Dodaj do ulubionych

Polska kielbasa na obczyznie

27.04.04, 00:18
Mi pachnie w calej chalupie kielbasa swojska i kabanosy nabyte w ten weekend
w Connecticut. Tak sie wzruszylam tym mieskiem, ze az podjadlam, chociem nie
turkuc bynajmniej.
Nabylam tez : galaretki w czekoladzie, makowiec, pierniczki torunskie,
powidla sliwkowe, konfitury wisniowe, krowki mleczne, kasztanki czekoladowe,
keczup pudliszkowy i czasopisma czytelnicze.
Unia, nie Unia, ( ktos sie na innym forum uzalal nad loscypkiem)ja juz wiem
dokad po ogorki i inne smakolyki patriotyczne.
Obserwuj wątek
    • millefiori Re: Polska kielbasa na obczyznie 27.04.04, 08:27

O szczesliwa! To sobie pomaszkiecisz na swojska nute!
      Raport z Budy:
      - galaretki w czekoladzie - bywaja w porywach
      - kiszona kapusta - jest
      - baby drozdzowe - takie na metr dlugie - sa, nazywaja sie kalacs (kolacz po
      prostu, takie miejscowe prostowanie kol)
      - chleb normalny - jest, choc nazywa sie niemiecki, a najlepszy w piekarni
      francuskiej, cudowny cebulowy, chyba jakis przedwojenny miesi
      - kielbasa swojska - tylko z papryka, na targu
      - konfitury wisniowe i z czarnej porzeczki, zblizone do polskich domowych -
      tylko importowane z niemiec
      - polskie sledzie - obecne
      - ogorki kiszone - nazbieralam sloikow i czekam na sezon, sama zrobie, bo tu
      wszystko zaoctowane na smierc.
      • brezly Re: Polska kielbasa na obczyznie 27.04.04, 09:37
        Aha,
        A u mnie raz w tygdoniu podjezdza Schlesische Fleischer, co sprzedaje porzadny
        'krakauer Krakowska', kaszanki, slesische wurst 'Slaska' etc. a takoz Kasztanki,
        Ptasie Mleczko, Prince Polo i inne etcetery. Gdzies mam zeskanowana ulotke,
        jakby co.
        U szwagra Alojza na dole to samo tylko ze tam nie jest fleischer a metzger.
        • millefiori Re: Polska kielbasa na obczyznie 27.04.04, 09:47
          Myslisz, ze do Budy tez zajada? (zajadom?)
          Do Polski sie wybieram za 2 tyg. na machniom z gosciem niepozadanym (z=rz),
          wiec zwioze make kartoflana (jeszcze nie odkryta u bratankow) do klusek
          slaskich i jeszcze inne dobroci krajowe.
          • baloo Re: Polska kielbasa na obczyznie 27.04.04, 10:03
            Dzien dobry.

A u nas wlasnie jedna taka Rosjanka otworzyla sklep dla Rosjan. Sprowadza z
            Niemiec rosyjskie produkty (bo tam je swiezo przybyli ze stepow Niemcy dla
            innych swiezo przybylych Niemcow produkuja), a ostatnio tez kilka polskich.
            Wiec i ogurcy i sieljotka i twarog jest, a ostatnio nawet polska kielbasa sie
            pokazala.
            • brezly Re: Polska kielbasa na obczyznie 27.04.04, 10:08
              Aha, w ruskim sklepie to ja kupuje adzike, taka gruzinska przyprawe. Niech sie
              chili schowa.
              A zawuazyliscie pewne pokrecenie z etnicznymi sklepami? Budke z greckim
              jedzeniem od czasu jak Grek sie dorobil wzieli w pacht Irakijczyczy, a w
              Pizzeria Milano, w kaufcentrumie w bylej Bratniej rzadza Hindusi i oprocz pizzy
              oferuja dönner kebap a takoz jakies ogolnorientalne nalesniki.
              Ja juz pisalem o krakauer currywurst, nie?
              • millefiori Re: Polska kielbasa na obczyznie 27.04.04, 10:12

Adzike i klukwe nabylam galopem i przypadkiem, bo tu nadal nie ma ciaglej
                obecnosci produktow - jak rzuca, to jest; wiec trzeba lapac i magazynowac w
                spizarce. Jak wropcilam po klukwy cd, to okazalo sie, ze nima i nie bedzie:(((
                • brezly Re: Polska kielbasa na obczyznie 27.04.04, 10:16
                  A do czego klukwy uzywasz? Do indora? Nawiasem pytajac jak brzmia nazyw drobiu
                  po madziarsku?
                  Bo mnie z tego jezyka najbardziej zszokowaly ze 'eterem' nie ma nci wspolengo z
                  'restaracja'. Bylo jeszcze cos z informacja turystyczna. ze tez nic z 'info'
                  tylko jedno duuugie slowo na f chyba.
                  • millefiori Re: Polska kielbasa na obczyznie 27.04.04, 10:27

Klukwa uniwersalna: do mies, do kisielu, budyniu, ciast, tostow, do wyzerania
                    wprost ze sloika,
                    Terminologia:
                    - drob - baromfi
                    - indyk - pulyka
                    - kurczak - csirke
                    - ges - liba
                    - kaczka - kacsa

Restauracja etterem; vendeglo tlumaczylabym raczej jako gospode (z akcentem nad
                    2. e i o), bo lokale o tej nazwie sa zlokalizowane raczej na obrzezach niz w
                    centrum; obie nazwy funkcjonuja, jeszcze jest w uzyciu csarda, (czyli karczma?,
                    raczej dla turystow z obowiazkowymi skrzypcami do ucha))
                    • vaud Re: Polska kielbasa na obczyznie 27.04.04, 22:39
                      millefiori napisała:

>
                      > Klukwa uniwersalna: do mies, do kisielu, budyniu, ciast, tostow, do wyzerania
                      > wprost ze sloika,

-------> ale jak to smakuje? I z czxego jest zrobione?

a to mi przypomnialo, ze poszlam wczoraj do indyjskiej sasiadki i wyzebralam
                      troche asantu ( asa foetida), bo zaczelam robic curry, ktore dla mnie bez
                      asantu jak bez reki. Asant smierdzi jak nieszczescie, ale podkresla smak i
                      poprawia trawienie straczkowych. Mniam. Polecam do fasolki, albo grochowy.

> Terminologia:
                      > - drob - baromfi
                      > - indyk - pulyka
                      > - kurczak - csirke
                      > - ges - liba
                      > - kaczka - kacsa
                      >
                      > Restauracja etterem; vendeglo tlumaczylabym raczej jako gospode (z akcentem
                      nad
                      >
                      > 2. e i o), bo lokale o tej nazwie sa zlokalizowane raczej na obrzezach niz w
                      > centrum; obie nazwy funkcjonuja, jeszcze jest w uzyciu csarda, (czyli
                      karczma?,
                      >
                      > raczej dla turystow z obowiazkowymi skrzypcami do ucha))
                      • millefiori Re: Polska kielbasa na obczyznie 28.04.04, 09:14
                        vaud napisała:

> -------> ale jak to smakuje? I z czxego jest zrobione?
                        Zurawinowa galaretka, z duza iloscia owocow, nieprzetartych i nierozgotowanych
                        na smierc. Smak boski.
                        >
                        >
                        > a to mi przypomnialo, ze poszlam wczoraj do indyjskiej sasiadki i wyzebralam
                        > troche asantu ( asa foetida),
                        Nie za bardzo mi to ziele sluzy:( ciut w mieszance, tak.

Curry na dzis namieszalam o switaniu i sie przegryza...
                        >

• vaud Curry Koryntu 29.04.04, 06:46
                          Z czego zrobione te curry. Jesli z rodzynkami, to beda curry Koryntu.
                          • millefiori Re: Curry Koryntu 29.04.04, 07:03
                            Nie dodaje:(
                            warzywno miesne, z duza iloscia imbiru, miodem podlane i octem winnym. W
                            ostatniej chwili wrzenia - szczypta utartej skorki cytrynowej i garsc siekanej
                            kolendry.
                            Chyba musze cos zjesc...
                            • vaud Re: Curry Koryntu 29.04.04, 14:45
                              acha, a ja myslalam, ze jestes nie -mieskozerna.
                              • millefiori Re: Curry Koryntu 29.04.04, 15:32

Z lenistwa czasami miesem o patelnie rzucam
                                • vaud Re: Curry Koryntu 29.04.04, 15:40
                                  eee za duzo z tym zabawy. Nie ma kaj ziemniaki i kiszona! ;-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka