Dodaj do ulubionych

poprawić własną wymowę

31.01.04, 09:24
mam prośbe o rady: jak poprawić własne wypowiedzi. mam problemy z byciem
elokwentną. bardzo często wypowiadajac się brakuje mi słów, uciekają mi z
pamieci, nie potrafie zastapić ich innymi. Wiem, że trzeba czytac dużo
książek, ale za względu na prace i zajęcia popołudniowe nie mam na to po
prostu czasu.
poradzie jak ćwiczyć elokwencję (jeśli tak mozna powiedzieć ;) )
pzdr
zosia
Obserwuj wątek
    • kwieto Re: poprawić własną wymowę 31.01.04, 09:43
      Rozmawiac, rozmawiac, rozmawiac...
    • r.richelieu Re: poprawić własną wymowę 31.01.04, 16:02
      czytać, w drodze do pracy, słuchać w czasie przygotowywania obiadu, rozmawiać
      z mądrymi ludźmi, i wszystko to czego nie rozumiemy na bieżąco sprawdzać w
      encyklopediach i Kopalińskich
    • joanna_1 Re: poprawić własną wymowę 31.01.04, 19:05
      zacznij udzielać korepetycji
      • Gość: Tymoteusz Re: poprawić własną wymowę IP: *.rzeszow.mm.pl 31.01.04, 23:17
        Nie jest to łatwa sprawa i sądzę, że nie uwolnisz się od problemu zupełnie.
        Inna rzecz, że nie precyzujesz do konca na czym problem polega.
        Ja ćwiczę wymowe i zdolność plynnych samodzielnych wypowiedzi następująco
        (kolejność nieprzypadkowa):
        1/ Głośne staranne czytanie tekstów z literatury (wybieraj teksty, które Cię
        interesuja). W ten sposób cwiczysz dykcję.
        2/ Ustal jakie masz tempo wymowy i zaakceptuj je. Chodzi o to, że niekiedy
        chce sie wymawiać zdania w tempie szybszym, niz nasze organy głosowe sa do
        twego indywidualnie przystowane - to błąd. Jeśli mówisz wolno, nie szkodzi -
        pogódź sie z tym, to nie problem.
        3/ Staraj się przebywać w otoczeniu ludzi, ktorych uważasz za
        inteleigentniejszych od siebie. Podpatruj ich. Śmiało włączaj się do dyskusji.
        Nie unikaj wypowiedzi. Nie milcz.
        4/ Spróbuj wykonywac w samotności następujące ćwiczenie: przeczytaj po cischu
        jakis tekst z literatury, początkowo niedługi fragment, później dłuższe i
        ćwicz głośne opowiadanie przeczytanego fragmentu. Wielokrotnie powtarzaj.
        5/ Staraj się, o ile to mozliwe najczęściej występować publicznie, mam na
        mysli nawet małe grona ludzi. W towarzystwie, w pracy, szkole, itp.
        Powodzenia.
        • Gość: ryb Re: poprawić własną wymowę IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 31.01.04, 23:23
          O, dobra odpowiedz...i czytac, czytac i czytac, odpowiednia lekture.
        • mysi_pyszczek Re: poprawić własną wymowę 01.02.04, 09:46
          dzięki bardzo za wszystkie rady. słownik kopalińskiego on-line zainstalowałam
          już dawno. zawsze jak slysze obce słowa to sobie mówię sprawdzę póżniej i na
          tym się kończy. teraz za każdym razem (gdy mama taką możliwość oczywiscie)
          podchodzę do komputera i sprawdzam.
          Dziekuje szczególnie za rady tymoteusza. Będę sie do nich stosować. Wiem, że
          nigdy do perfekcji nie dojdę (zreszta nawet tego nie chce). To wszystko
          przecież zależy od zbyt wielu czynników, na które nie zawsze mamy wpływ np.
          poziom inteligencji ;)
          mam nadzieję, że pomoże mi to poprawnie formułować swoje myśli. z tym też mam
          problemy. wiem czego chce, ale nie potrafię czasami ubrać własnych myśli w
          słowa. jednakże najgorsze jest ta luka w pamięci związana z doborem
          odpowiedniego słowa.
          bedę walczyć :)
          dzięki
          • Gość: ja wiem Re: poprawić własną wymowę IP: *.ip-pluggen.com 01.02.04, 12:46
            Nie mozesz znalezc odpowiedniego slowa nie dlatego ze go nie znasz, tylko
            dlatego ze nie zdazysz. Dlatego opowiadaj WOLNO zeby nie widac bylo przerwy
            kiedy szukasz wlasciwego slowa.
            A jak tam z pisaniem? Zaloze sie ze tam tez Twoje mysli sa sklebione i
            urywkowe. Cwicz wiec tez wypowiadanie sie w pismie. Zdania musza byc
            rozwiniete ale nie wielokrotnie zlozone, bo wtedy sie latwo zaplatac, a
            sluchacze traca watek.
            • Gość: Tymoteusz Re: poprawić własną wymowę IP: *.rzeszow.mm.pl 01.02.04, 15:22
              Acha, jeszcze jedna ciekawostka, o której zapomniałem, a którą stosuje od lat.
              Aby poszerzyć zakres słownictwa, a raczej nie tyle słownictwa lecz umiej
              ętności posługiwania się całymi zręcznymi zwrotami, załozyłem zeszyt (teraz to
              jest już kilkanaście zeszytów), w którch zapisywałem
              razmaite "celne", "zręczne" zwroty i powiedzenia, który wyszukałem w
              najrozmaitszych źródłach,no. TV, radio, artykuł w prasie, książka. Następnie
              uczyłem się ich po prostu na pamięć i starałem stosować w dyskusji. To robi na
              rozmówcach wrażenie.
              Nie mogą to jednak być powiedzenia dłuższe niż jedno lub dwa zdania, bo im są
              dłuższe, tym rzadziej zachodzi okazja, by je zastosować.
              • mysi_pyszczek Re: poprawić własną wymowę 01.02.04, 16:08
                to dobry pomysł Tymoteusz.
                zacznę spisywac w notesie jakieś zwroty, które przydają się w wielu
                wypowiedziach. to moze ułatwić wybrnięcie z wielu skomplikowanych sytuacji.
                dzięki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka