malgorzaten 08.06.05, 13:22 Drodzy Sąsiedzi, Czy macie już może jakiekolwiek informacje o terminie podpisywania aktów notarialnych. Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poker_7 Re: Akty notarialne 08.06.05, 14:40 przed 20 min. rozmawiałem z p. Szyszkowskim i dostałem inf., że postarają się aby wszystko było gotowe do końca lipca. ...nie dopytałam tylko, którego roku ;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzaten Re: Akty notarialne 10.06.05, 09:47 Dobre pytanie ;-)) Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
bobm1 Re: Akty notarialne 25.07.05, 21:52 Termin podpisania aktów notarialnych znowu sie rozmył ... ...a czynsz płace za mieszkanie nie swoje tylko developera o tym że zameldować sie nie moge nawet nie wspomnę. --------- Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
greg_2 Re: Akty notarialne 26.07.05, 09:11 czy cos sie zmieniło jak mnie zapewniano w Agmecie w zeszłą środe miał byc odbiór przez gmine ( moze wreszcie nie bedziemy mieszkali na budowie :) i zaraz potem przygotowanie do aktów notarialnych Odpowiedz Link Zgłoś
bobm1 Re: Akty notarialne 26.07.05, 22:22 Najbliższy wyznaczony odbiór przez inspektora nazdoru budowlanego to 5 lub 6.08.2005 a potem być może gmina wyda zgodę na zasiedlenie ... --------- Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
greg_2 Re: Akty notarialne 26.07.05, 23:19 ups to kolejna wpadka Agmetu nic czekamy to jeszcze tylko tydzien :) Odpowiedz Link Zgłoś
bobm1 Re: Akty notarialne 14.08.05, 18:27 ... no i co z tymi aktami notarialnymi ? Ktoś już podpisał i jest właścicielem swojego mieszkania ? Teoretycznie powinno to już nastąpić bo 6.08 były oficjalne odbiory przez gmine i inspekcję budowlaną. Agmet w moim przypadku ma juz miesiąc spóźnienia - szkoda tylko że nie mam zapisanych kar w umowie. --------- Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
intruder2 Re: Akty notarialne 16.08.05, 07:56 Dzwonilem w piątek do Agmentu - twierdzą, że rozpoczynamy z początkiem września - co prawda to już trzeci lub czwarty termin, ale moim zdaniem brak już jest formalnych podstaw do dalszego zwlekania, szykować kasiorkę, bo skubnie na dobry telewizor. Życzę zdrowia sąsiadom Intruder Odpowiedz Link Zgłoś
bobm1 Re: Akty notarialne 24.08.05, 19:09 Witam, Skubnie na dobry telewizor powiadasz hmmm... nie wydał bym tyle na telewizor ! Dzwoniłem dziś do kancelarii notarialnej gdzie będziemy podpisywać akty notarialne i pytałem o koszty w moim przypadku będzie to około 5000-5500 PLN. Miałem świadomość że to kupa kasy do wydania ale to co usłyszałem przerosło moje wyobrażenie o złodziejskich opłatach notarialnych i sądowych w tym kraju. Dla chętnych podaje namiary na kancelarię: Kancelaria LESZEK ZABIELSKI tel. 827 56 97 lub 827 76 57 ul. Tamka 37/1 00-355 Warszawa, --------- Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
greg_2 Re: Akty notarialne 24.08.05, 20:49 Marcin a daj jeszcze info jaki masz metraz mieszkamia to juz nie bede tam wydzwanial Odpowiedz Link Zgłoś
bobm1 Re: Akty notarialne 24.08.05, 21:36 Koszty były liczone dla mieszkania o wartości 165000PLN, nie obejmowały kosztów obciązenia hipoteki przez Bank na poczet zabezpieczenia kredytu hipotecznego - to też jest dodatkowy koszt okolo 600PLN --------- Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
celkra Re: Akty notarialne 24.08.05, 22:25 bobm1 napisał: > Witam, > > Skubnie na dobry telewizor powiadasz hmmm... nie wydał bym tyle na telewizor ! > Dzwoniłem dziś do kancelarii notarialnej gdzie będziemy podpisywać akty > notarialne i pytałem o koszty w moim przypadku będzie to około 5000-5500 PLN. > Miałem świadomość że to kupa kasy do wydania ale to co usłyszałem przerosło > moje wyobrażenie o złodziejskich opłatach notarialnych i sądowych w tym kraju. > > Dla chętnych podaje namiary na kancelarię: > > Kancelaria LESZEK ZABIELSKI > tel. 827 56 97 lub 827 76 57 > ul. Tamka 37/1 > 00-355 Warszawa, > > --------- > Pozdrawiam > Marcin Czyżby Agmet narzucał swojego notariusza? Ja w umowie nie mam takiego zapisu i zamierzam zaproponowć swojego. Odpowiedz Link Zgłoś
intruder2 Re: Akty notarialne 25.08.05, 08:08 Każdy ma prawo wyboru notariusza, ale wiem że Agmet korzysta regularnie z jego usług, inną sprawą jest, że taksa notarialna stanowi jakieś 30% wartości aktu - reszta opłaty, wpisy itd. Możemy spróbować wpłynąć na tę kancelarię, by w hurcie zeszli z taksy notarialnej, potrzebne jest tylko współdziałanie. Z innej strony mogę powiedzieć, że w tej kancelarii zawierałem umowę realizacyjną na swoje mieszkanie i są ok. Pozdrawiam Intruder Odpowiedz Link Zgłoś
goldeneye Re: Akty notarialne 25.08.05, 22:36 Wiatm sąsiadów, a jak się mają stawki "naszego" notariusza, do wyliczeń z kalkulatora gazety? dom.gazeta.pl/prawo/1,65546,1820455.html Pozdrawiam Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
bobm1 Re: Akty notarialne 26.08.05, 17:53 Porównałem wyliczenia z kancelarii Zabielskiego z tymi z kalkulatora i sa prawie jednakowe. Taksa notarialna jest teoretycznie negocjowalna ale ... to jest jedna mafia i raczej nie ma co negocjować, z tego co pytałem po znajomych notariusze w wawie nie obniżą taksy za akt notarialny (moze 100zł?) - jest zmowa w tym temacie i koniec. --------- Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
suselka_a Re: Akty notarialne 25.08.05, 09:27 Marcinie, Mam pytanko, czy umowę z Agmetem podpisywałeś w formie aktu notarialnego czy też nie? Anita Odpowiedz Link Zgłoś
bobm1 Re: Akty notarialne 26.08.05, 17:15 Witam, Nie podpisywałem z Agmetem umowy w formie aktu notarialnego, nie miałem potrzeby sie dodatkowo zabezpieczać bo kupowałem mieszkanie praktycznie jak było gotowe. Doszedłem do wniosku że ryzyko przekretu/wpadki developera konta okolo 2200zł - wybrałem ryzyko (i tak zminimalizowane przez fundusz powierniczy). Tak wiec teraz muszę ponieść koszt całej taksy notarialnej a nie połowy. --------- Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzaten Re: Akty notarialne 07.09.05, 13:01 Dzwoniłam do Agmetu. Podpisywanie aktów w przyszłym tygodniu. Dziś ma być dostępny draft umowy. M. Odpowiedz Link Zgłoś
suselka_a Re: Akty notarialne 15.09.05, 20:53 Tak, my dziś (jako pierwsi w budynku 63B) podpisaliśmy akt notarialny. Pozdrawiam A Odpowiedz Link Zgłoś
kola45 Re: Akty notarialne 19.09.05, 14:09 Do tych co mają już akty notarialne: Mam pytanie, czy akty notarialne były podpisywany na ulicy Tamka 37? Czy podpisujecie akty też u innych notariuszy, czy istnieje taka możliwość? Jakie są koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
kola45 Re: Akty notarialne 19.09.05, 14:11 Do tych co maja już akty notarialne: Czy wszyscy podpisywaliście akty na ulicy Tamka 37? Odpowiedz Link Zgłoś
suselka_a Re: Akty notarialne 19.09.05, 14:26 My podpisywaliśmy na Tamce. Z tego co wiem jest możliwość wyboru innego notariusza, ale są różne "schody". U tego z Tamki Agmet ma całą dokumentację i takie inne papierzyska, natomiast inny notariusz musi się z tym dopiero zapoznać i napisać akt. Wiąże się to z dłuższym okresem oczekiwania, a koszty właściwie te same, bo to jest jakoś ponoć odgórnie uregulowane. A Odpowiedz Link Zgłoś
de_ef Re: Akty notarialne 19.09.05, 15:53 ... a jeśli mogę spytać: jak miał się termin odbioru lokalu do, daty podpisania aktu? Jaka jest kolejność? Wysyłali jakieś zawiadomienia? ... bo jakoś co tydzień zbywają mnie, że za tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysiczka1 Re: Akty notarialne 20.09.05, 07:15 Targujcie się u motariuszy! Nasze prawo określa maksymalne stawki wynagrodzenia notariuszy za konkretne czynności.Taksa notaialna zależy od wartości nieruchomości - nieruchomość zwykle mieści się w granicach powyżej 60 000 zł do 1 000 000 - czyli opłata wynosi 1100 zł plus 0,5 proc. od nadwyżki ponad 60 000 zł; I dokładnie tak liczą tą taksę na Tamce (i pewnie wszędzie indziej też).Wśród notariuszy pojawiła się bowiem zmowa, że nie będą obniżać stawek, żeby nie psuć rynku i nie konkurować między sobą niższymi cenami bo wszyscy na tym stracą! Określenie użyte w ustawie - maksymalne stawki wynagrodzenia notariuszy nie znaczy obowiązujące stawki!I tutaj przejawia się ich pazerność i złodziejstwo.Targowałam się z nimi przy akcie przedwstępnym, opuścili około 10%, niewiele ale zawsze coś. Sory, ale ja też chciałabym poczytać coś 40 minut i zgarnąć za to taką kasę!Mam nadzieję, że jak teraz ułatwili dostep do zawaodów prawniczych to skończy się sielankowe życie dla tych krwiopijców! Odpowiedz Link Zgłoś
tsantalis Re: Akty notarialne 17.10.05, 13:26 Witam, A ile czasu upływło o Was od przejęcia kluczy do podpisania aktów notarialnych? Odpowiedz Link Zgłoś
tsantalis Re: Akty notarialne 18.10.05, 00:01 czyli bardzo 'umownych' 120 dni od odbioru nie przekaraczali przyjaciele z Agmetu? Odpowiedz Link Zgłoś
michal.basic Re: Akty notarialne 31.12.05, 16:29 de_ef napisała: > 222 dni od odebrania kluczy. de_ef 222?(!). To chyba jakaś schiza. Czy chociaż podali powód czy podeszli na zasadzie "wiecie, rozumiecie, ciężka zima, gorące lato" itp.? Ja przepraszam, że łapię się z takim opóźnieniem na ten wątek, ale musiałem się spytać. Pozdrawiam, Michał z II etapu Odpowiedz Link Zgłoś
wwili Akty notarialne 12.08.06, 10:13 Witam, Wracam do tematu, a w szczególności do taksy notarialnej. Czy ktoś wie ile liczy sobie notariusz z Agmetu? Powiedziano mi że będzie jakiś upust ale nic konkretnego. pozdrawiam wili Odpowiedz Link Zgłoś