Gość: Uli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 11:38 No a Polska??? .. niech zgadne miedzy Burkina Faso a Zimbawe :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ye Re: Dania najszczęśliwszym państwem IP: *.chello.pl 28.07.06, 12:07 Czyli PKB nie decyduje o szczęściu ? To po co go bezdyskusyjnie zwiększamy ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapitalista libera W Polsce tyle kościołów,równości społecznej i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 12:36 nie jesteśmy szczęśliwi ? Socjalizm przegrał ? Odpowiedz Link Zgłoś
antonina63 Re: W Polsce tyle kościołów,równości społecznej i 28.07.06, 13:37 A Polska na ktorym miejscu jest? Holandia na pietnastym co mnie ucieszylo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Polska - 99 IP: *.pmg.ie 28.07.06, 14:10 Mozesz sprawdzic: www.le.ac.uk/pc/aw57/world/sample.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drzezi Re: Polska - 99 IP: *.atm2-0-1081072.0x50a0fff2.arcnxx15.customer.tele.dk 28.07.06, 18:19 tak moze Polska na 99tym, ale Mongolia jest na 59tym, ale nie chce mi sie tam mieszkac.... Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Polska - 99 28.07.06, 22:35 Najwazniejsze, ze Mongolowie sa szczesliwsi zyjac w Mongolii niz Polacy zyjacy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Polska - 99 IP: *.chello.pl 28.07.06, 23:18 jankbh napisał: > Najwazniejsze, ze Mongolowie sa szczesliwsi zyjac w Mongolii niz Polacy zyjacy > w Polsce. To stwierdził psycholog z Leicester badając statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: Polska - 99 IP: *.bredband.comhem.se 28.07.06, 21:04 No No to wyladaowalem na 7 miejscu!Generalnie Dania,Islandia,Szwecja,Finlandia sa w 1 dziesiatce-dlaczego Norwegia najbogatsze z panstw Skandynawskich dopiero na 19 miejscu to zagadka? Ja mam zamiar przeniesc sie do Kopenhagi :) od ktorej mieszkam 70 km,wiec moze to szczescie na mnie troche promieniuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Polska - 99 IP: *.chello.pl 28.07.06, 23:22 Gość portalu: dudek napisał(a): > Ja mam zamiar przeniesc sie do Kopenhagi :) od ktorej mieszkam 70 km,wiec moze > to szczescie na mnie troche promieniuje Jak znajdziesz się w tej stolicy małego kraju, to będziesz miał silniejsze poczucie tożsamości zbiorowej, które wiąże się z dobrym samopoczuciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleoganja@stofanet Czyzby Dania? IP: *.rev.stofanet.dk 28.07.06, 14:21 Ludzie wy wogole pojecia nie macie co w tej Danii sie dzieje!!!!1Co trzeci obywatel jest utrzymywany przez panstwo,opieka zdrowotna moze i dobra,ale wyciagnac cos od lekarza graniczy z cudem.Szpitale bronia sie jak moga przed nadmiarem pacjentow,w tym roku zmarlo juz 3500 osob na zawal serca poza szpitalem bo ambulanse nie dojechaly,a ogolnie spoleczenstwo dunskie nie nalezy do zapobiegawczych.Raczej lecza konsekwencje niz kontroluja swoj stan zdrowia.Przy najmniejszych oznakach,ze rodzice nie wykonuja swoich obowiazkow nalezycie mozna miec 100% pewnosci,ze komuna (odpowiednik polskiej gminy) po prostu dziecko zabierze z domu rodzinnego i umiesci w rodzinie zastepczej.Prawie 90 % mlodych dunczykow wynosi sie z domu rodzinnego osiagnawszy 17-19 lat!!!!!!Dunskie babcie nie istnieja,a pilnujac swoich wlasnych wnukow maja prawo zadac wynagrodzenia.Przewaznie jednak po prostu sie opiekowaniem wnukow nie paraja.Owszem Dania splacila swoj dlug wobec bankow swiatowych w tym roku i jest wolna na tym obszarze,ale zwykly obywatel tego nie odczuje.Osoby starsze sa umieszczane w domach opieki,w ktorych panuja drastyczne warunki.Nie w sensie higieny,ale traktowania tych ludzi.Zeby nie sprawiali problemow to podlacza im sie cewniki,oducza chodzic i przykuwa do lozek.Na dodatek maja najwiekszy odsetek w Europie ludzi starszych,ktorzy umieraja z powodu zbyt duzej ilosci lekow,glownie uspokojajacych.Rodziny tych ludzi po prostu nie maja czasu na odwiedzanie swoich rodzicow czy dziadkow,bo najzwyczajniej w swiecie maja co innego do roboty.Przecietny dunczyk zmienia meble 6-7 razy w zyciu,samochody 7-9 razy.Do tego nalezy dodac posiadanie domow letnich,lodzi,komputerow,tv typu LCD-plasma.Normalny stan to przecietnie 2 samochody na stanie.Dzieci sa oddawane od 6 miesiaca zycia do instytucji typu zlobki-matki dzienne-przedszkola,bo rodzice musza zarabiac pieniadze.CZY FAKTYCZNIE DANIA JEST NAJSZCZESLIWSZYM KRAJEM DO ZYCIA? Mozna dyskutowac.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.zory Re: Czyzby Dania? 28.07.06, 16:39 tak źlę stoją ze służbą zdrowia? wydawało mi się, że skoro usługi medyczne świadczą tam prywatne firmy to w tym względzie jest całkiem wporządku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleoganja@stofanet Re: Czyzby Dania? IP: *.rev.stofanet.dk 28.07.06, 18:00 prywatne firmy?Szpitale sa,ale lozko jest w takiej cenie,ze glowa mala.Szpitale sterowane "panstwowo" sa nieco tansze,bo placi sie na nie z pensji.Ogolnie - brak lekarzy i pielegniarek rzuca cien na pacjentow.Tragedia!!!Dania tez moze miec problemy jak kazdy inny kraj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: Czyzby Dania? IP: *.bredband.comhem.se 28.07.06, 21:13 Jest bardzo w porzadku jakas frustratka swoje niepowodzenia przenosi na caly narod ,bo moze ich nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleoganja@stofanet Re: Czyzby Dania? IP: *.rev.stofanet.dk 29.07.06, 13:24 to ty chyba czlowieku zyjesz w jakiejs dziurze,jesli uwazasz ze Dania jest miodem i mlekiem plynaca,albo nie masz dosc informacji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Czyzby Dania? IP: *.k635.webspeed.dk 31.07.06, 09:50 ta "frustratka" ma całkowitą rację, jeśli chodzi może o bogactwo i wykształcenie, to duńczycy mogą powiedzieć, że są szczęśliwi, jednak nie ma tutaj żadnych więzów rodzinnych, połowa małżeństw kończy się rozwodomi, dania zajmuje pierwsze miejsce jeśli chodzi o samobójstwa wśród ludzi młodych, ze służbą zdrowia lepiej rzeczywiście nie mieć do czynienia (lekarz bez względu na to jak jesteś chory, przepisze ci panadal i wyśle do domu), w danii nie ma żadnych zasad moralnych, kultury też im brakuje, każdy dba wyłącznie o swój tyłek (chlubne wyjątki charakteryzują się zawsze tym, że dużo podróżowały i oczka im się otworzyły), gro ludzi mieszka samotnie (u mnie w klatce bloku mieszkaniowego, tylko ja i sąsiadka, która też jest polką mamy rodziny, reszta to samotni i rozwodnicy) duńczycy mają chyba inne pojęcie szczęścia niż polacy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: Czyzby Dania? IP: *.bredband.comhem.se 28.07.06, 21:12 Juz nie pisz tych swoich przesadow i glupot.Ja bywam czesto w Danii i jest tam fajnie,bogato ,przyjemnie,bezpiecznie i rozrywkowo.Opisalas jakies patologiczne rodziny.Zawsze jak ktos jest piajkiem panstwo zabiera dzieci lub sie wlacza w ich wychowanie.W calej Skandynawii ludzie mlodzi wyprowadzaja sie z domu bo chca sie usamodzielnic ,ida do pracy i na swoje .Zamieszkujasamotnie lub ze swoim partnerem dosc mlodo bo maja prace i zarobki.Czy to zle? Czy to zle ze sa zamozni? No coz opisujesz domy starcow jako wykanczalnie ,a popatrz jak jest w Polsce stary czlowiek nie ma zadnej opieki czesto i zadnych lekow i jedzenia. Krytukujesz panstwo ,ktre daje ci chleb.To jak ci tam tak zle to wracaj do Polski!Mysle ze tysiace polakow chetnie zajmie twoje miejsce:) Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Czyzby Dania? 28.07.06, 23:07 Moze to nie przesady i glupoty, ale zwykle niezrozumienie - nikt nie bedzie szczesliwy w spoleczenstwie, którego nie akceptuje i nie rozumie. Dunczycy sa szczesliwi, bo stworzyli solidarne spoleczenstwo i im sie udalo. Dlatego tak nie lubia obcych, którzy nic tylko by chcieli wszystko zmieniac i dopasowywac do swoich wartosci. Jedyne dla sfrustrowanych emigrantów to wyjechac tam, gdzie sie beda czuc naprawde szczesliwymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Danii Re: Czyzby Dania? IP: *.manbw.dk 31.07.06, 11:24 Mieszkam w Danii od 36 lat. Jak sie ma prace i z zona zarabia sie 56000 koron brutto, minus podatek 22000 koron. Zostaje 34000 tys. koron na reke. To jest przyklad on technik,ona przedszkolanka. Tam gdzie nas nie ma jest lepiej? Nie pasuje ci w Danii. Co ty w Danii w ogole robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleoganja@stofanet Re: Czyzby Dania? IP: *.rev.stofanet.dk 29.07.06, 13:30 Bywac to nie znaczy mieszkac....Ogolnie dunskie spoleczenstwo nie ma takich powiazan pokoleniowych jak np polacy.Tu kazdy sobie,na siebie i ze soba.Rodzine widuje sie sporadycznie.A i owszem fajnie jest i rozrywkowo.Szczegolnie dla takich co np w zeszlym roku debil zabil 3 osoby w tym nienarodzone dziecko,bo jechal bez prawa jazdy i po pijaku....no i bezpiecznie dostal az 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Czyzby Dania? 29.07.06, 21:49 Gość portalu: oleoganja@stofanet napisał(a): A i owszem fajnie jest i rozrywkowo.Szczegolnie dla > takich co np w zeszlym roku debil zabil 3 osoby w tym nienarodzone dziecko,bo > jechal bez prawa jazdy i po pijaku....no i bezpiecznie dostal az 3 lata. Nie czytasz chyba polsich gazet. Tu nie takie rzeczy się dzieją. Tu jeżdżą tysiące pijanych kierowców, a śmierteność w wypadach jest 5 razy większa niż w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Czyzby Dania? 28.07.06, 23:30 Gość portalu: oleoganja@stofanet napisał(a): > Przecietny dunczyk zmienia > meble 6-7 razy w zyciu,samochody 7-9 razy.Do tego nalezy dodac posiadanie domo > letnich,lodzi,komputerow,tv typu LCD-plasma.Normalny stan to przecietnie 2 > samochody na stanie. Same nieszczęścia, z punktu widzenia Polaka, oczywiście :) Odpowiedz Link Zgłoś
namrud21 Re: Czyzby Dania? 29.07.06, 15:29 Moja Babcia tez sie nie parala opieka nad wnukami a ja usamodzielnialam sie w wieku 20 lat, z czego akurat bylam dumna i czego moi rowiesnicy mi zazdroscili. Babcia mieszkala za daleko, wiec jak dobrze poszlo widzialam ja raz do roku i bylam szczesliwa (nawet nie sadzilam, ze moze byc inaczej) chociaz pewnie jeszcze bardziej bym sie cieszyla, gdyby moja Babcie bylo stac odlozyc ze swojej renty czy emeryturki i polatac niczym babcia narodowosci dunskiej po swiecie i moglabym sie pochwalic babcia podrozniczka i poogladac jej super zdjecia. Moja Mama zaraz po macierzynskim wrocila do pracy, zeby zarabiac kase, bo Tata w pojedynke nie wykupilby talonu na malucha, ktorym to potem kupe lat jezdzilismy do babci - (prawie 1000km) - moi rodzice wpominaja z rozrzewnieniem impreze, ktora zorganizowali, bo im sie udalo wylosowac malucha czerwonego, czyli takiego, o jakim marzyli! Opiekowala sie mna opiekunka a potem przedszkole i jakos wyroslam na ludzi i jeszcze dodatkowo uwazam sie za bardzo szczesliwego czlowieka. Chcialabym miec domek nad jeziorem i lodke. A wszystkim polskim babciom i dziadkom trzymanych w malych klitkach w domach tylko dlatego, ze zabiera sie im ich emeryture, zycze spokojnego zycia wsrod rowiesnikow w dunskich domach spokojnej starosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleoganja@stofanet Re: Czyzby Dania? IP: *.rev.stofanet.dk 29.07.06, 19:23 to ciezkie mialas dziecinstwo z taka Babcia co ja widywalas tylko raz do roku i z tego akurat nie ma sie co cieszyc.Co zas do dunskich babc to owszem moze sobie i lataja z emeryrurki,ale tylko do czasu.Bo jak juz nie maja silki to rodzinka "buch" babcie do domku spokojnej starosci.....Ja raczej nie chcialabym przezywac takiej starosci,gdzie ludziom podlaczaja cewniki,oduczaja chodzic i dzien w dzien pakuja w zyle srodki otepiajaco-uspokojajace,bo wtedy opieka w takim domu pomocy ma wiecej czasu na picie kawy.A co do opiekowania sie dziecmi przez opiekunki to tez nie jest cos do przyklaskiwania.To matka ma obowiazek zajac sie swoim dzieckiem do rozpoczecia przedszkola,a nie zwalac to na obcych.Ale ma sie dzieci,albo zarabia pieniadze.Wierz mi co mowie,bo sama mam 2 dzieci i zadne nie bylo poniewierane u obcych.Po urodzeniu corki w 99 moglam zajac sie zarabianiem kasy,ale dobro dziecka lezy mi bardziej na sercu niz to,zeby sie wloczylo z kluczem na szyi.W zyciu trzeba wybierac i priorytetowac wazniejsze rzeczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: Czyzby Dania? IP: *.bredband.comhem.se 29.07.06, 19:34 Prywarne wynurzenia ,nic nie maja wspolnego z artykulem. Stare babcie ktorymi sie nie chce zajc rodzina maja po 90 i wiecej lat,czekaja na smierc w tych przytulkach.chodzi raczej aby nie cierpialy zbyt mocno przed smiercia.Stad opieka medyczna na miejscu,bo czesto sa one przewlekle chore.Babciemlodsze pod 70 smiegaja na rowerkach i chodza na fitnens,naprawde nie maja nic wspolnego z grubymi polskimi babciami chodzacych tygodniami w tym sammym roboczym ubraniu. Ta corka pewnie bedzie mial dosc twojego despotyzmu i tez cie ododa do domu starcow.Tylko na pocieszenie pomysl sobie ze nie dozyjesz tak ekstremalnych lat jak dunka .Wiekszosc polakow umiera okolo 65 roku zycia na raka ,gdy mieszkaja na obczyznie!To choroba wynikajaca z nie akceptacji otaczajacego swiata. Tak mi sie wydaje ze w calej rozciaglosci nic nie akceptujesz i do wszystkiego gruntownie sie przyczepisz.No ale to juz tylko i wylacznie twoj problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 [...] 29.07.06, 19:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uwolnic_cyce Re: Czyzby Dania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 15:11 oleoganja@stofanet napisał(a): co do opiekowania sie dziecmi > > przez opiekunki to tez nie jest cos do przyklaskiwania.To matka ma obowiazek > zajac sie swoim dzieckiem do rozpoczecia przedszkola,a nie zwalac to na > obcych Nie matka ma obowiazek tylko rodzice.To pierwsza sprawa. W jaki sposób rodzice organizaują opiekę dla swoich pociech to ich sprawa.Ważne, że tę opiekę mają.To po drugie. Nieprawada,że ludzi w domoch opieki oduczają chodzić, bo obsługa ma ochotę na kawę.Pojedynczy przypadek nie stamowi o całości. To po trzecie. Każda społeczność ustala sobie sama jakie rodzaj więzów jej odpowiada.Wielpokoleniowa rodzina i Polsce powoli odchodzi do lamusa, bo świat się poprostu zmiania. To po czwarte. A po piąte i co chyba najważniesze - zbieraj swoje manatki i dzieciaki i jedź gdzie indziej, a Duńczyków zostaw spokonych i szczęliwych. Poradzą sobie bez twoich dobrych rad. Słusznie ktoś wyżej napisał,że Duńczykom się podoba tylko jakiejś zapyziałej emigrantce z Polski nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xo Re: Czyzby Dania? IP: *.chello.pl 31.07.06, 07:36 A co do opiekowania sie dziecmi > > przez opiekunki to tez nie jest cos do przyklaskiwania.To matka ma obowiazek > zajac sie swoim dzieckiem do rozpoczecia przedszkola,a nie zwalac to na > obcych.Ale ma sie dzieci,albo zarabia pieniadze.Wierz mi co mowie,bo sama mam 2 > > dzieci i zadne nie bylo poniewierane u obcych.Po urodzeniu corki w 99 moglam > zajac sie zarabianiem kasy,ale dobro dziecka lezy mi bardziej na sercu niz > to,zeby sie wloczylo z kluczem na szyi.W zyciu trzeba wybierac i priorytetowac > wazniejsze rzeczy.... Nie no w Polsce nie takich rzeczy się nie robi tu matki z dziecmi siedzą w domu ile chcą a państwo zapewnia im godne życie w dobrobycie. Słabo się robi. Wracaj do Polski do normalności bo ta Dania całkiem cię wypaczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Czyzby Dania? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 22:13 Ja też byłem w Danii kilka razy w ciągu ostatniego roku i z wieloma Duńczykami miałem okazję rozmawiać. I na podstawie tego co doświadczyłem wcale mnie nie dziwią wyniki tego rankingu. Stopa życiowa jest tam bardzo wysoka, a dzięki liberalizacji rynku pracy i zrównoważonemu systemowi socjalnemu rynek pracy w Danii jest bardzo elastyczny. Ludzie nie boją się zmieniać pracy i są bardzo mobilni. Nie boją się także utraty pracy. System zapewnia im bezpieczeństwo zatrudnienia i bezpieczeństwo socjalne. Obciążenia podatkowe są jak na nasze wyobrażenie bardzo duże (maks. podatek to prawie 60%), a np. przy rejestracji samochodu trzeba zapłacić podatek w wysokości 180% jego wartości, przez co zakup samochodu wiąże się z wydatkiem prawie trzykrotnie wyższym niż za taki sam samochód w Polsce. Tak więc samochód jest w Danii w większym stopniu dobrem luksusowym niż np. w Niemczech. W porównaniu z Polską Dania ma też nieporównywalnie lepsze drogi. Mówię to z pełnym przekonaniem. :-) Duńczycy mają też inną mentalność i w porównaniu z Polakami mają inne wyobrażenie sprawiedliwości społecznej i chyba sprawiedliwości w ogóle. Społeczeństwo akceptuje tak wysokie obciążenia podatkowe. Dzięki tym czynnikom Duńczycy są w moim odczuciu naprawdę zadowoleni z życia. Na koniec zwrócę uwagę na inną kwestię. Zadowolenie z życia wiąże się z wieloma czynnikami, a status materialny jest tylko jednym z wielu czynników. Wcale nie najważniejszym. Polacy są z natury strasznymi malkontentami (proszę przeczytać post mojego poprzednika :-) ) i nawet gdybyśmy więcej zarabiali od Duńczyków nie zajęlibyśmy pierwszego miejsca na liście najbardziej zadowolonych z życia narodów. Polak byłby zadowolony ze swojego statusu materialnego tylko wówczas, gdyby zarabiał więcej niż jego sąsiedzi. Duńczycy w ten sposób nie myślą, a przynajmniej nie tak bardzo jak Polacy. Nie zapominajcie też, że zadowolenie z życia tkwi głównie w naszych głowach. Jest wynikiem postrzegania życia, mentalności, kultury, wychowania, predyspozycji genetycznych (w przypadku całego narodu to akurat jest najmniej istotne) i wielu innych czynników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Reemigrant Re: Czyzby Dania? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 30.07.06, 15:55 Widzę człowieku, że mieszkasz w Danii i tak ci jest tam źle. Powiedz więc, dlaczego nie opuścisz tego (wedle ciebie) padołu łez i nie przeniesiesz się do Polski? Tu ci na pewno będzie lepiej - wreszcie twoje narzekania nie będą bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Polakowi wszedzie zle, i wszedzie narzeka 30.07.06, 17:19 cierpietnictwo, wyolbrzymianie patologii, szukanie dziury w calym, stekanie, marudznie, szukanie sensacji, koncentracja na negatywach - to chyba cecha narodowa. niektorym polakom wszedzie i zawsze bedzie zle. poprzednia wypowiedz jest tego najlepszym przykladem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawlos Re: Dania najszczęśliwszym państwem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 16:41 Polska jest 99. Cała mapa szczęścia i szczegółowe dane na stronie uniwersytetu w Leicester, www.le.ac.uk/pc/aw57/world/sample.html Straszni obwiesie z dziennikarzy. Uważam za nieporozumienie personalne, że ktoś puścił tę informację na 1. stronę bez sprawdzenia takich rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh "Dziennikarze" 28.07.06, 23:14 W wielu mediach w Polsce pojawil sie dzis prawie identyczny artykul, bedacy mniej lub bardziej twórcza adaptacja wywiadu umieszczonego w serwisie Reutera. Niestety, nasi dziennikarze nie zadali sobie nigdzie trudu, by odnalezc zródlo i sprawdzic chociaz, które miejsce zajmuje Polska. Jest to totalne lenistwo i amatorszczyzna, bo mnie odnalezienie interaktywnej mapki dzieki Googlom zajelo ok. 30 sekund, z czego zmarnowalem okolo 20 sekund, bo zapomnialem za pierwszym razem umiescic nazwisko Adriana White'a w cudzyslowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedrzej Re: "Dziennikarze" IP: *.chello.pl 28.07.06, 23:28 jankbh napisał: > ... nasi dziennikarze nie zadali sobie nigdzie trudu, by odnalezc zródlo > i sprawdzic chociaz, które miejsce zajmuje Polska. Jest to totalne lenistwo i > amatorszczyzna... Tu sie z tobą całkowicie zgdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Dania najszczęśliwszym państwem IP: *.netcontrol.pl 30.07.06, 12:29 A dla mnie największym szokiem jest to, że drugim pod względem PKB krajem na świecie, po Luksemburgu, jest... Gwinea Równikowa! 50.000$ per capita!!! Wiedział ktoś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aisa te artykuły tutaj to nieraz przerazaja - no bo jak IP: *.such.nat.hnet.pl 28.07.06, 16:56 mozna w takim czyms nie wspomniec o Polsce? przeciez glownie to interesuje polskiego czytelnika jak juz sie zaczyna wymieniac gdzie uplasowaly sie jakiekolwiek inne kraje Odpowiedz Link Zgłoś
ethebor durny projekt studencki 28.07.06, 17:28 Z przecietnego brytyjskiego uniwersytetu. Sezon chyba mocno ogorkowy. Do metodologii i jakosci zebranych danych mozna by sie doczepic w wielu miejscach. Dlaczego np nie ma podanego wskaznika edukacyjnego dla Polski? Trudno bylo znalezc czy co? A co do Dunczykow, to po mam wrazenie ze wszytsko na swiecie wydaje im sie smieszne i ze wszytskiego sie smieja. Mialem szefa Dunczyka (na szczescie dosc krotko) wybuchal co 2-3 minuty gromkim smiechem, niezaleznie czy byl powod czy nie. Smial sie gromko nawet gdy zwalnial sekretarke samotnie wychowujaca kalekie dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
trio77 DOBRE :) Liban zaraz za Polską ...113 28.07.06, 17:36 IZRAEL LEPIEJ NIZ FRANCJA .... I WIELE INNYCH POZDRAWIAM JAKIS GŁĄB STWORZYL TEN RANKING .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Dania najszczęśliwszym państwem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.06, 18:56 Uli napisał(a): >No a Polska??? .. niech zgadne miedzy Burkina Faso a Zimbawe :) Blisko. Między Chorwacją a Burundi. Hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taah Re: Dania najszczęśliwszym państwem IP: *.stg.pl 28.07.06, 19:17 Jak czytam, że nie my jesteśmy najszczęśliwsi (nie miałam nawet takiej nadzieji, ale jakoś tak zawsze...) to od razu mi się smutniej robi Odpowiedz Link Zgłoś
matheus.baere Re: Dania najszczęśliwszym państwem 28.07.06, 20:38 Każdy musi pracować na własne szczęście :) Uśmiechnij się - awansujemy o jedno oczko. Odpowiedz Link Zgłoś
tomash33 Re: Dania najszczęśliwszym państwem 28.07.06, 19:18 Jak to przenajświętsza IV RP na 99 miejscu?! To PO zaniża nam pozycję bo w IV Rp po zlikiwdowaniu układu będą tylko ludzie szczęśliwi... i bardzo szczęśliwi! A co Duńczyków... NI cieszcie się tak... otworzycie rynek dla Polaków i wam mina zrzednie. Zobaczcie jak nisko wylądowali Angole.Oni już wiedzą :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleoganja@stofanet Re: Dania najszczęśliwszym państwem IP: *.rev.stofanet.dk 29.07.06, 13:34 Nie boj sie - nie otworzymy.Nauczylismy sie od Angoli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatara Re: Dania najszczęśliwszym państwem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 14:57 A co ma z tym wspolnego Angola? Tam nikt nie emigruje, o ile wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleoganja@stofanet Re: Dania najszczęśliwszym państwem IP: *.rev.stofanet.dk 29.07.06, 19:10 Nie Angola tylko Angole czyli Anglicy inteligentna jednostko Odpowiedz Link Zgłoś
gzygzyrygzy Re: Dania najszczęśliwszym państwem 28.07.06, 19:19 tak Ci zle, to sie przeprowadz do Burkiny Faso Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Tak, ale 28.07.06, 20:19 W Danii podatek od spadków wynosi, nawet przy dziedziczeniu w najbliższej rodzinie (dzieci po rodzicach, współmałżonek po współmałżonku) 50 %. I co, fajnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: Tak, ale IP: *.bredband.comhem.se 28.07.06, 21:26 A nie lepiej zapracowac na swoje szczescie niz liczyc az ktos umrze?Podatek 50% jest w calej Skandynawii,ale wygrana w lotka jest wyplacana po podatku i wolna od podatku przez rok:) W Danii mozecie co tydzien wygrac 10,5 mln koron dunskich ,pod warunkiem ze macie szczescie.Tivoli to najstarsze na swiecie wesole miasteczko.Z Kopenhagi samolot do Warszawy leci niecala godzine z ladowaniem i startem. I pamietajcie ze to panstwo ma tylko 5,5 mln mieszkancow z czego az 2 mln mieszka w Kopenhadze. Doslownie nazwa Kopenhagen oznacza "port handlowy" . Dania kiedys byla krajem biednym ,to za madrych rzadow krolowej Malgorzaty tak awansowala gospodarczo-Ta metoda nazywala sie kartoflana i polegala na zaciskaniu pasa i wzieciu sie do pracy.Stad ten dobrobyt.Z tym ze tam jest wieksze poszanowanie prawa i nie ma takiej korupcji.Ale dla pocieszenia powiem wam ze nie raz wlazlem w psie gowno na chodniku tak jak w Polsce.Zreszta z powodu tego ze dunczycy maja bardzo zblizona mentalnosc do polakow,w czasach zimnej wojny byl plan ze w razie ataku Ukladu Warszawskiego na zachod Polska miala okupowac wlasnie Danie:) Odpowiedz Link Zgłoś
cracovian Dodatkowo bogaci ludzie nie placa podatkow... 28.07.06, 22:34 Po to sa dobrzy adwokaci i konta na karaibach. Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Tak, ale 28.07.06, 23:16 Rozbawiło mnie to opisywanie losu starszych ludzi w Danii, bo takie rzeczy bez kontekstu mogą być przekonywujące. Niestety w porównaniu z Polską jest i tak lepiej. U nas np. starsza samotna osoba w szpitalu to tragedia. Brak jakiejkolwiek opieki. Nawet tych środków uspokajających, jak w Danii, nie podadzą. Jesli rodzina nie zajmię się karmieniem takiej osoby, dbaniem o higienę to nikt się nie zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes Re: Tak, ale...................... IP: *.bel.vectranet.pl / 80.51.227.* 28.07.06, 23:24 Bez przyjemności przyznać muszę, że 100 i 1 % (101%) racji ma gość forum oleganja@.Na temat Danii ma się rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaiwujek Re: do wari............ 28.07.06, 23:33 Tak , Panie Wari, nie ma w tym co napisał\a oleganja@ nic, ale to nic zabawnego. Taka jest właśnie prawda. Bądźcie tam pewien czas to zobaczycie jaki cudny to naród. Tylko , to pewnie już nie na temat.... Dziadkowie z Danii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleoganja@stofanet Re: Tak, ale...................... IP: *.rev.stofanet.dk 29.07.06, 13:44 Bardzo serdecznie dziekuje!!!!!!dobry czlowieku.Dania jest fajnym krajem,ale ma tez ciemne strony jak kazde inne panstwo.Nie nalezy piszczec z zachwytu lecz spojrzec bardziej racjonalnie.Dunczycy pracowali na swoj sukces ciezko i dlugo,bo mieli i maja normalnych i odpowiedzialnych politykow.To pierwszy stopien do zmian.Jesli spoleczenstwo sobie czegos nie zyczy albo politycy zmieniaja obietnice (zdarzalo sie gdy np Poul Nyrup swego czasu obiecal,ze nie bedzie ruszal zasad emerytur i pieniedzy z tym zwiazanych) to najzwyczajniej leca ze swoich stolkow.Raz oszust - zawsze oszust.Tego Polacy jeszcze sie nie nauczyli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleoganja@stofanet Re: Tak, ale IP: *.rev.stofanet.dk 29.07.06, 13:37 Owszem Dania ma 5,5 miliona mieszkancow,ale czysci Dunczycy to juz tylko 3 mln.Reszta to naplywowe badziewie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: Tak, ale IP: *.chello.pl 29.07.06, 14:00 Gość portalu: oleoganja@stofanet napisał(a): > Owszem Dania ma 5,5 miliona mieszkancow,ale czysci Dunczycy to juz tylko 3 > mln.Reszta to naplywowe badziewie. Czy ty nie jestes przesadnie samokrytyczny? Nazwać samego siebie "badziewiem" to już nie samokytyka, to moralny masochizm. Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 Re: Tak, ale 29.07.06, 14:07 Jesli Dunczyka z dziada pradziada mozna zaklasyfikowac do "badziewia" to nie ma sprawy.To,ze komunikuje po polsku to lata pracy,ale i tak pozdrawiam Anja Pedersen Odpowiedz Link Zgłoś
owrank Re: Tak, ale 29.07.06, 15:26 a wydobyciu ropy zapomniałeś ??? bo dzwinym trafem dobrobyt budowany jest od lat 60tych czyli od kiedy Dania zaczeła wydobywac ropę ze swojej części Morza Północnego. Także powodów dlaczego tam jest dobrobyt jest nieco więcej niz tylko "zaciskanie pasa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Tak, ale IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 30.07.06, 06:29 chyba pomyliles Danie z Norwegia Odpowiedz Link Zgłoś
owrank Dania wydobywa ropę i to wcale nie mało... 30.07.06, 15:55 Dania wydobywa ropę od 30-40 lat i to wcale nie mało i to również w istotny sposób przyczynia się do bogactwa kraju Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Tak, ale 28.07.06, 23:28 zigzaur napisał: > W Danii podatek od spadków wynosi, nawet przy dziedziczeniu w najbliższej > rodzinie (dzieci po rodzicach, współmałżonek po współmałżonku) > > 50 %. > > I co, fajnie? Fajne i smieszne - jak kazda bzdura wymyslona na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Starych drzew sie nie przesadza IP: *.bredband.comhem.se 29.07.06, 09:05 W kazdym panstwie jezeli czujesz sie wyobcowany,nie znajacy jezyka ,nie majac mozliwosci awansu,nie majac wokol siebie przyjaciol,nie umiejac dostosowac sie do otoczenia i zakceptowac zwyczaje i kulture danego narodu zabije to w tobie radosc zycia.Polacy generalnie bardzo zle znosza dluzsze wyjazdy z kraju pochodzenia.Niestety wiekszosc z nich popada w alkoholizm lub popada w choroby.Dosc czesty i bardzo ropowszechniony sposob to wyniesienie sie z tego swiata umierajac na raka.Ludzie nie dostrzegaja ze zyja w o wiele wyzszym standardzie niz tam skad przybyli.Apetyt rosnie w miare jedzenia jak mowia i to racja. Poczucie ze ktos ma wiecej u polaka tworzy silna depresje. Polak z natury malkontent i krytykant u innych widzi pylki w oku u siebie nie zobaczy nawet belki.No taka jest prawda.Polak wiec jako pierwszy zauwazy wszystkie problemy bezproblemowej nacji.Zeby bylo lepiej doda tez z fantazja od siebie. Nikt na swiecie nie daje nikomu nic za darmo,wiec oduczcie sie wyciagania lap po nieswoje.Gdyby chciec porownywac Polske z Dania pod kazdym wzgledem to Polska nie wytrzymalaby takiego porownania pod wiekszoscia zagadnieni. O czym wiec peroruja nieudacznicy z Danii (polskiego pochodzenia)? Ja naprawde nic nie wnioslem do spoleczenstwa szwedzkiego,a od 20 lat plawie sie w luksusie i wesolym zyciu. Mozliwe ze sa ludzie o slabej konstrukcji psychicznej,ktorzy powinni wracac do ojczyzny.Znam takich co po pol roku musza choc na chwile pojechac do Polski inaczej zaczynaja podupadac na zdrowiu.To laczy sie prawdopodonie z faktem ze ludzie wyjezdzaja jako dorosli i napiekniejsze lata spedzili w Polsce,kieruja sie wiec sentymentami.Optymalne byloby nie wyjezdzac na stale ze swojego kraju,tylko wytlumaczcie to ludziom ktorzy w desperacji za chlebem i godziwymi warunkami zycia szukaja swojej szansy za granica. Komus kto krytukuje Danie nigdzie nie bedzie dobrze,bo tam naprawde latwo zyc. Trudno sie tam zakotwiczyc ,bo przepisy sa takie ze dunczycy nie chca obcych na swoj garnuszek.Musisz byc im potrzebny zeby tam zostac.To mala nacja wiec broni sie jak moze przed naplywem arabow.Oni nie daja sobie zrobic z mozgu wody jak szwedzi pod wzgledem przyjmowania murzynow.20 lat temu w Szwecji nie bylo ani jednego murzyna! Dzis na stale mieszka ich tyle samo co polakow.Z tym ze polacy emigruja do Szwecji od dziesiatkow lat. Wraz z przyjazdem murzynow wzrosl problem narkotykow wsrod mlodziezy w wiweku szkolnym!Wraz z przyjazdem arabow,morderstwa na tle honorowym.Ojeciec arabki zabija szweda bo zatanczyl z jego corka na dyskotece.To bardzo typowe dla odmiennego sposobu myslenia obu nacji. A ja wam zadam takie proste pytanie-dlaczego jak tak wiele krajow jest po drodze arabowie i murzyni tak pra do Skandynawii? Bo wiedza ze tu nie beda musieli pracowac ,ze panstwo im da.Ze to bedzie zgodne z ich natura nic nie robic ,rozmanazac sie jak kroliki i brac dodatki za kazde dziecko. Stad strach dunczykow przed obcymi ,obwarowany restrykcyjnymi przepisami o przyznaniu pobytu stalego. A jezeli ktos sie zle czuje w danym kraju to powinien szybko go zmienic na Polske ,bo chyba zapomnial jak tam jest cudownie bez kasy na jedzenie i zabawki dla rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleoganja@stofanet Re: Starych drzew sie nie przesadza IP: *.rev.stofanet.dk 29.07.06, 13:51 Ogolnie w wielu miejscach jest problem z arabami,murzynami i innymi takimi.Gdyby to zalezalo od spoleczenstw,a nie politykow to gwarantuje ze najchetniej zostalby zbudowany mur o wysokosci 10 km na okolo Bliskiego Wschodu i Afryki,zeby nikt sie nie wydostal.Najtaniej byloby zrzucac z samolotow jedzenie i wtedy nie ma problemow z niechcianymi emigrantami.Ale UE kaze inaczej i humanitarniej Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Tak, ale 29.07.06, 09:14 Gość: dudek napisal: >Dania kiedys byla krajem biednym Dania krajem biednym? Kiedy? W porownaniu z kim? Dania panowala kiedys nad cala Skandynawia i nawet Szwecja byla jej posiadloscia. To bylo dawno. Ale i potem taka np. Norwegia byla rowniez "kolonia" dunska. I Islandia rowniez. Jesli Dania byla "biedna" to kto byl bogaty? Dania byla zawsze bogata i wyksztalcona (obowiazek ukonczenia szkoly przez wszystkich obywateli datuje sie tam od bardzo dawna), choc byc moze nie zawsze byla pod tym wzgledem na pierwszym miejscu. Z pewnoscia w 17-tym wieku bogatsza byla Holandia ("Niderlandy"). Francuski Ludwik XIV zyl pewnie rowniez jak "Bog we Francji". Panuje opinia, ze Dania jest w krajem dosyc szczesliwym, czym rozni sie od innych krajow skandynawskich. Czytalem, ze podobno w Norwegii dwoch ludzi i butelka piwa to juz jest "party", a w Szwecji "narodowym sportem" jest samobojstwo (Bill Bryson, "Neither here nor there"). Dania jest nieco inna. >Ale dla pocieszenia powiem wam ze nie raz wlazlem w psie gowno na chodniku tak >jak w Polsce. I pewnie dla pocieszenia mozna takze zobaczyc od czasu do czasu, ze ktos wychodzac nad ranem z knajpy "pusci pawia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: Tak, ale IP: *.bredband.comhem.se 29.07.06, 09:36 Ja nie piesalem o danii za czasow kolonialnych.Stwierdzilem ze Dania byla biedna jakies 30 lat temu w porownaniu ze Szwecja.Dzis sie to odwrocila.Pokazywal to nawet kurs waluty kiedys szwedzka korona byla :80 SKR=100 DKK.Inne czynniki tez takie jak bezrobocie ,wiecej dunczykow pracowalo w Szwecji.Dzis odwrotnie sporo dunczykow pracuje w Danii i mieszka w Szwecji. Co do samobojstw w Szwecji nie wiem zeby az tak bylo i wiele ,moze panstwo trzyma to w tajemnicy i informuje tylko Ciebie drogi przedmowco. Za to w wypadkach na drogach ginie tu 50 razy mniej osob niz w Polsce ,choc ludzi jest tylko 5 razy mniej! Mysle ze relatywnie duzo wiecej jest samobojstw w Polsce. Z tym ze cenzura za nastania PiS-u jakby stezala dosc mocno:) Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Tak, ale 29.07.06, 13:22 Gość portalu: dudek napisał(a): > Ja nie piesalem o danii za czasow kolonialnych.Stwierdzilem ze Dania byla > biedna jakies 30 lat temu w porownaniu ze Szwecja. To wyjasnia sprawe. W porownaniu ze Szwecja, ale z nikim wiecej. Bill Gates jest takze "biedny" w porownaniu dawnym Rockefellerem (moze odwrotnie, nie wazne), ale to jest is zawsze byla czolowka swiatowa. Przeczytalem kiedys ksiazke Witolda Nowickiego pt. "Szwedzi, polityka, obyczaje", gdzie autor napisal, ze "stopa zyciowa w Szwecji jest bezsprzecznie najwyzsza w Europie" i tak z pewnoscia wtedy (30 lat temu) bylo. Wedlug innej ksiazki ("Kopenhaskie ABC") Szwedzi przyjezdzajacy do Danii w tamtych czasach troche nawet wybrzydzali" "Brudno w tej Danii i nieporzadnie". "Aby to zrozumiec trzeba bylo zobaczyc Szwecje, ktora czasami przypominala pod wzgledem czystosci sale operacyjna" - tak zapamietalem z tamtej drugiej ksiazki. > Co do samobojstw w Szwecji nie wiem zeby az tak bylo i wiele ,moze panstwo > trzyma to w tajemnicy i informuje tylko Ciebie drogi przedmowco. Ja tez na ten temat nic nie wiem, cytowalem jedynie to co napisal w swej ksiazce "dowcipny" Amerykanin i podroznik Bill Bryson. Podejrzewam, ze chcial sie do czegos w tym niemal idealnym kraju "przyczepic". Przyczepil sie na przyklad rowniez do tego, ze w Szwecji obowiazuje palenie reflektorow w samochodach nawet podczas najbardziej slonecznej pogody. Napisal "nie zdziwi mnie, kiedy podczas mojej nastepnej wizyty w Szwecji wszyscy przechodnie beda zobowiazani nosic lampy gornicze". Jego uwagi nalezy brac z "przymrozeniem oka". Dania sie natomiast zachwycal. Dzis sie to > odwrocila.Pokazywal to nawet kurs waluty kiedys szwedzka korona byla :80 > SKR=100 DKK.Inne czynniki tez takie jak bezrobocie ,wiecej dunczykow pracowalo > w Szwecji.Dzis odwrotnie sporo dunczykow pracuje w Danii i mieszka w Szwecji. > Co do samobojstw w Szwecji nie wiem zeby az tak bylo i wiele ,moze panstwo > trzyma to w tajemnicy i informuje tylko Ciebie drogi przedmowco. > Za to w wypadkach na drogach ginie tu 50 razy mniej osob niz w Polsce ,choc > ludzi jest tylko 5 razy mniej! > Mysle ze relatywnie duzo wiecej jest samobojstw w Polsce. > Z tym ze cenzura za nastania PiS-u jakby stezala dosc mocno:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleoganja@stofanet Re: Tak, ale IP: *.rev.stofanet.dk 29.07.06, 13:55 Ten puszczajacy pawia to przewaznie Szwed,bo u nich nie mozna pic.A co do posiadlosci dunskich to dodam,ze Dania byla nawet w okolicach Hawajow za czasow Wikingow...dlaczego tak sie pozniej zmniejszyla - to dosc mistyczne pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: Tak, ale IP: *.bredband.comhem.se 29.07.06, 19:23 taka masz juz nature ,czego nie wiesz pokrywasz krytykanctwem lub pisaniem glupot.Ten drugi "dunczyk" tez pisze jakby cegla dostal w ciemiaczko w iweku 2 latek. Dorosli ludzie a mieszaja wszystko bez pojecia.Zastanawiam sie czy tylko ludzie nierozgarnieci z Polski osiedlili sie w Danmark? To by oznaczalo ze moja kuzynka z Kopenhagi majaca az 3 razy skonczone studia,kazde z innej dziedziny jest wyjatkiem ,ktory potwierdza te regule. Czy wam cos sie stalo z glowami ze nie umiecie myslec? Dania jest pieknym bogatym krajem i pelnym mozliwosci. Moze malo ma do zaproponowania jakims nie za mlodym i nie wyksztalconym frustratom z Polski.Zdaliscie sobie raptem sprawe ze wszedzie na swiecie bedziecie obywatelami 2 kategorii? Cieszcie sie ze nie 3 i 4. To i tak powinniscie dziekowac dunczykom ze was dobrze traktuja. I przestan mi dziadek chcrzanic te pierduly ,ktore zawistni polacy plata przy wodce o szwedach czy dunczykach. Tak ci powiem prawde pewnie i mieszkasz w tej Danii ,ale nie znasz i nie masz zadnych znajomych dunczykow jako kolegow czy przyjaciol. Bo tak samo jak ty sie odgradzales od wszelkich murzynow czy arabow w Polsce ,tak oni odwracaja sie od ciebie. Dunczyk czy szwed dlugo sie przekonuje do kogos obcego i nie toleruje ludzi despotycznych ,anarzucajacych im swoje zdanie. Taka juz ich natura. Tak ze mysle ze ty ani kolezanka nie znacie tak naprawde dunczykow ,a szwedow tym bardziej.Tych ktorych spotykacie na swej drodze to sa przewaznie ludzie z nizin spolecznych dunskich stad na nich sobie wyrabiacie przekonanie o calym narodzie. Wiecej reszta bzdur ktore piszecie sa wyssane z palca jak sie im przyjzec. I ostatecznie jak tak wam zle w Danii ,wracajcie do Polski.Tam bedziecie miec i wynagrodzenie za prace ,a nei socjale za gledzenie tu na portalu.Tam wam dadza wlasciwa opieke lekarska o ktorej piszecie.Tam sie wami zainteresuje syn sasiadow,zeby wam dac w leb jak mu na piwo nie dacie.Bo w Danii na was pies z kulawa noga nie spojrzy ,mozecie robic co chcecie.Tylko wy nie macie pojecia co z ta wolnoscia zrobic! Kazde panstwo ma jakies wady i zalety,panstwa Skandynawskie maja jednak system sprzyjacy ludziom. A ludzie wszedzie sa dobrzy i zli ,glupi i madrzy wiec wasze generalizowanie waszych mdlych i jakichs prywatnych pogladow mozna o kant d ...y rozbic. Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 Re: Tak, ale 29.07.06, 20:02 No no no skoro tak dobrze znasz stosunki dunsko-polskie to moze i to zrozumiesz: din forbandede båtnakke du har ingen forstand på dette land og derfor burde du holde din kæft.Jeg har mange venner fordi jeg er en dansker.Og du skal også ikke kritisere de andre "danskere" som ifølge din mening fik bygge sten i hoved - du kommer vist aldrig til at bo i min land derfor fuck you og lad Danmark for os andre.Forstår du det din grise pik eller skal din kusine oversætter den tekst for dig..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek [...] IP: *.bredband.comhem.se 29.07.06, 22:25 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kitty.dk Re: Tak, ale 29.07.06, 23:22 hahaha widac po bledach w tym tekscie jaki z Ciebie "DUNCZYK" ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Tak, ale 29.07.06, 20:09 "I przestan mi dziadek chrzanic te pierduly ,ktore zawistni polacy plata przy wodce o szwedach czy dunczykach. Tak ci powiem prawde pewnie i mieszkasz w tej Danii ,ale nie znasz i nie masz zadnych znajomych dunczykow jako kolegow czy przyjaciol." I to jest chyba problem: nikt nie bedzie czul sie szczesliwy pozostajac emigrantem, bo w ojczyznie zawsze bylo najlepiej - tam jest rodzina, przyjaciele, tam czlowiek byl dopasowany do srodowiska i wiedzial jak sie znalezc. A Polacy maja to do siebie, ze lubia byc meczennikami i wciagac w to innych Polaków. Nie chcesz byc obywatelem drugiej kategorii? To zapomnij, ze jestes emigrantem i zachowuj sie normalnie, to i Dunczycy cie zaakceptuja. Naucz sie jezyka, znajdz normalna prace, a nie na czarno, wyjdz z polskiego getta polonijnych klubów, harcerstwa, polskiego kosciola, wylacz polskie radio i telewizje. Bardzo szybko ludzie zaczna sie pytac czy jestes moze Norwegiem albo z Bornholmu - a to dobry znak. Znam pewne starsze malzenstwo, które swiecie jest przekonane, ze jestem Szwedem - przez dluzszy czas usilowalem ich za kazdym razem wyprowadzac z bledu, ale odpuscilem walke z ich demencja starcza - moze w ten sposób latwiej jest im mnie zaakceptowac wbrew rasowym i religijnym uprzedzeniom, bo najwyrazniej mnie lubia. W Danii nie utrzymuje zadnych kontaktów z Polakami i musze powiedziec, ze zaliczam sie do tych szczesliwych Dunczyków. Bo Dania jest naprawde wspaniala. Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 Re: Tak, ale 29.07.06, 20:22 Przewaznie dunczycy obracaja sie w swoim towarzystwie wiec to chyba nic nienormalnego jak sie jest Dunczykiem z dziada pradziada.A tak na marginesie to tu w Danii czesto slychac,ze Polacy znowu byli na wypadzie zlodziejskim itp.Ostatnio byla taka historia gdzie poznym wieczorem jezdzili samochodem,poczym parkowali go w jakiejs ciemnej ulicy,przesiadali sie na rowery i tak buszowali okradajac samochody.Nikt niczego nie slyszal i pewnie dlugo by tak zarabiali na zycie,gdyby nie zostali przylapani bo akurat jakis facet pozna noca wyszedl z psem.....Niby nic,ale za kazdym razem to Dunczycy kiwaja glowami i kolejny raz maja dowod,ze ogolnie wszyscy Polacy to zlodzieje.I dziwic sie,ze malo kto chce zeby rynek pracy zostal otwarty.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek [...] IP: *.bredband.comhem.se 29.07.06, 22:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: Tak, ale IP: *.bredband.comhem.se 29.07.06, 22:37 Ja tez to wiem ,wez to jeszcze przetlumacz temu pieniaoczwi niezadowolonemu i tej kobiecie co tak obsamrowuja Danie i tak szczekaja na wszystko i wszystkich .Sprobuj moze spowodujesz ze oni w koncu zrozumieli ze sami sa sobie winni,ze sa nikim z kim warto mozna by utrzymywac jakiekowiek stosunki. Masz calkowita racje.Ja tez szybko zrozumialem ze od polakow w Szwecji musze sie trzymac jak najdaleji nie traktuja mnie jak polaka tylko jak swojego z Finlandii lub Norwegii.Mam urode Skandynawa i dosc dobrze opanowalem szwedzki ,angielski ,dunski,rosyjski,norweski,polski,serbski .Moze stad ten brytning ze nikt po wymowie nie moze okreslic skad jestem ,ale najwiecej wskazuja na Finlandie.Co mnie bawi i cieszy.To jednak dla mnie nie byl powod do wstydu ze jestem polakiem ,bo tak sie w gruncie rzeczy czuje.Ja nigdy tego nie ukrywam i jezeli ktos chce rozmawaiac po polsku to godze sie na to jezeli nie uraza to w jakims stopniu pozostalych osob. Genralnie zawsze bylem wsrod ludzi i nie rozumiem zbytnio nastawionych na agresywne przekonywanie mnie na cos co wydaje mi sie niesluszne. A za takie uwazam wpisy tych kobiety i mezczyzny gdzie ona patrzy przez pryzmat swoich jakichs przekonan i nie potrafii przyjac tego co daje jej dunska kultura i zycie .On natomiast najpierw skrytykowal i rozjechal swoj kraj zamieszkania a teraz na mnie wulgarnie najezdza i mnie to przypisuje. Co wiecej nie zauwazyl sklerotyczny dziadek ze wczesniej szy tekst nie byl skierowany do niego tylko do tej kobiety.To nie miesci sie w ramach dobrego wychowania co wyczynia dziadunio z Danii.No ale to on sie meczy z tym ja to olewam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Tak, ale IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 30.07.06, 06:45 dziwne ,ze szwedzi myla Cie zz Finem,oni tak finow nie lubia jak my ruskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: Tak, ale IP: *.bredband.comhem.se 30.07.06, 08:33 No chyba nie jest tak zle ,skoro ja nie zauwazylem tego przez dziesiatki lat.Ale jak tak twierdzisz to pewnie znasz tysiace szwedow i finow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pobre diablo Re: Tak, ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 15:18 zigzaur napisał: > W Danii podatek od spadków wynosi, nawet przy dziedziczeniu w najbliższej > rodzinie (dzieci po rodzicach, współmałżonek po współmałżonku) > > 50 %. > > I co, fajnie? Oni są zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś
exxon Re: Tak, ale 31.07.06, 00:54 W Zimbabwe i w Kongu podatek jest 0%. Jeszcze fajniej nie? Ciekawe ze im wyzej na liscie tym wyzsze podatki. zigzaur napisał: > W Danii podatek od spadków wynosi, nawet przy dziedziczeniu w najbliższej > rodzinie (dzieci po rodzicach, współmałżonek po współmałżonku) > > 50 %. > > I co, fajnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oleoganja@stofanet Re: A gdzie leży Zimbawe? IP: *.rev.stofanet.dk 29.07.06, 19:11 tam gdzie wlasnie odlecial samolot z toba na pokladzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma Re: A gdzie leży Zimbawe? IP: *.k832.webspeed.dk 30.07.06, 00:14 oleoganja ma racje ale co do domow starcow to sie nie zgodze ...pracuje akurat w takim przybytku tutaj w Dani ,starcy sa marudni ,czesto bija nas a my nie mozemy dac im srodkow na uspokojenie ,bez ich zgody!bylam swiadkiem zachowan agresywnych pacjenta i nic mu nie dano ,no bo on nie chce i nie zgadza sie! praca ta jest meczaca ,i jestesmy na kazde kiwniecie tych rozpieszczonych starcow...hilsen z Nordsjælland Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: A gdzie leży Zimbawe? IP: *.bredband.comhem.se 30.07.06, 08:41 A starzec taki silny ze moze sam na sam bic sie z kims mlodym,a wy nie mozecie mu oddac:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek moze to nie dom starcow tylko psycholi IP: *.bredband.comhem.se 30.07.06, 08:53 Na razie reprezentanci Danii obsmarowuja swoj kraj jak moga.Twierdzac ze sa bici,ze boja sie domow starcow,ze stosunki panujace w Danii i obyczaje rodzinne sa ponizej krytyki.Z ich wypowiedzi wynika sa niezadowoleni z zycia w Danii,nie radza sobie nawet ze staruszkami ktorzy ich bija i rzadza w domu starcow.No taki dunczyk jak kosknie kosciana lapka w pupe mlodej pielegniarki z Polski to molestowanie w pracy a nie pobicie.Jest tyle prac tyle zawodow ze zmienilbym na sprzedaz ciasteczek dunskich:)Malowanie i tapetowanie,to chyba kazdy potrafii (ze srednim wyksztalceniem przynajmniej).W ostatecznosci opieka nad dziecmi jest przyjemniejsza niz nad robiacym pod siebie staruchem.Kierowcy wielkich ciezarowek zarbiaja w Skandynawii wspaniale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma Re: moze to nie dom starcow tylko psycholi IP: *.k832.webspeed.dk 30.07.06, 11:25 u nas sa pacjenci w roznym wieku takze tacy ok 40 lat z SM sparalizowani ,ale rece maja sprawne,waza duzo i nie zycze sobie zeby mi przywalili wielka lapa w ramie lub w twarz, gdy probuje mu zalozyc koszule itp.Rodowici duny oberwali ,na mnie tylko sie zamachnal wiec mialam szczescie...pisze o tym bo pracowalam w sluzbie zdrowia w PL ,i tutaj bez dyskusji dostalby taki dziad cos na uspokojenie ,a w Dani nie wolno bez zgody pacjenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek cos wiem na ten temat IP: *.bredband.comhem.se 30.07.06, 13:47 W szwecj iby mial przerabane u pielegniarek,wszystko dostawalby na koncu,ubierajac go by go szarpaly ,krzyczyalyby na niego i prosilby zeby mu dali spokoj.Generalnie jak staruszka odwiedza przynajmniej raz na tydzien ktos z rodziny to ma lepsza opieke.Rozumiem Cie ze to ciezka praca. W Szwecji jak maja podniesc kogos to podczepiaja go do lancuchow i podciuagaja do gory na siodelku i jezdzi jak pol tusza wieprzowa na szynach do wanny czy na krzeselko.Tam gdzie tego nie ma podnosza go pielegniarki we trzy ,czasem pielegniarka jest tez facet co ulatwia. No coz oba spoleczenstwa maja maly przyrost naturalny i sie szybko starzeja.Stad cala Skandynawia chetnie zatrudnia lekarzy i pielegniarki z Polski,w kazdej ilosci.Najlpesze warunki placy maja w Norwegii,nawet do 55 000 koron miesiecznie.Z tym ze w Norwegii papierosy ,wodka sa tak drogie ze lepiej zapomniec.Po mieso przyjezdzaja do Szwecji bo 3-4 razy tansze.Ostatnio nawet wykupywali jak buleczki auta ze Szwecji:) No ale generalnie jakies dobre zycie czlowiek ma w tej Danii prawda ,chyba nie mozesz zaprzeczyc? Atutem sa tez tanie linie lotnicze www.wizzair.pl i ze Polska jest o rzut beretem .Ja raz do roku jezdze do Polski ,ale byl czas ze jezdzilem 3-5 razy do roku,zima wiosna jesienia i latem.To kwestia zakorzenienia sie w danym kraju.Jak ise pozna juz jezyk i zwyzaje to jest latwiej.Wazna jest praca ,aby czuc ze sie nie je za darmo chcleba .To daje poczucie wartosci czlowiekowi. I radosc ze moze sobie cos odlozyc i kupic o czy marzyl. Faktycznie jedna rzecz co mi sie w Danii nie podoba to jest podatek od aut. W Szwecji auto nie jest luksusem .a w Danii kupienie nawet starego auta to duzy wydatek faktycznie.Tym bardziej ze Dania ma najtansze w Europie samochody netto! To znaczy przed podatkiem.Sporo szwedow jezdzilo kiedys tma po auto i odliczalo w sklepie podatek i na granicy placili maly szwedzki .Zyskiwali na tym kilkadziesiat tysiecy.Teraz duznczyki sie scwanily i udaja ze nie moga sprzedac.Ale jak wejdzie ktos kto zna pare prawnych kruczkow i telefonow do EU komisji to zalatwi co chce.Z tym ze beda dla niego nieprzyjemni i zasugeruje mu sprzedawca ze to on zalatwil i moze bys mu jakas pod stolikiem gotoweczke dal dla niego.Samo zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pobre diablo Re: Dania najszczęśliwszym państwem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.06, 14:47 Gość portalu: Uli napisał(a): > No a Polska??? .. niech zgadne miedzy Burkina Faso a Zimbawe :) Zaraz za Zimbabwe i Wyspami Owczymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma do dudek IP: *.k832.webspeed.dk 30.07.06, 15:57 ciesze sie ze przynajmniej wiesz o czym pisze, bo dla kogos nieobeznanego z tematem to w ogole fantazja. facet o ktorym pisze to dawna tzw. szycha ,co wieczor zona jest u niego i obserwuje jak go oporzadzamy ,krytykuje i donosi.kierownictwo sie jej boi ,bo lata na skargi o byle co, a jego wybryki wybiela itd.facet jest jak najbardziej swiezy na umysle ,wymagajacy i zachowuje sie jakby byl sam w domu starcow.nigdy bym nie uwierzyla ze to moze sie zdarzyc w Dani, rozumiem jakby brali lapowki, ale to wykluczone.samochod to tutaj duzy wydatek ,wielu kupilo w Szwecji samochody, a takze mieszkania w Malmø i dojezdzaja do DK do roboty.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek bez wody zyc sie nie da IP: *.bredband.comhem.se 30.07.06, 21:50 Widze sporo dunczykow przyjezdza do mnie do miasta po zakupy.U nas tansze sa ubrania,owoce,jedzenie... .Ja do was jezdze po piwo i czerwone winko,do Helsingör. I jeszcze jedna rzecz o ktorej nigy nie pisalem u mnie w miescie z kranu leci woda krystslicznie czysta i jest zalecana dla dzieci do picia bez pregotowania. Ja od lat pije litr dziennie prosto z kranu! W Takiej Warszawie jak bylem to woda z krany nadaje sie tylko do prania i prysznica,do gotowania wcale.Cos uciazliwego ze tam trzeba do domu znosci baniaki z woda do gotowania. W Kopenhadze woda tez jest dosc dobra ,ale u mnie lepsza bo wcale nie chlorowana.Raz sie zdarzylo na ostatnie 20 lat ze musieli rok temu chlorowac bo odskryli jakies bakterie ,ale od razu ostrzegli ludzi zeby gotowac. O tej fabryce wody u mnie mozna by pisac prace naukowe tak jest fascynyjaca i tak nowatroska.Bylem w srodku i ogladalem. Jak byla okazja i jeszcze pracowal elektrownia atomowa w Barsöbeck ,to tez zwiedzilem w srodku.Dostalem plakietke i specjalne ubranie i z osoba towarzyszaca i straznikiem obszedlem wszystko ,nawet serce tej elektrowni gdzie panowala dosc wysoka temperatura.Po wyjsciu nie mialem wiecej naprowmieniowania niz po spaniu z dziewczyna!(temat na osobny text). Te elktrownie zamkneli z jednego powodu i chyba malo kto wie dlaczego. Bo elektrownia 100% bezpieczna pomimo 50 lat prawie pracy. Doszli od wniosku ze Kopenhaga na przeciw i tam 2 miliony ludzi,pol Szwecji ludnosciowo na poludniu.A w Kopenhadze lotnisko miedzynarodowe (Kastrup),w Malmö drugie mniejsze(Sturup). Bali sie ze terorysci porwa samoloty i uderza nimi w te elektrownie.No co prawda mury elektrowni maja jakies 3-4 metry zelbetonu ,ale tak dla bezpieczenstwa zamkneli.Z tym ze otworzyli na polnocy nowe 4 reaktory o wiekszej mocy. Kopenhaga jest piekna,wesola ale ...droga.Bylem pare razy tam w lokalach nocnych. Uwielbiam koncerty do pozna w nocy w Tivoli ,gdzie na zmane graj 2 orkiestry standardy swiatowe tak ze az w sercu cos drga.Mozna sie bawic do rana a pociagi i promy do mnie jezdza cala dobe.Moja kolezanka jak przyjechala do mnie powiedziala ze ja zyje za zycia w niebie.Jest tak czysto ,wesolo,uporzadkowanie i bogato.Cos w tym jest bo moje miasto zdobylo 4 razy rozne Europejskie nagrody za najlepszy szpital w Europie,za najczysciejsze miasto Europy.... . Tu czuje sie u siebie i mimo ze Polska jest mi bliska ,nie mam tam do czego wracac faktycznie.Bo ani rodziny ,ani nic tam nie mam.Europa faktycznie sie wymieszala.I ludzie maja tam dom gdzie maja prace i chleb,gdzie przezywaja swoje zycie codzinne.Moze to banalne ,ale cale zycie nie mozna zyc w rozkroku miedzy dwoma krajami ,to prowadzi do tego ze czlowiek sie gubi i zaczyna cierpiec.Wtedy lepiej szybko wrocic jak sie nie mozna odnalezc. Latwiej jest dzieciom ktore tu sie urodzily lub przyjechaly jako male.One juz nie chca wracac pomimo ze znaja oba jezyki. Ludzie ktorzy przezyli okolo 30 lat w Polsce zanim wyjechali zawsze beda wracac do swojej ojczyzny.Chocby na krotko... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma Re: bez wody zyc sie nie da IP: *.k832.webspeed.dk 30.07.06, 22:16 to ciekawe o czym piszesz,mam ciotke w Szwecji mieszka tam juz 30 lat ,ale czesto przyjezdza do Polski ,ja mieszkam w Dani juz kilkanascie lat ,prawie polowe zycia...cenie Danie za te rzeczy o ktorych piszesz, ale bardzo tesknie za moim miastem w Polsce ,ulicami, widokami ,nawet nie rodzina ,bo oni moga przyjechac... Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: bez wody zyc sie nie da 30.07.06, 22:34 Gość portalu: dudek napisał(a): > Kopenhaga jest piekna,wesola ale ...droga.Bylem pare razy tam w lokalach > nocnych. Uwielbiam koncerty do pozna w nocy w Tivoli ,gdzie na zmane graj 2 >orkiestry Nie bylem nigdy w zadnym kraju skandynawskim poza Norwegia, ale wszystkie one zawsze bardzo mnie interesowaly z Dania i Szwecja na czele, od dawna zamierzalem sie tam wybrac, ale jak do tej pory bylo mi jakos nie po drodze, poniewaz przylatujac czesto z Kanady do Polski przesiadam sie najczesciej w Amsterdamie, Frankfurcie, Zurychu. Szkoda ze nie w Kopenhadze. Interesuje mnie komunikacja miejska w Kopenhadze - wiem, ze siec tamtejszego "S-Bahnu", czyli szybkiej kolei miejskiej ("S-tog") jest dosc rozbudowana, choc pewnie nie az tak jak w Berlinie albo w Hamburgu (bo tez miasto jest mniejsze). Wiem, ze ostatnio w Kopenhadze oddano rowniez metro. Czy kopenhaski "S-Bahn" jest podobny do berlinskiego? A jakbys porownal Kopenhage ze Sztokholmem? Gdzie jest przyjemniej? Pracuje ostatnio z pewnym Szwedem, ktory przyjechal na krotko do Kanady i duzo rozmawiamy podczas przerwy na lunch na temat Szwecji. Dostalem nawet od niego album o Sztokholmie, z ktorego widac, ze miasto jest bardzo ciekawe. Niewiele mowie po dunsku, ale mysle, ze moglbym zamowic butelke piwa. "Jeg vil gerne have en flaske øl. Tusind tak." Odpowiedz Link Zgłoś
kr.mary1 Re: bez wody zyc sie nie da 30.07.06, 22:58 Hvorfor ikke hele kassen? Billigere og holder længe....Hilsen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Do Kopenhagi mam 70 km,do Stokholmu 660 IP: *.bredband.comhem.se 30.07.06, 23:45 Stokholmu jeszcze nie widzialem :))) Jakos nie po drodze,ale za to bylem w Göteborgu.Gothenburg wcale nie jest taki szwedzki.Napisalem tak specjalnie bo kiedys wracalem samolotem z ladowanie w Gothenburg ,a lecielismy z Wysp Kanryjskich .Bylem zmeczony 5 godzinnym lotem i zmiana klimatu.I zastanawialem sie dokad my lecimy co to jest ten Gothenburg:)))))) Pociagi city sa dosc rozpowszechnine w Danii,przynajmniej w tym fyrtlu co ja znam.On jakos tak jedzie do Malmö przez ten nowy most i wraca do Helsingör.Helsingör miasteczko stare ,o bogatej historii.tu znajduje sie zamek z lochami w ktorym Sheakspeer umiescil akcje Hamleta,ksiecia dunskiego.Zamek fajny do zwiedzenia i w podziemiach siedzi zaklety Holger ,rycerz z mieczem .On spi,ale jak Danii bedzie zagrazac niebezpieczenstwo to sie obudzi i bedzie jej bronil.Dziwne bo text pod tym monumentem w katakumbach jest po ...francusku.I ja to miejsce nie wiedziec czemu zwiedzalem z poznana wtedy francuska ,ktroa byla u mnie w odwiedziny. W Helsingör mieszkal tez slynny bajkopisarz Jan Christian Andersen.Ja dla odmiany jak pojechalem do Francji z rewizyta u francuski to bylem w miescie Lafointena!Miasteczko lezalo w okregu Champagne a nazywalo sie Chateau Thierry. Ktorejs nocy wypilem troszke za duzo Szampana i w nocy poszedlem lazic po miescie.Wtedy odnioslem wrazenie ze przezylem deja vu,ze ja juz kiedys tu w tym miescie zylem i znalem te francuske.Wtedy tam w ulamku sekundy przelecial mi przez glowe jak film moj nieszczesliwy koniec gdzie ja prosty chlopak zakochany bylem w tej kobiecie i za to zostalem stracony.Bylem tam tez na swiecie zakonczenia plonow.Ja pozanlem od razu twarze z tamtego zycia. Jak odjezdzalem wszyscy mowili ze beda teraz we wsi liczyc czas do przyjazdu szweda i od odjazdu :))))) Szok,czegos takiego nie przezylem w zyciu. Wtedy odnioslem wrazenie ze nic w zyciu nie jest przypadkowe.Przepraszam za ten haotyczny opis,ale to do dzis mnie porusza mocno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Ciekawostka dla wedkarzy IP: *.bredband.comhem.se 31.07.06, 00:17 Jeszcze 15 lat temu pomiedzy Dania i Szwcja w ciesninie Öresund bylo najlepsze lowisko swiata.Ja poczatkujacy wedkarz stanalem z tania wedka i w godzine potrafilem nalapac dorsze ,sledzie,makrele,lososie,wegorze ,fladry jakies 15 - 25 kg !Dzis mozna stac z najlepszym sprzetem i togodzinami i zlapac jakas mala wymeczona rybke. Glowni truciciele to Kemira -zaklad produkujacy kwas siarkowy,oraz statki przeplywajace ciesnina i promy miedzy Dania i Szwecja.Kiedys w nocy lowie sobie wegorze,nic nie bierze .Wiec jem z kumplem kielbase po polska wodeczke.I co prom z Dani sie zbliza i jest na srodku ciesniny to slysze szum dzinwy.Po dwoch godzinach odkrylem ze oni z tych promow spuszczaja wode ze zmywaka i cale zanieczyszczenia z detegentami.To powodowalo szum jakby deszcz padal. Tragiczne jest to ze do dzis tak robia zeby sobie zmniejszyc koszty. Dunczycy tez jak zaczeli odlawiac trawlerami przy wejsciu z Morza Polnocnego to nic sie nie przesliznie do ciesniny.Most zbudnowany miedzy Malmö a Kopenhaga,spowodowal zmniejszenie cyrkulacji wody do Baltyku z Morza Polnocnego. I co sie dzieje? Ano nie naplywa slona woda do Baltyku ,a zasolenie Baltyku jest za male. Kolejnosc rzeczy jest prosta,nie bedzie sledzia w Baltyku to nie bedzie i dorsza! W Polsce mysla ze okres ochronny w lato cos pomoze ,guzik pomoze jakby to wiedzieli co ja tu napisalem to inaczej by gadali w EU. To jest przykre dla smakoszy tej waznej ryby.Dorsz jest bardzo smaczna ryba i sie nie znudzi jak losos. Kiedys z USA i Canady przylatywali na Festiwal Dorsza i z Niemiec i z Danii ,zawody odbywaja sie co roku jesienia wlasnie na tej ciesninie.Trwaja 3 dni,najlepsi wygrywaja gorowke spora,ale wpisowe jest tez chyba 2000 .Lowi sie z kutrow na wedke(krotka wedka z kolowrotkiem mierzacym glebokosc, i blacha 300- 400 gram ,zylka 40 mm... .Ryby wyjmuje sie hakiem. Kiedys pamietam jak sie wybieralem na kuter lowili dorsze po 25 kg sztuka. Teraz drobnica tylko leci.Najsmaczniejszy dorsz to jest miedzy 1-3 kg,wyfiletowany i usmazony na maselku w panierce. W zimie wiecej mozna nalowic sledzi ,dobre do zasolenia,lub uwedzenia na dzialce.Ja nawet robilem kiedys w wedzarni na dzialce kielbasy i wegorze wedzone.Teraz mi sie nie chce. Moze juz sie najadlem tych dobroci w zyciu.Albo przestalem byc pazerny:))) Marze zeby kiedys zaplacic pare tysiecy i wybrac sie kutrem na tydzien do Norwegii na lososie!!!!!!!!! To jest ryba ktora walczy do konca i jest bardzo inteligietna,wiec trzeba sie sprezac zeby cos zlapac i nie stracic sprzetu ,szczegolnie gdy uderzy duza sztuka. Wlasnie najwiecej znajomosci jakie zawarlem z dunczykami czy szwedami mam z wedkowania z nimi.I to sa pasjonaci wedkarstwa,potrafia o tym gawedzic godzinami. Na zakonczenie napisze cos o czy mmalo kto wie,w tej ciesninie kiedys lapano TUNCZYKI po 140 kg ! ostaniego zlapano w 1956 roku. Ta ciesnina jest wazna dla polakow.To tedy ORP orzel przeszedl na Morze Polnocne udajac niemieckiego ubota. Dobranoc:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmopolita kopenhaga piekna? IP: *.icpnet.pl 31.07.06, 01:15 nie załuj ze nie byłeś w Kopenhadze,sa piękniejsze miejsca na świecie o których nie wie ten kto nosa poza KPH nie wyhyla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cesella Re: Dania najszczęśliwszym państwem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 00:34 A gdzie Polska ??!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Drumla Polska 99 IP: *.chello.pl 31.07.06, 01:23 www.le.ac.uk/pc/aw57/world/sample.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selma Re: Polska 99 IP: *.k832.webspeed.dk 31.07.06, 10:32 Dania niby kraj slynacy z ryb ale kg dorsza chyba z ponad 100kr(50zl) kosztuje,nie ma to jak w Polsce zjadlo sie smazona rybe nad morzem...tutaj nie ma tego zwyczaju ,sa tylko ekskluzywne restauracje rybne na Strandvejen.mialam kiedys znajomego ktory lowil szczupaki na kutrze dla rozrywki z dunami,byly i sandacze -smakowaly bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś