Dodaj do ulubionych

PYTANIE CO DO SPECJALIZACJI PSYCHOLOGÓW

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 17:05
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić czym sie różni osoba która jest psychologiem
klinicznym, a zainteresowania zawodowe to pomoc i interwencja kryzysowa, a
osoba bedąca psychoterapeutą? Czy ta pierwsza też jest psychoterapeutą, czy
posiada takie umiejetności?Do kogo lepiej się wybrać ze swoimi problemami? Bo
psychiatra to mi chyba raczej nie potrzebny!
Obserwuj wątek
    • Gość: kk Re: PYTANIE CO DO SPECJALIZACJI PSYCHOLOGÓW IP: *.jci.com 10.03.04, 20:26
      psycholog kliniczny i psychoteraputa to raczej to samo

zainteresowania zawezaja w/w kategorie: niektorzy specjalizuja sie w
      interwencji kryzysowej, inni w zaburzeniach odzywiania, inni w leczeniu
      dlugoterminowym rozaitych zaburzen, inni w terapi dzieci, terapii malzenskiej
      itp.

terapeuci roznia sie tez metodami pracy: hipnoza, psychoanaliza... i szkola
      terapii ktora im najbardziej odpowiada - Gestalt, Ericksonowska, itp.
      • Gość: ps Re: PYTANIE CO DO SPECJALIZACJI PSYCHOLOGÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.04, 20:38
        psychoterapeuta posiada odpowienią licencję, szkolenia (Akceptowane przez PTP)
        psycholog kliniczny nie musi być psychoterapeutą
      • camerthon Re: PYTANIE CO DO SPECJALIZACJI PSYCHOLOGÓW 10.03.04, 23:08
        Gość portalu: kk napisał(a):

> psycholog kliniczny i psychoteraputa to raczej to samo

to cos zupelnie innego :-)

> zainteresowania zawezaja w/w kategorie: niektorzy specjalizuja sie w
        > interwencji kryzysowej, inni w zaburzeniach odzywiania, inni w leczeniu
        > dlugoterminowym rozaitych zaburzen, inni w terapi dzieci, terapii malzenskiej
        > itp.

no w duzym uproszczeniu tak...w praktyce jednak kazdy psychoterapeuta jest z
        zalozenia wszechstronny, sam jednak moze zawezic sobie specjalizacje
        (najczesciej dzieje sie to w okolicach studiow doktoranckich), co w sumie jest
        dobre.

> terapeuci roznia sie tez metodami pracy: hipnoza, psychoanaliza... i szkola
        > terapii ktora im najbardziej odpowiada - Gestalt, Ericksonowska, itp.

Psychoanaliza równiez jest szkola :-) Hipnoze stosowac mozna w kazdej ze szkol -
        to narzedzie pracy. Gestalt - podchodzi do problemow czlowieka holistycznie,
        Behawiorysci - sprowadzaja ludzi do funkcji tresowanych psow....Psychoanaliza -
        cofa sie wiele lat wstecz, szuka problemow w dziecinstwie itd itd :-)
    • Gość: kredka Re: PYTANIE CO DO SPECJALIZACJI PSYCHOLOGÓW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 21:02
      Aha!Dzięki za odzew!Pozdr.
    • camerthon Re: PYTANIE CO DO SPECJALIZACJI PSYCHOLOGÓW 10.03.04, 23:01
      Psychoterapeuta: 5 lat psychologii/medycyny + 4 lata podyplomowego kursu
      psychoterapii sygnowanego przez Polskie Towarzystwo Psychologiczne lub Polskie
      Towarzystwo Psychiatryczne. Doktorat.

Psycholog kliniczny: 5 lat psychologii. Doktorat. Brak uprawnien do prowadzenia
      psychoterapii. Przeprowadzaja badania testowe, dokonuja oceny psychologicznej
      dla szpitali psychiatrycznych, przychodni, szkol, sądów etc.

Psychiatra: absolwent medycyny, specjalizacja: psychiatria. Działalność:leczenie
      chorób psychicznych. Jako jedyni z w/w mają prawo do stosowania leczenia
      farmakologicznego i leczenia metodami fizyko-biologicznym (elektrowstrzasy
      oslawione i na szczescie juz rzadko stosowane, na przyklad).

A propos słowka 'doktorat': nie polecalabym korzystania z uslug kogos, kto swa
      edukacje i poszerzanie wiedzy zakonczyl na mgr :-)
      • Gość: bartek Re: PYTANIE CO DO SPECJALIZACJI PSYCHOLOGÓW IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.04, 12:27
        W polsce nie jest prawdą, że psychoterapeuta ma, musi lub powinien mieć
        doktorat. zrobienie doktoratu w żaden sposób nie przekłada się na kompetencje
        psychoteraputyczne a nawet wręcz przeciwnie. w praktyce jest tak, że aby być
        dobrym psychoterapeuta trzeba swój czas poświęcić praktyce z pacjentami. jeśli
        ten czas poświeca się pracy naukowej, nie pracuje sie z pacjentami. Tego zawodu
        nie można wykonywać połowicznie. Co najmniej siedem lat intensywnego szkoloenia
        i intensywnej praktyki wymaga dojście do podstawowego poziomu profesjonalizmu.
        Jak popatrzy się na psychologów z tytułami naukowymi, to albo są dobrymi
        psychoterapeutami i magistrami albo mają tytuły, publikacje, pozycję... i nie
        posłałbym do niemal żadnego z nich swojego pacjenta wyjątki są trzy - prof.
        Magdalena Marszał-Wiśniewska i dr Katarzyna Szymańska, z Lodzi, dr Leśniak, z
        Krakowa. Obserwuję natomiast nierzadko wśród młodych psychoterapeutów
        imitowanie rozwoju zawodowego poprzez doktorat. jest to w pewnym sensie
        uzasadnione bo tzw.szeroka publiczność nie zdaje sobie sprawy że tyuł naukowy
        nie wskazuje wyższych umiejętności lecz łapie naiwnie się na czar tytułu lub
        ksiązki. Więc doktorat i publikacje jako strategia marketingowa są, przyznaję,
        skuteczne, ale jako fachowiec siedzący w tej branży od 20 lat, powtarzam: tytuł
        nic nie mówi o kompetencji. Rzecz się przedstawia inaczej wśród psychiatrów.
        Ps.nieprawda jest jakoby psycholog kliniczny miał lub musiał mieć doktorat. lub
        by wystarczyło do tego tytułu 5 lat studiów magisterskich. Musi on ukończyć
        specjalizację kliniczną, co zwykle zajmuje 2-5 lat pierwszy stopień i tyleż
        drugi. musi mieć staże kursy kolokwia i na koniec komisyjny egzamin państwowy.
        Specjalizacja jest wstępnym wymogiem który psycholog musi spełnić by uzyskać
        certyfikat w Polskim Towarzystwie Psychiatrycznym. Obecnie wdrażany jest nowy
        system specjalizacji, gdzie psycholog kliniczny po ca 5 latach szkolenia
        uzyskuje sporo umiejętności udzielania pomocy psychologicznej. Pani Camerthon
        sugeruję bardziej wnikliwe zapoznanie się z realiami i faktami zanim zacznie
        autorytatywnie wypowiadać oczywiste nieprawdy lub swoje domysły przedstawiać
        jako obowiązujące w Polsce regulacje. łączę pozdrowienia. Bartek
        • Gość: kredka Re: więc do kogo się mam wybrać??????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.04, 13:21
          Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, ale co ja mam zrobić-wybrać się do
          psychoterapeuty czy psychologa klinicznego o specjalizacji pomoc i interwencja
          kryzysowa?Kto lepszy i kto mi bardziej pomoże?
        • Gość: ps Re: PYTANIE CO DO SPECJALIZACJI PSYCHOLOGÓW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.04, 21:00
          zgadzam się z Bartkiem, dobry psychoteraoeuta to doświadczony psychoterapeuta i
          doktorat tutaj niczego nie załatwia!!za to ogromne znaczenie ma praktyka i
          praca własna, wieloletnia!
          co do doktoratu - również zgadzam się z przedmówcą, nie musi go posiadać ani
          psychoterapeuta ani psych. kliniczny!!
          co do doktoratu raz jeszcze - Camerthon, nie wiem skąd takie informacje??są
          nieprawdziwe!skąd je czerpiesz??i dlaczego tak beztrosko puszczasz "w eter"??
          doktorat musi posiadać samodzielny pracownik naukowy uniwersytetu :)
          więcej inf. na ten temat na stronie lub w oddziale PTP
          www.ptp.psychologia.pl/
    • kvinna Co wybrać? 12.03.04, 16:08
      Założeniem interwencji kryzysowej jest zareagowanie na sygnał potrzebującego w
      ciągu 24 godzin. Absolutnie nie każe się czekać np. 3 mc-e na wolne miejsce.
      Terapia trwa 5 tyg. i nawet jeśli nie odniosła skutku - nie jest kontynuowana.
      Pacjent nie jest jednak pozostawiony samemu sobie, ale terapię (i już nie
      kryzysową) odbywa u kogo innego. Wyjątek: jeśli pacjent wykazuje skłonności
      samobójcze. Wtedy spotkania trwają.
      W terapii tej wykorzystuje się silną motywację pacjenta (stąd też szybka
      reakcja na zgłoszenie) do zmiany. Jest to terapia dyrektywna. Terapeuta razem z
      pacjentem ustalają kroki, które mają zażegnać kryzys. Co może być takim
      kryzysem? Właściwie wszystko: rozstanie, problemy w szkole...

Cholera wie, co dla Ciebie będzie lepsze.
      Zdecyduj sama.

(na podstawie przedmiotu "Pomoc psychologiczna" :) koniec kolokwium :) kvi jest
      z siebie dumna, bo dużo jej w głowie zostało)

Powodzenia.
      • Gość: kredka Re: dzięki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.04, 22:07
        Dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam również!
        • Gość: bartek Re: dzięki IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.04, 00:46
          droga kredko.jako doświadczony piernik radzę ci: idż do psychoterapeuty. każdy
          z nich jest przygotowany do interwencji kryzysowej. W Polsce nie ma czegos
          takiego jak rzetelnie przygotowani interwenci kryzysowi. to są ludzie co to sie
          jeszcze nie nauczyli być psychoterapeutami a próbują zrobić cnotę z impotencji
          (np.dążac do przeforsowania w Polskim Towarzystwie psychologicznym certyfikatu
          interwenta kryzysowego) (to tak jakby spośród lekarzy wyodrębnić specjalizację
          lekarzy pogotowia, no czyba, że łódzkiego-brrr). Z definicji psychoterapeuta ma
          wyzsze kwalifikacje. i doradzi ci jaki rodzaj psychoterapii w twoim przypadku
          jest odpowiedni. z drugiej strony; skoro już tak długo się zastanawiasz to twój
          kryzys nie jest zbyt dolegliwy, tym bardziej wskazuje na psychoterapię.
          pamiętaj żeby na terapię umawiac się z p. do którego poczujesz zaufanie.
          Psychoterapeutów jest wielu, można wybierać. trzymaj się.bartek
          • Gość: kredka Re: dzięki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.04, 19:52
            Thanks Bartek!No cóż-już umówiłam się do tego psychologa klinicznego i na razie
            chyba nie będę odwoływać tego spotkania!Zobaczę co i jak i wtedy ewentualnie
            zadecyduję tak jak mówisz.A jesli chodzi o moje problemy to jest mi ciężko tak
            ogólnie na codzień, i oprócz tego niestety też bywają czarne momenty!Pozdrawiam!
            • Gość: bartek Re: dzięki IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.03.04, 23:32
              daj znać jak poszło. jeśli było ci kiepsko od zawsze to wrózy dłuższą
              psychoterapie, con.roczną jeśli u psychoterapeuty poznawczego albo
              aricksonowskiego.trzymam kciuki.b
              • Gość: kredka Re: dzięki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 20:42
                Ok.Dam znać w tym tygodniu.Mam nadzieje, że będzie dobrze!
              • Gość: kredka Re: już byłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.04, 18:11
                Hej Bartek!Byłam,wygadałam się i już troszeczkę jest mi lepiej,ale nadal to nie
                rewelacja!Na razie nic nie mozna powiedzieć bo dopiero pierwszy raz byłam,ale
                nie żałuję.A co dalej to zobaczę!Mam nadzieję, że wszystko będzie ok, a jeśli
                nie to chociaż trochę lepiej!Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka