Dodaj do ulubionych

Wierszalin

17.05.11, 00:45
Byłem w sobotę na spektaklu teatru Wierszalin "Reportaż o końcu świata". Wcześniej oglądałem film nakręcony przez TVP, oparty na tej samej historii. Film poszedł w stronę całkowitego mistycyzmu na pograniczu magii, teatr - zdecydowanie bardziej w stronę groteski, na pograniczu dobrego smaku... Historia jest tak niesamowita, że wszędzie chyba na świecie już by się wokół tego jakaś komercja kręciła. Tymczasem chata Eliasza Klimowicza, stoi jak stała, na polanie w Puszczy Knyszyńskiej i raczej w ruinę popada i jedna tylko marna tablica przy leśnej drodze przypomina o zaginionym już świecie podlaskich sekciarzy...
Obserwuj wątek
    • wdv Re: Wierszalin 17.05.11, 20:26
      No tę historię można interpretować na tysiące sposobów, ale nie umiem sobie jej przetlumaczyć na komercyjne wykorzystania.
      • ralston Re: Wierszalin 18.05.11, 12:17
        Chodzi mi o to, że jak jest miejsce owiane jakąś legendą, to z reguły wokół pojawia się jakaś turystyka, zachęca się ludzi do przyjeżdżania robi się jakiś np. bigos a la Ilja, czy coś w tym stylu. Na zachodzie jak miasteczko nie ma takiej legendy, to wymyśla jakieś święto czosnku na ten przykład.
        Żeby nie było niejasności - uwaga o tej komercji była bardziej stwierdzeniem faktu, niż wyrażeniem żalu, że tego nie ma. Bo osobiście, to bym chyba jednak wolał, żeby ta polanka w Puszczy Knyszyńskiej pozostała niezmieniona. No może z tą uwagą, że warto o tę chatkę Klimowicza zadbać, zanim się w proch rozpadnie - jak ją widziałem w ubiegłym roku, to się nie najlepiej prezentowała...
        • bogo2 zamiast biadolic, zaloz fundacje, tea time.. 18.05.11, 16:07
          i zacznij forse zbierac na te chate....!
          i zacznij od tego forum....!

ralston napisał: (...)
          > Bo osobiście, to bym chyba jednak wolał, żeby ta polanka w Puszczy Knyszyńskiej pozostała
          > niezmieniona. No może z tą uwagą, że warto o tę chatkę Klimowicza zadbać, zanim się w
          > proch rozpadnie - jak ją widziałem w ubiegłym roku, to się nie najlepiej prezentowała...
          • ralston zamiast pouczać, czytaj ze zrozumieniem 18.05.11, 16:36
            Ja nie biadolę.
    • ralston Re: Wierszalin 08.05.12, 22:43
      A jeszcze w maju wybieram się ponownie do Wierszalina. Na nowo poczuć ducha Podlasia...
      • aanneett Re: Wierszalin 11.05.12, 15:14
        www.labodram.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1469:slobodzianek-prorok-ilja&catid=83:spektakle-tnw&Itemid=594
        do Teatru na Woli troszkę bliżej...
        • ralston Re: Wierszalin 11.05.12, 16:06
          Na spektakl się wybieram w czerwcu. A do Wierszalina jeszcze w maju.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka