ralston 17.05.04, 10:56 I tak sobie myślę jak niewiele się mieści człowieka na dwóch kartkach papieru... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aand Re: Życiorys piszę 17.05.04, 11:28 U mnie mieści się na półtorej... Essence of life... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Życiorys piszę 17.05.04, 11:36 A ja właśnie zacząłem skracać do jednej :) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Życiorys piszę 17.05.04, 11:38 ralston napisał: > A ja właśnie zacząłem skracać do jednej :) Nie chodź na skróty. To się nie opłaca :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Życiorys piszę 17.05.04, 11:39 No przecież nie będę pisał w trzech tomach i trzynastozgłoskowcem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Życiorys piszę 17.05.04, 11:40 ralston napisał: > No przecież nie będę pisał w trzech tomach i trzynastozgłoskowcem ;) W Japonii był zwyczaj pisania ważnych tekstów własną krwią... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Życiorys piszę 17.05.04, 11:53 To tym bardziej trzeba się było starać, żeby pisać zwięźle :))) Odpowiedz Link Zgłoś
aanneett Re: Życiorys piszę 17.05.04, 11:57 ... a Tea Time wpisałeś jako hobby, czy nałogi? :) ____________________________________________________ * jestem niewidzialna ... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Życiorys piszę 17.05.04, 12:55 Jako że nałogi się skrzętnie ukrywa - nie wpisywałem :))) Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Życiorys piszę 17.05.04, 13:26 to moze umiesc to w 'inne sukcesy' ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: Życiorys piszę 17.05.04, 13:37 ralston napisał: > I tak sobie myślę jak niewiele się mieści człowieka na dwóch kartkach > papieru... Przeciez wiadomo, ze zyciorys to sztuka automistyfikacji, tyle sie w nim miesci siebie, ile oczekuje tego adresat... Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Życiorys piszę 17.05.04, 14:14 a ja nigdy jeszcze nie pisałam życiorysu... Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Życiorys piszę 17.05.04, 14:15 all2 napisała: > a ja nigdy jeszcze nie pisałam życiorysu... nie mialas tego w 8 klasie na polskim? Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Życiorys piszę 17.05.04, 14:23 a to w 8 klasie był jakiś polski? widocznie coś mi umknęło Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Życiorys piszę 17.05.04, 14:28 A jak do szkoły średniej szłaś, to nie musiałaś składać życiorysu? Wtedy obowiązywał prosty szablon, zaczynający się od słów: 'Urodziłem się w Małkinii' ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Życiorys piszę 17.05.04, 14:29 ralston napisał: > Wtedy obowiązywał prosty szablon, zaczynający się od słów: > 'Urodziłem się w Małkinii' ;))) u mnie bylo: 'ja... urodzona/y...' Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Życiorys piszę 17.05.04, 14:41 Eeee... to łatwo miałaś. Starczyło literki poskreślać :) A ja się ciągle nad moim obecnym morduję. Mam kłopoty ze zwięzłym opisaniem tego co robiłem. Wychodzi na to, że za dużo było rozwiązłości :))) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Życiorys piszę 17.05.04, 15:10 Rals pomyliles watki :))) Trzeba bylo od razu mowic, ze chodzi Ci o streszczenie! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Życiorys piszę 17.05.04, 15:27 No właśnie to usiłuję nieśmiało powiedzieć :) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Życiorys piszę 17.05.04, 15:31 A my niesmialo hihihi podpowiadamy, ze najkrocej byloby zamiescic link :))) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Życiorys piszę 17.05.04, 15:40 ralston napisał: > Hihi - ale ja pracy szukam :))) Ten drobny fakt gdzies nam rzeczywiscie umknal :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Życiorys piszę 17.05.04, 18:58 ralston napisał: > Wtedy obowiązywał prosty szablon, zaczynający się od słów: > 'Urodziłem się w Małkinii' ;))) A jak ktos sie w Malkini nie urodzil to co robil? Odpowiedz Link Zgłoś
anahella zyciorys zwany siwi;) 17.05.04, 19:02 Jako staly praktyk zmian pracy (srednio co 2 lata) chetnie Ci podpowiem jak to- to napisac. Tutaj czy na priv? A w ogole to czemu CV czyta sie [siwi]? Przeciez to skrot od wyrazenia lacinskiego a nie angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: zyciorys zwany siwi;) 17.05.04, 23:19 anahella napisała: > Jako staly praktyk zmian pracy (srednio co 2 lata) chetnie Ci podpowiem jak to- > to napisac. Tutaj czy na priv? > Jak mawiają Anglicy: 'wsio ryba' Możesz tutaj - nigdy nie wiadomo kto jeszcze może skorzystać. > A w ogole to czemu CV czyta sie [siwi]? Przeciez to skrot od wyrazenia > lacinskiego a nie angielskiego. > Bo inaczej trzeba by było czytać kawu a na to są już dwa polskie odpowiedniki: 'komitet wojewódzki' i 'kasa wypłaci' - więc może żeby się nie myliło... Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: zyciorys zwany siwi;) 18.05.04, 00:01 zaczynasz od "Curriculum Vitae" - najlepiej po srodku strony. Z lewej piszesz: imie i nazwisko, adres, koniecznie telefon, mejl (ale do siwi warto zalozyc sobie taki powazny z imieniem i nazwiskiem w loginie) data i miejsce urodzenia. punkt I. - Przebieg pracy zawodowej. Zaczynasz od ostateniej a na pierwszej konczysz. Powinno to wygladac mniej wiecej tak: 1 lutego 2004 - 1 lutego 2000: Pracodawca: Glowny Urzad do Spraw Wszelakich Stanowisko: Starszy inspektor wydzialu inspekcyjnego Zakres obowiazkow: Inspekcje dzialu inspekcyjnego Osiagniecia: Uscisk Dloni Prezesa za parzenie herbaty. Zdobyte kwalifikacje: ukonczenie kursu dla adminow forow prywatnych. i tak samo piszesz az do pierwszej pracy. Jezeli w miedzyczasie zdarzyla sie wpadka w postaci sluzby wojskowej to wpisujesz to pomiedzy odpwoiednie prace. Punkt II - Wyksztalcenie Zaczynasz od ostatniego uzyskanego dyplomu a na maturze konczysz. Jezeli miales na dyplmach dobre stopnie to sie nimi chwalisz, jak takie sobie to spuszczasz zaslone milczenia. O wyksztalceniu - ale tylko tym z certyfikatami piszesz bardzo krotko. Punkt III - Kwalifikacje dodatkowe. Tu sie chwalisz wszystkim co umiesz robic z parzeniem herbaty wlacznie. Przede wszystkim dyplomy dodatkowe, egzaminy panstwowe, kursy wszelakie, mozna powtorzyc to, co bylo wyzej w punktach "zobyte kwalifikacje" jezyki obce - sam oceniasz ich bieglosc np. angielski - biegla znajomosc, chinski - na poziomie podstawowym. Moesz wspisac prawo jazdy i co tam w Twojej branzy byloby mile widziane. Na koniec mozna, ale nie trzeba dodac punkt IV - Krotka charakterysytka i zainteresowania. No i sie nadal chwalisz. Ale to bardzo krociutko. Wiekszosc pracodawcow zazwyczaj tego nie czyta, ale dobrze jest jak napiszesz z linijke zeby nie bylo ze nie masz zycia prywatnego, bo potencjalny szef sie wystraszy ze bedziesz chcial go z nudow wygryzc:) Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: zyciorys zwany siwi;) 18.05.04, 00:42 anahella napisała: > Na koniec mozna, ale nie trzeba dodac punkt IV - Krotka charakterysytka i zainteresowania. > No i sie nadal chwalisz. Ale to bardzo krociutko. Wiekszosc pracodawcow zazwyczaj tego nie czyta, ale dobrze jest jak napiszesz z linijke zeby nie bylo ze nie masz zycia prywatnego, bo potencjalny szef sie wystraszy ze bedziesz chcial go z nudow wygryzc:) widzisz, ja akurat spotykalam sie z zainteresowaniem w tym punkcie. wydaje mi sie swietna pomoca dla rekrutujacego w zaczeciu rozmowy. i jesli kandydatow jest kilku, o podobnych kwalifikacjach i umiejetnosciach to w pamieci zostanie ten, ktory czyms zaskoczyl. no chyba, ze rals zamiesci tam swoje zdjecie w stroju mniej oficjalnym, wtedy nie musi juz miec zadnych zainteresowan ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: zyciorys zwany siwi;) 18.05.04, 00:56 janiolka napisała: > widzisz, ja akurat spotykalam sie z zainteresowaniem w tym punkcie. wydaje mi > sie swietna pomoca dla rekrutujacego w zaczeciu rozmowy. No tak, w zasadzie to pominelam jedna rzecz, ze wszsytko zalezy od pojemnosci branzy. Ja pracuje w stosunkowo waskiej, wiec i tak prace zalatwia sie po znajomosci:( > no chyba, ze rals zamiesci tam swoje zdjecie w stroju mniej oficjalnym, wtedy > nie musi juz miec zadnych zainteresowan ;) Jezlei staralby sie o prace w Radiu Maryja to moglby zamiescic zdjecie od komuni;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston A list motywacyjny? 18.05.04, 11:29 Dzięki, w zasadzie nie jest to wiedza zupełnie mi obca bo jakieś dziewięć lat temu C.V. juz pisałem ;) ale zapomniałem na przykład wpisać daty urodzenia. Natomiast bladego pojęcia nie mam - jak pisać list motywacyjny. Ktoś ma jakieś doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: A list motywacyjny? 18.05.04, 13:41 Daty urodzenia sie nie podaje (ani czy ma sie zone i dzieci). Tego typu pytania nie powiny pasc bo daja kandydatowi amunicje gdyby doszlo do skargi o dyskruminacje z powodu wieku, stanu cywilnego itd Oczywiscie pracodawca latwo sie zorientuje, bo przeciez sa daty ukonczenia szkoly sredniej / uniwersytetu. List motywacyjny: nie wiecej niz jedna strona. Musi mowic o tym jakie korzysci odniesie pracodawca zatrudniajac wlasnie ciebie (albo odracajac sytuacje, ile ty masz do zaoferowania pracodawcy). Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: A list motywacyjny? 19.05.04, 03:52 ormond napisał: > Daty urodzenia sie nie podaje (ani czy ma sie zone i dzieci). Tego typu > pytania > nie powiny pasc bo daja kandydatowi amunicje gdyby doszlo do skargi o > dyskruminacje z powodu wieku, stanu cywilnego itd Oczywiscie pracodawca latwo > sie zorientuje, bo przeciez sa daty ukonczenia szkoly sredniej / uniwersytetu. No tak. Wlasnie mi przypomniales, ze cos czytalam na temat rzeczy, o ktore kandydat na pracodace nie moze pytac kandydata na pracownika. Ale nie pamietam co bylo w dacie. Liczba zon i dzieci to sprawa prywatna jak wyznanie czy poglady polityczne. Moj znajomy szukal kiedys sekretarki. Zalezalo mu tylko na kobiecie, ktora umie odiberac telefony i napisac cos czasem w Wordzie. Mile widziana byla umiejetnosc przyklejenia znaczka pocztowego:) Dostawal elaboraty, ktore byly bardziej propozycjami matrymonialno-seksualnymi niz zyciorysami. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: A list motywacyjny? 19.05.04, 05:03 > znajomy szukal kiedys sekretarki. Zalezalo mu tylko na kobiecie, ktora umie > odiberac telefony i napisac cos czasem w Wordzie. Mile widziana byla > umiejetnosc przyklejenia znaczka pocztowego:) Dostawal elaboraty, ktore byly > bardziej propozycjami matrymonialno-seksualnymi niz zyciorysami. Wlasnie. Ludzie zapominaja, ze pierwszy odsiew (przy duzej ilosci podan), nastepuje poprzez list motywacyjny. Musi byc krotki, schludny, zwiezly i dac do zrozumienia, ze to wlasnie JA a nie ktos inny. Zyciorys (cv) pojawia sie pozniej, gdy robi sie short-list. Ale i tutaj, pierwsza strona to musi byc summary umiejetnosci / kariery. Czytajacemu moze sie nie chciec wedrowac po kilkunastu stronach. Inny typowy plad to chronologia. CV zaczyna sie nie od szkoly podstawowej itd..., tylko o pracy ktora sie wlasnie ma i wedruje sie wstecz. Z reguly to co sie robilo dwie prace wczesniej, nie ma juz wiekszego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: zyciorys zwany siwi;) 18.05.04, 03:40 anahella napisała: > Jako staly praktyk zmian pracy (srednio co 2 lata) chetnie Ci podpowiem jak to- Jesli cv, to zyciorys nie moze byc dluzszy niz jena kartka (summary), dopiero potem rozwiniecie - szczegolnie te obszary, ktore interesuja pracodawce u ktorego ubiegasz sie o prace. Odpowiedz Link Zgłoś
oka4 Re: zyciorys zwany siwi;) 20.05.04, 03:27 Ralston, jak to? Zmieniasz prace??? To juz nie chcesz byc szefem? Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: zyciorys zwany siwi;) 20.05.04, 07:16 oka4 napisała: > Ralston, jak to? Zmieniasz prace??? > > To juz nie chcesz byc szefem? Teraz będzie się nazywać "jefe de actividades";) Odpowiedz Link Zgłoś
ormond Re: zyciorys zwany siwi;) 20.05.04, 08:18 ogabignac napisał: > oka4 napisała: > > > Ralston, jak to? Zmieniasz prace??? > > > > To juz nie chcesz byc szefem? > > Teraz będzie się nazywać "jefe de actividades";) ...na ale wtedy wszystko bedzie robine "maniana"... ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Życiorys piszę 20.05.04, 10:53 www.cvonline.pl www.grafton.pl/subpages_pl/cvwriting-1.htm list-cv.spec.pl/ www.stargard.edu.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=25 www.pracuj.pl/doc2.cm?id=3878&fire_id=3375 Takich adresów z poradnikami i firmami oferującymi napisanie CV i listu motywacyjnego jest mnóstwo. Któryś może Ci się przyda. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Życiorys piszę 20.05.04, 11:16 Dzięki. Sporo różnych już przejrzałem. Ale tych jeszcze nie oglądałem... Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Życiorys piszę 20.05.04, 14:26 ralston napisał: > Dzięki. Sporo różnych już przejrzałem. Ale tych jeszcze nie oglądałem... Chwila z Googlem. :) Wiesz, 200 razy, itd. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Życiorys piszę 20.05.04, 17:11 Spoko. Jak szukać wiem. Tylko jak sam napisałeś - jest tego multum w sieci. I tak nie sposób zajrzeć wszędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
oka4 E tam, zyciorys! 21.05.04, 05:34 Zyciorys zyciorysem, ale moze bys, Ralstonie, pomyslal o napisaniu...biografii? Chetnie bym poczytala!... Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: E tam, zyciorys! 21.05.04, 06:55 oka4 napisała: > Zyciorys zyciorysem, ale moze bys, Ralstonie, pomyslal o > napisaniu...biografii? Świetny pomysł. Rals, napisz biografię wszystkich forumowiczów Tea Time'a. :) O, a propos uśmieszków mam pomysł na uzupełnienie statystyki forumowej. Czy ktoś mógłby policzyć, kto jest najbardziej roześmianą osobą na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: E tam, zyciorys! 21.05.04, 18:29 oka4 napisała: > Zyciorys zyciorysem, ale moze bys, Ralstonie, pomyslal o napisaniu...biografii > ? > Chetnie bym poczytala!... Jak dotąd dorobiłem się tylko biorytmu. Chcesz poczytać? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: E tam, zyciorys! 21.05.04, 21:21 ralston napisał: > Jak dotąd dorobiłem się tylko biorytmu. Chcesz poczytać? ;) swojego czy tego forum? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek-ny Re: E tam, zyciorys! 22.05.04, 22:14 non omnis omar (mam nadzieje ze bez bledow) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek-ny Re: E tam, zyciorys! 22.05.04, 23:21 Zastrzeglem, ze moze byc z bledem. Przyznam sie nawet bezwstydnie, ze nie pamietam skad to znam. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: E tam, zyciorys! 26.05.04, 01:00 jarek-ny napisał: > Przyznam sie nawet bezwstydnie, ze nie > pamietam skad to znam. Moze ze szkoly? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: E tam, zyciorys! 24.05.04, 08:35 jarek-ny napisał: > non omnis omar... Sharif??? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek-ny Re: E tam, zyciorys! 25.05.04, 10:52 jarek tez napisal: ......(mam nadzieje ze bez bledow) muglby (po trzezwemu!) ----------------------------------- Pieprzmy tresc - wazna forma. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Życiorys piszę 25.05.05, 12:29 Kurcze - to już rok minął od czasu jak życiorys pisałem. Kiedy to przeleciało??? Odpowiedz Link Zgłoś