spoleczenstwo1 22.01.11, 08:44 Dorosła córka (26 lat) pobita przez ojca. Siniaki na twarzy. jest sens cokolwiek robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to.niemozliwe Re: * 22.01.11, 09:20 Wiecej szczegolow, co chcesz robic? I dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
wicek44 Re: * 22.01.11, 09:36 Iść z córką do lekarza i opowiedzieć co sie stało. Musi sporządzić protokół wg określonego wzoru. To jest bezpłatne i lekarz nie może odmówic obdukcji. Nakazuje to USTAWA z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1493.htm Czy zgłosisz to na policję to już inna sprawa. Moim zdaniem trzeba zgłosić. Odpowiedz Link Zgłoś
by_dafne Samo niezglaszanie przestepstwa 22.01.11, 10:52 na policje jest juz przestepstwem, wynikajacym z zatajenia. Wyboru nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Samo niezglaszanie przestepstwa 22.01.11, 11:31 W tym przypadku ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego. Do policji musi wystąpić poszkodowana osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
klosowski334 Re: Samo niezglaszanie przestepstwa 22.01.11, 11:35 O rety. To.Niemozliwe, a wiec postarales sie o moda ;) W sumie raczej jestes wlasciwa osoba na tym "stanowisku". Zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wicek44 Re: * 22.01.11, 11:22 Zakładam, że to matka pobitej 26latki napisała posta. Żona nie ma obowiązku donosić na męża. Może mu kazać iść na terapie rodzinną zamiast do pudła. Terapię całej rodziny oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: * 22.01.11, 17:53 W sumie staram się nie być agresywna, ale mnie wkurzyłaś. Jeden mały siniak? Nie wiesz, że jak przekroczył granicę to na jednym siniaku się nie skończy? I że ciebie też może zacząć bić jak zobaczy, że jego agresja skutkuje? Koniecznie obdukcja, a dla córki i ciebie grupa osób doświadczających przemocy. Odpowiedz Link Zgłoś
adriana_ada Re: * 23.01.11, 09:21 Mona, ja widzialam dwojke Rosjan, ojciec i corka, obydwoje super wyksztalceni, na stanowiskach i to nie bylejakich. Byla impreza, obydwoje pijani i zaczelo sie: najpierw bluzgi, pozniej plucie na siebie wzajemnie, po czym pijany tatusiek przeskoczyl przez stol i rzucil sie do bicia, tak go wyprowadzila z rownowagi. Coreczka tez nie byla mu dluzna, w koncu ludzie ich rozdzielili i po kilku minutach byl spokoj. Zaraz pozniej napili sie i byla najukochansza corusia i najukochanszy tatus. Zgroza, ale tak tez sie zdarza Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz-ef Re: * 22.01.11, 16:12 Pomijając wiele szczegółów, chciałbym się dowiedzieć, jak do tego pobicia doszło. Odpowiedz Link Zgłoś
sabinac-0 Re: * 22.01.11, 17:59 mariusz-ef napisał: > Pomijając wiele szczegółów, chciałbym się dowiedzieć, jak do tego pobicia doszł > o. Ale po co? Pobicie jest pobiciem. Jak ktos zaczyna wypytywac o szczegoly i analizowac co kto powiedzial/zrobil itp. zawsze podejrzewam, ze zamierza wybielic sprawce i obwinic ofiare. Odpowiedz Link Zgłoś
gadagad Re: * 22.01.11, 18:07 26letnia kobieta już nie jest córką, mają tylko taki status pokrewieństwa. To już nie jest maltretowanie dziecka. I jak dorośli ludzie mają to rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
spoleczenstwo1 Re: * 22.01.11, 18:24 jak rozwiązują takie sprawy dorośli ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
gadagad Re: * 22.01.11, 20:30 Wyznaczają sobie przestrzeń, neutralną. I się omijają.Jeżeli chcą się kłócić o swoje prawdy, muszą się liczyć z arbitrem, jeżeli nie załatwią tego w rodzinie, dopracują się sądowego. Odpowiedz Link Zgłoś
by_dafne Male siniaczki... 22.01.11, 18:21 I wieczysta pamiec o nich. Do takiej sytuacji wiedzie tez jakas droga. Co by nie bylo, to ojciec nie mial prawa zrobic tego co zrobi i nic go nie usprawiedliwia. Do tego pobil dorosla osobe- A ty jako matka nie powinnas nawet wpadac w takie dywagacje, czy to male czy to duze, nalezy to oddac w rece policji. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Male siniaczki... 23.01.11, 17:10 by_dafne napisała: Do tego pobil dorosla osobe- A ty jako matka nie powinnas nawet w > padac w takie dywagacje, czy to male czy to duze, nalezy to oddac w rece policj > i. No właśnie. A ta dorosła, prawie 30-to letnia pannica nie wie jak się drzwi na policję otwierają? Czeka aż mamuśka jej otworzy? A tyłek już sama sobie wyciera? Odpowiedz Link Zgłoś
adriana_ada Re: Male siniaczki... 23.01.11, 18:02 leda16 napisała: > by_dafne napisała: > Do tego pobil dorosla osobe- A ty jako matka nie powinnas nawet w > > padac w takie dywagacje, czy to male czy to duze, nalezy to oddac w rece > policj > > i. > > > No właśnie. A ta dorosła, prawie 30-to letnia pannica nie wie jak się drzwi na > policję otwierają? Czeka aż mamuśka jej otworzy? A tyłek już sama sobie wycier > a? No i widac kto jest autorem tego watku Odpowiedz Link Zgłoś
spoleczenstwo1 Re: Male siniaczki... 23.01.11, 20:40 Tak jestem córką i nie wiem co zrobię. Przecież lubię oboję rodziców i wiem że jest też moja wina w tym wszystkim. Nie potrzebuję zemsty tylko wsparcia i chciałabym też żeby ktoś dał wsparcie mojej rodzinie skoro coś takiego jest możliwe. Dziękuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Male siniaczki... 23.01.11, 20:46 Dlaczego ojciec Cie uderzyl, czy zdarzało mu sie to wczesniej, czy równiez wobec innych, czy Cię przeprosił, czy jest uzależniony od alkoholu, czy jest w ogóle agresywny, czy mieszkacie razem? Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Male siniaczki... 23.01.11, 23:43 spoleczenstwo1 napisała: > Tak jestem córką i nie wiem co zrobię. Przecież lubię oboję rodziców i wiem że > jest też moja wina w tym wszystkim. Nie ma żadnej Twojej winy w tym, że ktoś Cię bije. To jest niedopuszczalne przekroczenie granic i jeżeli tak myslisz to znaczy, że wpojono Ci mentalność ofiary, której to mentalności powinnaś się jak najprędzej pozbyć. Może jesteś DDA/DDD - dorosłym dzieckiem z alkoholowej/dysfunkcyjnej rodziny - wtedy mozesz mieć terapię za darmo w ośrodkach leczenia uzaleznień albo chodzić na bezpłatne mityngi DDA/DDD albo na grupę wsparcia przy ośrodku pomocy społecznej. Nie potrzebuję zemsty tylko wsparcia i chciałabym też żeby ktoś dał wsparcie mojej rodzinie skoro coś takiego jest możliwe > . Dziękuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: Male siniaczki... 24.01.11, 01:33 leda16 napisała: > No właśnie. A ta dorosła, prawie 30-to letnia pannica nie wie jak się drzwi na > policję otwierają? Czeka aż mamuśka jej otworzy? A tyłek już sama sobie wycier > a? terapia szokowa? Odpowiedz Link Zgłoś
torpor Re: * 22.01.11, 20:15 Jesli nawet ten watek nie jest jedynie prowokacja, czym mi nieco "pachnie", to cos mi tu nie gra. Jakos nie sadze, ze zalozyla go matka poszkodowanej. A jesli poszkodowana wcale nie jest poszkodowana przez ojca, ale chetnie chcialaby go w cos takiego wrobic? Moze tak nie jest. Mam nadzieje, ze sie myle. Ale jesli tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś