milady5 07.11.03, 20:01 Mam takie pytanie, może wyda wam się naiwne... Czym się różni taniec współczesny od nowoczesnego, i jazzowego? Bo jakoś te trzy techniki za bardzo mi się ze sobą przelatają... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annkaa Re: Contemporary/Modern/Jazz ? 14.11.03, 01:25 Niezby może to naukowo wyjaśnię, ale głowna różnica polega na tym, że tańcami nowoczesnymi nazywamy wszystkie formy użytkowe, np. disco, rap, breakdance itp. Taniec współczesny wywodzi się z tańca klasyczego, jest to jakby silnie zreformowany balet, gdzie jest duzo większa dowolność, w zasadzie każdy może wymyślić włąśną technikę (oczywiście człowiek z ulicy tego nie zrobi), bardziej stawia się na indywidualność tancerzy, jakieś cechy charakterystyczne grupy, jest tańcem zdecydowanie mniej obciążającym ciało (tu można znależć jakies wyjątki, jak chociażby taniec fizyczny, gdzie również silnie jest eksploatowane ciało tancerza). Nie ma narzuconej formy, choreografowie mają większe możliwości, w zasadzie nieskończone, do tworzenia spektakli. Najważniejszy jest przekaz treści sztuki (nie tak jak w balecie, gdzie raczej podziwia sie sprawność tancerzy), tu można nawiązywać do współczesnych problemów dotyczących wszystkiego. Jeśli chodzi o taniec jazzowy to jest on raczej bardziej statyczny, bardziej widowiskowy, taki charakterystyczny element to rozczapirzone palce u rąk. Jest on wykorzystywany głownie w grupach dziecięcych czy młodzieżowych, ciało pracuje bardzo dużo na contrach, stawia nacisk na rozciągnięcie. W tańcu współczesnym tancerz nie musi być rozciągnięty(może mieć mnóstwo innych atrybutów sprawiających, że jest ciekawy na scenie i dla choreografa). Tak mniej więcej wygląda ta różnica, z tego, co obserwuję. Nie jestem jednak znawcą w tej dziedzinie, więc jeśli się ktoś nie zgadza niech pisze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś