anahella 08.11.03, 23:19 jakies fajne takie, ktore wisialy na budynkach w Waszych miastach i nikt nie szukal w nich sensu bo sensu nie mialy - pamietacie? Ja niedawno sobie przypomnialam dzieki kolezance jeden: "Rzad rzadzi, a partia kieruje". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ormond Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 01:30 Jesli kogos to intersuje, tutaj: www.polskaludowa.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 01:37 Rzetelną pracą umacniamy zdobycze socjalizmu. Wisiało na wiadukcie nad ulicą. Znajomi Amerykanie byli bardzo zdziwieni, że to nie reklama ;) Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 11:32 z opowieści mamy (sama nie pamiętam...): "Lenin w listopadzie" i odręczny dopisek "a koty w marcu". Podziwiam kunszt autora dopisku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chatka_ Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 11:38 :))))))))))))))))) "Za mir a socjalizm" - ogromny transparent na tarasie jadalni, na koloniach letnich u poludniowych sasiadow. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 13:31 Oglądałem niedawno mnóstwo tego. I to żywe jeszcze, nie wyblakłe. Na Białorusi cały czas to można oglądać. Leninów wszelkij maści i wielkości też mnogo. A i tablicę poświęconą Feliksowi Edmundowiczowi w Grodnie znalazłem... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 17:05 na szczęscie to co raz odleglejsze... i co raz mniej realne... na wszelki wypadek a kysz, a kysz, a kysz... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
poziomk Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 18:54 Skoro weszliśmy na temat tamtego okresu, to chyba przegapiliśmy wielkie święto, jakim była Wielka Rewolucja Październikowa. na forum przeszła bez echa :P Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 19:32 Poziomku - pamiętałeś! Chwała Ci!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 20:00 poziomk napisał: > Skoro weszliśmy na temat tamtego okresu, to chyba przegapiliśmy wielkie > święto, > jakim była Wielka Rewolucja Październikowa. na forum przeszła bez echa :P No wlasnie jakos tak w listopadzie - ale kiedy dokladnie? Przypomnialo mi sie robinie gazetek sciennych w pracowniach. Przypinalam napis z papierowych literek: "Miech zyje wielka rewolucja Pazdziernikowa". Oczywiscie zadalam sobie pytanie czemu ma zyc, skoro dawno temu sie skonczyla. Ale na szczescie dla mnie (i pewnie moich rodzicow) to pytanie zadalam sobie a nie naszej pani;) Odpowiedz Link Zgłoś
poziomk Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 20:27 7 listopada, już zapomnieliście ?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 20:52 A w Kozłówce Dzierżyński jakoś tak wstydliwie w krzakach schowany... ciężko znaleźć, całe szczęście że dłoń wodza wystaje spomiędzy ulistnienia... Może jakaś zbiorowa petycja z okazji rocznicy: Uwolnić Dzierżyńskiego? Albo cóś? Saunne, Awee, będziecie zbierać podpisy? Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 20:58 all2 napisała: > A w Kozłówce Dzierżyński jakoś tak wstydliwie w krzakach schowany... ciężko > znaleźć, całe szczęście że dłoń wodza wystaje spomiędzy ulistnienia... jak ktoś w krzakach siedzi to lepiej tam nie zaglądać ;) > Może jakaś zbiorowa petycja z okazji rocznicy: Uwolnić Dzierżyńskiego? Albo > cóś ? Saunne, Awee, będziecie zbierać podpisy? Czegóś nie rozumiem........dlaczego ja ???? Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 21:00 awee napisała: > > Saunne, Awee, będziecie zbierać podpisy? > > Czegóś nie rozumiem........dlaczego ja ???? No jak to... jako z-czyni Szeryfa? Gwarant publiczny? Zeby znów nie było jakichś kantów... Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 21:05 all2 napisała: > No jak to... jako z-czyni Szeryfa? Gwarant publiczny? Zeby znów nie było > jakichś kantów... a Szeryf to co ?? Chociaż, teraz to chyba awansował na naczelnika ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 21:06 Szeryf chodzi w spodniach na kant. Więc kantów uniknąć się nie da :) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 21:09 ralston napisał: > Szeryf chodzi w spodniach na kant. Więc kantów uniknąć się nie da :) Wydało się, w czym chodzi Szeryf :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 22:57 > Wydało się, w czym chodzi Szeryf :)))) > Szeryf mianowicie chodzi w glorii i chwale :))) Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 21:08 No właśnie. Naczelnikowi nie wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 21:18 all2 napisała: No to najpierw trzeba wystosować oficjalne pismo z podpisami wszystkich uczestników TT ( chyba ok 80-ciu ) a potem sie zobaczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 21:20 Wiedziałam, że kieruję w dobre ręce... :))) To teraz trzeba założyć wątek do zbierania podpisów :) Odpowiedz Link Zgłoś
awee Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 21:25 all2 napisała: > Wiedziałam, że kieruję w dobre ręce... :))) To teraz trzeba założyć wątek do > zbierania podpisów :) chwila, chwila - jeszcze muszą wyrazić zgodę inni z-cy Szeryfa Odpowiedz Link Zgłoś
all2 Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 21:28 awee napisała: > chwila, chwila - jeszcze muszą wyrazić zgodę inni z-cy Szeryfa To ilu Was w końcu jest??? :)) Odpowiedz Link Zgłoś
habitus Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 22:58 all2 napisała: > To ilu Was w końcu jest??? :)) > Są nas rzesze....:))) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Slogany z czasow PRL 12.11.03, 18:15 alex.4 napisał: > na wszelki wypadek a kysz, a kysz, a kysz... Alex wzial sie za czary!!!!!!! No do czego to doszlo;)))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Slogany z czasow PRL 12.11.03, 21:19 anahella napisała: > alex.4 napisał: > > > na wszelki wypadek a kysz, a kysz, a kysz... > > Alex wzial sie za czary!!!!!!! No do czego to doszlo;)))))))))))))) Spokojnie. Są to napewno czary uzasadnione naukowo :)))) > Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Ana, Rals ! 12.11.03, 21:25 ralston napisał: > anahella napisała: > > > alex.4 napisał: > > > > > na wszelki wypadek a kysz, a kysz, a kysz... > > > > Alex wzial sie za czary!!!!!!! No do czego to doszlo;)))))))))))))) > > Spokojnie. Są to napewno czary uzasadnione naukowo :)))) :))))))))))))))) Macie u mnie po kuflu piwa :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ana, Rals ! 12.11.03, 21:30 A właśnie wciągam Żuberka na okoliczność prowadzeniu Polski w piłce kopanej w meczu przeciwko Włochom. Imaginujesz sobie waćpan, że prowadzimy 2:1 a właśnie mało brakło żeby było 3? Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Ana, Rals ! 12.11.03, 21:51 ralston napisał: > A właśnie wciągam Żuberka na okoliczność prowadzeniu Polski w piłce kopanej w > meczu przeciwko Włochom. Imaginujesz sobie waćpan, że prowadzimy 2:1 a właśnie > mało brakło żeby było 3? Imposibile! :) A propos piłki, we Włoszech piłkarze-amatorzy nazywają się "diletanti". Do tej pory bardziej mi to pasowało do polskich zawodowców... :) Ale gratuluję wyniku :) PS. Dla jasności, nie naśmiewam sie z nikogo, tylko bardzo podoba mi się wasze (Twoje i Any) poczucie humoru :))) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ana, Rals ! 12.11.03, 21:58 aand napisał: > > Imposibile! :) A propos piłki, we Włoszech piłkarze-amatorzy nazywają > się "diletanti". Do tej pory bardziej mi to pasowało do polskich > zawodowców... :) Ale gratuluję wyniku :) > PS. Dla jasności, nie naśmiewam sie z nikogo, tylko bardzo podoba mi się wasze > (Twoje i Any) poczucie humoru :))) Nie widziałem tej reklamy, ale słyszałem jak opowiadano o niej w radio. Chodziło o nagrywarkę CD, czy DVD. A slogan reklamowy brzmiał: "Nasza nagrywarka przegrywa szybciej niż polska reprezentacja!" To a propos reprezentacji i poczucia humoru ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 23:12 Wiadomo też skąd się brały w PRL-u dzieci. Pożar - zapałki = dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
poziomk Re: Slogany z czasow PRL 10.11.03, 15:09 Dzieci + zapalki = las + siekiera ja tak znam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 23:18 Ja sobie przypomniałem taki cytat z murów jednostki wojskowej w Ełku: "Naród z Partią, Partia z Narodem" Śliczne, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 23:26 ralston napisał: > Ja sobie przypomniałem taki cytat z murów jednostki wojskowej w Ełku: > "Naród z Partią, Partia z Narodem" > Śliczne, prawda? > Z okazji jesiennych czynów społecznych grabiono też liście na osiedlach. I z tej okazji hasło: "Cała Partia grabi Polskę" Odpowiedz Link Zgłoś
saunne Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 23:34 ogabignac napisał: > "Cała Partia grabi Polskę" Hmmm... uderzająca dosłowność... Niestety, w tym względzie nic się nie zmieniło... Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Slogany z czasow PRL 09.11.03, 23:38 "Cały naród buduje swoją stolicę"! Może zróbcie zrzutkę na dokończenie metra...? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Slogany z czasow PRL 10.11.03, 09:11 aand napisał: > "Cały naród buduje swoją stolicę"! > > Może zróbcie zrzutkę na dokończenie metra...? ;) > Przecież już robimy. To jakby z naszych podatków się robi... Odpowiedz Link Zgłoś
alex.4 Re: Slogany z czasow PRL 10.11.03, 13:36 prolem polega że warszawa dostaje kikla procent tego co wkłada do budżetu. To nie cały naród buduje stolicę, ale stolica buduję całą Polskę... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Slogany z czasow PRL 10.11.03, 17:43 Nie musiałoby tak być gdyby nie taki a nie inny model państwa. To on sprawia, że większość firm ściąga do Warszawy, żeby być bliżej skorumpowanych decydentów, albo uciec przed prześladowaniami skarbówki na prowincji, gdzie są nieraz jedyną dużą firmą. Efekt jest taki, że wszyskie podatki wraz z tymi firmami też uciekają do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Slogany z czasow PRL 12.11.03, 18:19 aand napisał: > "Cały naród buduje swoją stolicę"! Metro jak metro... ale przeciez zeby odbudowac starowke w Warszawie rozebrana szczecinska. Bylam tam pare lat temu jak budowali ja od nowa - widzialam makiety i stare zdjecia. Piekne kamienice kluly w oczy ludowych rajcow swoja niemieckoscia, dlatego po rozebraniu starowki postawili kolo starego ratusza ohydne blokasy:( Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Slogany z czasow PRL 12.11.03, 18:36 anahella napisała: > aand napisał: > > > "Cały naród buduje swoją stolicę"! > > Metro jak metro... ale przeciez zeby odbudowac starowke w Warszawie rozebrana > szczecinska. Bylam tam pare lat temu jak budowali ja od nowa - widzialam makiet > y > i stare zdjecia. Piekne kamienice kluly w oczy ludowych rajcow swoja > niemieckoscia, dlatego po rozebraniu starowki postawili kolo starego ratusza > ohydne blokasy:( > > A w Ełku, na tę samą okoliczność rozebrano nawet ratusz. Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Slogany z czasow PRL 12.11.03, 19:38 ralston napisał: > anahella napisała: > > > aand napisał: > > > > > "Cały naród buduje swoją stolicę"! > > > > Metro jak metro... ale przeciez zeby odbudowac starowke w Warszawie rozebr > ana > > szczecinska. Bylam tam pare lat temu jak budowali ja od nowa - widzialam > makiet > > y > > i stare zdjecia. Piekne kamienice kluly w oczy ludowych rajcow swoja > > niemieckoscia, dlatego po rozebraniu starowki postawili kolo starego ratus > za > > ohydne blokasy:( > > > > > A w Ełku, na tę samą okoliczność rozebrano nawet ratusz. To wszystko prawda, ale rozbierać inne miasta nie nakazał przecież "lud pracujący stolicy". Take były niestety wytczne... A w Warszawie "wadza ludowa" rozebrała choćby pałac Kronenbergów, i pałac (oj już nie pamietam czyj) pod budowę ambasady amerykańskiej. Komuna wszędzie psuła dużo i dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Slogany z czasow PRL 12.11.03, 21:18 aand napisał: > > To wszystko prawda, ale rozbierać inne miasta nie nakazał przecież "lud > pracujący stolicy". Take były niestety wytczne... A w Warszawie "wadza ludowa" > rozebrała choćby pałac Kronenbergów, i pałac (oj już nie pamietam czyj) pod > budowę ambasady amerykańskiej. Komuna wszędzie psuła dużo i dobrze... Jak to nie lud pracujący stolicy? Przecież "Partia - przewodnią siłą Narodu" a więc i ludu pracującego stolicy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Slogany z czasow PRL 12.11.03, 21:27 ralston napisał: > Jak to nie lud pracujący stolicy? Przecież "Partia - przewodnią siłą Narodu" > a więc i ludu pracującego stolicy ;) Nielud (nie)pracujący stolicy to byli bikiniarze, zdajsie. Oni też przewodnia siła? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Slogany z czasow PRL 12.11.03, 21:32 aand napisał: > ralston napisał: > > > > Jak to nie lud pracujący stolicy? Przecież "Partia - przewodnią siłą Narod > u" > > a więc i ludu pracującego stolicy ;) Bikiniarze to był lud pracujący inaczej. Przewodnią siłą była Partia, a nie jacyś spekulanci, zaplute karły reakcji przesiąknięte imperialistyczną zgnilizną moralną :))) > > Nielud (nie)pracujący stolicy to byli bikiniarze, zdajsie. Oni też przewodnia > siła? :) > Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Slogany z czasow PRL 15.11.03, 17:03 ralston napisał: > Jak to nie lud pracujący stolicy? Przecież "Partia - przewodnią siłą Narodu" > a więc i ludu pracującego stolicy ;) Zaraz zaraz... to cos mi sie nie zgadza. Owszem za czasow szkoly podstawowej to obowiazywalo haslo o przewodniej roli narodu, ale potem to ewoluowalo do: "partia jest awangarda narodu". Do dzis pamietam jak na dyktandach ze stenografii pani nam to dyktowala. Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Re: Slogany z czasow PRL 15.11.03, 17:00 ralston napisał: > A w Ełku, na tę samą okoliczność rozebrano nawet ratusz. Rozmawialam kiedys z chlpakiem z Malborka. Jego dziadek zaraz po wojnie byl we wladzach miejskich i opowiadal ze zaproponowano aby.... otynkowac tamtejszy zamek. Powodem takiej propozycji mial byc fakt, ze zamek tyle lat stal nieotynkowany i wygladalo to niechlujnie. No widzicie Panstwo? Niemickie niedorobki musiala nasza wladza kochana poprawiac;) Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Slogany z czasow PRL 15.11.03, 17:04 anahella napisała: > > Rozmawialam kiedys z chlpakiem z Malborka. Jego dziadek zaraz po wojnie byl we > wladzach miejskich i opowiadal ze zaproponowano aby.... otynkowac tamtejszy > zamek. Powodem takiej propozycji mial byc fakt, ze zamek tyle lat stal > nieotynkowany i wygladalo to niechlujnie. No widzicie Panstwo? Niemickie > niedorobki musiala nasza wladza kochana poprawiac;) > To nie jedyna niemiecka niedoróbka. A kto ponosi winę za powódź w 1997 roku? Niemcy oczywiście, bo ostatni raz wały przeciwpowodziowe w Opolu naprawiali w 1938 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
anahella Jeszcze jeden fajny! 12.11.03, 18:22 By Polska rosla w sile, a ludzie zyli dostatniej. A w ogole to widac ze jestem stara i mam skleroze: PRZECIEZ JA SIE WYCHOWALAM w okolicy domu partii - i niewiele mi z tamtych czasow w glowie zostalo. Moze to i dobrze...;) Odpowiedz Link Zgłoś
aand Re: Jeszcze jeden fajny! 16.11.03, 09:19 Towarzysz Gomułka powiedział kiedyś: "Przed wojną Polska stała nad przepaścią. Obecnie uczyniła wielki krok naprzód"... Odpowiedz Link Zgłoś