Dodaj do ulubionych

Contemporary/Modern/Jazz ?

07.11.03, 20:01
Mam takie pytanie, może wyda wam się naiwne...
Czym się różni taniec współczesny od nowoczesnego, i jazzowego? Bo jakoś te
trzy techniki za bardzo mi się ze sobą przelatają...
Obserwuj wątek
    • annkaa Re: Contemporary/Modern/Jazz ? 14.11.03, 01:25
      Niezby może to naukowo wyjaśnię, ale głowna różnica polega na tym, że tańcami
      nowoczesnymi nazywamy wszystkie formy użytkowe, np. disco, rap, breakdance itp.
      Taniec współczesny wywodzi się z tańca klasyczego, jest to jakby silnie
      zreformowany balet, gdzie jest duzo większa dowolność, w zasadzie każdy może
      wymyślić włąśną technikę (oczywiście człowiek z ulicy tego nie zrobi), bardziej
      stawia się na indywidualność tancerzy, jakieś cechy charakterystyczne grupy,
      jest tańcem zdecydowanie mniej obciążającym ciało (tu można znależć jakies
      wyjątki, jak chociażby taniec fizyczny, gdzie również silnie jest eksploatowane
      ciało tancerza). Nie ma narzuconej formy, choreografowie mają większe
      możliwości, w zasadzie nieskończone, do tworzenia spektakli. Najważniejszy jest
      przekaz treści sztuki (nie tak jak w balecie, gdzie raczej podziwia sie
      sprawność tancerzy), tu można nawiązywać do współczesnych problemów dotyczących
      wszystkiego. Jeśli chodzi o taniec jazzowy to jest on raczej bardziej
      statyczny, bardziej widowiskowy, taki charakterystyczny element to
      rozczapirzone palce u rąk. Jest on wykorzystywany głownie w grupach dziecięcych
      czy młodzieżowych, ciało pracuje bardzo dużo na contrach, stawia nacisk na
      rozciągnięcie. W tańcu współczesnym tancerz nie musi być rozciągnięty(może mieć
      mnóstwo innych atrybutów sprawiających, że jest ciekawy na scenie i dla
      choreografa).
      Tak mniej więcej wygląda ta różnica, z tego, co obserwuję. Nie jestem jednak
      znawcą w tej dziedzinie, więc jeśli się ktoś nie zgadza niech pisze.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka