09.06.11, 13:02
decydować się na dziecko? jak rozstrzygacie takie kwestie? - radzicie się lekarzy? co mówią?

Czynniki genetyczne odgrywają w chorobie maniakalno-depresyjnej (choroba afektywna dwubiegunowa) niezwykle istotną rolę, większą niż w schizofrenii i typowej chorobie depresyjnej. Ryzyko zachorowania dla dziecka rodzica chorego na tę chorobę wynosi kilkanaście procent, czyli dużo więcej niż dla całej populacji. Stopień zgodności zachorowania dla bliźniaków monozygotycznych jest oczywiście daleko większy: w wypadku zachorowania jednego z nich choroba ujawnia się u drugiego w 60-80 proc. Ta ostatnia liczba jest rozstrzygająca dla stwierdzenia, że choroba jest w znacznej mierze uwarunkowana genetycznie, mówi jednak równocześnie o roli innych czynników. Mogą nimi być czynniki środowiskowe, społeczne, psychologiczne. Nie wiemy, czy istnieje jakiś krytyczny okres życia, w którym te inne czynniki mogą odegrać swoją chorobotwórczą rolę. Wiadomo też, że wystąpieniu choroby moga sprzyjać urazy głowy, stosowanie substancji psychoaktywnych oraz niektórych leków.

to jest fragment z dodatku tygodnika 'Polityka' - O chorobach psychicznych i zaburzeniach umysłu (więc źródło o niekwestionowanej rzetelności).

pozdrawiam! :)
Obserwuj wątek
    • maly.lew Re: ciąża 09.06.11, 13:03
      ha. mam chad i biorę leki... jest stabilnie...
      • to.niemozliwe Re: ciąża 10.06.11, 09:16
        >ha. mam chad i biorę leki... jest stabilnie...

No to o co chodzi?
    • kol.3 Re: ciąża 09.06.11, 18:53
      Jedna kwestia do rozstrzygnięcia to czy decydować się na dziecko z powodu ryzyka odziedziczenia
      choroby.
      Druga - to czy Ty jako matka obdarzona chorobą będziesz w stanie wychować to dziecko. Poczytałam na sąsiednim forum Twój wątek i wiem, że chodzi o ChAD. Mój kolega ma ChąD i nie jest w stanie żyć, pracować, choruje całymi miesiącami, jest posypany psychicznie, kompletnie.
      Oczywiście rodzina go wspiera, koledzy w pracy też nawet bardzo, no i on nie ma na głowie żadnych małych dzieci.
    • solaris_38 Re: ciąża 09.06.11, 20:43
      psychoza maniakalno depresyjna daje życie niezwykłe
      pełne doznań wspaniałych i niedostępnym dla "normalnych" chyba że po narkotykach
      przynosi tez depresje i doły o sile także nieznanej przeciętnemu człowiekowi

ale to wartościowi ludzie

niektórzy bardzo twórczy artyści, naukowcy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka