Gość: Janek IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.11.03, 22:22 Może ktoś mi wytłumaczy, ale tak po ''ludzku'' - jaka jest różnica miedzy pepsi cola a coca colą . Załozyłem sie z kolega . pomózcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
byhanya Re: pepsi a coca-różnice 03.11.03, 08:21 cola w owczesnych czasach zawierala kokaine. pepsi nigdy. pepsi natomiast ma wyzsza zawartosc pepsyn od coca - cola. (wedlug mojej cioci aptekarki) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptyś Re: pepsi a coca-różnice IP: *.chello.pl 03.11.03, 10:15 Coca-Cola zawierała kokainę gdzieś do 1920, ale zawierały ją też inne cole w tym czasie. Pepsi zawierała w tym czasie pepsynę /nie zawierały jej inne cole/, reklamowana była jako lek na dyspepsję. Z tego co pamiętam Pepsi ma więcej wanili, a Coke ma wiecek olejków cystrynowych i lime w aromacie cola. Genearlnie Pepsi wygrywa więcejślepych tetsów smakowych. Jak chcesz wiedzieć coś więcej to napisz. Pozdrawiam Ptyś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: pepsi a coca-różnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.03, 03:39 Cześć Ptyś Jak dużo wiesz, to może powiesz ? Baaaardzo Cię proszę - żłopię colę od lat, w bardzo duzych ilościach - ciągle się rozsmakowuję, choc już raz zdecydowałam się na odwyk. Pepsi do ust nie wezmę - przelukrowana, czy co..(bo w te wanilie nie wierzę.Z nowyszych rzeczy (przynajmniej dla mnie), to dowiedziałam się (Sznuk w 1 z 10), że slogan Coca - cola to jest to ! wyplotła nasza Agnieszka Osiecka ! Jakże się ciesze, bo przeciez bez tego cola, to nie byłoby już TO ! POzdrawiam ! Jasiu - jakaby nie była różnica między Colą a Pepsi - to jedno jest pewne (w miarę), że mineralna jest zdrowsza ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: pepsi a coca-różnice IP: 80.48.246.* 11.11.03, 19:05 cola jest dla dzieci (patrz reklamy), pepsi dla młodzieży (to pepsi sposnsoruje różne koncerty) i (patrz reklamy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucrecia Re: pepsi a coca-różnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 16:18 Taaaak? A co powiesz na letnie spoty Coli z udziałem nastolatków? PS: Pozdrawiam wszystkich uzależnionych! ^___^ Odpowiedz Link Zgłoś
teferi Re: pepsi a coca-różnice 02.12.03, 19:53 Dla dzieci??? Zadna nie jest dla dzieci!!! To dla nich trucizna. Pomijajac wszystko inne, sama zawartosc cukru wyklucza te napoje, jak wszystkie soft drinks, z diety dzieciecej. Anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an. colaholik Re: pepsi a coca-różnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.03, 23:52 Kiedyś nie mogłem sie obejść bez min. 0.33, później 0.5 l Coca-Coli dziennie (jak wpadło 1.5 - 2 l to też mogło być). Dziś, nietety układ pokarmowy przeżarty Colą, wzdyma się po małej szklaneczce brunatnego napoju... Piję ją czasem z zadawnionego nałogu, ale to są raczej bolesne jazdy. Tak więc jako nałogowiec-weteran Coca-Coli (w latach 80 potrafiłem przemierzyć całe miasto wzdłuż i wszerz by wreszcie, w jakimś hotelowym barku, znaleźć upragnioną butelkę ciepłej - wtedy - Coca-coli prosto z Żywca) przestrzegam was: odstawcie "kwasa" puki żołądek i dwunastnica całe. Potem bedzie za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: pepsi a coca-różnice IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 21.11.03, 21:56 skorz, czy to ty? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lookout Re: pepsi a coca-różnice IP: 195.117.130.* 22.11.03, 19:52 w składnikach przeczytaj - jednym kwasem sie różnią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptyś Re: pepsi a coca-różnice IP: *.chello.pl 23.11.03, 07:55 Witajcie, O podstawowych różnicach napisałem w swoim poście z 3.1..2003. Generalnie wszystkie cole zawierają cukier /chyba, że są bezcukrowe/, karmel /barwnik/, kwas ortofosforowy i czasami cytrynowy, dwutlenek węgla. Różnią sie przedewszystki aromatem cola. Różnice te starałem się wykazać w e wspomnianym poście. Zrobienie tego aromatu to prawdziwa sztuka i strzeżona tajemnica. W skład aromatu cola wchodzą olejki cytrusowe /pomarańczowy, cytrynowy, lime/, wanilaia, różne przyprawy korzenne, np cynamon, gałka muszkatałowa i coś tam jeszcze, ale nie pamiętam Jeśli chodzi o Wasze posty w tej sprawie to: 1. Kicia - masz rację pij Coca-Cole, popieram. Coca-Cola ma przewagę nad Pepsi na świecie i w USA. W USA napój Coca-Cola ma 20% udziału w rynku napojów gazowanyc, a Pepsi coś około 14% Napoje tych firm odpowiednio 43 i 31. W Polsce Coca-Cola ma 23% udziału /wszystkie napoje/, a Pepsi-Cola 13%. W kategori cola rozumianej jako 100% całość Coke ma 42% a Pepsi 27%. Hoop Cola ma 10%. Znak Coke jest najbrdziej rozpoznawalny na świcie i jest najdroższą marką świata - coś chyba 70 mln USD. 2. Cover - Kiedy Cola zdobyła Amerykę, głównie dzięki II Wojnie Światowej i stała się symbolem Ameryki to Pepsi postanowiła "zaatakować" młodzież. Nie jest prawdą, że Pepsi jest dla młodzieży, a Coke dla dzieci. Coke jako mit i symbol jest dla wszystkich. Nie zmienia tego fakt, że CC zrobiła spot dla dzieci. 3. an colaholi. Oj coś pokręciłeś - z Żywca była Pepsi. Myślę, że przesadzasz mówiąc, że Coke zniszczyła Ci żołądek i dwunastnicę. Cole /każda/ nie jest tak szkodliwa jak mówią, a mają wszystkie ten sam sposób działania na organizm. Pozdrawiam wszystkich zwolenników Coke i mniej tych od Pepsi Pozdrowienia Ptyś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: pepsi a coca-różnice IP: 80.48.246.* 02.12.03, 22:41 oj ptyś mam pić coca -cole bo ma więcej w rynku ? a myslałemże mam pic to co mi lepiej smakuje i jest tańsze.... jak juz napisałeś jaka ma przewage to może napisz ile razy coca-cola przegrała w USA z Pespi w testach porównawczych, tych co to ludzie pija niw wiedząc co a potem mówia które im lepiej smakuje :) 2. "Coke jako mit i symbol jest dla wszystkich." - nie karm sie mitami i bajkami "Nie zmienia tego fakt, że CC zrobiła spot dla dzieci." - zmienia, sami określili do której grupy wiekowej ludzi, adresują swój produkt. 3. Co do niszczenia żoładka to nie wiem, ale po różnych zatruciach i na niestrawnośći mnie pomagaja i coca i pepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptyś Re: pepsi a coca-różnice IP: *.chello.pl 03.12.03, 17:54 Hi cover, 1. Oczywiście pij co chcesz i co Ci smakuje. Udziały w rynku to była tylko informacja. Potwierdzam, że Pepsi wygrywa zdecydowanie testy ślepe w USA i nie tylko, ale co z tego ludzie kupują image, markę i mit. 2. Nie oceniaj strategii firmy po jednym spocie, To, że Coke jest dla wszystkich to nie mit tylko sto lat działalności na całym świecie. Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: pepsi a coca-różnice IP: 80.48.246.* 03.12.03, 23:19 Oki, ludzie kupują marke ale ludzie robia i inne głupoty a ja mam tak, że jestem przekorny, jak wszyscy tu to ja tam, wszyscy to tłum. Nie oceniam po jednym spocie, tak na marginesie całkiem fajne niektóre filmiki ale jakoś tak rzuca mi się w oczy cola + dziecko. Sto lat to tez fakt, ciekawe dlaczego akurat padło na cole a nie jakąs czekolade, orzeszki pistacjowe czy inne ? P.S padło w sensie, że jest wszędzie ... najpopularniejsza, najbardziej znana itd... P.S tak prawdę mówiąc to częściej pije inne rzeczy a z coli to ta z hoopa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ptyś Re: pepsi a coca-różnice IP: *.chello.pl 04.12.03, 22:41 Hi cover, Masz rację liczy się indywidualność. Padło na Coca-cole bo na początku lat dwudziestych jej szefem został Robert woodruff, który postanowił, że Coke osiągnie sukces na całym świecie. I mu się udało. Dogadał się z Eisenhowerem i Coke posuwała się /instalowała linie rozlewnicze/ tuż za armią USA w czasie II wojny światowej. Jak przyszła to już została. A ponadto CC zawsze miała świetny marketing, PR, lobbying, i lepiej zarządzałła swoją marką od rywalki. Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wicio Re: pepsi a coca-różnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 00:41 Pepsi jest tańsza (przynajmniej w Auchan Piaseczno), więc mój wybór jest prosty (piję około 2l na tydzień) Odpowiedz Link Zgłoś
ugo Re: pepsi a coca-różnice 01.12.03, 23:06 Coca-Cola częściej organizuje różne promocje (takie przynajmniej odnoszę wrażenie). Co do walorów smakowych się nie wypowiadam, gdyż nie jestem koneserem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mniam Re: pepsi a coca-różnice IP: *.range217-42.btcentralplus.com 02.12.03, 16:42 Pepsi Light jest duzo lepsza od Coli Light. A Twist to juz w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: pepsi a coca-różnice IP: 217.153.35.* 03.12.03, 13:57 coca jest smaczniejsza! potwierdzam też zbawienne działanie coli na niestrawnosć i kaca. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya bojkot 05.12.03, 18:20 tak - bojkotuje produkty coca cola company bo nie placa podatkow! to co placa t smiech! pomyslcie ile krajmoglby zyskac, jezeli zaczeliby placic podatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: pepsi a coca-różnice IP: 217.96.47.* 15.12.03, 17:06 DUŻA !!!!!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: pepsi a coca-różnice IP: *.we.client2.attbi.com 19.12.03, 17:21 pepsi ma wiecej cytryny a coca pomarancza Odpowiedz Link Zgłoś