Dodaj do ulubionych

Moja przestrzeń wokół

22.12.10, 09:27
Czy zastanawiacie się czasem, czym jest przestrzeń wokół wac, ta wasza najbliższa i w jaki sposób definiuje was, a także dookreśla tożsamość?
Na przykład uważa się, że indianie i inne ludy "pierwotne" nadawały przestrzeni wokół znaczenie symboliczne lub duchowe. Z ksiązek o indianach północnoamerykańskich wynika, że
uważali oni, że drzewo ma duszę, kamień żyje i jesteśmy tylko częścią tego ogromnego żywiołu, a jego energia przenika nas.
Dość zaskakujące są obserwacje tego, jak wygląda przestrzeń fizyczna (pokój, mieszkanie) osób, które były znane z twórczości, np. Chopin, pisarze. Ja po wejściu do czyjegoś domu, mając jakieś tam wyobrażenie o tym, co ta osoba robiła doznaję jakiego impulsu poznawczego. Wiele rzeczy spostrzegam z innej pespektywy. Tak, jakby ta przestrzeń była przesiąknięta myslami tej osoby. Choć, to zapewnie wytwór mojej wyobraźni.
Podobnie, dość osobliwym doświadczeniem, jest porządkowanie rzeczy po zmarłej osobie, bliskiej - nagle dowiadujemy się o kimś jaki był z zupełnie innej perspektwy, pewne jej nawyki stają się dla nas zrozumiałe. Tak, jakby odkrywamy tę osobe na nowo i swoją z nią relację. To silne przezycie.
Są wreszcie próby świadomego kształtowania przestrzeni, np. feng-shui (moze ktoś to praktykuje?).
With ma zdolności plastyczne, na pewno przywiązuje większą uwagę do przestrzeni wokół siebie i jej wpływu na swój nastrój...
Jak to u Was jest? :)

Na pewno więcej
Obserwuj wątek
    • mona.blue Re: Moja przestrzeń wokół 22.12.10, 09:51
      Ja też lubię oglądać cudze mieszkania - dla mnie mówią one wiele na temat charakteru właściciela :) Można zobaczyć wyraźniej cechy, których się wcześniej nie dostrzegało.
      Lubię też, żeby przestrzeń wokół mnie była uporządkowana i zagospodarowana "po mojemu", funkcjonalnie, ale też estetycznie. I lubię różne małe drobiazgi ozdabiające tę przestrzeń.
      • to.niemozliwe Re: Moja przestrzeń wokół 22.12.10, 09:55
        Jaki na przykład drobiazg? Wklej link...:)
        • mona.blue Re: Moja przestrzeń wokół 22.12.10, 11:18
          to.niemozliwe napisał:

> Jaki na przykład drobiazg? Wklej link...:)

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2553176,2,1,IMG-4066.html
    • dzanky Re: Moja przestrzeń wokół 22.12.10, 11:01
      Ja tez zwracam uwage na to jak ktos mieszka, w jakim stylu ma urzadzone mieszkanie, jakie kolory dominuja, czy ma kwiaty, zwierzeta...

Kiedys w jakiejs ksiazce znalazlam kwadrat feng-shui, ktory okresla, ktora czesc mieszkania, pokoju za co odpowiada. Mozemy zastosowac go do mieszkania jako calosci lub do kazdego pomieszczenia osobno. I tak stojac w drzwiach np. do pokoju, w najdalszym lewym rogu jest kat bogactwa, a w najdalszym prawym kat milosci. Mozemy poprawic funkcjonowanie w danym obszarze wzmacniajac go np. poprzez zywe kwiaty, silniejsze oswietlenie, fontanne.
      Mysle, ze istotna jest tu wiara w to, ze to dziala. I u mnie dziala:)

Tak wyglada ten kwadrat:
      klubczarodziei.blox.pl/resource/mapa_marzen_kwadrat.jpg
      • ka.rp Re: Moja przestrzeń wokół 22.12.10, 12:30
        Niektórzy ludzie uważaja, że jeśli zapanują nad otoczeniem, to zapanują też nad sobą, w szczególności nad swoim umysłem.
        Stąd, jeśli widzę w mieszkaniu idealny ład i czystość na błysk, to wiem, że gospodarz/gospodyni mają jakiś problem w główce :))
        • dzanky Re: Moja przestrzeń wokół 22.12.10, 12:44
          Moze mysla, ze harmonia otoczenia sie im udzieli i ich umysl sie tym zarazi?;)

Mysle, ze przesada nigdy nie jest wskazana, w zadnej dziedzinie.
        • crazy_witch Echhh karpiu:=) 22.12.10, 12:57
          Czyli skoro jestes balaganiarzem to znaczy,ze pod czapeczka mozg porawnie dziala? :=)))
    • kalllka R-przestrzeń wokół 22.12.10, 13:46
      no wiec, przestrzen wokol nie jest moja bo jest wokol.

ps
      tak przedstawiana koncepcja karze placic np tzw klimatyczne ale za to reklamowkom pozwala wzlatywac w przestrzen. powietrzna.
      • voxave Re: R-przestrzeń wokół 22.12.10, 14:12
        rzeczy zabytkowe wymieszane ze wspólczesnymi---w szafach pod linijke na zewnątrz lekki bałagan-czesto zmieniam ustawienie mebli---to juz chorobliwe--nie lubię takiego podręcznikowego luksusu z katalogów żle sie czuję--chetnie poczytam jak sami swoja przestrzeń organizujecie----przestrzeń psychiczna=samotnik z własnym spaniem i niezależnym pokojem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka