Dodaj do ulubionych

HARCERSTWO

IP: 213.173.209.* 02.10.01, 18:25
Hej, co myślicie o harcerstwie?!?
Napiszcie coś o tym, co myślicie!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: HARCERSTWO IP: 213.25.124.* 11.10.01, 09:35
      A co tu myśleć - spróbuj i zobacz, czy to to czego szukasz. Dla mnie osobiście
      to beznadziejne - byłam na obozie harcerskim z harcerzami z Ochoty - i nie mam
      ochoty tego powtarzać. Stracony czas.
    • Gość: Oleńka Re: HARCERSTWO IP: *.cust.poz.supermedia.pl 11.10.01, 15:06
      cóż ta zabawa jest dobra do 15 roku życia, później odkrywa się wiele, duzo
      ciekawszych żeczy.
      Byłam harcerką, i bardzo mile wspominam obozy, zimowiska, od czasu do czasu
      zbiórki, ale kiedy doszłam do wieku, w którym planowano moją kariere w
      harcerstwie stwierdziłam, że to chore!!!!
      • Gość: da killa Re: HARCERSTWO IP: 10.10.70.* 11.10.01, 17:32
        Gość portalu: Oleńka napisał(a):

> cóż ta zabawa jest dobra do 15 roku życia, później odkrywa się wiele, duzo
        > ciekawszych żeczy.

na przyklad ortografie! ;-)
      • Gość: toms Re: HARCERSTWO IP: *.cu.com.pl 16.10.01, 13:19
        bardzo wiele zalezy do jakiej druzyny sie trafi i w jakim srodowisku nawet w
        obrebie jednego szczepu moga sie one bardzo roznic ale zeczywiscie zabawa jest
        tak do 17-18 roku rzycia
        ja mialem to ogromne szczescie trafic do bardzo fajnej drurzyny i wiele sie tam
        nauczylem pżede wszystkim samodzielnosci i zaradnosci
        bywalo lepiej i gożej ale patżonc w stecz nie rzałuje tego doświadczenia wrecz
        przeciwnie jest mnóstwo fajnych żeczy (:-)) do wspominania!
        • Gość: Sierus Re: HARCERSTWO IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 11.11.01, 00:07
          Mój Boże!!! Gdzieś był, kiedy w szkole uczyli ortografii? Cholera uczcie się pisać poprawnie, bo oszaleć można. "Żeczywiście" przez "Ż", "Drurzyny" przez "RZ", a "Patżonc" to gwóźdź do trumny.
          Straszne :(

• Gość: Mi6 Re: HARCERSTWO IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.11.01, 01:30
            Sierus nie denerwuj się przyjacielu, może jeszcze jest dla nich jakaś
            nadzieja........
      • youstynus Re: HARCERSTWO 24.01.02, 03:05
        Gość portalu: Oleńka napisał(a):

> cóż ta zabawa jest dobra do 15 roku życia, później odkrywa się wiele, duzo
        > ciekawszych żeczy.
        > Byłam harcerką, i bardzo mile wspominam obozy, zimowiska, od czasu do czasu
        > zbiórki, ale kiedy doszłam do wieku, w którym planowano moją kariere w
        > harcerstwie stwierdziłam, że to chore!!!!

do 15 roku zycia? Ja wlasnie zostalam przyboczna w tym wieku.Teraz mam 23 i wcale
        nie chce mi sie odchodzic; a wrecz przeciwnie: lza sie kreci w oku, kiedy
        czlowiek pomysli, ze wszyscy za kilka dni jada na Glucholazy Rajd Zimowy, a my
        nie mozemy, bo nie zdazymy doleciec ze Stanow.

To jest moje zycie i nie wyobrazam sobie innego.

Kazdy fanatyzm jest chory, z tym sie zgodze, ale z naszego nie wynika przeciez
        nic zlego, a wrecz przeciwnie.

papatki
        • asca Re: HARCERSTWO 03.02.02, 20:00
          harcerstwo to ludzie. na jakich trafisz takie masz wrazenia( albo wspomnienia)
          mnie kiedys wydawalo sie ze nigdy nie odejde a teraz... od wrzesnia 2000 nie
          mialam na sobie munduru... czasami troche mi sie za tym teskni(nikt mi nie
          spiewa "Bartnego"...)ale ani w moim hufcu ani w szczepie nie moglam juz
          wytrzymac. jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze albo o wladze. a
          ja naiwna myslam ze o "harcerskie idealy"...:((
          jedno jest prawda: z tego sie nie wyrasta. do tego sie dorasta.
          wszystkim zuchmistrzom, bylym, obecnym i przyszlym ( i nie tylko)
          czuj!
    • Gość: Oleńka Re: HARCERSTWO IP: *.cust.poz.supermedia.pl 16.10.01, 12:13
      ojej , bardzo przepraszam za blad!!!
      od czasu do czasu mam tego rodzaju wpadki :-)

mmmm pewnie da killa byla w harcerstwie i nauczyla sie tam jak byc
      upierdliwa,chwytajaca za bledy ort. a nie zabierajaca glosu na temat,
      harcereczka-forumowiczka
      • Gość: Aisak Re: HARCERSTWO IP: 195.205.158.* 10.11.01, 14:35
        Za to Oleńka jest przesympatyczna i na prwno sama to w sobie wyrobiła nie sądź
        innych jeśli nie chcesz być sądzona, kim ty właściwie jesteś aby oceniać? Ja
        popieram harcerstwo sam się tam świetnie bawię i nie wydaje mi sie że można
        ustalić jakąś górną granicę wiekową, do której dotarłwszy należy zrezygnować,
        na rzecz czego innego ważny jest człowiek a nie wymysły
    • Gość: ja Re: HARCERSTWO IP: 213.173.209.* 10.11.01, 12:45
      myślę,że harcerstwo jest krótko mówiąc super. Nie tylko do 18 roku życia. Znam
      harcerzy i harcerki, którzy mają trochę lub dużo więcej lat. Bardzo fajni
      ludzie, którzy uczą młodsze harcerskie pokolenie, jak działać w nim, żeby przez
      cały czas uczyć się czegoś nowego, żeby nie było nudno i cały czas coś dię
      działo. Czy np. praca z dziećmi niepełnosprawnymi to zabawa? moim zdaniem nie,
      a są przecież drużyny które tym akaurat się zajmują. Poza tym czy zabawą można
      nazwać naukę różnych przydatnych rzeczy, patrityzmu (bo tego też trzba się
      nauczyć), pomocy innym...
      Widocznie trafiliście do drużyn, w których byli ludzie do tego wieku o którym
      piszecie. W starszoharcerskich drużynach (np. wędrowniczych) są dużo
      ambitniejsze zadania, niż te o których piszecie. Ja mam większe szczęście.
      Czuwaj!
      • Gość: Zorro Re: HARCERSTWO IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 10.11.01, 14:19
        Ha rcerstwo nie da sie z Niczem porownac, zajobka niespotykana, sprobujesz a
        nie pozalujesz to wciaga, pociaga i naciaga... no, no po prostu brak slow, juz
        sie slinie na sama mysl, iz utracilem zdolnosc by by c harcmistrzem czy chcby
        pomywaczem garow na obozie koncentrujacym ta harcerska swolocz. Zal posladki
        sciska. Idz z duchem harcmistrzow-arcymistrzow - w te pola przecudne, majeranki
        bezkresne, idz... i nie zapomnij nam o tym napisac!
        powodzenia na polach, lakach i w lasach..
        Kresle slodki znak "Z" na twym posladku
    • Gość: Spawacz Re: HARCERSTWO IP: *.chello.pl 11.11.01, 15:22
      "ZHP to kurwy i pedały ..."

Nagły Atak Spawacza
      • Gość: kabasny Re: HARCERSTWO IP: 192.168.0.* 06.02.02, 00:17
        No coz ja jestem juz mojej kochanej harcerskiej organizacji juz prawie 14 lat i
        nic nie wskazuje abym mial zrezygnowac, bo nigdzie nie znajde takich przyjaciol
        i przezyc jak tutaj. W mojej druzynie (moze to jaka patologia albo co - nie
        wiem) jest sporo ludzi starszych niz te 15 lat:1x21lat(bez 3 mies)1x20 lat,4x19
        lat i raczej ci ludzie nie chca sie przestac bawic w harcerstwo. Po prostu
        znajdujemy sobie nowe, nieco inne pole sluzby niz nasi druhowie i druhny
        mlodsze od nas. Co wiecej, moja druzyna byla jedna z tych rzeczy, ktore nieomal
        nie doprowadzily do tego, zre studiowalbym na innej uczelni niz studiuje (w
        koncu udalo mi sie tak wszystko zorganizowac tak aby kierowac na odleglosc).
        A jesli chodzi o patologie to sa, gdyz wiele osob zapomina o slowach (nie
        pamietam czyich - moze ktos by mogl mi przypomniec?), ze "To, ze Harcerstwo
        jest organizacja mlodziezowa oznacza, ze jest tworzona przez mlodziez, a nie
        dla mlodziezy" Wszyscy Instruktorzy pamietajcie o tym. Bawmy sie z naszymi
        dziecmi (nawet jesli maja po dwadziescia lat) albo zmienmy pole dzialalnosci -
        moze kregi seniorskie? Sa przeciez nie tylko dla emerytow ale i wszystkich
        ktorzy chca dalej dzialac w harcerstwie a z jakis przyczyn nie moga lub nie
        chca pracowac z mlodymi.
        z harcerskim pozdrowieniem
        CZUWAJ!!!

pwd kabasny - druzynowy 2WDH Szturwal Hufiec Wrzeszcz-Oliwa Choragiew Gdanska
        • Gość: harcerka Re: HARCERSTWO IP: 213.173.209.* 24.02.02, 12:06
          Dzięki za wszystkie opinie, ale niktórzy naprawdę mogliby pisać kulturalniej.
          Jestem harcerką ZHR,mam szary mundur, żółtą chustę z szachownicą (drużyna
          lotnicza) i jest naprawdę cudownie. Za rok przejdę do wędrowniczej-dla tych
          starszych. Nigdy jednak nie zapomnę tych pierwszych chwil spędzonych na
          mozolnym zakładaniu pasa harcerskiego, poprawiania chysty, zeby mi nie
          sterczała i prób eleganckiego zakładania beretu-wszystko to w zwykłej,
          harcerskiej drużynie-dla tych młodszych. A w wędrowniczej-
          hmmm....marzenia...spełnią się moje marzenia już niedługo.
          Jeszcze raz dzięki!
          Czuwaj!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka