Dodaj do ulubionych

A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE?

07.04.02, 12:37

Wszyscy (chyba) są zgodni co do tego, że Chrystus jest postacią historyczną.

Według przekazów ewangelicznych rozmawiał kiedyś ze swoimi uczniami, za kogo
ludzie go uwazają. A potem zadał im pytanie wprost: A WY ZA KOGO MNIE UWAŻACIE?

Gdyby to pytanie skierowane zostało do Ciebie - co byś
odpowiedział/odpowiedziała?
Wydaje mi się, że każdy powinien mieć na ten temat jakieś zdanie, chociażby z
samego faktu, że mamy rok 2002 "od narodzenia Chrystusa" -(nieważne, czy dobrze
obliczone) Oczywiscie, może tego zdanie nie wyrazać (chociaż to też
jakieś "wyrażenie zdania")
(to tak w zwiazku z "wyciagnięciem" wątka o Bogu.)

:-)
pozdrowienia M.

Obserwuj wątek
    • Gość: Pastwa Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? IP: *.rivnet / 10.1.15.* 07.04.02, 17:26
      Człowieka jak my wszyscy, który urósł w oczach wielu ludzi, do rangi Boga.
      • Gość: kasia28 Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? IP: *.atol.com.pl 07.04.02, 17:47
        Za wspaniałego człowieka, jeśli wszystko co o nim mówią to prawda. Za dobrego
        człowieka. Za samotnego człowieka. Zawsze i za życia i po śmierci. Zdradzonego
        człowieka. Tylko przez kogo: Judasza czy Ojca, który chyba założył zdradę
        Judasza i śmiec swego syna? Dziwny Ojciec. Za człowieka, na którego barki
        ludzie wsadzili chyba zbyt duży ciężar-zbawienia wszystkich ludzi, całego
        świata. Za symbol miłości, miłosierdzia, dobroci i...szaleństwa. By głosić
        takie prawdy i prowadzić takie życie niestety trzeba być szalonym na tym
        naszym świecie. I przede wszystkim za CZŁOWIEKA nie za Syna Bozego. Bo w tym
        sensie każdy człowiek jest Synem i Córka Boga.
        Polecam ksiażkę "Ostatnie kuszenie Chrystusa", nie pamiętam autora, Greka. Tam
        ujrzałam Go w zupełnie innym świetle,"bez patyny z brązu".

Pozdrawiam
        Kasia
        • Gość: malek1 Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? IP: *.pppool.de 07.04.02, 21:26
          Kasiu,

ty piszesz glupoty, kochana. Ale mi tak opadaja rece jak to czytam, ze po
          prostu pasuje. Przejrzenia i lepszych lektur.
          • Gość: Pastwa Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? malek1 IP: *.rivnet / 10.1.15.* 07.04.02, 21:29
            Głupoty to dla Ciebie odmienny punkt widzenia na sprawę?
          • Gość: kasia28 Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE?-malek1 IP: *.atol.com.pl 07.04.02, 22:23
            Wiesz malek1 chciałam coś napisać, ale mi się odechciało. Nie jestem
            ignorantką, akurat na temat religii, filozofi i innych takich mam sporo
            wiadomości, wiele przemysleń itp. Mam swój sposób patrzenia na różne sprawy,
            duchowe też. I nie są one głupie, nie są wynikiem ignorancji, są wynikiem
            wieloletnich doświadczeń, przemyśleń, które m. in. doprowadziły do tego,
            iż "odeszłam" od wiary katolickiej. Jestem jak to się mówi "niewierząca". A
            moje zdanie na temat Boga i Judasza ma swój sens, ale nie chce mi się tego
            wykładać, bo prawdopodobnie nie zrozumielibysmy się. Życzę więcej tolerancji.
            I podnieś ręce nie jestem małą dziewczynką, zeby załamywac nade mną ręce:)

Pozdrawiam
            Kasia
        • Gość: malek1 Do Pastwy IP: *.ppp.lrz-muenchen.de 07.04.02, 22:13
          Hej,

nie o punkt widzenia tu chodzi a o ignorancje - por. Judasz i Ojciec.
          A tak poza tym, to myslalem, ze sie jeszcze odezwiesz,choc fakt konta GW juz
          nie mam.
          Powodzenia- Malek1
          • Gość: Pastwa Re: Do malek1 IP: *.rivnet / 10.1.15.* 07.04.02, 22:20
            Odezwę się, jak podasz swoje nowe konto.

Ps. ja czekam na Twoją odpowiedź odnośnie rozwoju intelektualnego Boga ?

pozdrawiam
        • Gość: Alka Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? IP: *.prem.tmns.net.au 07.04.02, 23:47
          Gość portalu: kasia28 napisał(a):

> Za wspaniałego człowieka, jeśli wszystko co o nim mówią to prawda. Za dobrego
          > człowieka. Za samotnego człowieka. Zawsze i za życia i po śmierci. Zdradzonego
          > człowieka. Tylko przez kogo: Judasza czy Ojca, który chyba założył zdradę
          > Judasza i śmiec swego syna? Dziwny Ojciec. Za człowieka, na którego barki
          > ludzie wsadzili chyba zbyt duży ciężar-zbawienia wszystkich ludzi, całego
          > świata. Za symbol miłości, miłosierdzia, dobroci i...szaleństwa. By głosić
          > takie prawdy i prowadzić takie życie niestety trzeba być szalonym na tym
          > naszym świecie. I przede wszystkim za CZŁOWIEKA nie za Syna Bozego. Bo w tym
          > sensie każdy człowiek jest Synem i Córka Boga.
          > Polecam ksiażkę "Ostatnie kuszenie Chrystusa", nie pamiętam autora, Greka. Tam
          > ujrzałam Go w zupełnie innym świetle,"bez patyny z brązu".
          >
          > Pozdrawiam
          > Kasia

No to polecam dodatkowo "Course in Miracles". To dopiero spojrzenie!!
        • vicca Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? 08.04.02, 11:06
          Autor tej książki to Nikos Kazantakis.
    • kwieto Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? 07.04.02, 21:39
      Za wizjonera
      • Gość: malek1 Do Pastwy IP: *.ppp.lrz-muenchen.de 07.04.02, 22:33
        Ty cos brachu krecisz. Odpowiedzialem Ci na wszystkie pytania. O rozwoju
        intelektuanym JEZUSA (!) tez, ze sa dwie teorie.
        A adresu Ci nie moge podac- obiecalem zonie, ze wiecej czasu bede z nia spedzal.
        Radze Ci: nie zen sie. A kiedy Ci to do lba strzeli - pomysl o mnie.
        Pa - Malek1
        • Gość: Pastwa Re: Do Malek1 IP: *.rivnet / 10.1.15.* 07.04.02, 22:43
          Owszem, podałeś mi dwie teorie, ale ja miałem do obu wątpliwości, na nie
          właśnie oczekiwałem odpowiedzi, ale rozumiem, zajmij się lepiej żoną.

ps. dzięki za ostrzeżenia:-)
    • Gość: zoe5 Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? IP: *.elblag.dialog.net.pl 07.04.02, 22:42
      za mojego ukochanego osobistego Zbawiciela
      pozdrawiam
      t.
    • re_ne Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? 07.04.02, 22:46
      Dla mnie Chrystus jest najwiekszym idolem, i nauczycielem zycia.
    • Gość: wredna2 Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 06:28

Za wredna...

z wyboru

i upodobania
    • Gość: pankracy Chrystus IP: *.pg.com 08.04.02, 10:26
      Za prawdziwego freestylera. Nie byl jakims tam xeroboyem, tylko mial swoj
      stajl. Potrafil takie rzeczy, ze z wody ubijal winiawke. Nawet jak go robili w
      luja, on luzowal. Kolo wyczesany.
      • Gość: Malwina Re: Chrystus IP: *.abo.wanadoo.fr 08.04.02, 10:36
        tak szczerze mowiac to zadaje sobie inne pytania, np kiedy kiedy kiedy skonczy sie konflikt na bliskim
        wschodzie i kiedy nareszcie ludzie sie rusza tlustymi tylkami aby wywrzec presje na guvernementach
        roznych...
        eeeeh, mamy rozne zainteresowania...
        (jest to okrezna odpowiedz na twoje pytanie - nic nie mysle i mam to w nosie !)
    • vicca ? 08.04.02, 11:02
      Teologowie różnych wyznań mieliby radochę czytając ten wątek :) Sprzeczają się
      o to od dobrych 1,5 tyś lat.
      On sam powiedział "Synem Bożym jestem" - czyli Bogiem (choć w innym miejscu
      zwracając się do tłumu powiedział "Synami Bozymi wy jesteście)
      Wszystko sprowadza się do tego czy wierzymy w przekaz Biblii czy może np. w
      ewangelie niekanoniczne (np. św. Tomasza, św. Piotra itp.)

Pzdr ciepło V*
    • szary_ptak Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? 10.04.02, 09:28

Ja wierzę, że jest Bogiem, Osobą Trójcy Świętej...I przez Niego wszyscy będziemy
      zbawieni...(Jeśli chcemy).

A tak na marginesie - wydaje mi się, że najwięcej szkody robią innym ci, którzy
      nazywają się wyznawcami, a w rzeczywistosci to tylko słowa.
      Nie mnie osądzać, oczywiście...Tyle tylko, że tak często ludzie słuchają/wierzą w
      interpretacje interpretacji interpretacji...zamiast pomyśleć, poczytać "teksty
      źródłowe"...Każdy z nas miał/ma takich ludzi, w których był/jest wpatrzony w
      okresie "dojrzewania duchowego...I każdy ma jakieś oczy wpatrzone w siebie...

To...tak.

B.

• Gość: j Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? IP: 10.0.50.* 16.04.02, 21:44
      a ja bym chciala, zeby ktos pouwazal za mnie. A tak, jak musze sama powiedziec,
      ze za Boga, to az mnie cierki przechodza. Jak pomysle, co to oznacza...
    • Gość: Mikey Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.02, 22:00
      to był po prostu miły, ale również nadzwyczajny człowiek
      dlaczego nadzwyczajny?
      bo potrafił pozyskać masę wyznawców, tak jak Budda, Mahomet czy Hitler
      dla takich ludzi należy się podziw
    • Gość: Andrzej Re: A WY ZA KOGO GO UWAŻACIE? IP: *.unl.edu 16.04.02, 22:20
      monstera napisał(a):

>
      > Wszyscy (chyba) są zgodni co do tego, że Chrystus jest postacią historyczną.
      >
      > Według przekazów ewangelicznych rozmawiał kiedyś ze swoimi uczniami, za kogo
      > ludzie go uwazają. A potem zadał im pytanie wprost: A WY ZA KOGO MNIE UWAŻACIE?
      >
      > Gdyby to pytanie skierowane zostało do Ciebie - co byś
      > odpowiedział/odpowiedziała?
      > Wydaje mi się, że każdy powinien mieć na ten temat jakieś zdanie, chociażby z
      > samego faktu, że mamy rok 2002 "od narodzenia Chrystusa" -(nieważne, czy dobrze
      >
      > obliczone) Oczywiscie, może tego zdanie nie wyrazać (chociaż to też
      > jakieś "wyrażenie zdania")
      > (to tak w zwiazku z "wyciagnięciem" wątka o Bogu.)
      >
      > :-)
      > pozdrowienia M.
      >

Po pierwsze, wlasnie wszystko wskazuje na to, ze postacia historyczna nie byl.
      Po drugie, zeby powiekszyc konfuzje niepotrzebnie, mylisz dwie postacie:
      historycznego Jezusa z mitycznym Chrystusem. Ktos podobny do Jezusa biblijnego
      najprawdopodobniej istnial, natomiast z Chrystusem, synem bozym sprawa wyglada
      juz nie tak jasno. W historii, tej znanej, bo spisanej, mamy okolo 40 charakterow
      spelniajacych warunki do bycia synem bozym, zrodzonym z dziewicy, ukrzyzowanym
      i zmartwychwstalym, itp, itd. Krishna, Budda, swietosci egipskie, greccy
      bohaterowie, arabski Issa, to wszyscy ci sami synowie boscy. Chrystus nie byl
      tym jedynym, wysnionym obronca narodow. Ojcowie KK nalozyli na historyczna
      postac Jezusa chrystusowe cechy i stad mamy tego jedynego, naszego Jezusa
      Chrystusa. To tyle legend.
      Kim dla mnie jest Chrystus ? Jest, jak to ktos kiedys ladnie okreslil " swietym
      zakatkiem naszego umyslu". Jest osia, wokol ktorej, chcemy czy nie chcemy, obraca
      sie nasza swiadomosc, swiadomosc bycia czlowiekiem. Chrystus jest centralnym
      punktem w powszechnej swiadomosci gatunku ludzkiego, jako pierwowzor dobra
      i milosci. I nie ma dla mnie znaczenia, czy On fizycznie istnial czy nie, w tym
      wymiarze, w wymiarze w ktorym nasza swiadomosc obecnie rezyduje.
      Pozdr, Andrzej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka