locustella 10.07.05, 14:43 Tutaj można podpisać internetowy protest przeciwko przeprowadzeniu tej trasy przez unikalne obszary chronione takie jak Biebrzański Park Narodowy i Dolina Rospudy: www.darzbor.v24.pl/vb/index.php Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
freewolf Re: Via Baltica - podpisz protest 10.07.05, 15:04 Pomyśl, zanim podpiszesz: 1. Główna trasa przelotowa województwa NIE MOŻE omijać jego stolicy. Dlaczego? Gdyż tym samym zmniejsza zainteresowanie inwestorów Białymstokiem, a zwiększa miastami leżącymi przy trasie, co w dłuższej perspektywie prowadzi do marginalizowania znaczenia stolicy województwa. 2. Może i zniszczy (w niewielkim stopniu) unikalną przyrodę, ale co da w zamian? Trasa będzie ogrodzona i zostaną zrobione przejścia dla zwierząt, co znacznie obniży ich śmiertelność. W tej chwili w tych obszarach główną przyczyną śmierci wielu gatunków jest właśnie potrącenie przez samochody. Zwierzęta są i tak już przyzwyczajone do hałasu samochodów w okolicach planowanej trasy Via Baltica, ponieważ ta trasa ma się opierać na przebudowie istniejących dróg. Więc szczególnie im to nie zaszkodzi. 3. Wiele milionów złotych już wydano na dostosowanie niektórych odcinków trasy przez Białystok do wymogów Via Baltica. Te pieniądze nie powinny pójść na marne. Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Via Baltica - podpisz protest 11.07.05, 11:20 Dokładnie. Może lepiej, żeby tiry jechały wąziutką drogą łomżyńską albo jednopasmówką Warszawa - Białystok? Jadąc z Białegostoku do Augustowa przestałam liczyć tiry po 120. Było to przed Suchowolą. Zwierzątka są super. Ale ludzie też mają prawo do normalnego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Via Baltica - podpisz protest 11.07.05, 12:44 Poza tym – osoby proponujące trasę Via Baltica przez Łomżę zapominają z reguły o dwóch drobiazgach. Jeden z nich nazywa się Bobrowniki (trasa Białystok – Bobrowniki – 15,5 tys. tirów miesięcznie), a drugi Kuźnica Białostocka (trasa Białystok – Kuźnica 5-6 tys. tirów miesięcznie). Te tiry najczęściej docierają do Białegostoku z Warszawy, właśnie trasą Warszawa – Białystok lub z północy trasą Augustów - Białystok. Sporo tirów jadących na kierunek Budzisko i Ogrodniki wybiera również trasę Warszawa – Białystok. I tą trasę będą wybierać po zbudowaniu Via Baltica przez Białystok. Gdyż, mimo iż nie będzie ona krótsza od trasy przez Łomżę, to będzie za to zdecydowanie szybsza. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Via Baltica - podpisz protest 11.07.05, 12:47 rozwiązanie jest banalnie proste, należy zbudować drogę przez Łomże i przez Białystok, dodać gratis lotnisko i rail balticę i bęę szczę śliwy, a nawet lepiej będę siusiał w śliweczki:) Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Via Baltica - podpisz protest 11.07.05, 12:51 kamilario napisał: > rozwiązanie jest banalnie proste, należy zbudować drogę przez Łomże i przez > Białystok, dodać gratis lotnisko i rail balticę i bęę szczę śliwy, a nawet > lepiej będę siusiał w śliweczki:) I jeszcze Metro Balticę. Albo jeszcze lepiej – od razu wszystko pociągnijmy pod ziemią. :) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Via Baltica - podpisz protest 11.07.05, 20:58 freewolf napisał: > Albo jeszcze lepiej – od razu wszystko pociągnij > my pod > ziemią. :) Eeee to przekopmy tez ten tunel pod Wawa. Jezdze do pracy Trasa Lazienkowska - przed weekendem jest tam ciezarowek tyle samo co osobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
sto_bajek Naprawde przez Park Biebrzanski?! 11.07.05, 14:02 Tak na serio!? Przez stanowiska wodniczki i temu podobnych? Sa dwie mozliwosci. Albo autor watku przesadza dla podniesienia dramtyzmu sytuacji albo rzeczywiscie jakis idiota wymyslil poprowadzenie (quasi?)-autostrady przez bagna bedace siedliskiem endemicznej fauny, laczac idiotyzm ekologiczny z ekonomicznym, w rzadkim "loose-loose solution". Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Naprawde przez Park Biebrzanski?! 11.07.05, 20:56 Tam droga już istnieje, nie będzie nową trasą, więc jeśli będzie dostosowana do wyższych parametrów, z zabezpieczeniami przeciw substancjom zanieczyszczającym, ogrodzeniami, przejściami i ble ble ble... Nie chce mi się już pisać, bo o tym nawijam już enty raz i nie chce mi się:((( Czemu niektórzy ludzie nie mogą pojąć, że droga jest już tam, a ma być jedynie przebudowana!!! gdyby chodziło o wybudowanie trasy, całkiem nowej, od podstaw, no to niestety, ale trzeba by było protestować, ale w tym przypadku, to NIE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Via Baltica - podpisz protest 12.07.05, 01:26 Bobry, out. Tiry in. A, wiecie - u mnie nad Wisłą to się bobry tak rozmnożyły, że chłopi się skarżą i tylko patrzeć jak sołtysi urządzą pospolite ruszenie z widłami. Za dobrze mają dranie, u nas autostrad nie ma :/ Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Via Baltica - podpisz protest 12.07.05, 13:30 od pewnego czasu uwaznie przygladam sie drzewom. w lasach i nie tylko. i wiecie co : niedlugo bedziemy mieli "problem" z lasami a co za tym idzie ze zwierzetami itd. z glowy. drzewa zaczynaja umierac. moze to zmiana klimatu, moze regularnie powtarzajce sie susze, moze choroby, moze jeszcze cos innego. w kazdym razie zaczynam sie bac czy moje dziecko zdazy zobaczyc lasy takie jakie ja widzialam jak bylam dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Via Baltica - podpisz protest 12.07.05, 15:15 anka1 napisała: > moje dziecko zdazy zobaczyc lasy takie jakie ja widzialam jak bylam dzieckiem. Szczerze w to wątpię. Skład lasów powoli się zmienia, dostosowując się do klimatu. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Via Baltica - podpisz protest 12.07.05, 15:34 no to jak tak dalej pojdzie to beda u nas gaje oliwne a nie brzozowe ((( Odpowiedz Link Zgłoś
nekroskop88 Re: Via Baltica - podpisz protest 12.07.05, 17:17 fajnie, bedziemy mogli produkowac oliwe z oliwek :) Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Via Baltica - podpisz protest 12.07.05, 20:32 nekroskop88 napisał: > fajnie, bedziemy mogli produkowac oliwe z oliwek :) Już szybciej jakiś sprytny pan Czesiek wymyśli jak z tego bimber upędzić. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Via Baltica - podpisz protest 12.07.05, 20:37 Zamiast żubrówki będziemy w tym topić gałązkę oliwną, a pan Czesiu dostanie nobla pokojowego Odpowiedz Link Zgłoś
anahella off topic o zubrowce 13.07.05, 00:54 kamilario napisał: > Zamiast żubrówki oo przypomnialo mi sie:) Rozmawialam z pewnym Francuzem o zubrowce. Pokazal mi trzymana niczym skarb butelke z trawka, zaprezentwal i pochwalil sie umiejetnoscia czytania. Po dlugim stekaniu wydobylo sie z niego: on: - zjubrovskaja ja: - nie zjubrowskaja, tylko żubrówka. on: - yyy? ja (sylabizujac): - żu-bró-wka on: - zju-bró-wkaja ja: (wsciekla) - jakie "aja" na koncu? Widzisz gdzies tu "aja"? Koncowka "aja" jest w rosyjskim, to jest polska wodka. on: - ale nie ma zadnej roznicy miedzy polskim a rosyjskim, tylko inne sa litery. ja (pomijam milczeniem lingwistyczne odkrycia): - powtarzaj za mna sylaba po sylabie, "żu"... on: - "zju" ja: - nie "zju" tylko "żu" - jak we francuskim slowie "jour" [czyt. żur] on: żurbrowkaja ja (zachecajaco): - nie jest zle, ale ten "żur" bez "r". I bez "aja" na koncu. on: - żu... żu... żu.... naucz mnie jakiegos latwiejszego slowa ja: - a jakie chcesz poznac? on: - cos latwego, np. jak jest po polsku "bonjour" ja (usmiechajac sie wrednie): - dzien dobry on (krzywiac sie niemilosiernie): - "zienziori?" ja: Widzisz? Mowisz jak rodowity Polak. Teraz wsadz te zubrowke do lodowki i odwiez mnie do domu. Po powrocie mozesz ja wypic. Kilka dni pozniej mi sie odwiadczyl... Czego ta wóda nie zrobi z czlowieka.. oczywiscie nie powtorzylam dialogu slowo w slowo, bo mial miejsce ponad 10 lat temu, ale taki byl mniej wiecej jego klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: off topic o zubrowce 26.07.05, 21:46 I nie wyszłaś za niego, bo nie miał kuszy? Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Via Baltica - podpisz protest 13.07.05, 08:30 moze dla Was to jest zabawne. dla mnie nie. poza tym zmiana klimatu moze przyciagnac to nas rozmaite robactwo dajace sie we znaki w tzw. cieplych krajach. a ja wole nasze komary niz moskity. Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Via Baltica - podpisz protest 13.07.05, 08:58 w polsce juz byl cieplejszy klimat i ludzie jakos to przezyli Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Via Baltica - podpisz protest 13.07.05, 15:13 ludzie wszystko zniosa, oprocz jajka. chodzi mi o zwierzeta i rosliny. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Via Baltica - podpisz protest 13.07.05, 17:37 Nie przesadzaj z tym ociepleniem. Jeszcze dzieci Twoich dzieci będą mieli problemy ze śniegiem, mrozem. A jeśli chodzi o zmiane roślinności, a zwlaszcza tak drastyczna, to się na to nie zanosi. Polska, a zwłaszcza nasz region jest pod dużym działaniem kontynentu azjatyckiego, a ma to takie znaczenie, że niestety zimą, przez tą bliskość pogoda jest mrośna. Moze w przyszłości zimy będą trochę cieplejsze, ale będą, a to przekreśla istnienie gajów oliwnych itp. Jedynie co się zmieni, to, to, że zamiast lasów, zacznął powstawać lasostepy, a później stepy. W Polsce występuje deficyt wody, tzn. więcej paruje i większe jest zapotrzebowania roślin na nią niż spada w postaci śniegu czy deszczu. Najbardziej zagrożaona na setpowienie jest wielkopolska, pas środkowy Polski i ostatnio wzdłóż wschodniej granicy. Dzieje się to z tego powodu, że opady są niedostateczne, ale nie tylko. Drugim, i może gorszym powodem jest to, że obniżył się poziom wód gruntowych, przez złe melioracje, ktore w Polsce były robione tylko jako odwadniające, a nie nawadniające. Przez to nastąpiła degradacja gleb, głównie organicznych. Na zakończenie powiem, że klimat w Polsce, moze byćbardziej suchy, z cieplejszymi latami, ale przeplatanymi mokrymi (przewaga suchych), a zimy będą nadal, to jest nieuniknione, bliskość tak dużego kontynentu jak azja to determinuej. Bardziej klimat Polski będziepodobny do klimatu azjatyckiego, delta Wołgi, z mroźnymi zimami, i upalnymi suchymi latami, niż klimat śródziemnomorski. Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Via Baltica - podpisz protest 13.07.05, 17:39 będą miały, miało być:))) Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Via Baltica - podpisz protest 14.07.05, 08:42 nie zanosi ? to popatrz sobie co sie dzieje np. z wiazami. niedlugo cala ich populacja zginie zabita przez grafioze. a susza tez swoje robi. ogladalam wczoraj piekne stare lipy w jednym z miast na poludniu wojewodztwa. umieraja. i mozna by tak dlugo ... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilario Re: Via Baltica - podpisz protest 14.07.05, 10:10 A kasztany, to też przez pogodę. P.S. Lipy to i w krajach na południe od Polski rosną i tam im ciepłota nie przeszkadza. Kasztany pochodzą z Bałkanów (tam też jest cieplej) i to na pewno nie zmiany klimatu je zabijają:( Cykliczne wahania temperatur są stałe jak świat, W XVII wieku mieliśmy małą epokę lodowcową:) Odpowiedz Link Zgłoś
koczisss Re: Via Baltica - podpisz protest 14.07.05, 13:19 Wiesz, brzozy to widziałem też na południu Bułgarii, jak i na północy Szwecji, a my jesteśmy po środku, to nie martw się, będą dłuuuugo jeszcze!!! Jeśli chodzi o kasztany, to po prostu dopadł je pasożyt, nazywa się Szrotówek kasztanowcowiaczek, został przywleczony z Macedonii i tyle, a że nie ma u nas naturalnych wrogów to lęgnie się na potęgę, i nie ma to związku z ociepleniem. Jak już wspomniałem, grozi nam bardziej zmiana klimatu na bardziej suchy i tyle, ale też nie koniecznie. Jednak w Polsce przeważają wiatry z kierunków zachodnich, co prowadzi do napływu wilgotnych i dość chłodnych mas powietrza. Latem przynoszą ochłodzenie, a zimą ocieplenie. Ze wschodu wiatry wieją mniej, zimą masy powietrza ze wschodu dają nam siarczyste mrozy i słoneczną pogodę, a latem upały i suchą słoneczną pogodę. Żeby miało dojść do drastycznej zmiany klimatu na ziemiach polskich, musiałyby się zmienić kierunki wiatrów i dominujące musiałyby być te wschodnie. A na to raczej się nie zanosi, bo jesteśmy zbyt blisko Atlantyku i prądu zatokowego, (Golfstrom), który niesie z południa ciepłe wody, które z kolei ogrzewają klimat Europy. Stąd te wilgotne masy powietrza z kierunków zachodnich. Gdyby nie ten prąd morski, w europie średnia temperatura roczna byłaby niższa o około 5 stopni C., a oznaczałoby to po prostu na naszych terenach zaleganie lądolodu. Temu też, śmiem twierdzić, że drastyczne zmiany nam w najbliższym czasie nie grożą, chyba, że prąd zatokowy zaniknie, ale wtedy nie będzie mowy o ociepleniu, ale o globalnej epoce lodowej!!! Tak, więc, spokojna Twoja rozczochrana, Ty, Twoje dzieci i ich dzieci będą miały podobny klimat do obecnego:))) Zmiany klimatyczne nie dzieją się z dnia na dzień, a przez setki lat, a nawet tysiąclecia. Aha, jeszcze jedno. Ziemia znajduje się teraz w interglacjale, czyli w okresie ciepłym. Interglacjał powtarza się cyklicznie, pomiędzy glacjałami, (czyli zlodowaceniami). Czas, w którym żyjemy jest u schyłku tego okresu, czyli następną w kolejności zmianą klimatyczną jest znaczne ochłodzenie. Interglacjał, według badań naukowych w historii trwał zawsze około 10000 lat, a to oznacza, że niedługo powinna nastać epoka lodowa. Naukowcy przypuszczają, że może to nastąpić niedługo, ale jest jedna rzecz, która odwleka ten nieuchronny proces, a mianowicie, emisja gazów cieplarnianych do atmosfery. Emisja ta chwilowo blokuje nadejście glacjału, ale może to nie pomóc. Bo wpływ na klimat ma też orbita ziemi wokół słońca i nachylenie osi ziemi, i właśnie to jest podstawowym czynnikiem zmian klimatycznych. Co jakiś czas nachylenie osi ziemi i odległość od słońca zmienia się i wtedy następuje ochłodzenie. Paradoksalnie nadmiar emisji gazów cieplarnianych, pyłów do atmosfery może doprowadzić nie do ocieplenia, a do ochłodzenia, również duże pożary lasów, erupcje wulkanów. Jeśli będzie duże zanieczyszczenie powietrza, wtedy będzie mniejszy dopływ promieniowania słonecznego do ziemi, a to odbije się na globalnej temperaturze. Kilka lat temu wybuchł wulkan Pinatubo, na Filipinach. Po tej dużej erupcji zima w Polsce była bardzo mroźna, śnieżna i przede wszystkim bardzo długa! Tak, więc, nie ma, co płakać, klimat na ziemi jest bardzo złożonym procesem, zależnym od wielu czynników, zarówno naturalnych jak i antropogenicznych (działalność człowieka) i nikt tak naprawdę nie wie jak ten klimat zmienia się i jaki będzie. Można snuć tylko przypuszczenia, a to, co teraz obserwujemy, to nic takiego. W średniowieczu na terenach polskich było można uprawiać winorośl, bo klimat był tak ciepły, ale kilka wieków później z kolei było ochłodzenie i saniami można było dotrzeć do Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Via Baltica - podpisz protest 26.07.05, 21:52 Wiązy to nie tyle z powodu klimatu, co od choroby wiązów, która już od chyba stu lat z okładem przetrzebia ich populację. Ale jeśli chcesz sobie pooglądać, to zapraszam do Lasu Bielańskiego - tutaj ciągle mają się nieźle :) Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Via Baltica - podpisz protest 14.07.05, 11:22 anka1 napisała: > ludzie wszystko zniosa, oprocz jajka. Nie prawda. Ja codziennie znoszę dwa i to po kilka razy. Mieszkam na czwartym piętrze. :) Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Via Baltica - podpisz protest 14.07.05, 12:18 no jesli pokazesz mi ze jeszcze kilka wysiedziales to uwierze :) Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Via Baltica - podpisz protest 14.07.05, 15:27 anka1 napisała: > no jesli pokazesz mi ze jeszcze kilka wysiedziales to uwierze :) Obecnie nie. Ale w trakcie semestru to trza godzinami wysiadywać na wykładach. :) Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: Via Baltica - podpisz protest 15.07.05, 08:39 a potem wychodza 3 dni kondora ?:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
freewolf Re: Via Baltica - podpisz protest 16.07.05, 12:09 anka1 napisała: > a potem wychodza 3 dni kondora ?:))))) Aha. A potem poranek kojota. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Via Baltica - podpisz protest 26.07.05, 21:47 anka1 napisała: > od pewnego czasu uwaznie przygladam sie drzewom. w lasach i nie tylko. i wiecie > > co : niedlugo bedziemy mieli "problem" z lasami a co za tym idzie ze > zwierzetami itd. z glowy. drzewa zaczynaja umierac. moze to zmiana klimatu, > moze regularnie powtarzajce sie susze, moze choroby, moze jeszcze cos innego. w > > kazdym razie zaczynam sie bac czy moje dziecko zdazy zobaczyc lasy takie jakie > ja widzialam jak bylam dzieckiem. Powodów do paniki chyba nie ma. Na Pogórzu Przemyskim obserwuję od lat, że powierzchnia lasów się zwiększa... Odpowiedz Link Zgłoś
wdv Re: Via Baltica - podpisz protest 15.07.05, 18:39 Dla miłośników protestów: www.petycje.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Super stronka!!!! 15.07.05, 19:50 Wdv - po rekach Cie caluje za namiar na nia:)))) Przejrzalam tylko kilka ale do gustu najbardziej przypadla mi petycja o wykupienie kilku filmow anime przez TVP. Podpisze i namowie innych znajomych, ktorzy - podobnie jak ja - nie maja telewizorow. W koncu musimy miec jakis powod do radosci w tem marnem zywocie:> Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Oooo ta petycja jest niezla! 15.07.05, 19:57 www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=115 Bardzo mile lechce kobiece ego;) Odpowiedz Link Zgłoś