Dodaj do ulubionych

Glosowaliscie?

16.11.14, 21:17
... ktoremu / ktorej nie chcialo sie d.. ruszyc?

Dlaczego?
Obserwuj wątek
    • clarissa3 Re: Glosowaliscie? 16.11.14, 21:23
      Najniższą frekwencję odnotowano w woj. śląskim - 35,29 proc. i dolnośląskim - 35,99 proc.

... to przeciez wiekszosc z uczestnikow tego forum, prawda - tak martwiacych sie o swoja przyszlosc..?

No i beda mieli PIS. ... Gratulacje!
    • malwi.4 Re: Glosowaliscie? 16.11.14, 23:10
      Przed pójściem "po listy" zapoznaję się z życiorysami/osiągnięciami kandydatów na funkcje, gdyż zależy mi, by mój głos nie poszedł jedynie na partię, którą zamierzam poprzeć, ale na konkretną osobę, która wierzy podobnie (to od Clarissy z tym wierzeniem).

I gdy czytam życiorys kandydata niespełna czterdziestoletniego, posiadającego dwójkę dzieci, a przy tym pełniącego już tyle funkcji wyższego szczebla w administracji państwowej i przylegających spółkach, że cho cho. To zaczynam wątpić w rzetelność jego pracy, zamykam go krzyżykiem i czytam następny życiorys.

Ostatnio to panie dostają moje poparcie. Cenię zaangażowanie, nie "ordery".

• nvv Re: Glosowaliscie? 16.11.14, 23:24
      Słodka jesteś jak się złościsz.

Byłem w lokalu wyborczym i skorzystałem z prawa do nie oddania głosu.

Mam wrażenie, że w "Wyborach" mało jest faktycznego wyboru, a osoby które "wybieramy" mało mogą. Faktyczny wybór mamy każdego dnia: głosujemy portfelem i nogami.

To moje subiektywne zdanie, kogoś komu szkoda było czasu na dogłębne zapoznanie się z kandydatami, aby nie nabrać się na pozory, a wybrać tych którzy faktycznie zmienią coś na lepsze.
      Szacun dla tych, którzy zagłosowali, bo wiedzieli na kogo warto zagłosować.
      • malwi.4 Re: Glosowaliscie? 16.11.14, 23:40
        Gdy mam do wyboru kobietę, która działa, coś robi od dawna dla swego miasta, ma konkretne osiągnięcia i faceta, który jedynie się przechwala, jakich to on stanowisk nie piastował... to... zwyczajnie mu nie wierze, że bezrobocie go interesuje, jak zapewnia.
        • clarissa3 Re: Glosowaliscie? 17.11.14, 00:14
          No i chawlic, Malwi! Dobrze myslisz! :))

A po cos sie trudzil nww? Nie lepiej bylo w wyrze zostac? .... i poczekac sobie spokojnie na to co teraz we Wloszech maja:
          www.facebook.com/video.php?v=864699640231185&pnref=story
        • quba Re: Glosowaliscie? 17.11.14, 00:38
          malwi.4 napisała:

> Gdy mam do wyboru kobietę, która działa, coś robi od dawna dla swego miasta, ma
          > konkretne osiągnięcia i faceta, który jedynie się przechwala, jakich to on sta
          > nowisk nie piastował... to... zwyczajnie mu nie wierze, że bezrobocie go intere
          > suje, jak zapewnia.

Mądrzej by było, aby się chwalił, jakie stanowiska piastował, bo jakich nie piastował, to każdy może się przyznać. ;)
    • kobza16 Re: Glosowaliscie? 17.11.14, 02:29
      a po ch... iść i głosować na te same zdemoralizowane mordy, które od 25 lat grzeją się w tym samym kotle pasożytując na reszcie społeczeńśtwa? Trzeba nie mieć mózgu i być totalnym moralnym dnem, aby przykładać rękę do tego idiotycznego systemu, który robi z nas potrójnych idiotów mamiąc że mamy jakikolwiek wpływ na sytuację wkraju. Trzeba być mentalnym dzieckiem (90% społeczeństwa) aby wierzyć w te bajki i bajeczki. Walcowa znów prezydentką warszawki - kraj idiotów, naprawde kraj idiotów, ludzi cierpiących na syndrom sztokholmski. taaak, jestem sfrustrowana i mnie qu...ca bierze ja sobie pomyślę o tym SBeckim syfie - na szczęście poza krajem mogę się sfrustrować ..... ;)
      • clarissa3 Re: Glosowaliscie? 17.11.14, 11:42
        no bo zeby zmienic to trzeba by pojsc i zaglosowac - z frekwencja co najmniej 85% - a tu, na.. 5 osob, jedna sie potrudzila.. a reszta mendzi.
        • nanie2 Re: Glosowaliscie? 17.11.14, 13:35
          Niestety nie. Żeby to zmienić trzeba mieć możliwość odwołania wybranego człowieka i możliwość oceny jego pracy z wyciągnięciem konsekwencji włącznie. Żeby mieć taką możliwość znowu, trzeba mieć siłę, władzę i wyjść na ulicę, bynajmniej nie po to by głosować. Nikt nie mendzi, po prostu już wyleczyliśmy się z "demokracji" i nie chcemy być częścią Systemu. Brawo Kobza16! :)
          • clarissa3 Re: Glosowaliscie? 17.11.14, 14:15
            ano trzeba, to racja.

Czekasz ze to zrobia dla ciebie - czytajac twoje mysli..? Kto?
        • leda16 Re: Glosowaliscie? 17.11.14, 23:31
          clarissa3 napisała:

> no bo zeby zmienic to trzeba by pojsc i zaglosowac -

Mam w tej kwestii takie same poglądy jak Kobza16. Pojedynczy głos, a nawet głos całego województwa nic tu nie zmieni. Jeśli zmieniać, to przede wszystkim ordynację wyborczą na większościową. A zaraz potem ustanowić prawne mechanizmy kontroli społecznej nad sprawującymi władzę "wybrańcami" Narodu, bo to jest conditio sine gua non demokracji. Przypomnę jeszcze, że demokracja istnieje tylko wówczas, gdy społeczeństwo trzyma władzę za mordę. Nie odwrotnie!
          • hansii Droga Polski do demokracji bezposredniej 18.11.14, 01:37
            na wzor szwajcarski...
            - nie jest wykluczona.
            potrzeba nam tylko - drobiazg - dalsze 50 lat pokoju.
    • hansii NIE. ale - ale tylko dlatego 17.11.14, 05:15
      ze u nasz nie ma lokali wyborczych.
      inaczej glosowalibysmy na SLD

a ty, dziewcze ?
    • clarissa3 II Tura 28.11.14, 14:29
      'Prof. Magdalena Środa apeluje:
      Dziewczyny! Obywatelki! Kongresowiczki! Siostry!
      Idźcie do wyborów! Pamiętajcie, że bierni nie mają racji. Głosujcie na kobiety lub na tych kandydatów, którym blisko jest do idei Kongresu Kobiet, czyli do idei równości, nowoczesności, różnorodności, troski o najsłabszych. Olsztynianki! Pogońcie kandydata Małkowskiego! To hańba by ten molestowacz seksualny miał czelność funkcjonować w życiu publicznym i hańbą jest, że sądy tak nieśpiesznie się z nim obchodzą (dowodzi to zresztą tego, że dla konserwatywnych polskich sądów molestowanie seksualne i gwałt ciągle nie są ewidentnym przestępstwem).
      W Tomaszowie Mazowieckim walczy nasza koleżanka Agnieszka Łuczak, trzymamy za nią kciuki! Będzie idealną prezydentką: wrażliwa na biedę, o otwartych horyzontach, z nowoczesną wizją miasta. W Poznaniu Kongres Kobiet stawia na Jacka Jaśkowiaka (kobiet tam brak). Jego konkurent Ryszard Grobelny jest hersztem kiboli i ulubieńcem biskupów, za jego prezydencji miasto stało się jednym z najbardziej zapyziałych i nietolerancyjnych miejsc w Polsce. Dość Grobelnego! Stawiamy na Jaśkowiaka. W Warszawie nie mamy chyba alternatywy. Kandydat Sasin nie wierzy w legalność wyborów (nie wiadomo więc, dlaczego w ogóle startuje), jest przeciwnikiem Tęczy i Palmy, dwóch warszawskich symboli różnorodności i wolności. Jako przedstawiciel PiS posiada średniowieczne poglądy na role kobiet więc na pewno nie będzie budował żłobków i przedszkoli, raczej kolejne kościoły. Kandydatka Gronkiewicz-Waltz coraz lepiej rozumie problemy kobiet i osób wykluczonych. Trochę to trwało, ale jednak! Trzeba zresztą by skończyła to, co zaczęła. Ja głosuję na nią z przekonaniem. Niestety nie mogę głosować w Gminie Hażlach w województwie śląskim, gdzie w drugiej turze o fotel wójta będzie walczyła nasza kongresowa koleżanka Grażyna Krehut, którą popieramy.
      Idźcie na wybory, głosujcie rozsądnie, gdzie się da – na kobiety! Jesteśmy tego warci!'

;)
      • malwi.4 Re: II Tura 28.11.14, 15:47
        Zawsze wybierałam mniejsze zło, gdy nie znajdowałam odpowiedniego kandydata. A tym razem mam ochotę pierwszy raz w życiu oddać głos nieważny. I tak wygra obecnie panujący (to mniejsze zło).

Zauważyłam, że znaczny procent głosów nieważnych powoduje dyskusję w mediach, o tym, ze coś jest nie tak, skoro tyle osób nie widzi dla siebie kandydata. Do tej pory myślałam, ze to nie ma znaczenia i ze media skupiają się jedynie na wygranych i przegranych. A jednak osoby, które wychodzą z domu tylko po to, by zamanifestować, że nie ma kto mnie reprezentować (reprezentować mój interes) jakąś konsternację powodują.
        • clarissa3 Re: II Tura 28.11.14, 16:51
          Rob Malwi co uwazasz za sluszne - bylebys sie w to wlaczyla!

Apatia i wycofanie sie dopuscily do sytuacji jaka jest - brakiem oporu dajac przyzwolenie.
          • hansii system wyborczy w PL jest systemem partyjnym 28.11.14, 19:17
            i tylko tam - gdzie sa kandydaci niezalezni mozna mowic o prawdziwych wyborach.
            w wiekszosci miejsc kandydaci sa wystawieni przez lokalnych bonzow partyjnych i obejmujac funkcje na pierwszym miejscu im musza sie odwdzieczac - a nie wyborcom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka