dtpgreg1 19.05.04, 08:50 Witam Przeprowadzilem wstepne rozmowy z wydzialem promocji miasta gdanska na temat pleneru i wystawy poplenerowej w gdansku. Napiszcie co sadzicie o takiej imprezie. Pozdrawiam greg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gumista Re: Plener gumowy 19.05.04, 10:16 Ja jestem jak najbardziej za - na 100% na nim będę jesli takowy się odbędzie. Jeśli promocja to zapewne plener sponsorowany jakoś w części będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
dtpgreg1 Re: Plener gumowy 19.05.04, 13:55 Istnieje mozliwosc dofinansowania takiej imprezy przez miasto, jednak nie chca jej organizowac, moga dolozyc sie do gotowego projektu. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-gumiak Re: Plener gumowy 19.05.04, 14:06 powiedzcie mi szanowni koledzy jak wygląda plener gumowy? bo o ile wiem jak wygląda fotograficzny to nie mogę sobie wyobrazić gumowego. Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Plener gumowy 19.05.04, 14:33 Plener gumowy wygląda identycznie prawie jak fotograficzny. Tzn chłopaki sobie chodza i pstrykają foty, a wieczorami rozmawialiśmy o gumach i tej technice. Kazdy miał swoje prace - nastąpiła wymiana prac. Wiadomo jak na każdym plenerze nie obyło się bez tradycyjnej żubrówki. Również jesli chodzi o warsztat jak byliśmy w Tykocinie doszliśmy do pewnych wniosków. Mało tego odbyły się też warsztaty tzn wspólnie zrobiliśmy kilka odbitek (warsztatowo). Dla mnbie plener wniósł wiele i od tego momentu nastąpił u mnie przełom jesli chodzi o technikę gumową. Co do samej organizacji - to super. wiadomo dadzą kase na gotowy projekt i niechaj tak pozostanie. Ja jak już pisałem jestem za. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Plener gumowy - kiedy i co? 19.05.04, 19:52 To ciekawe. Kiedy i co? Grzegorz - kiedy i co ma z tego miasto, a co uczestnicy? Soreńki, że zadaję takie przyziemne pytania, ale ostatnio zaczynam zadawać je (niestety!) coraz częsciej. Pzdr - soreńki: pyrsk Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Plener gumowy - kiedy i co? 19.05.04, 23:28 Tak na prawde to bardzo ważne pytanie. Mało tego powiem, że jest to istotne pytanie, no bo skoro promocja - to niechaj takowa będzie, a i uczestnicy niechaj tez coś z tego mają. Czyli wg przyslowia aby był "wilk syty i owca cała" Może wydział promocji zafunduje jakieś noclegi, posiłki itd. Jesli sa gotowi do rozmów to dlaczego nie spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
dtpgreg1 Re: Plener gumowy 20.05.04, 00:32 Pewnego pieknego dnia przyszed mi do glowy pewiem pomysl; postanowilem zorganizowac wystawe (przeglad) prac wykonanych w gumie, poniewaz doszedlem do wniosku ze taka impreza w europie sie nie odbywa, wiec gdansk poniewaz jest najblizej mojego miejsca zamieszkania jest najbardziej odpowiednim do tego miejscem. Wystawa taka, oprucz promocji mojej osoby swiadczyla by dobitnie ze szlachetne techniki fotograficzne jescze nie zostaly zapomniane. Niestety urzednicy z wydzialu promocji mojego zapalu nie podzielaja, skloni raczej sa do zorganizowania pleneru, jednak oczekuja od nas "gumistow" ze sami sobie go w calosci zaplanujemy a oni laskawie zastanowia sie czy moga go dofinansowac. Moja propozycja jest nastepujaca: 3 dniowy plener zakonczony wystawa, najbardziej oczekiwana byla by wystawa bezposrednio po zakonczeniu pleneru. Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Plener gumowy 20.05.04, 00:49 3-dniowy plener? jestem za!!! Co do dofinansowania. to może z innej strony podejśc wydział promocji. Otóż wiadomo jak to w każdym urzedzie - kazdy gdzies musi sie wykazać. A może by tak zaproponować wydziałowi promocji, że zjadą sie ludzie z całej Polski, później prace będą wystawiać w swoich miastach, mało tego cały ten plener można nagłośnić medialnie (podobnie jak zrobiłem z naszą wystawą). Dodatkowo można wskazać, żeby ten plener odbył się pod patronatem np Prezydenta miasta Gdańska itd. Jesli są otwarci na jakieś rozmowy to już jest dobrze. Przeciez to nie idzie z kasy konkretnego urzednika a jeno z podatków. Cóż to dla wydziału promocji dac na plener np 2.000 zł. Co do wystawy od razy po plenerze -spoko - prace sa oprawione. Co prawda ja osobiście i Roman nie mamy tam fot z gdańska, ale ty grzegorzu przeciez masz itd. Warto coś takiego zrobić, a nóż ktoś nagłosni całą imprezę itd. Ja powtarzam jestem jak najbardziej za!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dtpgreg1 Re: Plener gumowy 20.05.04, 00:55 Tutaj pojawiaja sie pewne koplikacje, tematem prac powinien byc gdansk dlatego raczej nalezy brac pod uwage fotografie wykonane na plenerze. Odpowiedz Link Zgłoś
mosteczek2 Re: Plener gumowy 20.05.04, 01:32 Panowie, Panowie. Chwila moment. Przysłuchuję sie Waszej rozmowie i mam kilka fundamentalnych uwag. Ponieważ nie są to sprawy, które nalezy omawiać publicznie - proponuję wymiane korespondencji e-mailowej. Swoje adresy znamy, więc możemy pogadać. Ajona w to wciągnąć warto. jeśli chodzi o sam pomysł pleneru - to on jest b. dobry. Jest teraz kwestia logistyczna. W ciągu 3 dni można ew. zebrać materiał w negatywach. Wy jesteście utalentowani, a ja mało, więc nad projektami pracuję nieszybko. I polecam to samo nawet Wam - utalentowanym. Nic sensowengo nie zrobi sie przez 3 dni łażenia po mieście. zważywszy na fakt, że trzeba: 1. Wywołać podstawowy materiał 2. Zrobic odbitki 3. Wykonać kontrnegatywy 4. Zrobić same gumy. Mnie jedna odbitka kosztuje 2-3 dni pracy. Ja lubię robic porządnie, nawet jeśli jest to robienie powolne. pospiech wskazany jest przy łapaniu pcheł. Jeśli idzie o miejsce - a może GGF? Mogę popytać Stefana Figlarowicza. Tylko że wtedy czas realizacji samej wystawy to jest moim zdaniem wiosna 2005. Jak cos robić w duzym hanzeatyckim ośrodku - to musi to być na b. wysokim poziomie artystycznym i nie może to być 10 prac. Reszta - na priv może, co? pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Plener gumowy 20.05.04, 06:36 No dobrze to niechaj będzie na priv. Co do samych prac z Gdańska to ja myślę, że grzegorz miał na myśli zupełnie coś innego. Tzn, kazdy zapewne z nas ma gdzieś odbitki z Gdańska, albo jak ich nie ma to może je sobie zrobić i wówczas gotowe prace przywieźć już na plener. Samo robienie na plenerze odpada zupełnie - to mija się z celem. Chyba wszyscy tutaj sa zgodni co do tego. Najrosądniejsza jest opcja, aby przyjechac popstrykać i np na wiosnę pokazać efekty swojej pracy - podobnie coś jak w Tykocinie. Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: Plener gumowy 20.05.04, 09:03 Ja też jestem za imprezą gumową i chętnie dam się wciągnąć nawet jeśli to będzie w Gdańsku (strasznie daleko !). Jak wszyscy wiemy plenery, a w zasadzie warsztaty gumowe organizował Paweł Janczaruk w Broniszowie - może skorzystać z tych doświadczeń ? Sponsor oczywiście wskazany, urząd miasta to instytucja jak najbardziej odpowiednia. Gdyby całą akcję prowadzić cyklicznie można by połączyć plener z wystawą gum (ze zdjęć wykonanych np. przed rokiem). Żeby nie czekać rok na wystawę można na początek ogłosić konkurs i wystawę pokonkursową połączoną z pierwszym plenerem (konieczne duże nagłośnienie medialne). Był by czas na pofotografowanie i porządne wypracowanie gum. Szczegóły są do przemyślenia i dogadania, cieszę się jednak że wszyscy zgadzamy się że taka impreza by się przydała. Pozdrawiam serdecznie ajon Odpowiedz Link Zgłoś
fotto Re: Plener gumowy 21.05.04, 11:31 Tez przyglądam się bacznie waszej rozmowie i tez sie na to pisze. Niestety nie mam juz stalego lącza, więc nie mogę byc caly czas na bierząco. Ale tez prosze mnie uwzględnić w wymianie mailowej, Co do Pana Stefana Figlarowicza, to mam dobry z nim kontakt i mogę też coś porozmawiac. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
auto-da-fe Wystawa, konkurs 26.05.04, 13:23 Faktycznie, żeby jakieś rozsądne prace powstały potrzeba kilku tygodni, więc jeżeli mamy jechać, pogadać, tudzież porobić odbitki ze starych negatywów, to żaden problem, takie warsztaty też są fajne. Wystawę "Nowe tysiąclecie w starych technikach" też wartoby puścić, ale proponuję tych imprez nie łączyć, bo może to wyjść różnie. Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Plener gumowy 04.06.04, 10:10 Panowie z Trójmiasta - napiszcie czy coś się ruszyło z plenerem, ze spotkaniem a moze i z wystawą? Odpowiedz Link Zgłoś
gumista Re: Plener gumowy 12.08.04, 08:59 Ponawiam moją prośbę o informację co z plenerem? Odpowiedz Link Zgłoś
dtpgreg1 Re: Plener gumowy 13.08.04, 08:03 Proponuje zorganizowac cos przy okazji wystawy. Pozdrawiam greg Odpowiedz Link Zgłoś