25.07.14, 01:02
Oczywiście jest to zaburzenie w języku psychologicznym, ale mnie się wydaje że problem leży w nauce. Mamy czasy postmodernizmu. Dlaczego uderzono w naukę, bo odczłowiecza, ludziom nauki prześwieca jakaś magiczna wizja, że są w stanie wyjść z siebie i zobaczyć obiektywnie sytułacje. A co widzimy w takiej postawie , rodzaj wyparcia, wydarcia siebie z siebie, jakieś oszustwo które ma nas przekonać, widzę z boku, nie uczestnicze. Jest to wyparcie osobowości na rzecz abstraktu , wyuczone wbrew temu co osobistego, stąd problemy z etyką w szpitalach, bo oni nie czują ludzi bo siebie czuć nie chcą.
I teraz narcyzm jest odwrotnością, on skupia się na sobie, jest pewny siebie, kocha siebie. Naukowcy ogłosili że to zaburzenie, a jeśli naukowcy przez metodę są zaburzeni i w takich okolicznościach ludzie bardziej osadzeni w sobie, prowokują, to co tamci mają ale się wstydzą, prowokuje ich zbytnia ekspresja osobowości. I tak w psychologii społecznej jest to zaburzenie, a psychologii humanizmu skupionej na jednostce lub filozofii spotykamy narcyzm pozytywny , na który przecierają ze zdumienia oczy bo oni mają regułkę że negatywny.
Czyli ludzie nie powinni kochać siebie, marzyć o czymś wielkim i wspaniałym, że są cudowni, co powoduje ekspresje samorealizacji i twórczości? A nauka upołeczniona, nie nakazuje czasem lekceważyć siebie i podcina skrzydła, my ciebie lekceważymy, naucz się być skromny, schowany, nie wybiegaj przed innych, stłum siebie. Zawsze mnie bawiły teorie psychologiczne samorealizacji, jak psychologia z założenia tej samorealizacji zaprzecza.

Obserwuj wątek
    • clarissa3 Re: Narcyzm 25.07.14, 01:47
      twoj problem, mysle, jest taki ze twoj umysl nie potrafi ani selekcjonowac ani laczyc informacji jakie dostaje.

To dopiero powazny stan! Przykro....nam.
      • bardotka35 Re: Narcyzm 25.07.14, 02:01
        Clarisa
        Ja nie jestem narcystyczna, problem jest teoretyczny, ale ty jak zwykle niezbyt douczona.
        • clarissa3 Re: Narcyzm 25.07.14, 02:13
          a ty jak zwykle ordynarnie nawyzywac jedynie potrafisz.

... jak najprawdziwszy kretyn.
          • bardotka35 Re: Narcyzm 25.07.14, 12:12
            Clarisa
            Kto tu wyzywa wrzuciłam wątek o narcyźmie a ty z pałą lecisz, nawet nie umiesz odnieść się do tematu. Naprawdę plagą internetu jest buractwo które, ani do tematu nie potrafi się odnieść, atakuje problem teoretyczny jak własny, strach pisać o Hiv bo jeszcze wyjdziesz na zarażną lub o indianach bo zrobią z ciebie Apacza, a za cholere do tematu nie potrafią.
            • clarissa3 Re: Narcyzm 25.07.14, 12:38
              ty tym postem udowodnilas ze twoja znajomosc teorii jest nie jedynie powierzchowna ale i ze ich nie rozumiesz.

Wiesz, w pisaniu prac naukowych stosuje sie taki bardzo sluszny sposob - ze sie podaje zrodlo informacji. Przeprowadz sibie moze takie cwiczenia - spisuj systmatycznie skad co wzielas, ktora teoria do kogo nalezy - a pewna jestm ze wyjdzie ci ze wiekszosc to z internetowych blogow jakis oszolomow. Zakladasz sie?
              • bardotka35 Re: Narcyzm 25.07.14, 12:54
                Clarisa
                Bo wątek nie jest dla bezmózgowców, opisałam pewien problem w teoriach psychologicznych, który jest problemem w metodologii. Mamy coraz więcej korporacji narcystycznych, ludzi narcystycznych, narcyzm staje się kul. Lecz psychologia w swojej teorii odnośnie narcyzmu, jest jakby nie z tego wieku, jakby toporem kroiła ciasto, jakby nie przylegała do rzeczywistości i jak koń co się spłoszył wali w JA człowieka, jakby panicznie bała się człowieka z jego JA, nie widzą prawdziwych przyczyn narcyzmu, który rodzi się właśnie z przetrąconego JA, ludzie mają być jak najmniej sobą co w konsekwencji daje, im bardziej wypierasz siebie, to co wypierasz robi się toksyczne , aż całe korporacje robią się narcystyczne w sposób negatywny, bo mamy przetrąconych ludzi włożonych w system jak w mrowisku, którzy mają poświęcić wszystko co prywatne dla korporacji, menadzerowie już przypominają mnichów, ludzie w korporacji się nie pobierają, bo nie mają czasu, wyścig szczurów zabija życie prywatne, tym samym sama metoda w psychologii napędza takie zachowania, a następnie zdziwioni że mamy negatywny narcyzm, bez więzi z innymi ludzmi , całe palety pracowników.
                • clarissa3 Re: Narcyzm 25.07.14, 13:03
                  rece opadaja.
                  • bardotka35 Re: Narcyzm 25.07.14, 13:09
                    Clarisa
                    To prawda zastanawiam się czy ktoś z mózgiem, który posiada, odniesie się do tematu, bo bezmózgowość ostatnio tu toczy bój. Iż jest jedyną prawdą
                    • clarissa3 Re: Narcyzm 25.07.14, 13:21
                      ty masz szczescie ze dzis tak mi nudno ze w ogole z toba gadam. Ale gdybys byla pod reka to pewnie mialabym chec ci w ryj przylozyc z nadzieja ze ci umysl zaskoczy od wstrzasu - bo w az taka rozpacz wpedzasz ta swoja agresywna glupota - wiec sie tak nie dziw ze inni trzymaja sie od rozmow z toba z daleka.

Co do teorii to powtarzam - to co piszesz wskazuje na twoj brak znajomosci podstaw nauki na ktorej temat tu pyskujesz bez pojecia. Cos ci dzwoni ale nie wiesz gdzie, wyraznym jest tu jak na dloni. Groch z kapusta reprezentujesz, wiec i po co sie w to wdawac? Poczytaj najpierw z rzetelnych zrodel a potem gardluj - nie na odwrot!

• bardotka35 Re: Narcyzm 25.07.14, 13:39
                        Clarisa
                        Dla mętnych umysłów wszystko jest mętne, rozumiem że ten prosty temat zatrudny dla ciebie, ale poziapać, poszczekać, to pierwsza.
                        • clarissa3 Re: Narcyzm 25.07.14, 13:43
                          za trudne jest dla mnie rozmawianie z kretynami, to prawda. Na zapalkach by trzeba a na to nie mam czasu i mi sie nie chce. Bez zresetowania twojej czaszki i tak by nic nie wyszlo.

Wsadz moze dwa palce w kontakt i sprobuj czy moze prad ci nie pomoze?
                          • bardotka35 Re: Narcyzm 25.07.14, 14:06
                            Clarisa
                            Czy ty jesteś masochistka, chcesz abym ciebie za coś ukarała, bo ewidentnie domagasz się batów. Rozumiem że znowu komuś świnie podłożyłaś i teraz tu domagasz się kary za swoje postępowanie, idź sobie gdzie indziej, znajdź jakiegoś sadyste co ci zęby powybija, a się oddacie razem sado-maso. Mnie w to nie wciągaj.
                            • clarissa3 Re: Narcyzm 25.07.14, 14:47
                              sprobuj, sprobuj! Na pewno by ci taki prad nie zaszkodzil!
    • hatroha Re: Narcyzm 25.07.14, 05:10
      Znam tylko jedną osobę z objawami narcyzmu, to bardotka.

Stwierdziłem u ciebie takie objawy:

A
      utrwalone wzorce przeżywania i zachowania, które jako całość wyraźnie odbiegają od zakresu kulturowo oczekiwanego i akceptowanego czyli od tzw. „normy”; dewiacja przejawia się w przynajmniej dwóch obszarach i dotyczyć: procesów poznawczych (czyli sposobów spostrzegania i interpretowania ludzi wobec ich wierzeń, rzeczy i wydarzeń; uczuciowości, panowania nad impulsami i nagradzania potrzeb) i/lub sposobu odnoszenia się do innych i postępowania w sytuacjach międzyludzkich (fanatyzm)

B
      dewiacja taka przejawia się w całym zachowaniu osoby, które jest nieelastyczne i nieprzystosowawcze – nie ogranicza się tylko do jednego wyzwalającego bodźca lub sytuacji,

c
      dana osoba doznaje indywidualnego cierpienia i/lub wywiera niepożądany wpływ na otoczenie społeczne,
      • bardotka35 Re: Narcyzm 25.07.14, 11:54
        Czy kretynów nie da się moderować?
        Przecież to się w pale nie mieście, już wypisują że jak nie jesteś idiotą to jesteś dysfunkcyjna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka