very_famous 12.06.04, 12:51 Gierkowskie? Pamiętacie to powiedzonko? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zzdorka Re: A słynne cukierki? 12.06.04, 21:10 No pewnie, ze pamietam. Ale irysy ciągutki byly super. Odpowiedz Link
boniedydy Re: A słynne cukierki? 22.06.04, 10:07 zzdorka napisał: > Ale irysy ciągutki byly super. Ja jestem wierna kamyczkom. Do dziś, bo do dziś można je kupić, zupełnie niezmienione. Co ciekawe, moje dziecko również za nimi przepada. To był naprawdę udany produkt :)) A ostatnio kupiłam mleko skondensowane w tubce, identyczne jak za komunizmu :) Odpowiedz Link
edeka5 Re: A słynne cukierki? 13.06.04, 18:36 very_famous napisała: > Gierkowskie? > Pamiętacie to powiedzonko? Nie pamiętam. Przypomnij, proszę. Odpowiedz Link
pokraczny_kotek Re: A słynne cukierki? 17.06.04, 21:36 chcesz cukierka? idź do gierka gierek ci da kopa w dupę i pa pa :) recytowało się to kompletnie bez zrozumienia :))))) a moja rodzina nieświadoma że dziecię słucha - rozmawiała dość swobodnie, żeby potem w zaskoczeniu usłyszeć me słowa: "a na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści" :) Odpowiedz Link
tradycja1 Re: A słynne cukierki? 20.06.04, 16:25 Albo: Chcesz cukierka idz do Gierka Gierek glupi to Ci kupi . Z tym czasem kojarza mi sie : kolorowe landrynki na wage, kukulki oraz draze :) Odpowiedz Link
zupa_zaslona Re: A słynne cukierki? 20.06.04, 23:30 No to jeszcze dodam pastylki miętowe takie co wyglądały jak rozpuszczalne wapno... ciekawe czy gdzies mozna je jeszcze kupic? Odpowiedz Link
very_famous Re: A słynne cukierki? 24.06.04, 13:21 Ja znam jeszcze trzecią wariację ;) nt/ chcesz cukierka? idź do gierka gierek ma to ci da Odpowiedz Link
mifsc Re: A słynne cukierki? 12.11.04, 21:14 "Z tym czasem kojarza mi sie : kolorowe landrynki na wage...." Takie landrynki robi facet w Krakowie przy ul. Dajwór. Mniamm, Mniammmmm. Odpowiedz Link
ewana3 Re: A słynne cukierki? 17.11.04, 12:10 Ja pamiętam "KWAUSIE" w małych kartonowych pudełeczkach, w środku miały jakiś likierek i mdliły jak djabli, ale były dobre. Na pudełeczku był murzynek bambo. Odpowiedz Link
maary5 Re: A słynne cukierki? 04.07.06, 10:31 o fajnie że je pamietasz bo juz myślałam że je sobie wymysliłam.I jeszcze takie grylażowe były,i Liliputki-owocowe,lubiłam Raczki,te dzisiejsze troche nie takie sa.Na choinke były owocowe w kolorowych złotkach do powieszenia.Pózniej takie małe czekoladki formatu kart do gry i z takimi karcianymi rusunkami.Ijeszce pralinki z takim krochmalem w środku.... Odpowiedz Link
daria45-net Re: A słynne cukierki? 08.03.08, 05:59 maary5 napisała: > o fajnie że je pamietasz bo juz myślałam że je sobie wymysliłam.I jeszcze takie > > grylażowe były,i Liliputki-owocowe,lubiłam Raczki,te dzisiejsze troche nie > takie sa.Na choinke były owocowe w kolorowych złotkach do powieszenia.Pózniej > takie małe czekoladki formatu kart do gry i z takimi karcianymi > rusunkami.Ijeszce pralinki z takim krochmalem w środku.... Oranzadki w proszku, wyjadane palcem wprost z torebeczki. Odpowiedz Link
cereusfoto Re: A słynne cukierki? 08.08.05, 09:55 Chyba byłam wówczas młodsza od Ciebie, bo znam trochę grzeczniejszą formę tego powiedzonka... Odpowiedz Link
deadeasy Re: A słynne cukierki? 18.11.04, 16:02 Groszki w plastikowym okraglym kremowym pudelku? Trzeba bylo najechac obiema czesciamni pudelka zeby sie otworek zrobil. Czekoladowe byly moje ulubione. Odpowiedz Link
ayme Re: A słynne cukierki? 26.11.04, 19:53 dropdy wieloowocowe lub czerwone z pippi langstrompe na opakowaniu b.dobre Odpowiedz Link
vegas5 Re: A słynne cukierki? 28.07.05, 22:21 a moja corka pamieta i wspomina do tej pory cukierki krowki ktore ja sama robilam [ z braku jakichkolwiek cukierkow w sklepie] gotowalam a pozniej kroilam na talerzu mowi ze nigdy juz nie jadla takich dobrych Odpowiedz Link
jaketi Re: A słynne cukierki? 29.07.05, 00:33 Pod koniec komuny, były takie beczułki z likierem Wedla. Mimo że do tej pory je robia smak juz nie ten sam. :( Odpowiedz Link
virginia1 Re: A słynne cukierki? 29.07.05, 18:20 Krówki robione w domu.... mniam....mniam..... Odpowiedz Link
emari Re: A słynne cukierki? 12.08.05, 13:45 Otóż to beczułki już nie te co kiedyś... Toffi były też fajne i dmuchany ryż :o) Odpowiedz Link
enta1 Re: A słynne cukierki? 30.07.05, 12:52 a możesz podać przepis? a może robiłas też masę do andruta? chodzi to za mną okrutnie, a moja rodzicielka na saksach:) z góry dziękuję Renata Odpowiedz Link
aga305 Re: A słynne cukierki? 01.08.05, 13:09 a wszelkiego rodzaju groszki. Najbardziej pozadane były mleczne, nie mowiac już o kakaopodobnych, to były czasy Odpowiedz Link
lala-laleczna Masa do andrutów: dwie puszki skondensowanego 01.08.05, 14:12 słodzonego mleka zalewa się wrzącą wodą i gotuje przez 2,5-3 godz. Naturalnie, puszki mają być nie otwarte ;-D - otworzyć można je dopiero po przestygnięciu, inaczej będzie to masa do sufitu! andruty, posmarowane masą, układa się jeden na drugim i przyciska czymś ciężkim na godzinę, a potem kroi. Nazywa się to masą kajmakową. Odpowiedz Link
enta1 Re: Masa do andrutów: dwie puszki skondensowanego 01.08.05, 15:36 Droga Lalko! Dziękuję serdecznie za przepis:) Pamiętam jednak, że ten prl-owski przepis na andrut, jaki wykorzystywała moja rodzicielka był nieco inny, tzn. bez mleka skondesowanego. Ale ten też brzmi fajnie, wypróbuję Renata ps a przepis na domowe krówki może ktoś też napisze R. Odpowiedz Link
dagosi Re: Masa do andrutów: dwie puszki skondensowanego 12.08.05, 22:54 Masa do wafli: Umieścić w garnku 1 szkl. cukru + 1 kost. masła + 1/2 szkl. mleka. Zagotować. Po wystudzeniu dodać 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku (niesłodzonego - kiedyś było w niebieskim opakowaniu)+ 2 łyżki kakao.Zmiksować i dodać 2 łyzki wiórek kokosowych. Smacznego! Odpowiedz Link
robin02 Re: A słynne cukierki? 01.08.05, 16:17 najlepsze byly takie szyszki robione z ryz i czegoś kakaopodobnego.Pycha Odpowiedz Link
joanna.nl Re: A słynne cukierki? 03.08.05, 15:24 songi - owocowe, raczki i takie jeszcze owocowe, płaskie i podłuzne z nadzieniem... i iryski.... j. Odpowiedz Link
johndoe Re: A słynne cukierki? 04.08.05, 08:54 takie jeszcze owocowe, płaskie i podłuzne z > nadzieniem... chodzi o takie w bialych papierkach z namalowanymi zolnierzykami? z gory taki cukierek mial ksztalt lekkoatletycznej biezni. pzdr Odpowiedz Link
wana Re: A słynne cukierki? 04.08.05, 15:38 A pamiętacie takie małe okrągłę zielone gumki o smaku eukaliptusowym (nie miętowym), posypane cukrem? W folijce? Mniam... Pycha...!!! Pozdrawiam wana Odpowiedz Link
wasyl9 Re: A słynne cukierki? 07.08.05, 15:49 "Malaga", "Maraska", "Danusia", wyroby "Zakładów im 22-go Lipca", krówki, toffi, landrynki, dropsy etc., etc. Odpowiedz Link
tamara_t anyżowe i migdałowe!!! 08.08.05, 09:49 wyobraźcie sobie, że jakaś firma wypuściła takie na rynek!!! sprzedają je w takich przezroczystych torebkach z metką w środku jak kiedyś - no łezka się w oku kręci :)))))))))) Odpowiedz Link
mimisia2 Re: A słynne cukierki? 12.08.05, 21:06 a pamiętacie czekolady czekoladopodobne w opakowaniach zastępczych? Jedna z nichmiała białe opakowanie z bukiecikiem polnych kwiatków a obok pisało " i w kryzysie się nie damy!" Odpowiedz Link
agatkar1 Re: A słynne cukierki? 18.08.05, 14:41 Co jak co, ale nigdzie nie można już dostać groszków słodkich jeszcze mniejszych niż tictac, takich malutkich, pamiętam w ozdobnych opakowaniach z plastiku, a to Mikołaj, a to laska, na choinkę. No i nigdy nie zapomnę smaku lizaków - stopionego schłodzonego w wieczku od słoika... Odpowiedz Link
blacky5 Re: A słynne cukierki? 21.08.07, 23:12 To brzmiało: "I w kryzysie nie damy się". Rymowało się cudownie, a smakowało ... koszmarnie. Ja miałam zawsze tłusty osad na języku. Odpowiedz Link
luccio1 Re: A słynne cukierki? 18.08.05, 20:42 Krówki. Do dziś bywają w takich samych papierkach, jak wówczas. Do dziś jest to loteria, czy się trafi na kruche, czy też na ciągnące się (wolałem i wolę te pierwsze). Odpowiedz Link
mister1 Re: A słynne cukierki? 04.07.06, 16:53 krowki wylacznie "Milanowek" - zreszta do tej pory. za komuny kupowalem je w kartonowych pudelkach w pawilonach na Marszalkowskiej ( drogie byly). Odpowiedz Link
agatkar1 Re: A słynne cukierki? 19.08.05, 11:33 Ja też wolę krówki kruche, szczególnie takie z małymi drobnymi kuleczkami w środku ... mniam... ale na takie rzadko można utrafić. Odpowiedz Link
babiana Re: A słynne cukierki? 11.10.06, 12:45 Pamietam sugusy.Podobne do irysow tylko o smaku owocowym. W kiosku kolo mojego domu sprzedawano na sztuki. Jeden sugus 10 groszy. Pewnego dnia wyciagnelam mamie po kryjomu 20 gr z portmonetki i kupilam sobie 2 sugusy. Mialam pozniej wielkie poczucie winy i wyznalam to ksiedzu na spowiedzi. Myslalam, ze wyznaczy mi ciezka pokute za ten nikczemny czyn, ale on ku mojemu zdumieniu powiedzial tylko abym wiecej tego nie robila. Odpowiedz Link
nie-zalogowana Re: A słynne cukierki? 22.08.07, 21:54 - irysy - sugusy - groszki - kamyki - krówki swoją drogą, fajnie się nazywały :> i domowe cukierki czekoladowe albo raczej czekoladki homemade: z masła, cukru, kakao, mleka w proszku - czyli masa jak na blok czekoladowy, ale bez żadnych dodatków, wylewana na płaski talerz, która po zastygnięciu kroiło się w kosteczkę; wielokrotnie próbowałam odtworzyć ten smak "czekoladek", jaki pamiętam z dzieciństwa - nic z tego! to se ne vrati... przypuszczam, że to kwestia innego, niż kiedyś mleka w proszku... a może kakao? a może to mnie się smak zmienił po prostu? :-] Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A słynne cukierki? 29.02.08, 13:36 Najlepsze - dropsy w rulonikach i niezapomniany zapach z fabryki Wawelu :) na przeciwko domu moich dziadków Odpowiedz Link
ewa9717 Re: A słynne cukierki? 29.02.08, 15:10 Grylażowe, raczki, kukułki mocno alkoholizowane... Odpowiedz Link
boryska Re: A słynne cukierki? 29.02.08, 19:01 Jarzębina w cukrze - chyba jesienia sama sobie wyprodukuję:) Odpowiedz Link
cromwell1 Re: A słynne cukierki? 01.03.08, 12:51 rosolowe kostki magi tez traktowalo sie jak cukierki;) pzdr. Odpowiedz Link
izabelski Re: A słynne cukierki? 02.03.08, 02:10 a takie o smaku pomaranczowym w celofanowej torebce? chyba 100 g byly pomaranczowego koloru - taka luska i srodek byl bialy snie o nich po nocach :-) Odpowiedz Link
czekolada72 Re: A słynne cukierki? 06.03.08, 12:08 Były jeszcze taki cukiereczki mietowe, biale pastylki pudrowe, jakby pociety walec, kupowane w jakis opakowaniach - 1kg??, srednica ok obecne 50 gr - CUDO, pozwalano mi je jesc wyjatkowo bez kontroli ;) i podobne, ale srednica ~20 gr-10 gr, w pastelowych odcieniach, kwasne, owocowe. Juz nigdy pozniej na takie nie trafilam :(( Odpowiedz Link
horpyna4 Re: A słynne cukierki? 06.03.08, 22:09 Te "pudrowe miętowe" to czasem można było w czasach kartkowych kupić bez kartek. Kiedyś trafiło mi się tak podczas urlopu. Były na wagę w wiejskim sklepiku... mniam... zwłaszcza, że człowiek był spragniony słodyczy. Odpowiedz Link
foxie777 Re: A słynne cukierki? 08.03.08, 16:13 moje ulubione to pierroty, bajeczne, galaretki w czekoladzie. slodyczne byly pyszne w PRLu pozdr Odpowiedz Link
slupikk Re: A słynne cukierki? 17.03.08, 15:44 ... pamietam jeszcze czekoladowe draze w pudelku z przezroczystego plastiku w ksztalcie pociagu, zeby dobrac sie do lakoci nalezalo zdjac wieczko - lokomotywe :) Odpowiedz Link
woman-in-love Re: A słynne cukierki? 01.04.08, 18:00 a cukierki na choinke w błyszczących papierkach, ktore sie podkradalo? Odpowiedz Link