karmilla 17.04.04, 13:45 Dzie się po-działy tamte prywatki??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vaud Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 18.04.04, 06:17 Nitko, nitko, hej niteczko, zawijajze sie w koleczko! W ladny klebek mi sie zwij! Tylko mi sie nie przerwij! ( gry i zabawy przedszkolakow przedszkolnych) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 18.04.04, 09:51 Jedni, jak np. Grzegorz Turnau kontestuja istnienie takiego zjawiska jak dziewiarstwo muzyczne: - Naprawdę Nie Dzieje Się Nic (G.Turnau) Inni utrwalaja obraz dziewiarstwa w kolejnych porach roku: Dzieje się jesień (sł. M. Ostrycharz m. R. Leonhard wyk.Malzenstwo z rozsadku) E Fis0 Dzieje się jesień cis H7 krucha i sina A E Czerwony wrzesień H7 śpi w jarzębinach Stanęły klony w rudej pozłocie Chłodny zamglony zmierzch ugrzązł w błocie Ciche aleje kabały z liści Wiatr je rozwieje czas ich nie ziści E Fis0 E Dzieje się jesień Od najmlodszych lat nasi milusinscy sa wprawiani w arkana dziewiarstwa: Oj, niedobrze, bardzo źle, W naszym lesie dzieje się. O Wiosence nic nie wiemy, Wiosnę szybko znaleźć chcemy www.didasko.com.pl/scenarusze_zajec/ projekt_obchodow_w.doc Dziewiarstwo okazuje sie uniwersalnym nosnikiem (vide: mosty sznurowe i linowe) (...) Trzęsie się most Dębnicki w posadach Ach, Grunwaldzki w Wisłę wpada Piłsudzkiego też się chwieje Co się dzieje? Co się dzieje? www.wchwile.webpark.pl/asia07.htm Nawet hip-hoppolo zahacza o dziewiarstwo: (...) jadę dalej, szczeka burek a ja szczelam sobie z rurek kura gdacze, kogut pieje dzieje się, oj we wsi dzieje www.shrek.pl/gemsi_hip.php Nie pozostaja w tyle piosenki zeglarskie (co nie dziwi, bo zagle trzeba utkac, liny skrecic, swetry marynarskie classic french na ramieniu rozpinane i koszulki w paski bialogranatowe wydziac). Tu przyklad dziewiarstwa irlandzkiego (dla milosnikow) (...) Nim pojąłem co się dzieje tu, na bruk posłał mnie żołnierski but Krzyknął sierżant: "Hej tam, bierzcie go! Teraz armia będzie matką twą" www.man.lodz.pl/users/mwilk/zegl/bumpers/marsz.html Dziewiarstwo znalazlo uznanie wsrod florystow, czemu dali wyraz w piosence Stokrotka: (...) Spróbuj dżojnt jak noc, ta noc jest jak dżojnt. Nie, nie chcemy zmieniać, ani odchodzić stąd. Niech ta chwila trwa, niech ona dzieje, dzieje się. Oddałbym za nią siebie teraz. www.ewa.bicom.pl/karaoke2/k225.html Tym optymistycznym akcentem na razie koncze i oddalam w podskokach. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 19.04.04, 08:39 A na dzialkach nie dzieje sie nic ... (nawet ni epamietam, ktoi gdzie tonucil) dzindybry Odpowiedz Link Zgłoś
baloo Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 19.04.04, 08:42 przepraszam za konska poranna dawke sklejen i i literowek :-( i jeszcze (Starsi Panowie): Rzepicho, siadz przy pra-kolowrotku Rzepicho, przadz pra-watek pra-pra-przodkow [...] Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: dziewiarstwo w muzyce ;)) 19.04.04, 09:00 dziewiarstwo było też ważnym elementem Autobiografii członków Perfectu: Ktoś dostał w nos, to popłakał się ktoś, coś działo się... Odpowiedz Link Zgłoś
pierans Re: dziewiarstwo w muzyce ;)) 19.04.04, 09:47 "Dzieeeeeń - wspomnienie lata ahaaa" (noco) Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 19.04.04, 10:13 baloo napisał: > A na dzialkach nie dzieje sie nic ... > (nawet ni epamietam, ktoi gdzie tonucil) > Chyba Krafftowna: A poza tym nic na dzialkach sie nie dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 20.04.04, 09:26 "Mam chusteczke haftowana Co ma cztery rogi" To tez moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś
anchan Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 23.04.04, 15:51 dzieweczki jak anioł, u prząśniczki Odpowiedz Link Zgłoś
czarnajagoda Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 23.04.04, 15:55 eno, prząśniczka to kanon uwieczniony w odrębnym wątku przez matkę- założycielkę... ale zwrócenie uwagi na dizewiarski aspekt dzieweczek tez godzien zauważenia... Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 23.04.04, 17:11 Cio-tka Matylda ( niejaka Grupa Pod Buda, oj, stare czasy) Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 23.04.04, 17:14 Aha, no ja zakupilem troche cedeczek z tworczoscia panow Wasowskiego i przybory. Zlokalizowalem tekst o Grzezszczyku, moze znajed ze ciotka tka. Podam tu. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 23.04.04, 17:14 A Waria - tka. (jeszcze tanczy). Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 23.04.04, 17:17 Balo, czego podsuchujesz, blizniaku jeden?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
baloo Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 23.04.04, 17:20 Wlasnie wychodzilem, ale po korytarzu i hali maszyn az echo nioslo ;oD No to ciao Odpowiedz Link Zgłoś
vaud Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 27.04.04, 00:11 To Millefiori spiewala podklad do Rejtana na progu z troczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: dziewiarstow w muzyce ;)) 27.04.04, 08:29 Przeboje dwudziestolecia glownie, takie jak np. Ta ostatnia niedziela Odpowiedz Link Zgłoś
brezly Propozycja hymnu naszego 'Dziecie tkaczy' 27.04.04, 09:31 Tata z mamą w domku naszym By dobrobyt wiecznie trwał Cichy warsztat na poddaszu Mieli, który głośno tkał Pomagała tkaczki praczka Którą czkawki wstrzasał szok Gdy pełzałem na czworaczkach Już nade mną cały rok: Tatka tka i matka tka A praczka czka i czkając tka Rosłem sobie na smarkacza Nerwowego pośród gier Cichy warsztat głośno warczał I zadręczał mnie ten szmer Na pobudkę praczki czkawki Nie ustają jak na złość Z rączek lecą mi zabawki A nade mną wciąż psiakość: Tatka tka i matka tka A praczka czka i czkając tka Gdym na tyle był dojrzały By do dziewcząt trochę lgnąć Dziunię oczy me ujrzały I nie mogłem ich z niej zdjąć Czas na łąkach się pędziło Chociaż nie raz zimno nam Brrr... No bo w domu jakby było Tutaj wielbię ją a tam: Tatka tka i matka tka A praczka czka i też tam tka A gdy chwili tej dożylismy Że ślub nam przyszło brać To rodzice się zgodzili Lecz zaczęli więcej tkać Ledwo jadła trochę skubną I już pędza wątek pleść I na przykład w noc poślubną Nagle tuż nad nami, cześć: Tatka tka i matka tka A praczka czka i czkając tka Z biegiem lat, zrządzeniem losu Pracowity tatko zgasł Potem mama w ten sam sposób Z praczka opuściły nas Potem żona, po kryjomu, Znikła z panem z vis-a-vis Może teraz spokój w domu? Gdzie tam, w nocy straszą i: Tatka tka i matka tka A praczka czka i czkając tka Aaaa.... Odpowiedz Link Zgłoś
millefiori Re: Propozycja hymnu naszego 'Dziecie tkaczy' 27.04.04, 09:48 Alleluja! Odpowiedz Link Zgłoś