z Tamki Agmet ma całą dokumentację i
                  takie inne papierzyska, natomiast inny notariusz musi się z tym dopiero
                  zapoznać i napisać akt. Wiąże się to z dłuższym okresem oczekiwania, a koszty
                  właściwie te same, bo to jest jakoś ponoć odgórnie uregulowane.

A
                  • de_ef Re: Akty notarialne 19.09.05, 15:53
                    ... a jeśli mogę spytać:
                    jak miał się termin odbioru lokalu do, daty podpisania aktu?
                    Jaka jest kolejność? Wysyłali jakieś zawiadomienia?
                    ... bo jakoś co tydzień zbywają mnie, że za tydzień.
                    • tygrysiczka1 Re: Akty notarialne 20.09.05, 07:15
                      Targujcie się u motariuszy! Nasze prawo określa maksymalne stawki wynagrodzenia
                      notariuszy za konkretne czynności.Taksa notaialna zależy od wartości
                      nieruchomości - nieruchomość zwykle mieści się w granicach powyżej 60 000 zł do
                      1 000 000 - czyli opłata wynosi 1100 zł plus 0,5 proc. od nadwyżki ponad 60 000
                      zł; I dokładnie tak liczą tą taksę na Tamce (i pewnie wszędzie indziej
                      też).Wśród notariuszy pojawiła się bowiem zmowa, że nie będą obniżać stawek,
                      żeby nie psuć rynku i nie konkurować między sobą niższymi cenami bo wszyscy na
                      tym stracą! Określenie użyte w ustawie - maksymalne stawki wynagrodzenia
                      notariuszy nie znaczy obowiązujące stawki!I tutaj przejawia się ich pazerność i
                      złodziejstwo.Targowałam się z nimi przy akcie przedwstępnym, opuścili około
                      10%, niewiele ale zawsze coś. Sory, ale ja też chciałabym poczytać coś 40 minut
                      i zgarnąć za to taką kasę!Mam nadzieję, że jak teraz ułatwili dostep do
                      zawaodów prawniczych to skończy się sielankowe życie dla tych krwiopijców!
              • tsantalis Re: Akty notarialne 17.10.05, 13:26
                Witam,

A ile czasu upływło o Was od przejęcia kluczy do podpisania aktów notarialnych?
                • mcdzia1 Re: Akty notarialne 17.10.05, 14:23
                  W moim wypadku to było pół roku.
                • malgorzaten Re: Akty notarialne 17.10.05, 14:23
                  6,5 miesiąca...
                  M.
    • de_ef Re: Akty notarialne 17.10.05, 14:28
      222 dni od odebrania kluczy.
      • tsantalis Re: Akty notarialne 18.10.05, 00:01
        czyli bardzo 'umownych' 120 dni od odbioru nie przekaraczali przyjaciele z
        Agmetu?
      • michal.basic Re: Akty notarialne 31.12.05, 16:29
        de_ef napisała:

> 222 dni od odebrania kluczy.

de_ef 222?(!). To chyba jakaś schiza. Czy chociaż podali powód czy podeszli na
        zasadzie "wiecie, rozumiecie, ciężka zima, gorące lato" itp.? Ja przepraszam,
        że łapię się z takim opóźnieniem na ten wątek, ale musiałem się spytać.

Pozdrawiam,
        Michał z II etapu
    • wwili Akty notarialne 12.08.06, 10:13
      Witam,

Wracam do tematu, a w szczególności do taksy notarialnej. Czy ktoś wie ile
      liczy sobie notariusz z Agmetu? Powiedziano mi że będzie jakiś upust ale nic
      konkretnego.

pozdrawiam
      wili

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka