Dodaj do ulubionych

"Kartofelgate" dotyczyła jednak "buraków"?

21.07.06, 09:59
I teraz Angela wyśle nam nieprzyjemny list, w którym będzie się domagać
śledztwa w sprawie obraźliwego tłumaczenia, poleci parę osób z niemieckiego
MSZ, szef niemieckiego MSZ bedzie przyrównywał tłumaczenie do tekstów Farfała,
a prezydent dostanie znów choroby karto....to jest buraczanej i wyjedzie do
Juraty. I okaże się, że ktoś mu to tłumaczenie podsunął, a tłumacz miał wujka
w PZU i kuzynkę, która ma na działce jeden bilbord, więc minister Maciarewicz
pykając fajeczkę wyśle na nich "GROM". Na wszelki wypadek prezydent zmieni
nazwę Juraty na Dudajewo, i do obozu w Berezie Kartuskiej wyśle Tuska i jego
bandę cieniasów.
Pzdr!
Szyba
Obserwuj wątek
    • zibibobi Co lepsze, kartofel czy burak? 21.07.06, 10:02
      Kartofel czy burak, jaka to różnica? Nie wiem czy z dwojga złego nie jest juz
      lepszy kartofel?
      • Gość: pawel Re: Co lepsze, kartofel czy burak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 10:04
        kartofel lepszy i właśnie do kaczora bardziej pasuje "burak".
        DOdałbym pastewny ...
        • frant3 Re: Co lepsze, kartofel czy burak? Kartofla 21.07.06, 13:06
          "Wtem z wnętrza komina
          Lekki oddech popielne cząstki chwiać poczyna;
          Przelękły, wglądam pilnie, zbliżam się powoli,
          Bytm dostrzegł, co się na wierzch spalenizn gramoli.
          Aż owoc zza indyjskich wywiedziony szranek,
          co ma na imię: kartofel, bulb albo ziemlanek"

A.Mickiewicz "Kartofla"

--
          Frant - humor, satyra, krytyka

• Gość: Dragana Re: Co lepsze, kartofel czy burak? Kartofla IP: *.onlink.net 21.07.06, 14:20
            Niech sie nasi szanowni sasiedzi, Niemcy odpiernicza od naszego prezydenta. W
            koncu jest glowa naszego panstwa, w koncu jest demokratycznie wybranym
            prezydentem naszego kraju i chocby z tego wzgledu NALEZY sie jemu szacunek. My
            Niemcom nie wytykalismy, ze ich Kanclerz zmienial co pare lat zony i kochanki.
            Potraktowalismy to jako prywatna sprawe i prywatne zycie tego czlowieka. Wara
            im od naszego prezydenta.
    • qwasyx ######## N a r e s z c i e ######## 21.07.06, 10:30
      ... troch dlugo to trwalo zanim "do ludu" dotarlo co dotrzec mialo, a o czym na
      forum j. niemieckiego juz od dawna pisano!

Nasuwa sie tylko pytanie komu zalezalo na tym zeby tlumaczenie bylo taki jakie
      bylo! No bo w to az uwierzyc trudno zeby nie bylo fachowcow od tlumaczen w
      ministerstwie spraw zagranicznych!

Pzdr.

Q.
      • stalowy_szczur1 Re: ######## N a r e s z c i e ######## 21.07.06, 13:05
        Ha! układ, ani chybi układ!!!!!!!!
        Pzdr!
        Szyba
      • Gość: krizz Re: ######## N a r e s z c i e ######## IP: 62.145.19.* 21.07.06, 17:32
        a masz moze link albo co do tego forum j .niem? bo czytajac polski przeklad mam
        wrazenie, ze byl momentami dosc kulawy.
        tego raczej nie tlumaczyl nikt z ministerstwa, tylko ktos wynajety przez gazete.
        a ze obecnie panuje zasada "im szybciej i taniej tym lepiej", to wyszlo co
        wyszlo. buraki i zlodziejaszki to i tak male piwo.
        pozdro
    • Gość: .. jednak o Leppera chodziło IP: *.ctnet.pl / *.man.poznan.pl 21.07.06, 10:38
      j.w
      • Gość: Helmut Re: jednak o Leppera chodziło IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 21.07.06, 11:39
        Wielki slownik polsko-niemiecki, warszawa 1970
        Schurke -lotr, lajdak galgan
        Podreczny slownik niemiecko polski, warszawa 1989:
        Schurke - lotr,lajdak. dran
        Podreczny slownik Niemiecko -polski,Warszawa 1983:
        Schurke - lotr,lajdak,dran
        Techland:
        Schurke - galgan, dran,lotr
        Pozdrawiam tlumacza Pana Kaczynskiego

Tlumacz Kaczynskiego:
        Schurke - zlodziejaszek
        • 1410_tenrok drogi kolego! 21.07.06, 13:20
          Jakkolwie cytacje mają rację, to należałoby sprawdzic jeszcze konotacje w j.
          niemieckim. A tu zaczynają sie problemy, poniewa okresłenie to obecnie ma wiec
          pozytwnych konotacji - mały złodziejaszek, łobuziak, gałgan; niż negatywnych -
          szubraweiec, łotr, bandyta.
          Polskie słowniki są pełnie takich błędów, aż nimi kipią!
        • Gość: krizz Re: jednak o Leppera chodziło IP: 62.145.19.* 21.07.06, 17:51
          dziecko drogie,
          czy zdarzylo ci sie w zyciu cos przetlumaczyc oprocz listu od cioci? bo jak nie,
          to sie moze powstrzymaj od przesadnego slownikowania. Wez sobie ten Bardzo
          Wielki Slownik (Piprek azaliz?) i sprawdz kilka przypadkowych hasel, ktorych
          znaczenie w miare dobrze znasz w jednym i drugim jezyku, to przekonasz sie, ze
          moze on sluzyc co najwyzej jako przewodnik po archaizmach.
          Schurke to wcale nielatwe slowo i uwazam, ze tlumacz (prawdopodobnie i tak
          przypadkiem - sadzac po reszcie tekstu) niezle z tego wybrnal, choc mnie
          osobiscie podobalyby sie bardziej Kaczynskie - lobuzy.
          I prosze mnie wyprowadzic z bledu, ale czy to nie bylo tak, ze milosciwie nam
          panujacy JW Kaczor dowiedzial sie o artykule z prasy i z polskich przedrukow?
          Wiec skad ta mowa tlumaczu Kaczynskiego?
          nara
          • zigzaur Re: jednak o Leppera chodziło 02.08.06, 14:35
            We współczesnym niemieckim słownictwie politycznym słowo "Schurke" ma jednak
            znaczenie dość mocne, bo zastosowane przez George W. Busha określenie "państwa
            rozbójnicze" tłumaczy się na niemiecki właśnie jako "Schurkenländer".
    • Gość: ola ju sej tomejto aj sej tomato IP: *.icpnet.pl 21.07.06, 11:42
      mnie by bylo obojetne czy zostalam nazwana złodziejaszkiem czy łotrem, i tak bym
      byla niezadowolona. No i wolalabym chyba byc ziemniakiem niz burakiem;
      • Gość: Schweiger Re: ju sej tomejto aj sej tomato IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.06, 13:08
        Cos sie ten Kabotyn Pierwszy alias Mamlok nie pokazuje za bardzo publicznie.A
        ja tak lubie sluchac tego jego belkotu " z glowy":Dla mnie cps takiego na
        szpicy mojego landu bylby powodem ten land opuscic i zmienic obywatelstwo ,
        wyrzekajac sie waszego , bylby to powod sie was wyprzec. To juz lepszy byl
        Wielki Elektryk.Ten nie ukrywal zawartosci swego strychu , bo tam nic nie
        bylo.Tak samo wasz Andrzej , przyszly Wodz. Ale rozwiazalem zagadke . dlaczego
        Kabotyn Pierwszy nie pokazuje sie razem ze swym bratem a juz na pewno nic
        oficjalnego i glosno nie mowia razem przed kamerami.Bo wtedy ta straszliwa
        roznica intelektualna miedzy Kabotynem Pierwszym a jego braterska Szara
        Eminencja byla dla was wszystkich doklasdnie widoczna.Ludzie ,jak ja jestem
        zadowolony z mojego Horsta.I wyksztalcony ,i elokwentny i autentyczny erudyta (
        a nie jakis aktorzyna watpliwej jakosci i tzw . naukowiec starego jeszcze ,
        komuchowatego chowu ) ,no i co najwazniejsze OBYTY W SWIECIE. Co o tym
        Kabotynie Pierwszym pomysle , zbiera mi sie autentycznie na wymioty.
        • 1410_tenrok schweiger, ty znowu tu.......... 21.07.06, 13:26
          juz uspokoiles sie po wywalce z rimeciarni? I znowu tu do nas zaglądasz.
          Jakze jestes steskniony. To jak w tym dowcipie o facecie, ktory nie lubił
          gówna, ale ciągle je żarł. Na pytanie po co to robi, odpowiadał, że ciągle musi
          się upewniać, że to jest rzeczywiscie wstretne! Pozdrawiam!
          • Gość: Schweiger [...] IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.06, 13:41
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: Schweiger Re: Schweiger , kto tak pieknie gra, to ja ,to ja IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.06, 14:17
            Wrzesien 1939 tenrok chyba pamietny, co?.Juz drugi moj post jest LIKWIDOWANY w
            powijakach .Myslalem pierw ,ze admnin to twoj kuzyn.Teraz mysle ,ze to ty admin
            sam sie tu wpierniczasz i to w dodatku takimi kloacznymi postami jak ten ;
            1410_tenrok napisał:

> juz uspokoiles sie po wywalce z rimeciarni? I znowu tu do nas zaglądasz.
            > Jakze jestes steskniony. To jak w tym dowcipie o facecie, ktory nie lubił
            > gówna, ale ciągle je żarł. Na pytanie po co to robi, odpowiadał, że ciągle
            musi
            >
            > się upewniać, że to jest rzeczywiscie wstretne! Pozdrawiam

Radze ci sprobuj sam tego o czym z taka luboscia tu piszesz. I zycze smacznego.
        • Gość: Schweiger Re: ju sej tomejto aj sej tomato IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.06, 13:31
          Cytat; " Gość portalu: Schweiger napisał(a):

> Cos sie ten Kabotyn Pierwszy alias Mamlok nie pokazuje za bardzo publicznie.A
          > ja tak lubie sluchac tego jego belkotu " z glowy":Dla mnie cps takiego na
          > szpicy mojego landu bylby powodem ten land opuscic i zmienic obywatelstwo ,
          > wyrzekajac sie waszego , bylby to powod sie was wyprzec. To juz lepszy byl
          > Wielki Elektryk.Ten nie ukrywal zawartosci swego strychu , bo tam nic nie
          > bylo.Tak samo wasz Andrzej , przyszly Wodz. Ale rozwiazalem zagadke .
          dlaczego
          > Kabotyn Pierwszy nie pokazuje sie razem ze swym bratem a juz na pewno nic
          > oficjalnego i glosno nie mowia razem przed kamerami.Bo wtedy ta straszliwa
          > roznica intelektualna miedzy Kabotynem Pierwszym a jego braterska Szara
          > Eminencja byla dla was wszystkich doklasdnie widoczna.Ludzie ,jak ja jestem
          > zadowolony z mojego Horsta.I wyksztalcony ,i elokwentny i autentyczny erudyta
          (
          >
          > a nie jakis aktorzyna watpliwej jakosci i tzw . naukowiec starego jeszcze ,
          > komuchowatego chowu ) ,no i co najwazniejsze OBYTY W SWIECIE. Co o tym
          > Kabotynie Pierwszym pomysle , zbiera mi sie autentycznie na wymioty. " . Taki
          Pawlak z filmu " Sami swoi " pewnie by powiedzial ; no to co z tego ze on
          Kabotyn , ale swoj , nasz Kabotyn. Hehehe.
        • Gość: krizz [...] IP: 62.145.19.* 21.07.06, 18:08
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mckk stawiam na "buraki" 21.07.06, 13:04
      :-)
    • Gość: FreakyMisfit Re: "Kartofelgate" dotyczyła jednak "buraków"? IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 21.07.06, 13:14
      W naszej pszenno-buraczanej rzeczywistości to nie ma znaczenia.
      • Gość: warsaw josef Wielki prezydent by to po prostu zignorował IP: *.orange.pl 21.07.06, 13:32
        JP2 nie ścigał osobiście Urbana za jego anty-katolickie teksty, bo by to nie
        miało sensu.

Prezio LK zrobił z siebie pośmiewisko właśnie przez takie uganianie się za
        chłopaczkiem co w niego rzucił zgniłą cebulą. A teraz wszem ogłasza, że jak go
        dorwie to mu nogi z d.upy powyrywa za pomocą listu gończego.
    • pkulej Re: "Kartofelgate" dotyczyła jednak "buraków"? 21.07.06, 13:21
      Ale ten nasz prezydent wykształcony:) Tyle języków zna:) Napewno chodzi o
      kartofla, przecież on się nigdy nie myli:)

A tak serio to kartofel lepiej pasował. Spójrzcie na jego głowę, wykapany kartofel:)
      • Gość: Dragana pkulej pukniej sie w swoj pusty leb IP: *.onlink.net 21.07.06, 14:31
        Prezydentom nie potrzebna jest znajomosc jezykow. Od tego maja tlumaczy.
        Prezydenci maja dobrze rzadzic a tego naszemu prezydentowi sie nie pozwala
        tylko zaciekle krytykuje.Czy ktos widzial jakis pochlebny artykul w GW na temat
        naszego prezydenta, Otoz nie! Jest sam rynsztok i podstawione platne
        cwaniaczki,najczesciej wrogowie naszego kraju. O ile mi wiadomo to zaden
        prezydent nie zna ani jednego obcego jezyka i zyja i pracuja.Prezydent
        wielkiego mocarstwa USA nie zna ani jednego zdania w obcym jezyku, pierniczy
        jak nasz oblakaniec LW i w niczym to jemu nie przeszkadza a Amerykanie go
        szanuja nie za to ze jest madry (bo nie jest) tylko za to ze jest ich. Rozumu
        wiec madrale. Rozumu
        • Gość: Schweiger Re: Dragana pukniej sie w swoj pusty leb IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.06, 14:56
          Akurat Busch czy Blair nie musza znac INNEGO jezyka , bo angielskim
          porozumiwea sie caly cywilizowany swiat.Kabotyn Pierwszy nie umie nic poza
          wlasna gwara , bo jest intelektualnie za cienki ,by sie nauczyc obcego jezyka.
          Tak to czuje , ze nawet Andrzej Wspanialy uczy sie tajnym trybem niemieckiego
          albo angielskiego , bo dla osob w tej randze ,nauczyc sie innej mowy to nie
          powinien byc problem "umiec sie nauczyc " tylko "w jakim czasie". Ale ten wasz
          Kabotyn Pierwszy alias Mamlok Osliniony ma prawdopodobnie trudnosci natury
          zdolnosci nauczenia. ten drugi drob wodny , ten energiczniejszy zreszta tez.To
          jest ta podobnosc jednego jaja.
        • Gość: krizz Re: pkulej pukniej sie w swoj pusty leb IP: 62.145.19.* 21.07.06, 18:17
          naprawde chcesz powiedziec, ze nie widzisz roznicy miedzy krajem polska a usa?
          naprawde chcesz powiedziec jakie sa zadania prasy, czy mowiac szerzej mediow w
          spoleczenstwie?
          to ja juz nie wiem czy da sie na to cos poradzic...
    • maretina hihihihihi 21.07.06, 13:29
      za buraka kaczory by sie nie obrazily:)
      alez skaaaad! fcaleeeeeeeeee:D
    • jerry.uk jesli "buraki" to wszystko sie zgadza 21.07.06, 13:42
      przeciez to sa buraki, dlaczego sie do tego nie przyznaja?
    • Gość: reno a pietrucha?? ona niechce byc gorsza!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.06, 13:52
      zadamy tez jakies obrazy i to juz!
      • Gość: Schweiger Re: a pietrucha?? ona niechce byc gorsza!! IP: *.pools.arcor-ip.net 21.07.06, 14:04
        Jak tak prosisz to bitte; Kabotyn Pierwszy alias Mamlok na was ,pietruchy sie
        nie obraza.Za bardzo lubi nac z pietruchy,glowny skladnik jego
        nieproporcjonalnie wielkiej do reszty ciala makowki. Ach jak ja tesknie
        czekam ,na jego nastepne wystapienie mamlane "z makowki". Jego Szara Eminencja
        przekonal mnie w jednym zdaniu ,ze biale jest biale a czarne ze czarne ,
        mimo ,ze potem intensywnie temu zaprzeczal .
    • Gość: gość Re: "Kartofelgate" dotyczyła jednak "buraków"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.06, 15:01
      Jedno pewne: nasze buraki nie dadzą dmuchać sobie w kaszę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka