futomaki.pl 13.12.06, 10:39 No to chyba sobie naleję ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szyszka Re: Alkohol przedłuża życie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 10:48 Ja też, super! Właśnie zjadłam śniadanko. Na zdrowie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hans ten naród i tak już jest zapijaczony - na zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 11:22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uburama Mi już wiele razy alkohol przedłużył życie IP: *.acn.waw.pl 13.12.06, 10:54 o te godziny gdy moja głowa wisiała nad wanną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Ile to jest drink? IP: *.acn.waw.pl 13.12.06, 10:57 A ile to jest drink? Czy dziennikarze kiedyś zaczną pisać informacje w sposób wyczerpujący, czy zawsze tak będzie, że skrobną sobie byle skrobnąć? m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: me Re: Ile to jest drink? IP: *.intertele.pl 13.12.06, 14:05 jak to ile? cwiartka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
parazyd Re: Ile to jest drink? 13.12.06, 16:45 Ludziska, pomyślcie na spokojnie. Nawet abstrakt oryg. tego artykułu medycznego nie zawiera definicji "drinka" (inne pewnie też nie). Jeśli więc oskarżać o brak precyzji to co najwyżej autorów pracy, nie dziennikarza. Ale i z tym ostrożnie! IMHO kłopot polega na tym, że dane do takich "łatwych" prac medycznych są zbierane na podstawie kwestionariuszy wypełnianych przez pacjentów a potem obrabianych statystycznie pod kątem różnych zależności (np. między spożyciem alkoholu a różnymi chorobami). Kwestionariusze wypełniane są przez ludzi uznaniowo, na oko i wg ich mniemań. Najłatwiej jest pytać o policzbę drinków - to popularna miarka spożycia alkoholu na zachodzie, choć dość nieprecyzyjna. Ale trudno kogoś indagować co do grama spożywanego alkoholu. Równie trudno byłoby badać prcyzyjnie spożycie alkoholu "w warunkach naturalnych" bez naruszania czyjeś swobody, prywatności czy przepisów w ogóle. Chyba żeby zaprosić z 1000 osób żeby przez 10 lat na drinki wpadali tylko do kliniki, gdzie ktoś im je precyzyjnie wymierzy. Jeśli się więc zastanowić to nawet autorzy prac oryginalnych nie wiedzą dokładnie ile jest alkoholu w drinku. Ja bym założył że średnio 50-100g x 40-50% = 20-50g alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Ile to jest drink? 13.12.06, 17:32 Gość portalu: mona napisał(a): > A ile to jest drink? Możesz poszukać w Google. W St. Zj. to 14g czystego etanolu. W niektórych krajach podobnie. W większości definicja "drinka standardowego" jest nieco niższa. Odpowiada to z grubsza 40ml wódki, "małe" (0,33) piwo ~5% mocy, kieliszek wina (oblicz sobie jaki duży) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa Re: Ile to jest drink? IP: *.acn.waw.pl 14.12.06, 00:28 Skoro w różnych krajach próbują zdefiniować standardowy drink i nie mogą dojść do porozumienia co do jego wielkości, to zastanawiam się czemu nie określają ilości alkoholu po prostu w gramach, które to jakimś dziwnym trafem są wszędzie takie same ;) l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: długowieczny? Alkohol przedłuża życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 11:08 Kiedyś myślałem, że nie dożyję do 30 roku życia. Teraz mam 33 i czuję się wyśmienicie. Teraz już wiem czemu to zawdzięczam. Dziękuję ci POLMOS. Odpowiedz Link Zgłoś
qin Re: Alkohol przedłuża życie??????????????????????? 13.12.06, 11:30 Nic dodać nic ująć papierocy też wpływaja dobrze na komórki mózgowe w/g najnowszych badań .Naukowiec też człowiek musi z czegość zyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bieslanowicz Re: Alkohol przedłuża życie IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.12.06, 11:27 a ja myslaelm ze raz,dwa razy w tygodniu,tydzien wtydzien to duzo,szkoda ze wczoraj tylko limonke wypilem,jutro kolo,juz nie zdaze przedluzyc zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre Alkohol przedłuża życie IP: 195.205.237.* 13.12.06, 11:38 Bo kto pije i pali ten nie ma robali No to siup ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx właśnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 11:58 przesyłam tą wiadomość mojej dziewczynie :-))))))) niech się zastanowi jak nam przedłużyć szczęśliwe życie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pump Re: właśnie IP: *.tvgawex.pl 13.12.06, 12:05 w 1 drinku jest tyle alkoholu co w 1 piwku. a może te badania finansowało lobby roducentów różnych alkoholi? no i nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że alkohol w takiej dawce obniża prawdopodobieństwo śmierci obojętnie z jakiej przyczyny. autor nie wziął pod uwagę wypadków komunikacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: właśnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 13:22 wziął, tylko pewnie jemu po 4 drinkach przestają się ręce na kierownicy ślizgać i biegów już nie myli. Zdrowie kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ro duck jak mocny ten drink? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 12:11 czy np. musztardówka wódki z kroplą tabasco kwalifikuje się do kategorii "drink " ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw. mikolaj Re: Alkohol przedłuża życie IP: 199.67.203.* 13.12.06, 12:14 Co za bzdura. Ten kto napisal ten artykul jest ignorantem. A ile panie drukarzu to jest drink, jaka powinna byc zawartosc alkoholu w nim? A wie pan, ze 4 drinki dziennie to juz przyzwyczajenie a stad latwo do alkoholizmu? Beznadziejny szmirowaty i gowaniany artykul, ktorego kwintesencja jest, ze kazdy polak powinien pic codziennie alkohol, do 4 drinkow wlacznie. Tak my polacy nie mamy na co wydawac pieniedzy tylko na alkohol. Chyba po to zeby potem cala europa sie z nas smiala, ze polaczki to rozpijaczony narod ktory nie potrafi trzezwo myslec. A moze tak ktos ci drukarzyku marny zasponsorowal taki artykulik? PRzyznaj sie ile dostales za lanie wody... 3000, 4000... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skirolawek Alkohol przedłuża życie Polakow IP: *.230.13.217.in-addr.dgcsystems.net 13.12.06, 16:42 ty chyba nie wiesz o czym piszesz..po pierwsze to nius a nie artykul, po drugie jak pewnie jeszcze nie zauwazyles jestesmy w Europie, po trzecie tego POLSKIEGO niusa do ROZPIJANIA WSPANIALEGO NARODU POLSKIEGO znajdziesz np. tu today.reuters.com/news/articlenews.aspx?type=healthNews&storyID=2006-12-12T193322Z_01_COL262677_RTRUKOC_0_US-ALCOHOL-MODERATION.xml&WTmodLoc=HealthNewsHome_C2_healthNews-1 ciekawe czy na innych serwisach tez tak sie piekla..brakuje tu tylko takich by zaczeli wyzywac wyborcza od g-a i pijakow.. Odpowiedz Link Zgłoś
carton Dziennikarska precyzja 13.12.06, 12:22 "Do czterech drinków dziennie" tzn. ile alkoholu? Cóż za "pracyzyjne" sformułowanie - drink drinkowi nierówny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wziuch Re: Dziennikarska precyzja IP: *.retsat1.com.pl 13.12.06, 12:30 Alkohol, wypity w największy ilościach, ale w miarę, nigdy nie zaszkodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
carton Drink - definicja 13.12.06, 12:30 Okazuje się, że drink ma różną moc (6-10%) w zależności od kraju, który go zdefiniował ;) Diagram na str. 2 www.icap.org/portals/0/download/all_pdfs/Polish_content_pdf/ICAP_Reports_Polish/ICAP_Report5_Pol.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Drink - definicja 13.12.06, 18:03 carton napisał: > Okazuje się, że drink ma różną moc (6-10%) w zależności od kraju Ty do szkoły chodził? Nie odróżniasz procentów od gramów? Nie umiesz na osi odczytać wartości tych gramów? (Np. St. Zj. "standardowy drink to 14g etanolu na wykresie do którego odsyłasz). Te 14g to może być odpowiednia objętość (ok. 1/3 litra) piwa o mocy 5%, ale także 40ml rumu o zawartści 43% alkoholu, etc. etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Alkohol przedłuża życie IP: 194.181.0.* 13.12.06, 12:56 Proponuję wprowadzenie do urzędów picie alkocholu w stosownych ilosciach przedłuzających życie!!!! Jezeli rząd tego nie wprowadzi, to znaczy, że nie zależy jemu(obecnemu rządowi) na długim zyciu obywateli. W tej sytuacji należało by zmienic rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanabi Za Flote Czarnomorska! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 14:02 Oby szybko szla na dno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: decyL Alkohol przedłuża życie IP: 204.27.196.* 13.12.06, 15:20 przedłużając życie lejmy alkohol w mordę Odpowiedz Link Zgłoś
kedzier44 ja pije 13.12.06, 15:54 juz chyba ze 25 lat i jakos rZeczywiscie, chyba mlodnieje z dnia na dzien!! Zreszta w Polsce to chyba nie da sie inaczej wogole zyc? Trzeba pic zeby zyc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijak obojetnie z jakiej przyczyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.06, 18:39 Dobre, alkohol zmniejsza ryzyko smierci obojetnie z jakiej przyczyny. No to walne browara, siadam za kierownica i w droge. :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivette a Polacy zinterpetuja na swoj sposob i sobie polej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 22:02 nie maja juz czego badac ci naukowcy :P skoro granica miedzy dobrym skutkiem a przesada jest tak cienka to wlasciwie watpie zzeby znalazlo to zastosowanie :] niewiadomo jakie to sa doladnie ilosci te 2 czy 4 drinki ani czy nie pijac codziennie ale doraznie cyz tez to cos daje. nad smiesznymi rzeczami pracuja "wielcy naukowcy" ;P to chyba bardziej dla zabawy niz dla pozytku :P Ta wiadomosc utwierdza jedynie pijacych alkohol( czesto) w przekonaniu ze to nic zlego :-) na zdrowie wam :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miodek Alkohol przedłuża życie IP: *.net133.okay.pl 13.12.06, 22:04 juz leje czwartego !!!!! jutro to samo !!! po jutrze to samo !!!! po po jutrze to samo !!!! lubie tych ludzi !!! ale nie daje gwarancji ze za tydzien dam rade do was napisac !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PS Alkohol przedłuża życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 00:16 ... Jak się Zachód plącze w pętach kapitału I jak do ruiny zbliża się pomału Potem do lodówki zaglądam ciekawie Oto "Johnnie Walker" - zaraz się zaprawię... ;) zdrówko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alkofil Re: Alkohol przedłuża życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 00:19 Więc jeszcze seta, znakomicie, Padniemy, ale zgódźmy się, Że z tylu różnych dróg przez życie, Każdy ma prawo wybrać źle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikul Alkohol przedłuża życie IP: *.aster.pl 14.12.06, 14:14 to ide na piwko pzdr... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZD Re: Alkohol przedłuża życie IP: 82.139.11.* 14.12.06, 17:36 no to chlaśniem bo zaśniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marceli Re: Alkohol przedłuża życie IP: 85.219.140.* 14.12.06, 19:12 No to, aby nam się... Ja już drugą flaszkę dzisiaj.Chcę być jak ten Matuzalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uwalony Re: Alkohol przedłuża życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 17:48 Pytanie; Czy, moje ślubne szczęście nie robi mi za mocnych drinków, bo ledwie widzę ekran mojego laptopa - a to dopiero drugi ten kurna drink (200 cm z lodem i rozpuszczalnikiem). Czy to możliwe, że oszczędza na rozpuszczalniku. Przecież to kupy nie trzyma. PS. To nie jest blondynka, nie nosi nawet takiej perugi, czy jakoś tak Odpowiedz Link Zgłoś