Dodaj do ulubionych

..foto czarno-biale?!

18.10.04, 15:56
Kiedys postanowilam kupic film do zdjec czarno-bialych. Fotografowane obiekty byly niepowtarzalne i dosyc oryginalne...Dalam film do wywolania i....TRAGEDIA!! Film wyszedl szaro-zielony (strasznie zle wywolany, grr) niby jako czarno-bialy, ale niestety troche koloru w maszynie zostalo. Na dodatek na papierze do zdjec kolorowych, o zgrozo!!! Niestety labo jest kompletnie nieprofesjonalne:(( Teraz jedyna mozliwoscia jest obrobka komputerowa w celu uzyskania wlasciwych kolorow...A fotki byly niepowtarzalne...
Czy mieliscie "przygody" tego typu??

***Czy mozna robic zdjecia kolorowe, a wybrane dorobki czarno-biale? Czy taka kombinacja jest mozliwa? Mysle, ze tak, ale wole sie upewnic:)))

***Jakich uzywacie filmow cz-b?

Pozdrawiam!!!!!!
Obserwuj wątek
    • to.ya Re: ..foto czarno-biale?! 18.10.04, 20:01
      mickey13 napisała:

> Kiedys postanowilam kupic film do zdjec czarno-bialych. Fotografowane obiekty
      b
      > yly niepowtarzalne i dosyc oryginalne...Dalam film do wywolania
      i....TRAGEDIA!!
      > Film wyszedl szaro-zielony (strasznie zle wywolany, grr) niby jako czarno-
      bial
      > y, ale niestety troche koloru w maszynie zostalo. Na dodatek na papierze do
      zdj
      > ec kolorowych, o zgrozo!!! Niestety labo jest kompletnie nieprofesjonalne:((
      Te
      > raz jedyna mozliwoscia jest obrobka komputerowa w celu uzyskania wlasciwych
      kol
      > orow...A fotki byly niepowtarzalne...
      > Czy mieliscie "przygody" tego typu??

Łoj tak :'((( filmy mi dwa porysowali szpetnie i tłumaczyli, że ... ziarenko
      piasku się "zapałętało". (jassssssssssssne....:///)
      A zdjęcia także niepowtarzalne, bo młode czajki na nich i nie tylko :'(((

> ***Czy mozna robic zdjecia kolorowe, a wybrane dorobki czarno-biale? Czy taka
      k
      > ombinacja jest mozliwa? Mysle, ze tak, ale wole sie upewnic:)))
      Buuuuuu- nie podpowiem, bo nie wiem :(

> ***Jakich uzywacie filmow cz-b?
      Wiesz, podobno są takie filmy cz-b, które są "kolorowymi" cz-b, czyli mają duże
      nasycenie bieli, czerni i odcieni.
      Nie wiem , czy dobrze to określiłam, ale jakoś tak zapamiętałam z opisu Kolegi-
      Zawodowego- Fotografa :))

> Pozdrawiam!!!!!!

Pozdrav! :D
    • deadeasy Re: ..foto czarno-biale?! 23.10.04, 03:21
      Sa filmy cz-b "oparte" na srebrze i sa cz-b oparte na barwnikach. Te pierwsze
      wywoluje sie metoda "tradycyjna" - starsze placowki moze sie jeszcze tym
      paraja. Ten drugi typ filmu obrabia sie metada C-41, ta sama jak film
      kolorowy, bo tak jak kolorowy ten cz-b jest oparty na barwnikach. Dlatego np.
      te cz-b filmy nawet ISO400 prawie nie maja "ziarna" ("ziarno" to molekuly
      srebra, w tradycyjnym negatywie cz-b, w C-41 srebro jest wyplukiwane i
      zastapoiane przez barwniki). Te cz-b filmy wywolywane technika C-41 w kazdym
      labie maja odbitki robione jak kazdy kolorowy film - na kolorowym papierze
      (ktory tak dla ciekawostki przed wywolaniem ma kolor niebieski). Teoretycznie
      powinny one byc cz-b (ewentualnie sepia - jak Sobie zamowisz). Jakikolwiek
      inny odcien to wina tylko i jedynie laboratorium i kiepskiego ustawienia
      maszyny (jesli Ci sprzedawca mowi inaczej to plecie bzdury). Z takiego cz-b
      negatywu mozna robic takze tradycyjne odbitki (srebrowe) ale jak pisalam, nie
      wiem czy sa jeszcze pracownie fotograficzne co sie w to bawia. Odroznic
      wywolany cz-b negatyw "tradycyjny" od "C-41" jest latwo. Ten pierwszy jest cz-
      b (szary) a ten drugi brazowawy.

Moje laboratorium robi C-41 cz-b lekko rozowe, ale odcien jest jeszcze do
      zniesienia. Pewnie bym nie zauwazyla, ale ja zamawiam odbitki z biala ramka
      wiec widac roznice.
      :)
      • magudarena Re: ..foto czarno-biale?! 07.11.05, 22:26
        Gdzie mozna wywolac taki stary "srebrny" film w Wwie? :o
        • sunderland Re: ..foto czarno-biale?! 20.12.05, 22:19
          Czarno-białe filmy srebrowe można wywołać np. w Profilabie na Jana Pawła- obok
          hali mirowskiej (mają też inne inne punkty w mieście).Wywołałem tam dwa filmy i
          nie mam żdnego zastrzeżenia. No i jest jeszcze wspaniały choć mały sklep CZARNO-
          BIAŁE przy Hożej 9, wywołanie tam jest chyba troszkę droższe niż w Profilabie,
          ale jak foto czarno-białe Cię kręci to warto zajrzeć.
    • deadeasy Re: ..foto czarno-biale?! 23.10.04, 04:20
      Z C-41 uzywalam Kodak T-Max 400CN ale chcialabym tez stestowac Ilford XP2 Super
      400.
      Z tradycyjnych uzywalam Ilford Delta 100 i 400, FP4 Plus 125 i Fujifilm Neopan
      1600 (niezle ziarno, bardzo "lagodne" sarosci) obrabialam w szkole bo nie mam
      ciemni :)

Mialam tez okazje pobawic sie Kodak High Speed Infrared - jesli bedziesz miala
      kiedys dostep do ciemni (klub fotograficzny na przyklad) to *goraco* polecam!
      Tylko aparat fotograficzny musisz miec manualny (stary Zenit jest idealny,
      warto kupic tani uzywany a normalnym obiektywem, kosztuje grosze a zabawa z
      Infrared jest przednia). Infrared kolorowy lezy u mnie w lodowce i czeka na
      lato - ponoc niezla jazda bez trzymanki zwlaszcza z kolorowymi foltrami :)
    • pablo774 Re: ..foto czarno-biale?! 23.10.04, 10:09

Polecam na początek ilforda fp4, bardzo przyjemny negatyw o dużej tolerancji na
      błędy naświetlania, można go wywołac w prawie każdym wywoływaczy B&W. Z czasem
      spróbuj też fuji neopan, lub jakjeszce badą to agfa APX.
      Jeżeli chodzi o filmy barwnikowe tzn. czarno białe ale wywoływane w C41 to
      raczej odradzam, gdyż i tak w większości labów coś zrobią nie tak jakbyśmy
      sobie tego zyczyli. Po prostu zdjęcia są za ciepłe.

pozdrawiam
      pablo
      • mickey13 Re: ..foto czarno-biale?! 23.10.04, 14:55
        Ten moj film (Kodac Academy) byl do wywolania metoda C-41, no i co zrobili? niestety nie znaja sie na rzeczy:((
        A czy z negatywu kolorowego moge zrobic dorobki czarno-biale? Chyba tak, ale wole sie upewnic:)))
        • deadeasy Re: ..foto czarno-biale?! 24.10.04, 03:35
          Mozna, ale jak Ci "skopali" C-41 cz-b dobitki to nie masz zadnej pewnosci, ze
          Ci i tych nie "zabarwia". Zmien moze laboratorium. :)
      • malina_ Re: ..foto czarno-biale?! 02.12.05, 19:16
        Witajcie, jestem typowym amatorem, ogólnie nie kumam co to c-41 itd, ale
        fascynuje mnie fotografia i może z biegiem wiekszej kasy zainwestuję w jakiś
        kurs itd, w każdym razie ograniczam się do kupowania filmu i dawania go do
        wywołania. Robiłam już i czarno-białe i sepia nawet mi dobrze wyszła, w każdym
        razie mam problemy ze wzrokiem które cvzasem psują mi zdjęcie ponieważ mam
        zenita 11 i sama musze sobie wszystko ustawiać co mnie ogólnie cieszy, choć to
        kawal klocka. Ale moje pytanko brzmi: jaki obiektyw o największej "ściągalności
        dopasuję do tego zenita? Czy dostanę np jakiś teleobiektyw który będzie pasował?
    • werka822 Re: ..foto czarno-biale?! 13.02.05, 23:28
      Witam! Jeśli miałaś film do wywoływania w procesie C-41 to nie ma co sie dziwić
      że Twoje zdjęcia miały takie odcienie a nie inne ale nie ukrywam że to był błąd
      fotolaboranta który niedopracował zdjęć przy wywoływaniu mogło to być również
      spowodowane złymi ustawieniami maszyny w laboratorium a nawet starą chemią w
      tej maszynie moge wymieniać jeszcze kilka składników ktore popsuły zdjecia ale
      po co, rada zmień laboratorium w ktorym wywołujesz zdjecia i zastrzeż sobie
      swoje życzenia co do zdjęć w koncu masz do tego prawo! Jeśli masz kolorowy
      film to w laboratorium mogą zrobić na cz-b papierze i bedziesz miała cz-b
      zdjecia i tak samo szrości uzyskasz jesli bedziesz miała film cz - b do wyw. w
      procesie C-41

pozdrawiam!!!
      • milimaniak Re: ..foto czarno-biale?! 29.03.05, 16:35
        Kodak Academy jest rewelacyjny.. jeśli poprawnie zajmie się jego wywołaniem
        profesjonalny zakład, to mozna uzyskać wyśmienite odbitki. Doświadczenie :)
        • sobylmine Re: ..foto czarno-biale?! 29.03.05, 20:50
          > Kodak Academy jest rewelacyjny.. jeśli poprawnie zajmie się jego wywołaniem
          > profesjonalny zakład, to mozna uzyskać wyśmienite odbitki. Doświadczenie :)

zawsze wywoływałes w labie? bo mam rolke i nienaswietliłam jeszcze, nie wiedząc
          co na niej chce i jak mam później wywołać, żeby było ok (bo słyszłam
          psioczących). dłużej, krócej, etc ..?
          • milimaniak Re: ..foto czarno-biale?! 31.03.05, 09:50
            Po pierwsze, jestem kobietą.. a po następne: oddałam je do dobrego salonu foto i
            tam wszystko mi ręcznie wywołali. :) Nie sądzę, zeby się jakoś specjalnie
            starali (choć jestem ich stałą klientką), więc można najprościej wywołać(nie
            dłużej i nie krócej) i być z tego zadowolonym. :) Faktycznie było to nieco
            bardziej kosztowne, niż zwykłe wywoływanie, ale to dlatego, ze rzadko kto dziś
            robi zdjęcia z kliszą wymagającą ręcznego wywołania. Wiem, że używali jakiegoś
            odczynnika "extra".. ale przy najbliższej okazji zapytam, co to było. :)
            • sobylmine Re: ..foto czarno-biale?! 31.03.05, 22:42
              > Po pierwsze, jestem kobietą..

oj wybacz mi:)

po następne: oddałam je do dobrego salonu foto
              > i
              > tam wszystko mi ręcznie wywołali. :) Nie sądzę, zeby się jakoś specjalnie
              > starali (choć jestem ich stałą klientką), więc można najprościej wywołać(nie
              > dłużej i nie krócej) i być z tego zadowolonym. :) Faktycznie było to nieco
              > bardziej kosztowne, niż zwykłe wywoływanie, ale to dlatego, ze rzadko kto dziś
              > robi zdjęcia z kliszą wymagającą ręcznego wywołania. Wiem, że używali jakiegoś
              > odczynnika "extra".. ale przy najbliższej okazji zapytam, co to było. :)

bylabym wdzieczna.. pozdro;)
    • trenejro7 Re: ..foto czarno-biale?! 22.05.05, 11:15
      mickey13 napisała:

> ***Jakich uzywacie filmow cz-b?

Polecam filmy Kodak Pro. T-max 100 lub 400!!! Jak dla mnie sa rewelacyjne..
    • agatoos Re: ..foto czarno-biale?! 26.10.05, 18:41
      ja sama wywołuję zdjęcia i dla początkującuch polecam film Foma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka