Dodaj do ulubionych

wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc

IP: 192.168.0.* / *.a2000.nl 24.05.01, 18:47
bystrzakfrombystra@hotmail.com
Obserwuj wątek
    • Gość: Budda Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: *.unl.edu 24.05.01, 20:14
      Hej Bystrzak. Zeby pomoc Ci w rozwinieciu tematu, mam dla Ciebie test,
      ktory powie Ci wiele na temat tak zwanej wolnosci, ktora rzekomo posiadamy.
      Masz dwie nogi, czy tak ? Stan sobie na srodku pokoju na owych dwoch nogach.
      Masz za zadanie podniesc jedna z nog i stac na pozostalej. Zrob to. Udalo sie ?
      Dobrze. Miales wolna wole wybrac swa noge do wykonania tego zadania. Teraz
      stojac na jednej nodze, bez opuszczania tej podniesionej, podnies druga noge....
      O-O. Nie mozesz ? Sprobuj jeszcze raz. Nie mozesz ? Wiec gdzie Twoja wolna
      wola ?
      Wytlumaczenie: cokolwiek zrobimy w momencie A, limituje to co mozemy zrobic w
      momencie B. Wiec tak naprawde nie mamy wolnej woli, bo cokolwiek bysmy nie
      robili, jest to w ramach na jakie pozwolil nam poprzedni ruch. Nasz zycie jest
      przeolbrzymia siecia tych wspolzaleznosci, i dopiero jak je uwidzimy w
      prawdziwym swietle, wtedy zrozumiemy do jakiego stopnia jestesmy wolni.
      Pozdrowienia, Budda.
      • Gość: Ania Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 09:49
        OK, opuść lewą - podnieś prawą. Masz również wolność w posługiwaniu się swoim
        rozumem, tak aby osiągnąć wybrany przez siebie cel (wybrany wolną wolą).
        Poczucie wolności nie wyklucza ograniczeń, ale masz wolność wyboru różnych
        rozwiązań. I to jest takie piękne i podniecające!
        • apsara Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc 25.05.01, 11:40
          Cóż... Jak ktoś kiedyś powiedział: wolność to uświadomiona konieczność...
          • Gość: mariposa Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc- TO ŚCIEMA IP: 195.94.213.* 25.05.01, 12:51
            Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc NIE ISTNIEJA! i ogranicza nas nie
            tylko nasz poprzedni ruch, ale tysiace ruchow wykonanych przez miliony obcych
            ludzi. Wolnosc to fikcja. Na dwa mozliwe ruchy istnieje tysiac mozliwosci,
            ktore sa dla nas niedostepne, wiec co to za wolnosc???? To jak wybieranie
            ksztaltu kolnierzyka przy fartuszku szkolnym, gdy nikt nie pyta czy chcesz go
            nisic.
            • Gość: Ania Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc- TO ŚCIEMA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 14:30
              Wolność to też radość z tego, że możesz wybrać chociaż kształt kołnierzyka.
              Jak wolisz się martwić, że nie masz wolności, to Twój wybór. Ja wolę się
              cieszyć, że mam wybór.
            • hobbit do mariposy 25.05.01, 19:07
              twoje wypowiedzi tchna smutkiem. dlaczego?? co moze sie stac az tak negatywnego
              w zyciu, by niemozliwym okazal sie usmiech?

pozdrawiam
              • Gość: jagoda Re: do mariposy IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.01, 13:57
                hobbit napisał(a):

> twoje wypowiedzi tchna smutkiem. dlaczego?? co moze sie stac az tak negatywnego
                >
                > w zyciu, by niemozliwym okazal sie usmiech?
                > Nie jestem Mariposą,więc odpowiem Ci w swoim imieniu.Słabą masz wyobraznię
                jeśli zadajesz takie pytania.
                Również pozdrawiam

• Gość: meir18 Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: *.wspa.lublin.pl 29.05.01, 11:17
      W życiu człowieka są przyjemności i obowiązki zarówno jedne jak i drugie zniewalają nas jeśli tylko
      na to pozwolimy.Samo uświadamianie sobie tego jest formą zniewolenia przez poczucie
      zniewolenia.Każdy człowiek ma obowiązki ale nie każdy cierpi na przewlekłe lenistwo chory będzie
      miał więc poczucie zniewolenia.Konsekwencje wykonania lub nie wykonania obowiązków lub
      przyjemności też zniewalają.Zniewala nas wszystko porządek brak porządku pieniądze i ich brak itd.
      tylko po co się tym dołować i tak nic tym nie zmienimy a nawet jeśli to czy będzie lepiej ?
      Pozdrawiam
      • sara Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc 29.05.01, 15:28
        Wolnosc ma zapach benzyny
    • Gość: Mikey Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: 65.166.183.* 07.06.01, 10:19
      no dobra, moze ktos mi tu zdefiniuje pojecie wolnosci?
      mozliwosc wyboru?

przeciez ja zawsze mam wybor, wiec zawsze jestem wolny, nawet jesli zwiaza mi
      rece i nogi
      moge wtedy ugryzc sie w jezyk albo nie

z drugiej strony, nie mam wolnosci zabijania, bo prawo mi zabrania
      o co tutaj chodzi?
      • Gość: Ania Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.01, 10:55
        Bo być wolnym to nie znaczy robić wszystko na ma się ochotę. Isnieją normy
        społeczne, które powstały po to, by chronić Ciebie. (Nie rób drugiemu, co Tobie
        niemiłe). Człowiek wolny daje prawo do takiej samej wolności każdemu
        człowiekowi. Człowiek wolny podlega wielu zewnętrznym ograniczeniom (normom),
        które akceptuje i szanuje, bo służą one nie tylko jemu, ale całemu
        społeczeństwu. Pojęcie "człowiek wolny" nie jest równoznaczne z "człowiek bez
        norm i skrajny egoista".
        Dla mnie poczucie wolności bardzo jest bliskie głębokiemu odczuwaniu swojego
        człowieczeństwa, i nie tylko swojego.
        • Gość: Mikey Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: 65.166.183.* 07.06.01, 18:58
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> Bo być wolnym to nie znaczy robić wszystko na ma się ochotę. Isnieją normy
          > społeczne, które powstały po to, by chronić Ciebie. (Nie rób drugiemu, co Tobie
          >
          > niemiłe). Człowiek wolny daje prawo do takiej samej wolności każdemu
          > człowiekowi. Człowiek wolny podlega wielu zewnętrznym ograniczeniom (normom),
          > które akceptuje i szanuje, bo służą one nie tylko jemu, ale całemu
          > społeczeństwu. Pojęcie "człowiek wolny" nie jest równoznaczne z "człowiek bez
          > norm i skrajny egoista".

No to troche inaczej rozumiemy wolnosc. Zawsze myslalem, ze wolnosc znaczy miec
          mozliwosc robienia to co sie chce. Normy posrednio ograniczaja wolnosc, bo w
          pewien sposob nakazuja czlowiekowi postepowac ze schematem. Ale dobra, o normach
          to mozna dlugo gadac...

> Dla mnie poczucie wolności bardzo jest bliskie głębokiemu odczuwaniu swojego
          > człowieczeństwa, i nie tylko swojego.

No dobra, ale co to jest czlowieczenstwo? Czy, wedlug ciebie, byc czlowiekiem
          znaczy postepowac wedlug zasad chrzescijanstwa? A moze byc czlowiekiem znaczy byc
          chrzescijaninem? Jesli tak, ja od razu mowie, ze nie jestem czlowiekiem, :)
          • Gość: Ania Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.01, 10:18
            Nic nie pisałam o chrześcijaństwie. I nigdy w życiu takiego znaku równości bym
            nie postawiła, bo jest on nielogiczny. Mówię o normach, które każde
            społeczeństwo posiada, a posiada je, bo są społecznie słuszne i celowe.
            • Gość: ameba Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: 195.117.174.* 08.06.01, 11:45
              co powiesz o normach społecznych wprowadzonych przez
              talibów w Afganistanie. Też wprowadzono je by
              chroniły. Czy można aż tak dalece ograniczać wolność?
            • Gość: Mikey Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: 65.166.183.* 08.06.01, 16:19

> Nic nie pisałam o chrześcijaństwie. I nigdy w życiu takiego znaku równości bym
              >
              > nie postawiła, bo jest on nielogiczny. Mówię o normach, które każde
              > społeczeństwo posiada, a posiada je, bo są społecznie słuszne i celowe.

No dobra, ale z twojego postu mozna wywnioskowac, ze jestes chrzescijanka i
              popierasz chrzescijanskie normy, prwdopodobnie odrzucajac inne. Chcialem tylko
              zwrocic uwage, ze czlowieczenstwo to naprawde niescisle pojecie. Poza tym, bardzo
              czesto normy same sobie zaprzeczaja, wiec...
              • Gość: Ania Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 14:56
                Więc jasne, że istnieją sprzeczne. Jasne, że człowieczeństwo nie jest zbyt
                konkretnym terminem, ale wolność i miłość także. Jasne, że są społeczeństwa
                wprowadzające krzywdzące normy itp.
                Wydaje mi się jednak, że tak naprawdę każdy z nas czuje, kiedy "przegina" i robi
                krzywdę drugiemu. I sądzę, że nie koniecznie trzeba być wyznawcą jakiejś religii
                (zarzucasz mi z uporem chrześcijaństwo), aby odczuwać podobnie. Dlatego nie
                mówię o normach, które różnicują społeczeństwa, ale o tych, które są im podobne
                (bo tak naprawdę służą dobru całej społeczności). Wolność nie dzieli, ale łączy
                ludzi. Dlatego nie można być naprawdę wolnym człowiekim kosztem drugiej osoby
                (ja sobie pofolguję bo jestem wolny, a ty cierp).
                • Gość: Mikey Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.01, 16:34

> Więc jasne, że istnieją sprzeczne. Jasne, że
                  człowieczeństwo nie jest zbyt
                  > konkretnym terminem, ale wolność i miłość także.

milosc i wolnosc mozna latwiej zdefiniowac, ale
                  czlowieczenstwo?

Jasne, że są społeczeństwa
                  > wprowadzające krzywdzące normy itp.
                  > Wydaje mi się jednak, że tak naprawdę każdy z nas
                  czuje, kiedy "przegina" i rob
                  > i
                  > krzywdę drugiemu. I sądzę, że nie koniecznie trzeba
                  być wyznawcą jakiejś relig
                  > ii
                  > (zarzucasz mi z uporem chrześcijaństwo), aby odczuwać
                  podobnie.

jesli nie jestes to sorry, ale sama przytoczylas 1 z
                  przykazan...
                  i co ja mam myslec?

Dlatego nie
                  > mówię o normach, które różnicują społeczeństwa, ale o
                  tych, które są im podobne
                  >
                  > (bo tak naprawdę służą dobru całej społeczności).

a wiec sluza dobru spolecznosci, tak?
                  jesli tak, czy spolecznosc jest wazniejsza niz ja?
                  niekjoniecznie
                  poza tym, co mamy robic, jesli czujemy, ze normy
                  krzywdza spolecznosc?

Wolność nie dzieli, ale łącz
                  > y
                  > ludzi. Dlatego nie można być naprawdę wolnym
                  człowiekim kosztem drugiej osoby
                  > (ja sobie pofolguję bo jestem wolny, a ty cierp).

hmm, zgadzam sie, ale co to ma do rzeczy?
                  powiedz mi co charakteryzuje twojego "czlowieka"

pozdrawiam
                  • Gość: Ania Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 09:25
                    1) Nie przytoczyłam przykazania, ale przysłowie ludowe.

2) Jeśli normy krzywdzą, należy je zmienić.

3) W ogólnym rachunku, nie jesteś ważniejszy od społeczeństwa (chyba, że
                    będziesz jedynym egzemplarzem zdolnym do prokreacji)

4) Co to jest człowieczeństwo? Nie wiem, chociaż głęboko je odczuwam,
                    podobnie jak własną wolność i szczęście.
                    • Gość: Mikey Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.01, 23:48

> 1) Nie przytoczyłam przykazania, ale przysłowie ludowe.

no to pewnie się pomyliłem
                      sorry

> 2) Jeśli normy krzywdzą, należy je zmienić.

tak, zgadzam się, że jeśli normy krzywdzą większość społeczeństwa, należy je
                      zmienić
                      pisałem kiedyś inaczej?

> 3) W ogólnym rachunku, nie jesteś ważniejszy od społeczeństwa (chyba, że
                      > będziesz jedynym egzemplarzem zdolnym do prokreacji)

co znaczy "w ogólnym rachunku"?
                      dlaczego nie mogę być ważniejszy?

> 4) Co to jest człowieczeństwo? Nie wiem, chociaż głęboko je odczuwam,
                      > podobnie jak własną wolność i szczęście.

no właśnie, nie wiesz
                      każdy odczuwa człowieczeństwo zupełnie inaczej, więc nie mówmy o tym, bo nie
                      będziemy się rozummieć

pozdrawiam
      • krecha Re: wolnosc,poczucue swobody,niezaleznosc 13.06.01, 09:07
        Wolnosc to odpowiedzialnosc za swoje czyny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka