Gość: andzrej lepper dla "pseudo polakow" IP: *.99.119-80.rev.gaoland.net 24.03.05, 17:40 jescze tego brakowalo ze "pseudo polacy" bronia czarny !!!!!!jestem w szoku !!! polak to ma rodzice z polski, murzyn to murzyn a nigdy nie bedzie polakiem moze tylko w marzeniach !!!! sluchajcie ,te ci ktore nie bronia "narod polski" ,to niech ida mieszkac na zachodzie ,polska to nie ich kraj ,i zobacza jak tam sie zyje po francusku albo po angielsku !!przykonani jestem ze szybko wroca do polski i zmienia opinie co do murzynow i to na gorsze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LPR biala polska IP: *.99.119-80.rev.gaoland.net 24.03.05, 17:42 jak LEPPER przyjmie wladze to pozadek bedzie w ten kraju !!!jescze troche !!! Odpowiedz Link Zgłoś
facecja "okazało się, że 24.03.05, 18:00 pastor King nie był murzynem ani czarnym, on był afroamerykaninem!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartczak Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.res.east.verizon.net 24.03.05, 18:07 Czarnoskorzy, Afryko-Amerykanie, ale nie Murzyni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr. white Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 18:32 ''Wykształceni Polacy mają duży dystans do stereotypów i dla nich czarny nie jest wcieleniem obcego, innego, kogoś, kto pochodzi od małpy.'' Wykształceni Polacy powinni chyba wiedzie że czarni pochodzą od małpy, podobnie jak wszystkie inne rasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drab Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: 212.160.134.* 24.03.05, 18:33 A co, koleżko, sam jesteś Murzyn, że się czepiasz? "Czarny" w polskim języku to zawsze był synonim Diabła.. więc jeśli wolisz iść w tym kierunku - to proszę bardzo!! Zawsze musimy naśladować Amerykę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolek do L Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.sympatico.ca 24.03.05, 20:12 no tak zwlaszcza jak ktos sie podpisze "L".to moze sie kojarzyc z Lucyferem albo z Lolkiem;ktos mlody wiekiem nie pamieta pierwszej czytanki z elementarza kl.1 SP:"murzynek Bambo w Afryce mieszka,czarna ma skore ten nasz kolezka"...;a jeszcze wczesniej prawdopodobnie kojarzono sobie takiego (czarnego typa),ze jest z piekla rodem! bylaby to poniekad prawda,bo w Afryce jest niestety goraco; po wlosku czy lacinsku-"negro"-znaczy czarny i nie mozemy im tego zakazac mowic,choc podobnie brzmi i obrazliwie dla murzyna po angielsku; po polsku kraj Nigeria(ang.Niger);znaczy to tez-smierdzacy,ale zeby to "ladnie" zakonczyc- to powiem,ze dla US-manow(kiedys byli tez SS-mani)slowo ktorym ty siebie nazywasz-Polak-to obrazliwe slowo(dla Polakow),cos moze ze smierdzieli wlasnie Odpowiedz Link Zgłoś
jkm8 Re: Murzyni reklamują polskie produkty 24.03.05, 21:01 ...a Jan Nowicki udziela sie w reklamach w USA, tylko przyjechal w piorem bez atramentu, tak przynajmnie twierdzi w jednej z nich - z ekranu leci po polsku "w tym piorze nie ma atramentu" "murzyn" w jezyku polskim nigdy nie mial tak upokarzajacego oddzwieku jak "nigger" w angielskim. Tak samo ma sie z "ku.." i "bitch" - w krajach anglosaskich moza za nie dostac w morde nawet od dziwki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapowiedziany smutne stwierdzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 21:07 "czarny nie jest wcieleniem obcego, innego, kogoś, kto pochodzi od małpy." co tam robi przymiotnik "inny"??? inne ma znaczyc gorsze? w ogole wszyscy pochodzimy od malpy, wiec nie wiem jak to moze byc obrazliwe (choc jest w takim kontkescie uzywane i tu rozumiem uzycie tego wyrazenia. pytanie tylko po co taki kontekst rozpowszechniac??) Ale "inne"??? Inne jest najciekasze! I na ogol ani lepsze ani gorsze niz nieinne. Po prostu inne! W ogole jakies pojeciowe pomieszanie z poplataniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nfeskjhrjkeajfkm d Re: smutne stwierdzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 21:24 znany mi profesor z USA używał określenia "blacks" - jakby nie patrzec... czarni Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: smutne stwierdzenie 25.03.05, 01:33 a jak to sie ma do mojego postu? Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Murzyni reklamują polskie produkty 24.03.05, 21:30 Oczywiście że to są Murzyni. Tak samo jak osoby będące dzieckiem osoby czarnoskórej i białej to Mulaci itd. I oczywiście że oni są czarni, przecież to widać na pierwszy rzut oka, tak samo jak to że osoby "rasy" białej są białe. I nie widzę powodu aby Murzynów nazywać afroamerykanami - bo potomek osadników niemieckich lub holenderskich który przybył do Ameryki z Afryki powinien być określany również jako afroamerykanin :) ps. Żałuję że nie urodziłem sie czarny - nosiłbym złoto na szyi, jeździł niełą furą i imprezował w otoczeniu niezlych lasek popijając Cristala :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rezga Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.welnowiec.net 24.03.05, 22:05 Normalna sprawa. ja czekam na ten dzień kiedy będę mógł spotykać na ulicy w moim mieście wszystkie rasy tego swiata . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niki Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.chello.pl 24.03.05, 22:14 rozumiem, ze nagłowek ma przyciągnąć czytelników, ale nie musi chyba nikogo obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
hehenio Powiedzmy -BIALI INACZEJ!!! 24.03.05, 22:26 I bedzie polit-poprawnie. Ja bym się raczej cieszył - jeszcze niedawno Murzyn budził wśród ludu skojarzenia zdecydowanie negatywne. Moja Ciocia kazała myć pomarancze "bo to murzyni brudnymi łapami zrywali"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie wiem Jesteśmy sto lat za Murzynami :P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 22:31 to tak a propo Murzynów, a Big Star to polska marka???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate_16 Re: poprawnosc... IP: *.kutno.mediaclub.pl 24.03.05, 23:11 poprawnosc poltyczna doprowadzila w Usa do absurdu...boje sie, ze w Polsce tez tak moze byc... mowiac "Murzyn" nigdy nie chcialam nikogo obrazac,nie wyrzucilam tego slowa ze swojego slownika, jednak nie przepadam za nim i nie czesto go uzywam - kojarzy mi sie z "sto lat za...", ciemno jak..." itd... ktos kiedys napisal, ze sa np: Polacy - Kenijczycy Europejczycy - Afrykanie Biali - Czarni Murzyni - ??? czyli po co to dodatkowe okreslenie? nie wsadzałbym do wiezienia:) za uzywanie tego slowa, jednak przyznac trzeba, ze czesto ma wydzwiek negatywny...jeszcze bardziej nielubie slowa "Afropolak", jest dla mnie sztuczne...najczesciej mowiac o kims mowie "czarny, "bialy" albo najprosciej - po imieniu... dluzsza dyskusja na ten temat tu: www.pomagamy.pl/numery/9/slowo_murzyn.htm --- zapraszam na moje fora na gazeta.pl: www.tolerancyjne.forum.prv.pl www.forum.afryka.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid afropolak? IP: 192.5.109.* 25.03.05, 05:53 ale to kretynstwo, ciekawe kto to wymyslil. albo polak albo cudzoziemiec, kolor skory chyba nie ma nic do rzeczy. natomiast zauwazylem, ze usiluje sie dorabiac gebe slowu "Murzyn". po co? co w nim jest zlego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid sprawdzice slownik PWN IP: 192.5.109.* 25.03.05, 05:56 zanim wszyscy "oburzeni" zaczniecie zminiac (dorabiac, na sile uzywac innego kontekstu) znaczenie slow douczcie sie. w stanach dick chenney nie jest chyba oburzony, ze ktos mowi do niego "dick". :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIGER Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.client.comcast.net 24.03.05, 22:58 afroamerykanie a nie murzynI.co wy sobie k.... myslicie?RASISTOWSKIE SWINIAKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: poprawnosc jezykowa powinno byc IP: *.hrl.com 24.03.05, 23:46 okreslenie czarny na czlowieka o ciemnej skorze, nie afroamerykanin bo to dotyczy tylko mieszkancow Ameryki, natomiast Murzyn bym nie uzyl, Bennetton jest firma miedzynarodowa , ma sklepy chyba na wszystkich kontynentach, dlatego sa czarni na plakatach, czy Big Star rowniez ma sklepy wszedzie i zaczyna mocna ekspansje wiekszego rozwoju, jezeli nie to nie widze sensu w tym co robia, poza tym sam komentarz profesora -zenujacy -dosyc rasistowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid uzywaj sobie czego tam chcesz. zacznij od mozgu. IP: 192.5.109.* 25.03.05, 01:00 co jest zlego w slowie murzyn? w czym jest ono gorsze od slowa czarny? a moze uzyl bys slowa ciemny? wali wam na glowe, usilujecie byc na sile politycznie poprawni w kraju, w ktorym rasa nie ma zadnego zanczenia, bo praktycznie wszyscy sa biali. toz to jest groteska jakas. co do reklam big stara (i innych polskich firm): obecnie mnie nie interesuja, bo nie jestem w polsce. ale jak wroce, to chcialbym, zeby reklamowaly je murzynki, bo sa po prostu ladniejsze i o niebo bardziej kobiece od bialych. :) na temat facetow sie nie wypowiadam, moze jakas biala? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omc mgr Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 23:48 Po pierwsze pisze sie Murzyn, a nie murzyn ponieważ: - Murzyn (wg. Ortograficzny Słownik Języka Polskiego, Wilga) (człowiek rasy czarnej), tym Murzynem, o tym Murzynie; ci Murzyni, tych Murzynów, tym Murzynom - murzyn (wg. Ortograficzny Słownik Języka Polskiego, Wilga) (osoba bardzo opalona; osoba pracująca za kogoś), o tym murzynie; ci murzyni, tych murzynów, tym murzynom Po drugie bardziej rasistowskie jest budowanie całej tej sensacji wokół sprawy zatrudnienia CZŁOWIEKA trochę innego niż grupa docelowa owej reklamy. Coż to za nowum? Jaki problem? Ano nie dostrzega sie tego co kryje się pod tym wszystkim. Moda na tzw. "gangsta". Teraz "jeazzy" (jak to sie pisze?) sa "the hooligans", złote łańcuchy, prochy i gnaty. Teraz fajnie jest zabrać dziecku cukierka, bo dodaje to sprawie pikanterii, dreszczyku emocji ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heban Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 01:02 Artykul jest koszmarny. Nie chodzi mi tutaj o cala dyskusje nad przyjeta w artykule terminologia, chociaz mnie bardziej odpowiada okreslenie "Czarny"- jakby nie patrzec Murzyn jest semantycznie nacechowany negatywnie- np. pracować jak murzyn, co przytoczyl autor poprzedniego posta. Wydzwiek artykulu jako calosci jest co najmniej nieodpowiedni. Czytajac to mialam wrazenie, ze czytam jakis rasistowski tekst czlonka Ku-Klux-Klanu. Jestem tolerancyjna i nie interesuje mnie kolor skory osoby, z ktora rozmawiam, a jedynie to, co ona ma do powiedzenia. Jezeli to nic ciekawego, to z nia nie rozmawiam. Nie rozumiem tez za bardzo tego, co "autorka artykułu chciala powiedziec". Ten artykul po prostu nic nie wnosi. Jest zalosny, plaski, mdly i nijaki. Moim zdaniem autorka powinna poniesc konsekwencje nieprzeczytania tekstu przed zamieszczeniem go na stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.hrl.com 25.03.05, 01:56 w moim otoczeniu na codzen przez 8 godzin dziennie mam czarnych AfroAmerykanow, juz od paru dobrych lat nie dostrzegam koloru ich skory,sa Howard, Rodney lub Lynn, paru z nich to ludzie z ktorych ja biore przyklad fantastycznych manier ,kultury osobistej i oglady jak rowniez niedoscignionej wiedzy oraz elokwencji, dwoch z nich jest profesorami po MIT oraz UCLA. Zmierzam do tego ze okreslenie Murzyn w Polsce ma zle konotacje ( czarny jak murzyn , pracowac jak murzyn), natomiast czarny jest okresleniem poprawnym wszedzie poza Stanami gdzie oficjalnie sa Afroamericans, natomiast potocznie uzywa sie tu black, inne okreslenia sa rasistowskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid czytalas teks KKK? IP: 192.5.109.* 25.03.05, 05:47 a czytalas jakis tekst KKK? to skad to porownanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawid sam zes jest oszolom. i to niedouczony. IP: 192.5.109.* 25.03.05, 06:06 zamiast popisywac sie groteskowa poprawnoscia polityczna i lukami w wyksztalceniu zajrzyj do slownikow i encyklopedii. dowiesz sie kto to jest murzyn. twoje stwierdzenie - "bralczyku" od siedmiu bolesci - ze dopuszczalne jest "czarny" ale "murzyn" juz nie jest tylez smieszne co idiotyczne. wszak to pierwsze tez moze niesc negatywne konotacje. ja uzywam slowa murzyn, znam ich wielu i od zawsze fascynuje mnie kultura tworzona przez amerykanskich murzynow. ps. jedna pani podala kiedys druga do sadu, za to, ze ta nazwala ja "ty gramatyko". chyba jakas twoja krewna intelektualana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.asko / *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.05, 08:11 Fajna laseczka,nie mówiac o cycuszkach!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.adsl.hansenet.de 25.03.05, 09:32 artykul nie do przyjecia moim zdaniem tez dobor slow, konstrukcje, dziwne podteksty a wszystko teoretycznie "neutralnie" napisane... Polska bedzie coraz to bardziej roznorodna etnicznie (tez nie moge sie doczekac, tak jak ktos juz wyzej napisal), wiec media tym bardziej powinny przedstawiac teksty na poziomie a co do slowa na M., to powolywanie sie na slowniki, po to zeby je jakos uprawomocnic w ogole mnie nie przekonuje, swiat sie zmienia, kultura a tym samym i jezyk, czasami wydanie z zeszlego roku moze byc juz nieaktualne, a jak dla kogos slowo M. jest normalne, to chyba rzeczywiscie zasluguje na okreslenie polaca po portugalsku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialas do nina IP: *.100.119-80.rev.gaoland.net 27.03.05, 18:08 nie lubisz bialych nina ?? to jedz do afriki albo sama jestes murzynka ?? kochalas sie z murzynem ?dostalas w lozku ,napewno !!!! zrob teraz badania na aids bo jestes zagrozenie w polsce !!!rasistko !!nie podoba sie ,won z polski !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gajos A NIBY DLACZEGO MURZYN TO OBRAŹLIWE SŁOWO? IP: 194.204.164.* 25.03.05, 09:44 Co jest w tym niby takiego obraźliwego. To słowo określa tylko rasę ludzką. Nikt tu nie napisał "czarnuch" albo "asfalt". Rasizm to ało ale przeginanie w przeciwną stronę nie jest wcale lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pln_mazowsze Murzyn to murzyn, a przyglup to przyglup IP: 195.117.157.* 25.03.05, 10:14 Popie___ło cię, politycznie poprawny fajansie?!? Murzyn to murzyn, cygan to cygan a nie rom i koniec. Że też takie politycznie poprawne przygłupy mają czelność pouczać normalnych ludzi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omc mgr Opisy programów telewizyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.05, 10:24 A zwróciliście uwagę na streszczenia/opisy programów telewizyjnych? Występują tam zwroty typu: "bohaterem filmu jest czarnoskóry policjant, który ..." to dlaczego nie pisze się, że np. "pomaga/przeszkadza/itp. mu białoskóry policjant" jeżeli akurat nie ma to w danym filmie większego znaczenia? Rozumiem jeżeli jest to film dotykający właśnie tematyki koloru skóry, ale jeżeli jest to tylko kolejna zabijanka jakich wiele to jakie ma to znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no właśnie... Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 15:17 Czy ktoś zna etymologię słowa "Murzyn"? Mnie gdzieś się obiło o uszy, że wywodzi się od słowa mirza, które oznaczało tureckiego arystokratę (pamiętacie powieść "Selim Mirza"?) a później zaczęto tak nazywać wszystkie osoby o ciemnej karnacji. Prawdali to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xmen Re: Murzyni reklamują polskie produkty IP: *.range81-157.btcentralplus.com 29.03.05, 21:14 ...mam nadzieje, ze nigdy tak nie bedzie ze po polskich ulicach bedzie chodzic mnostwo czarnych... Odpowiedz Link Zgłoś