Dodaj do ulubionych

Inteligencja emocjonalna

23.03.11, 21:21
Czy to co nazywa sie "inteligencja emocjonalna" jest inteligencja czy raczej zespolem umiejetnosci interpersonalnych?

Jak wiadomo inteligencji w znaczeniu IQ nie da sie podniesc, nauczyc, wycwiczyc, tymczasem kompetencje ktore nazywa sie "inteligencja emocjonalna" jak najbardziej mozna udoskonalac, trenowac. Nawet poczatkowo slaba osoba moze je z pomoca odpowiedniego trenera wyrobic na bardzo wysoki poziom.

Jest wiec to "inteligencja" czy raczej MYLACA nazwa kompetencji spolecznych, spopularyzowana przez amerykanskiego pisarza, buddyste i autora ksiazek psychologicznych w jednym, D.Goldmana?
Obserwuj wątek
    • gadagad Re: Inteligencja emocjonalna 23.03.11, 21:34
      Ależ IQ da się jak najbardziej podnosić. Inteligencja emocjonalna, nie linearna jest nieuchwytna.
      • koala_tralalala Re: Inteligencja emocjonalna 23.03.11, 21:38
        O, jak mozna podniesc IQ? Moim zdaniem mozna podniesc wyniki testow, jesli bedziemy je cwiczyc, ale nie IQ.

Dlaczego IE jest nieuchwytna, skoro skladaja sie na nia jak najbardziej realne kompetnencje?
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Inteligencja emocjonalna 17.04.23, 15:56
          koala_tralalala napisała:

> O, jak mozna podniesc IQ? Moim zdaniem mozna podniesc wyniki testow, jesli bedz
          > iemy je cwiczyc, ale nie IQ.

A czym niby jest IQ jak nie miarą biegłości w rozwiązywaniu testów na IQ?

• mona.blue Re: Inteligencja emocjonalna 17.04.23, 10:44
      Ciekawy temat, czytałam trochę na ten temat, przejrzę sobie jeszcze te linki.

Ja IQ mam dosc wysokie, natomiast IE na średnim poziomie, wg testów. Przydałoby się popracować nad poprawieniem inteligencji emocjonalnej, jeżeli to możliwe.
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Inteligencja emocjonalna 17.04.23, 15:58
        no podobno ja IQ też (do mensy nie strtowałem :) za to IE żałosne. Trudno.
        • mona.blue Re: Inteligencja emocjonalna 17.04.23, 16:13
          asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a):

> no podobno ja IQ też (do mensy nie strtowałem :) za to IE żałosne. Trudno.

Skąd wiesz, że IE niskie? Robiłeś jakiś test?
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Inteligencja emocjonalna 17.04.23, 16:17
            Test? A co to ja nie widzę reakcji na forach nie mówiąc o realu?!
            Ludzie się zapatrzyli w jakieś testy, często w internecie i potem sobie kładą w głowę. Jak już to do specjalisty - ale jak ktoś tam trafia to z góry wiadomo, że coś mu w życiu nie wychodzi.
            Takie mam zdanie i będę się go trzymał :)
            • taniarada-k [...] 18.04.23, 15:03
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • bento67 Re: Inteligencja emocjonalna 18.04.23, 16:52
                Proszę Cię, Bogusławie nie rozmawiaj o mnie, ja tu już nie piszę. Nikogo nie zmuszam do rozmowy. Ani kobiet, ani mężczyzn, pozdrawiam.
                • taniarada-k Re: Inteligencja emocjonalna 18.04.23, 18:31
                  Musiałem Danusiu jestem wrażliwy na krzywdę ludzką .I to nas łączy .Po czym się poznaje faceta ??? Nie jak zaczyna tylko jak kończy . Socha Natasza

– Temperaturę mierzyłeś?
                  – Tak – westchnął. – Mam gorączkę. Trzydzieści sześć i dziewięć.
                  Ewelina westchnęła. Wiedziała nie od dziś, że mężczyzna nie choruje – on walczy o życie. Zwłaszcza z taką temperaturą
            • zaczarowanyogrod Re: Inteligencja emocjonalna 18.04.23, 15:41

> Jak już to do specjalisty - ale jak ktoś tam trafia to z góry wiadomo,
              > że coś mu w życiu nie wychodzi.
              > Takie mam zdanie i będę się go trzymał :)

Jak ktoś trafia do specjalisty to znaczy, że ma jakiś problem i to nic złego nie jest. Nie ma ludzi, którym by wszystko wychodziło i do tego specjalisty nie trzeba.
              • ta Re: Inteligencja emocjonalna 18.04.23, 15:57
                Po to są specjaliści :)I trzeba korzystać, jak jest potrzeba.
                Zaryzykowałabym stwierdzenie, że częściej korzystają z takiego wsparcia właśnie ci z wysoką IE.

Po taki, co IE ma szczątkową lub jest jej pozbawiony, potrzeby korzystania z pomocy raczej nie dostrzeże, a zasugerowaną odrzuci z oburzeniem.
              • taniarada-k Re: Inteligencja emocjonalna 18.04.23, 18:39
                zaczarowanyogrod napisała:

> asdzxcvfsrggxdfsd napisał(a):
                >
                > > Jak już to do specjalisty - ale jak ktoś tam trafia to z góry wiadomo,
                > > że coś mu w życiu nie wychodzi.
                > > Takie mam zdanie i będę się go trzymał :)
                >
                > Jak ktoś trafia do specjalisty to znaczy, że ma jakiś problem i to nic złego ni
                > e jest. Nie ma ludzi, którym by wszystko wychodziło i do tego specjalisty nie t
                > rzeba.
                Wkurza mnie jak ktoś się pojawia na forach i kieruje ludzi do specjalistów .Co to jest lekarz pierwszego kontaktu ? Czasy nie są lekkie ,nic do ciebie do mnie nie przyjdzie za darmo .Trzeba żyć i nakombinować .Dobrze było by się szanować i wspierać .Są jakieś granice rozsądku .Trzecie trzeba umieć wybaczać ,a nie każdy to potrafi .
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 06:52
                No to przecież wiadomo. Chodziło o to, że nie potrzeba najpierw testu by wiedzieć, że coś jest nie tak.
                • mona.blue Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 15:56

> No to przecież wiadomo. Chodziło o to, że nie potrzeba najpierw testu by wiedzi
                  > eć, że coś jest nie tak.

Ale test mógłby wykazać, że wcale nie bardzo jest nie tak :). Podobnie jak Ta z Twoich wpisów myślę, że masz IE co najmniej na średnim poziomie. No może ten Twój wpis z oburzeniem co do mojego pytania o test był zbyt impulsywny, jak dla mnie.
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Inteligencja emocjonalna 20.04.23, 09:37
                    Ej no, ale on nie był z oburzeniem :)
                    Za to jak chodzi o testy internetowe, to cóż, mając czas na analizę pytań i odpowiedzi mogę w sumie wcelować mnie więcej w taki wynik, jakiego będę chciał :)
                    • mona.blue Re: Inteligencja emocjonalna 20.04.23, 09:43
                      asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> Ej no, ale on nie był z oburzeniem :)
                      > Za to jak chodzi o testy internetowe, to cóż, mając czas na analizę pytań i odp
                      > owiedzi mogę w sumie wcelować mnie więcej w taki wynik, jakiego będę chciał :)

Fakt :)
        • ta Re: Inteligencja emocjonalna 18.04.23, 15:24

> za to IE żałosne. Trudno.

Nie powiedziałabym, a mam „ nosa” ;)
          Już sam fakt, że potrafisz mieć dystans do siebie
          i krytycznie się ocenić mówi co innego.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 07:00
            A to przypadkiem nie może wynikać ze zwykłego IQ?
            • ta Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 08:59
              Może, albo na pewno wynika :)
              Uważam, że wyodrębnianie poszczególnych kompetencji i umiejętności i nazywanie ich kolejnymi „„inteligencjami” jest akademickim dzieleniem włosa na czworo i oddala od istoty przedmiotu.
              • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 09:02
                Pamiętam z młodości (bo uczyłem się jady na rowerze dość późno) - co innego jest WIEDZIEĆ, jak utrzymać równowagę na nim - a co innego UMIEĆ to zrobić jak już się zacznie...
                • ta Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 09:12
                  Teoria i praktyka, dobrze, gdy są siostrami bliźniaczkami, inteligentnymi :)
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 09:19
                    No właśnie dla mnie wiedza o emocjach to IQ a praktyka to IE.
                    • mona.blue Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 15:51

> No właśnie dla mnie wiedza o emocjach to IQ a praktyka to IE.

Podobnie dla mnie.
                  • hana2 Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 11:27
                    Spójrzcie, że ludzie mogą mieć inteligencję wyżej niż przeciętną, która pozwoli im zdobyć wyższe wykształcenie, a przy okazji nie rozumieją, że to co się dzieje w kraju, zamach na demokrację, może powolutku z nas zrobić drugą Rosję, której system tak ich przeraża. Nie rozumieją, skąd się biorą pieniądze na rozdawnictwo. Odczuwają rozpad w instytucjach państwowych: służba zdrowia, szkolnictwo a jednocześnie wydaje im się że komfort życiowy zapewni im 500plus.

Chociaż fakt, takich ludzi z wyższym wykształceniem nie jest dużo wśród zwolenników partii opresyjnych, urządzających się na korupcji. I generalnie wyższe wykształcenie jest wrogiem ludzi, którzy lubią nadużywać swej władzy.

Myślę, że testy na IQ promują po prostu ściśłe umysły. Na pewno nie wskazują ludzi wybitnie ogarniętych życiowo, choć właśnie takich ogarniętych nazywamy inteligentnymi.

Co do wskazywania , że IQ jest połączone z IE, spójrzcie, że ktoś może być wybitym naukowcem, a jednocześnie traktującym ludzi przedmiotowo, szorstko, może się ich nawet brzydzić. Wysokie osiągnięcia wiążą się z wysokim IQ, ale i też pewnie czasem z niskim IE, gdyż im wyżej, tym trzeba potrafić być bardziej stanowczym, czy może czerpać większą radość ze swojego sukcesu niż przeżywać z innymi ich porażkę. Choć ten deficyt może właśnie wyrównywać IQ - świadomość. Może nie odczuwanie ale mentalizacja.

Osobiście mam wysoka wrażliwość wobec ludzi, którzy mają podobną do mojej historię. A poza tym życie mi udowodniło rok temu, że słabo potrafię się wczuwać w potrzeby ogółu, dopasować do klimatu. W sumie nie wiem, jak mogłam myśleć że mam w sobie dużo empatii, a jednocześnie mieć świadomość, że słabo sobie radzę w przypadkowych relacjach, wykraczających poza kurtuazję.

• ta Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 15:11
                      Zacznijmy od istoty rzeczy, od pestki . Inteligencja - pojecie pochodzi od łacińskiego słowa "intelligentia", oznaczającego: zdolność pojmowania, rozum. Tak brzmiało u źródła.
                      Potem obrosło dodatkowo o terminy rozszerzające i opisujące, a więc teraz inteligencja rozumiana jest jako umiejętność uczenia się i praktycznego wykorzystywania posiadanej wiedzy. Jako umiejętność postrzegania zjawisk i ich analizy, wyciągania wniosków, a więc rozumienia ciągu przyczyn i skutków, wykorzystania pozyskanej wiedzy do korzystnego zarządzania swoim życiem i zasobami.
                      Tak szeroko opisana inteligencja nie wymaga, moim zdaniem, wyłuskiwania z niej podzbiorów innych „inteligencji”.

I tak geniusz matematyczny w moim rozumieniu powyższego terminu pozostanie geniuszem matematycznym, ale, czy możemy go nazwać a’priori inteligentnym, jeśli poza tym nie radzi sobie w życiu codziennym, relacjach interpersonalnych, czy przyswajaniem wiedzy z innych gałęzi nauki?
                      Brzmi obrazoburczo podobnie jak moje powątpiewanie (poparte doświadczeniem w obcowaniu z ludźmi
                      z wyższym wykształceniem), w przekonanie, że wykształcony równa się inteligentny.
                      Pomijam fakt, że „wykształcenie” to często tylko papier zdobyty także nieuczciwą drogą i w związku z tym nie może być gwarantem nie tylko posiadanej wiedzy, ale przede wszystkim inteligencji.
                      Napakować mechanicznie wiedzę do głowy można przy wielkim uporze i determinacji i w miarę sprawnej pamięci nie będąc inteligentnym.
                      I można nim być nie posiadając formalnego wykształcenia z różnych powodów.

• mona.blue Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 15:23
                        Zgodziłabym się z tym, co piszesz o "klasycznej" inteligencji poza może tym, że osoba o wysokim IQ niekoniecznie będzie potrafiła wykorzystać zdobyta wiedzę i doświadczenie do zarządzania swoim życiem, do wykorzystania tych umiejętności w praktyce. Wg mnie to podpada właśnie już pod inteligencję emocjonalna i mądrość życiową. Tu potrzebne jest również zarządzanie swoimi emocjami, rozumienie cudzych emocji, aby dobrze komunikować się i współpracować z innymi.
                        Ogólnie jestem za podziałem na różnego rodzaju inteligencję, oczywiście bez przesady.
                        • hana2 Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 16:37
                          "osoba o wysokim IQ niekoniecznie będzie potrafiła wykorzystać zdobyta wiedzę i doświadczenie do zarządzania swoim życiem"

W tym wszystkim ważną rolę odgrywa jeszcze dzieciństwo, które nas ukształtowało, wpoiło zasady, nawyki, schematy, stereotypy, uprzedzenia, lęki, a i nawet zaburzenia osobowości, zaburzenia zdrowia psychicznego. Myślę, że ludzie głównie decydują emocjami, a nie rozumem, stąd pewne postawy, patrząc z zewnątrz, trudno zrozumieć.

Można mieć świadomość, jak sobie pomóc, a nie być zdeterminowanym na tyle, by sobie pomóc. Bo to bywa żmudna praca; małe kroki, nieduży efekt, a ogromna dyscyplina. Nie łatwo jest skorygować pierwotny program.

• mona.blue Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 17:06
                            Ja myślę, że ludzie decydują zarówno rozumem, jak i emocjami, ale możliwe że emocje u niektórych przeważają przy podejmowaniu decyzji. Poza tym kierujemy się tym, co jest w nieświadomości, często nie wiedząc o.tym.
                          • mona.blue Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 17:14
                            Tak, ze skorygowaniem pierwotnego "programu" jest istotny problem, jednak wierzę, że jest to możliwe.
                      • inka.fem Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 17:16
                        "Jako umiejętność postrzegania zjawisk i ich analizy, wyciągania wniosków, a więc rozumienia ciągu przyczyn i skutków, wykorzystania pozyskanej wiedzy do korzystnego zarządzania swoim życiem i zasobami."

Tak i właśnie na tej zasadzie są układane testy IQ. Człowiek o wysokim IQ potrafi i wypowiedzieć się argumentacyjnie i obliczyć ile metrów kwadratowych wykładziny potrzebuje. Potrafi wyciągnąć logiczne wnioski na podstawie eksperymentu i potrafi napisać swoje CV.
                        Natomiast IE to umiejętność zarządzania swoimi emocjami oraz umiejętności społeczne. Życie pokazuje, że częściej na szczeble drabiny awansu wspinają się ludzie, którzy świetnie radzą sobie w relacjach społecznych, a nie ci z bardzo wysokim IQ.
                        • mona.blue Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 17:57
                          Jest też wyodrębniona inteligencja społeczna.
                          • inka.fem Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 18:12
                            Moim zdaniem emocjonalna ściśle łączy się ze społeczną.
                            • mona.blue Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 19:05
                              inka.fem napisała:

> Moim zdaniem emocjonalna ściśle łączy się ze społeczną.

Tak, zgadzam się, że są powiązane.
                        • ta Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 19:32
                          inka.fem :
                          „Życie pokazuje, że częściej na szczeble drabiny awansu wspinają się ludzie, którzy świetnie radzą sobie w relacjach społecznych, a nie ci z bardzo wysokim IQ.”

Tak, ale w miejscach o ugruntowanych mechanizmach demokratycznych, przejrzystych procedurach awansów i w społeczeństwach przede wszystkim wysoko ceniących współdziałanie dla dobra społeczności. Tam, gdzie jest bezpiecznie, gdzie państwo działa jak dobrze naoliwiona maszyna i można się skupić na podnoszeniu dobrostanu ludzi. W takich okolicznościach ludzie wybierają inteligentnych, koncyliacyjnych liderów, którzy jednoczą wokół wspólnych celów i potrafią sobie dobrać kompetentnych współpracowników.

Tam, gdzie jest chaos, działania na granicy prawa lub z jawnym jego naruszaniem, niestabilność, niepewność jutra itp do głosu i wyższych stanowisk dochodzą socjopaci. Nienależycie kontrolowani prą w górę bez kompleksów i zahamowań, jak to socjopaci. Ci inteligentni i ci inteligentni inaczej.
                          I mają sukcesy ( własne), a społeczeństwo udrękę.
                          • inka.fem Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 20:58
                            Nie chodziło mi o socjopatow, ale o ludzi o wysokiej inteligencji emocjonalnej i umiejętnościach społecznych. Żeby dobrze zarządzać zespołem, prowadzić firmę, pozyskiwać współpracowników, występować publicznie itp. nie można być zamkniętym w sobie introwertykiem, wycofanym w kontaktach z ludźmi, osobą lękliwą i mało odważną.
                            • ta Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 21:07
                              Wiem. O takich właśnie jakich wskazujesz napisałam w pierwszej części postu. O ludziach inteligentnych i koncyliacyjnych. Mamy takie samo dokładnie zdanie, że właśnie oni powinni być liderami, o takich cechach.
                              Podkreśliłam, że do tego trzeba jednak odpowiednich warunków zewnętrznych.

Bo w innych warunkach > druga, dalsza część postu -> mogą dojść wysoko niestety socjopaci zamiast takich, jak wyżej.

Nie ma sporu, było nieporozumienie :)
                              • inka.fem Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 21:11
                                Socjopaci też zawsze będą dochodzić wysoko, bo taka ich natura, bez zahamowań.
                            • inka.fem Re: Inteligencja emocjonalna 19.04.23, 21:08
                              Dla przykładu. Moim szefem jest mój kolega ze studiów. Mamy więc skończony ten sam kierunek studiów, ale ja nie miałam nigdy takich umiejętności społecznych jak on, ani predyspozycji, ani też takich pragnień. Wiem, że na kierowniczym stanowisku bym się nie sprawdziła. Kwestia osobowości, ale i pewnych zahamowań.
                    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Inteligencja emocjonalna 20.04.23, 09:44
                      hana2 napisała:

> Spójrzcie, że ludzie mogą mieć inteligencję wyżej niż przeciętną, która pozwoli
                      > im zdobyć wyższe wykształcenie,

Ale to już chyba od dawna doprowadzono do tego, że wyższe ma 50+ % społeczeństwa.
                      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Inteligencja emocjonalna 20.04.23, 09:44
                        Korekta: 50% obecnych roczników.
                        • taniarada-k [...] 20.04.23, 10:08
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka