auto-da-fe 07.06.03, 09:12 Proszę o pomoc w tej sprawie - pojęcia nie mam skąd wziąć ziemię okrzemkową. Łukasz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gumista Re: SKĄD ZIEMIĘ OKRZEMKOWĄ? 07.06.03, 09:38 auto-da-fe napisał: > Proszę o pomoc w tej sprawie - pojęcia nie mam skąd wziąć ziemię okrzemkową. > Łukasz Są dwie odmiany ziemii okrzemkowej szara i biała. Szarą polecają Dederkowie i oni uważają iżbiała jest do kitu. Ja używam białej ziemii okrzemkowej z powodzeniem. A skąd ją wziąć - nie wiem czy można ją gdzieś kupić, ale na pewno firmy które handlują chemią mają ją na swoim składzie. Zgłoś się do którejś z takich firm, podzwoń, dzadzą ci dla świetego spokuju próbkę pół kilogramową. Jeśli nie zdobędziesz ziemi z powodzeniem niektórzy forumowicze np ajon - tak mi się wydaję używali zwykłego krochmalu i tez sie sprawdził. Tutaj generalnie chodzi tylko o zmatowienie powierrzchni. udanych łowów okrzemki. Odpowiedz Link Zgłoś
ajon1 Re: SKĄD ZIEMIĘ OKRZEMKOWĄ? 07.06.03, 17:57 Krochmal OK !. Ziemię okrzemkową można kupić w POCH, ale dosyć droga. Ja dostałem też brązową ziemię od znajomej z laboratorium, ponieważ służy do pakowania szklanych pojemników z silnymi kwasami. Flaszki z chemią są obsypywane techniczną ziemią okrzemkową. Do gumy się nada ale trzeba przesiewać i rozcierać. Odpowiedz Link Zgłoś