22.01.11, 08:44
Dorosła córka (26 lat) pobita przez ojca. Siniaki na twarzy. jest sens cokolwiek robić?
Obserwuj wątek
    • to.niemozliwe Re: * 22.01.11, 09:20
      Wiecej szczegolow, co chcesz robic? I dlaczego?
      • wicek44 Re: * 22.01.11, 09:36
        Iść z córką do lekarza i opowiedzieć co sie stało. Musi sporządzić protokół wg określonego wzoru. To jest bezpłatne i lekarz nie może odmówic obdukcji.
        Nakazuje to USTAWA z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1493.htm
        Czy zgłosisz to na policję to już inna sprawa. Moim zdaniem trzeba zgłosić.
        • by_dafne Samo niezglaszanie przestepstwa 22.01.11, 10:52
          na policje jest juz przestepstwem, wynikajacym z zatajenia. Wyboru nie masz.
          • to.niemozliwe Re: Samo niezglaszanie przestepstwa 22.01.11, 11:31
            W tym przypadku ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego. Do policji musi wystąpić poszkodowana osobiście.
            • klosowski334 Re: Samo niezglaszanie przestepstwa 22.01.11, 11:35
              O rety.
              To.Niemozliwe, a wiec postarales sie o moda ;)

W sumie raczej jestes wlasciwa osoba na tym "stanowisku". Zycze powodzenia.
    • wicek44 Re: * 22.01.11, 11:22
      Zakładam, że to matka pobitej 26latki napisała posta. Żona nie ma obowiązku donosić na męża. Może mu kazać iść na terapie rodzinną zamiast do pudła. Terapię całej rodziny oczywiście.
    • spoleczenstwo1 Re: * 22.01.11, 14:01
      jeden mały siniak. w sumie nic to nie da.
      • mona.blue Re: * 22.01.11, 17:53
        W sumie staram się nie być agresywna, ale mnie wkurzyłaś. Jeden mały siniak? Nie wiesz, że jak przekroczył granicę to na jednym siniaku się nie skończy? I że ciebie też może zacząć bić jak zobaczy, że jego agresja skutkuje?

Koniecznie obdukcja, a dla córki i ciebie grupa osób doświadczających przemocy.
        • adriana_ada Re: * 23.01.11, 09:21
          Mona, ja widzialam dwojke Rosjan, ojciec i corka, obydwoje super wyksztalceni, na stanowiskach i to nie bylejakich. Byla impreza, obydwoje pijani i zaczelo sie: najpierw bluzgi, pozniej plucie na siebie wzajemnie, po czym pijany tatusiek przeskoczyl przez stol i rzucil sie do bicia, tak go wyprowadzila z rownowagi. Coreczka tez nie byla mu dluzna, w koncu ludzie ich rozdzielili i po kilku minutach byl spokoj. Zaraz pozniej napili sie i byla najukochansza corusia i najukochanszy tatus. Zgroza, ale tak tez sie zdarza
    • mariusz-ef Re: * 22.01.11, 16:12
      Pomijając wiele szczegółów, chciałbym się dowiedzieć, jak do tego pobicia doszło.
      • sabinac-0 Re: * 22.01.11, 17:59
        mariusz-ef napisał:

> Pomijając wiele szczegółów, chciałbym się dowiedzieć, jak do tego pobicia doszł
        > o.

Ale po co?
        Pobicie jest pobiciem.

Jak ktos zaczyna wypytywac o szczegoly i analizowac co kto powiedzial/zrobil itp. zawsze podejrzewam, ze zamierza wybielic sprawce i obwinic ofiare.
    • gadagad Re: * 22.01.11, 18:07
      26letnia kobieta już nie jest córką, mają tylko taki status pokrewieństwa. To już nie jest maltretowanie dziecka. I jak dorośli ludzie mają to rozwiązać.
      • spoleczenstwo1 Re: * 22.01.11, 18:24
        jak rozwiązują takie sprawy dorośli ludzie?
        • gadagad Re: * 22.01.11, 20:30
          Wyznaczają sobie przestrzeń, neutralną. I się omijają.Jeżeli chcą się kłócić o swoje prawdy, muszą się liczyć z arbitrem, jeżeli nie załatwią tego w rodzinie, dopracują się sądowego.
    • by_dafne Male siniaczki... 22.01.11, 18:21
      I wieczysta pamiec o nich. Do takiej sytuacji wiedzie tez jakas droga.
      Co by nie bylo, to ojciec nie mial prawa zrobic tego co zrobi i nic go nie usprawiedliwia. Do tego pobil dorosla osobe- A ty jako matka nie powinnas nawet wpadac w takie dywagacje, czy to male czy to duze, nalezy to oddac w rece policji.
      • leda16 Re: Male siniaczki... 23.01.11, 17:10
        by_dafne napisała:
        Do tego pobil dorosla osobe- A ty jako matka nie powinnas nawet w
        > padac w takie dywagacje, czy to male czy to duze, nalezy to oddac w rece policj
        > i.

No właśnie. A ta dorosła, prawie 30-to letnia pannica nie wie jak się drzwi na policję otwierają? Czeka aż mamuśka jej otworzy? A tyłek już sama sobie wyciera?
        • adriana_ada Re: Male siniaczki... 23.01.11, 18:02
          leda16 napisała:

> by_dafne napisała:
          > Do tego pobil dorosla osobe- A ty jako matka nie powinnas nawet w
          > > padac w takie dywagacje, czy to male czy to duze, nalezy to oddac w rece
          > policj
          > > i.
          >
          >
          > No właśnie. A ta dorosła, prawie 30-to letnia pannica nie wie jak się drzwi na
          > policję otwierają? Czeka aż mamuśka jej otworzy? A tyłek już sama sobie wycier
          > a?

No i widac kto jest autorem tego watku
          • spoleczenstwo1 Re: Male siniaczki... 23.01.11, 20:40
            Tak jestem córką i nie wiem co zrobię. Przecież lubię oboję rodziców i wiem że jest też moja wina w tym wszystkim. Nie potrzebuję zemsty tylko wsparcia i chciałabym też żeby ktoś dał wsparcie mojej rodzinie skoro coś takiego jest możliwe. Dziękuje za odpowiedzi.
            • to.niemozliwe Re: Male siniaczki... 23.01.11, 20:46
              Dlaczego ojciec Cie uderzyl, czy zdarzało mu sie to wczesniej, czy równiez wobec innych, czy Cię przeprosił, czy jest uzależniony od alkoholu, czy jest w ogóle agresywny, czy mieszkacie razem?
            • mona.blue Re: Male siniaczki... 23.01.11, 23:43
              spoleczenstwo1 napisała:

> Tak jestem córką i nie wiem co zrobię. Przecież lubię oboję rodziców i wiem że
              > jest też moja wina w tym wszystkim.

Nie ma żadnej Twojej winy w tym, że ktoś Cię bije. To jest niedopuszczalne przekroczenie granic i jeżeli tak myslisz to znaczy, że wpojono Ci mentalność ofiary, której to mentalności powinnaś się jak najprędzej pozbyć. Może jesteś DDA/DDD - dorosłym dzieckiem z alkoholowej/dysfunkcyjnej rodziny - wtedy mozesz mieć terapię za darmo w ośrodkach leczenia uzaleznień albo chodzić na bezpłatne mityngi DDA/DDD albo na grupę wsparcia przy ośrodku pomocy społecznej.

Nie potrzebuję zemsty tylko wsparcia i chciałabym też żeby ktoś dał wsparcie mojej rodzinie skoro coś takiego jest możliwe
              > . Dziękuje za odpowiedzi.
        • mona.blue Re: Male siniaczki... 24.01.11, 01:33
          leda16 napisała:

> No właśnie. A ta dorosła, prawie 30-to letnia pannica nie wie jak się drzwi na
          > policję otwierają? Czeka aż mamuśka jej otworzy? A tyłek już sama sobie wycier
          > a?

terapia szokowa?
    • torpor Re: * 22.01.11, 20:15
      Jesli nawet ten watek nie jest jedynie prowokacja, czym mi nieco "pachnie", to cos mi tu nie gra.
      Jakos nie sadze, ze zalozyla go matka poszkodowanej.

A jesli poszkodowana wcale nie jest poszkodowana przez ojca, ale chetnie chcialaby go w cos takiego wrobic?
      Moze tak nie jest. Mam nadzieje, ze sie myle.
      Ale jesli tak jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka