kropidlo5 Re: strach przed samotnoscia 26.02.13, 13:40 flan_fran napisała: > ktos ma? chyba kazdy, poza samotnikami? choc nie kazdy ma takie same powody. 'samotnosc to taka straszna trwoga, ogarnia mnie przenika mnie' Odpowiedz Link Zgłoś
flan_fran Re: strach przed samotnoscia 26.02.13, 14:34 a dlaczego -chyba kazdy ma-? Odpowiedz Link Zgłoś
kropidlo5 Re: strach przed samotnoscia 26.02.13, 16:14 Dlaczego? Powodow moze byc kilka. Czlowiek to istota spoleczna, jak pies i malpa, albo nawet kroliki. Wiekszosc zwierzat w calkowitej samotnosci wariuje i umiera, podobnie jest z ludzmi, tylko na nieco bardziej zlozonych zasadach. Moze tez dlatego, ze samemu ciezko sobie radzic w zyciu, nikt nie jest samowystarczalny, nawet bill gates. Moze tez dlatego, ze widzimy jak inni nie sa sami? Pewnie odpowiedzi jest wiele. No i czy chodzi o samotnosc w roli braku kochajacej i kochanej osoby- i brak intymnosci, czulosci- czy samotnosc jako izolacja spoleczna? Jest tez samotnosc stanem umyslu, mozna czuc sie samotnym bedac w tlumie niby-przyjaciol albo z rodzina. To chyba kwestia blednych oczekiwan albo zby rozbuchanych pragnien- wynikajacych z deficytow. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: strach przed samotnoscia 26.02.13, 14:28 flan_fran napisała: > ktos ma? Zazwyczaj każdy prócz pustelników oraz mieszkańców zakonów kontemplacyjnych? Z tym, że oni czują obecność Boga, więc nie mają poczucia samotności ani opuszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: strach przed samotnoscia 26.02.13, 20:49 I trup nie ma stracha. Odpowiedz Link Zgłoś
apersona Re: strach przed samotnoscia 28.02.13, 13:29 ja mam niedosyt samotności Odpowiedz Link Zgłoś