Dodaj do ulubionych

FILM CooLTOWY

IP: 10.1.127.* 05.09.01, 13:55
tak, wiem: Rejs. Ale czy cos poza Rejsem kwalifikuje sie do tego miana? Jakie znacie filmy kultowe?
nikaty
Obserwuj wątek
    • tszecia Re: FILM CooLTOWY 05.09.01, 15:41
      a seksmisja? a mis? a pulp fiction?
      • Gość: ziomek Re: FILM CooLTOWY IP: *.netblok.media-com.com.pl 28.11.01, 13:48
    • Gość: Crotalus Re: FILM CooLTOWY IP: *.pl 05.09.01, 19:18
      Pulp Fiction to jest to. Ale Dobry, zły i brzydki to był też kawał filmu.
      • Gość: mar Re: FILM CooLTOWY IP: *.tpnet.pl 05.09.01, 21:54
        Masz rację. Dobry, zły i brzydki - nie nazwał bym go kultowym ale te "smaczki"
        na drugim i trzecim planie które widzi się przy kolejnym oglądaniu...
        • Gość: nuśka Re: FILM CooLTOWY IP: 212.160.117.* 06.09.01, 10:07
          Dla mnie kultowym filmem jest czeska produkcja pt. "Samotni". Dawno nie
          wiedzialam w kinie czegos tak interesujacego, co trafilo do mnie na maksa
          Widzial ktos ten filmik?

• Gość: nikaty Re: FILM CooLTOWY IP: 10.1.127.* 06.09.01, 13:04
            Samotni to dobry film, ale czy stal sie juz kultowy? a co ze starszymi filmami? takimi, co to pierwsze
            przychodza do glowy
            • Gość: J&picmkr Re: FILM CooLTOWY IP: 217.67.195.* 06.09.01, 13:48
              Dla mnie są to : Czas Apokalipsy, Ojciec Chrzestny I , Pojedynek na szosie ,
              4 Wesela i Pogrzeb , Maratończyk
              z polskich -wspomniane : Seksmisja , Miś a także wczesny Polański : rewelacyjny
              Nóż w wodzie i Dziecko Rosemary.

Pozdrawiam
              • Gość: Anka Re: FILM CooLTOWY IP: 10.20.0.* / 195.205.6.* 07.09.01, 21:24
                Gość portalu: J&picmkr napisał(a):

> Dla mnie są to : Czas Apokalipsy, Ojciec Chrzestny I , Pojedynek na szosie ,
                > 4 Wesela i Pogrzeb , Maratończyk
                > z polskich -wspomniane : Seksmisja , Miś a także wczesny Polański : rewelacyjn
                > y
                > Nóż w wodzie i Dziecko Rosemary.

Wszystko się zgadza, tylko Dziecko Rosemary nie jest absolutnie polskim filmem!!!
                Pozdrawiam.
                >
                > Pozdrawiam

• Gość: śp_BAS Re: FILM CooLTOWY IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.10.01, 15:15
                Dla mnie na pytanie o film cooltowy jest jedna odpowiedz lecz skladajaca sie z
                trzech czesci, sa to bezwatpiwnia "Gwiezdne Wojny", lecz czesci IV, V i VI.
                Pierwszej czesci niezaliczam do tego "ciagu", porodukowanej II napewno
                niebedzie mozna z powodu nowego rezysera.
    • Gość: m. Re: FILM CooLTOWY IP: 10.0.126.* / *.centrala.pbk.pl 06.09.01, 13:41
      Poszukiwany, poszukiwana
    • Gość: nuśka Re: FILM CooLTOWY IP: 212.160.117.* 06.09.01, 13:49
      moze jeszcze teraz jest za wczesnie aby pisac o Samotnych jako kultowym
      filnie , ale uwierz, ze za kilka lat taki bedzie... a dla mnie juz jest.
      Co do innych tych starszych to oczywiscie cala masa polskich produkcji na czele
      z Rejsem
    • Gość: aga Re: FILM CooLTOWY IP: *.toya.net.pl 06.09.01, 23:25
      Z nowszych - "Matrix"
      • Gość: fera Forrest Gump IP: 157.25.172.* 07.09.01, 11:08
        Forrest Gump, wszystkie filmy Quentina Tarrantino (1. miejsce Pulp Fiction)
        Gwiezdne wojny, , z polkich Rejs, Sami swoi, Jak rozpętałem II wojnę światową,
        • Gość: aga Re: Forrest Gump IP: *.toya.net.pl 07.09.01, 12:56
          "Gwiezdne wojny" jak najbardziej. Z Tarantino chyba tylko "Pulp ..." sie
          ostanie jako obiekt kultu. Z Lyncha "Dzikosc serca" chociaz wole "Zagubiona
          autostrade".
    • Gość: Alex Re: FILM CooLTOWY IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.01, 13:22
      Film kultowy? Dla mnie jest nim "Wywiad z wampirem". Albo "Zagubiona
      autostrada".
    • Gość: ed Re: FILM CooLTOWY IP: *.wsi.edu.pl 08.09.01, 17:16
      Las Vegas Parano - zajebisty po prostu, moze nie kultowy, ale swietnie
      odzwierciedlil pewne stany :))), poza tym guzik uwaza, ze tank girl
    • Gość: morello Re: FILM CooLTOWY IP: *.sulecin.sdi.tpnet.pl 09.09.01, 00:47
      a "nienawiść" (la haine)??? to 100%-owo qltowy film - niewiele osób go
      widziało, a te , które widziały to po 20 razy i znają wszystkie dialogi . jeśli
      chodzi o klimat to jest to po prostu miazga , a po ostatniej scenie - chaos,
      nie wiesz co masz myśleć...
      "zagubiona autostrada" chyba też się zalicza do kategorii "filmów kultowych".
      tyle interpretacji, co widzów...
      "matrix" też nieźle oddziałowuje
      • Gość: rita-ha Re: FILM CooLTOWY IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 09.09.01, 16:49
        Big Lebowski i Zagubiona autostrada
        • Gość: oskar Re: FILM CooLTOWY IP: 195.94.210.* 10.09.01, 08:39
          dla mnie wszystkie filmy z Maklakiewiczem i Himilsbachem są Cooltowe
    • Gość: gosc Re: FILM CooLTOWY IP: *.radio.opole.pl 11.09.01, 12:48
      A co powiecie na film "Dziewczyny do wzięcia"?
      Moim zdaniem jest swietny.
      • Gość: Anna26 Re: FILM CooLTOWY IP: *.244.86.182.Dial1.Washington2.Level3.net 15.09.01, 04:37
        WSTRET Polanskiego

Z polskich: Noz w wodzie - tez Polanski

Z nowszych - Pulp Fiction
        • diabelek! Re: FILM CooLTOWY 16.09.01, 20:04
          -trainspottnig-
    • Gość: Toto Re: FILM CooLTOWY IP: *.proxy.aol.com 17.09.01, 00:54
      Co uwazasz za kultowy?
      Z wypowiedzi tutaj widze ze wymieniacie filmy ktore wam sie podobaly , ale one
      wcale nie musza byc kultowe.Film kultowy to taki moim zdaniem o ktorym glosno
      na dlugo przed , w trakcie i po zakonczeniu emisji.Taki film ktory pokazal cos
      nowego lub w nowy sposob.A wogole to sie nadyzywa tego slowa
      • Gość: nikaty Re: FILM CooLTOWY IP: *.gazeta.pl 19.09.01, 19:43
        No więc właśnie! Niektóre filmy, bez względu na nasz stosunek do nich, po
        prostu musimy uznać za kultowe (choć też nie lubię tego słowa). Moim zdaniem w
        Polsce to dwa obrazy: Rejs i Seksmisja. Oba rozśmieszają kolejne pokolenia, oba
        są znane przez maaaaaaasę ludzi i pewnie oba przetrwają jeszcze długo. Mam
        czasami dość fascynacji Rejsem, a co za tym idzie samego Rejsu, ale kwestia
        jego „kultowości” jest niepodważalna.
        Cały czas jednak nie znam odpowiedzi na pytanie jakie (inne) filmy zaliczyć w
        poczet kultowych?
        • Gość: hala Re: FILM CooLTOWY IP: 10.10.130.* / *.stoen.waw.pl 20.09.01, 08:59
          nie zagladalam do slownika, ale "cooltowosc" jest w duzej mierze pochodna
          popularnosci. wiec chcac nie chcac nalezy do tej grupy zaliczyc takie szmiry
          jak "niewolnica isaura".
          poza tym zgadzam sie ze terminu sie naduzywa, bo tez nie mozna mowic, ze film
          jest kultowy jesli od premiery uplynelo dwa miesiace.
          na to zaszczytne miano nalezy zasluzyc latami nieslabnacej popularnosci.
          czasami nawet dzieje sie to wbrew pierwotnym intencjom tworcy, jak w przypadku
          ed wooda.
    • Gość: Toto Re: FILM CooLTOWY IP: *.proxy.aol.com 21.09.01, 23:19
      Zgadzam sie z przedmowca (przedmowczynia).Film kultowy czasami staje sie nim
      wbrew wszystkim faktom.Przyklad Ed`a Wood`a jest bardzo dobry,on krecil totalna
      tandete ale nie bylo jego zamiarem kreowac tego na arcydziela.(moim zdaniem).
      Wiele filmow staje sie nimi wiele lat po ich premierze np."Przesluchanie"wielu
      o nim slyszalo ale niewielu cos wiedzialo.W dzisiejszych czasach wielka role
      odgrywa tez reklama nastawiona na robienie wielkiego szumu wokol czegos co nie
      zawsze moze byc dobre .Ale to tez subiektywne odczucie.W ostatnich latach
      jedyny film ktory zasluzyl na to miano to wg. mnie "Blair Witch Project".Sposob
      reklamy,tworzenie atmosfery wokol niego, no i sam film .
      Pozdro
    • Gość: Yano na pewno "2001: Odyseja Kosmiczna" IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 23.09.01, 04:28
      Gość portalu: nikaty napisał(a):

> tak, wiem: Rejs. Ale czy cos poza Rejsem kwalifikuje sie do tego miana? Jakie z
      > nacie filmy kultowe?

Większość moich przedmowców wymienia tutaj po prostu filmy _dobre_ , natomiast na
      miano kultowych zasługuje zaledwie kilka z nich.
      Jakbym ja miał wymienić kultowe filmy to jednym tchem mogę wymienić tylko
      trzy: "Rejs", "Seksmisja", "2001: Odyseja Kosmiczna". Nad czwartym musiałbym się
      już zastanawiać. Mógłby to być np "Blade Runner", albo "Gwiezdne Wojny"...

Yano
      www.vege.pl
      • Gość: Marin Re: na pewno IP: *.bas.roche.com 27.09.01, 16:08
        2001: Odyseja kosmiczna jest git. I wcale nie jest zabawna, jak większość
        wymienianych wcześniej filmów. Ja też świetnie się bawię przy filmach
        Tarantino, ale moim zdaniem są ... banalne. A co ze "Swobodnym jeźdźcem",
        czy "Lotem nad kukułczym gniazdem"?
    • wojak Re: FILM CooLTOWY 27.09.01, 11:38
      Do tych wszystkich filmów dodałbym jeszcze 2 tj.
      Od Zmierzchu Do Świtu - Tarantino
      oraz Hydrozagadka - po prostu czapa jakie kino iedyś polacy robili.
      • Gość: nikaty Re: FILM CooLTOWY IP: *.gazeta.pl 28.09.01, 13:51
        wojak napisał(a):

> Do tych wszystkich filmów dodałbym jeszcze 2 tj.
        > Od Zmierzchu Do Świtu - Tarantino

Od Zmierzchu do Switu to akurat rezyserowal Rodriguez. a co jest takiego w tym
        filmie, ze zaliczasz go do kultowych??
        • Gość: Kalor Re: FILM CooLTOWY IP: *.nationale.com.pl 28.09.01, 15:44
          Nie do konca sie zgodze, ze "cooltowosc" jest w duzej mierze pochodna
          popularnosci. Ktos wyzej napisal, ze film kultowym stac moze sie wlasnie wbrew
          wszystkiemu (z ogladalnoscia na czele). Jak dla mnie film kultowy to wlasnie
          taki, ktore przechodzi bez echa a garstka ludzi dlaby sie za nego pochlastac.
          Ktos wymienil przyklad "nienawisc" i po opisie kolesi, ktorzy znaja dialogi i
          mogliby smialo ogldac calymi dniami zapetlona tasme nalezy przyznac mu tytul
          kultowego. Inna sprawa, ze nie dla mnie...
          To, ze naduzywa sie tego slowa wynika jak mi sie zdaje z dwoch powodow. Po
          pierwsze produkuje sie obecnie filmy, ktore z zalozenia maja byc kultowymi
          (sic!). Cala promocja, dystrybucja i szum medialny obliczone sa na wytworzenie
          pewnego nimbu majacego zwielokrotnic zyski. Po drugie niektorzy wpadaja w
          pulapke kultowy = zajebisty.

Poprawcie mnie jesli sie myle ale film kultowy jest otoczony jakims tam kultem.
          Nawiasem mowiac wspomniana Hydrozagadka (dla mnie film kultowy nr 1) jest
          przykladem filmu kultowego. Sklada sie na to miedzy innymi to, ze nie kazdy
          lapie pewien specyficzny humor. Chcialoby sie rzec w tym momencie, ze fanatyzm
          milosnika jakiegos obrazu jest naprzeciw proporcjonalny do zainteresowania
          ogolu. Nie wiem jak Wy ale ja cholernie lubie odkrywac sobie takie nie
          eksplorowane tereny. Z wypiekami na twarzy ogladam je potem w kregu znajomych.
          Bywa, ze po kilkanascie razy - to sa przedmioty naszego KULTU

Nikt z Was nie wspomnial o dokumentach w pelni (moim skromnym zdaniem)
          zaslugujach na miano kultowych. Wezel czy Arizona to kaski absolutnie
          niepowtarzalne. Co powiecie na Tango Rybczynskiego, he?
          Acha, skoro byla mowa o Hydrozagadce czy Dziewczynach do wziecia to co powiecie
          na inne dokonania braci Kondratiuk w stylu "chcialbym sie ogolic", "monidlo"
          czy "wniebowzieci"? A "wrzeciono czasu"?

• Gość: ola Re: FILM CooLTOWY do Kalora IP: *.nowy-targ.sdi.tpnet.pl 28.09.01, 16:29
            Z twojej definicji slowa "kultowy" wynika wiec, ze "Rejsu" tym przymiotnikiem
            okreslic sie w zaden sposob nie da.Chyba, ze uznamy wszystkich (no, wiekszosc
            przynajmniej)Polakow za "garstke" w kontekscie calego swiata.Ta "garstka" jest
            bardzo rozciagliwa, stad okreslenie "kultowy" tak czesto ociera sie
            o "popularny", co w efekcie rodzi problemy w ustaleniu co to slowo wlasciwie
            oznacza.
            • Gość: Kalor Re: FILM CooLTOWY do Kalora IP: *.nationale.com.pl 01.10.01, 11:42
              ola: nalezy sie z Toba zgodzic ale zauwaz, ze Rejs swa wielka popularnosc. Kidy
              zostal nakrecony byl inny niz wszystkie ale jednak jednym z wielu. To
              etykieta "kultowy" przyczynila sie do jego popularnosci. Nie tak dawno bo na
              poczatku dziewiecdziesiatych Rejs byl bardziej kultowy niz dzisiaj bo
              powiedzenie, ze widze droge na Ostroleke nie kojarzylo sie ludziom z niczym.
              Nie wiem czy jasno sie wyrazam. Dosc powiedziec, ze Rejs (jak dla mnie)
              zaglaskano na smierc. Dobry to film ale ile mozna.

co do MontyP to jak najbardziej.
              W trojce mych ulubionych fimow wszechczasow jest "Sens Zycia wg MP" i moglbym
              go ogladac naokraglo. Swiadomosc, ze dla niektorych jest on kompletnie
              niezjadliwy utwierdza mnie w przekonaniu, ze to obraz otoczony kultem.
              Przynajmniej moim.
              • Gość: nikaty Re: FILM CooLTOWY do Kalora IP: *.stacje.agora.pl 01.10.01, 16:46
                > Swiadomosc, ze dla niektorych jest on kompletnie
                > niezjadliwy utwierdza mnie w przekonaniu, ze to obraz otoczony kultem.
                > Przynajmniej moim.

Kalor, Ty jednak też wpadasz w pułapkę. Dla Ciebie kultowy to film albo znany
                tylko nielicznej garstce ludzi albo niestrawny dla większości. Moim zdaniem ta
                droga (na Ostrołękę) również do nikąd nie prowadzi.
                Fakt, że „kultowy” powinien oznaczać „będący przedmiotem kultu”, a nie po prostu
                popularny. Nie możesz się jednak nie zgodzić, że Rejs według powyższej definicji
                absolutnie zalicza się do kultowych. I nie czci go garstka ludzi, ale całe masy.
                Tego nie można nie zauważyć.
                Jak pisałem wyżej ja też mam dosyć maglowania Rejsu w te i wew te. Dla mnie
                również mało znana Hydrozagadka jest filmem kultowym. Nie można jednak jako
                kryterium kultowości wybierać liczby „wyznawców”. Kultowość powinna być
                uniwersalna.
          • Gość: Mer Re: FILM CooLTOWY IP: *.acn.waw.pl 09.11.01, 17:21
            Niezaprzeczalnie "Zostawić Las Vegas"
    • Gość: morello Re: FILM CooLTOWY IP: *.sulecin.sdi.tpnet.pl 29.09.01, 21:17
      jakiś czas temu w pewnych kręgach status filmu kultowego zyskał obraz
      pt. "Żółtodzioby" (mogłem przekręcić tytuł). to taka trochę głupkowata komedia
      o paru kolesiach z Nowego Jorku (qrde dzisiaj to przeklęte miasto) próbujących
      zdobyć kasę na wyciągnięcie kumpla z więzienia i w tym celu zatrudniających się
      w trudnym (szczególnie w takim mieście jak NYC) fachu dilera marihuany , zioła
      znaczy się. nie był to jakiś wyrafinowany humor, ale leżało się przez półtorej
      godziny na podłodze i turlało (ze śmiechu). polecam, nie tylko fanom monty'ego
      pythona (a propos , czy ktoś w spisie filmów kultowych uwzględnił "Żywot
      Briana" , albo "Świętego Graala"?)
      • Gość: danuta Re: FILM CooLTOWY IP: 146.101.134.* 09.11.01, 02:03
        DELICATESSEN !!! obok ZYWOTU BRIANA.
    • Gość: Toto Re: FILM CooLTOWY IP: *.proxy.aol.com 30.09.01, 16:31
      Jak widze ciezko jest ustalic co jest filmem kultowym(brr, nie lubie tego
      wyrazenia)Wiele czynnikow musi byc spelnionych.Zreszta co dla jednych
      jest "kultowe" dla innych jest syfem.Wszystko jest wzgledne.
      A propos ,niezadlugo na ekrany wejdzie "Wladca pierscieni",czy juz mozna mowic
      o kulcie?
      Pozdro
      • Gość: :))) Re: FILM CooLTOWY IP: 10.129.227.* / *.acn.pl 30.09.01, 23:27
        Gość portalu: Toto napisał(a):

> A propos ,niezadlugo na ekrany wejdzie "Wladca pierscieni",czy juz mozna mowic
        > o kulcie?
        Tak, tylko o kulcie KSIĄŻKI.
        A wracając do filmu - Fight Club

• lawok Re: FILM CooLTOWY 01.10.01, 14:03
          Mąż Madoony Guy Ritchie (nazywają go angielskim Tarantino) zrobił parę filmów
          które pasują w tym wątku np. Porachunki. Polecam.
          Generalnie coolerskie całe niekomercyjne kino brytyjskie.

pzdr
          lawok
          • Gość: hala Re: FILM CooLTOWY IP: 10.10.130.* / *.stoen.waw.pl 05.10.01, 08:36
            jednak kalor ma sporo racji - kultowosc wiaze sie z pewna elitarnoscia.
            to wlasnie grupa zagorzalych wyznawcow czyni z dziela popularnego "byt" kultowy.
            • Gość: maciek Re: FILM CooLTOWY IP: *.poznan.uw.gov.pl 05.10.01, 11:39
              Ja bym zaliczył do tej kategorii, cokolwiek ona oznacza, DYM, a z polskich, to
              KONOPIELKĘ.
              • Gość: hala Re: FILM CooLTOWY IP: 10.10.130.* / *.stoen.waw.pl 09.10.01, 10:15
                z polskich seriali "czterej pancernii i pies" i "stawka wieksza niz zycie"
                bo choc nie sa to dziela wybitne (a i historycy maja sporo do zarzucenia)
                to na miano kultowych zasluguja
    • ampik Re: FILM CooLTOWY 23.10.01, 09:48
      "Dzikość serca" Lyncha
    • Gość: Lilly Re: FILM CooLTOWY IP: 195.117.157.* 31.10.01, 10:50
      Pol zartem, pol serio; Leon Zawodowiec
    • Gość: Lotta Re: FILM CooLTOWY IP: 192.168.1.* / *.lemberg.com.pl 12.11.01, 20:02
      Miasteczko Twin Peaks - serial
    • Gość: maxen Re: FILM CooLTOWY - Easy Rider IP: *.torun.dialup.inetia.pl 18.11.01, 19:30
      to naprawdę jest kultowy egzemplarz
    • Gość: ZIZU Re: FILM CooLTOWY IP: 195.217.253.* 19.11.01, 14:51
      Wielki Blekit......zawsze wzrusza....poza tym Nikita,Subway.....
    • Gość: tet Re: FILM CooLTOWY IP: 212.33.90.* 19.11.01, 16:22
      Ja do kultowych zaliczylbym wszystkie (prawie) filmy Kubricka, w tym
      Mechaniczna Pomarancze
    • Gość: Bad_Seed Re: FILM CooLTOWY IP: 10.9.33.* 22.11.01, 16:56
      Dla mnie z całą pewnością bedzie to NIEBO NAD BERLINEM, FIGHT CLUB, REJS, MIŚ,
      CO MI ZROBISZ JAK MNIE ZŁAPIESZ :)) i przedewszystkim wszystkie produkcje MONTY
      PHYTON'A !!! jeszcze ZAGUBIONA AUTOSTRADA
    • Gość: koolkan Re: FILM CooLTOWY IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 01.12.01, 17:37
      na przykład- PULP FICTION i może FORREST GUMP...:))?
      • Gość: zulia Re: FILM CooLTOWY IP: 62.121.73.* 01.12.01, 21:02
        Miś, Fight Club, i wiele wieeeeeele innych zapraszam www.kinoman.pl

zulia@poczta.gazeta.pl
        • Gość: grabo Re: FILM CooLTOWY IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.01, 00:51
          Wszystko co związane jest z Monthy Pythonem i Stanisławem Bareją jest DLA MNIE
          obiektem kultu. Pytacie przecież co jest obiektem kultu każdego z osobna a nie
          wszystkich razem wziętych.
          • Gość: kathtea Re: FILM CooLTOWY IP: 10.0.106.* 13.12.01, 14:40
            Dla mnie filmem kultowym jest film "Hair", uwielbiam Formana mniam mniam...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka