malwi.4 03.06.15, 21:42 agnieszkamaciag.pl/byc-tu-i-teraz/ bywacie (świadomie) tu i teraz? doznajecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 11:18 Autorce zycze powodzenia - wyraznie w srodku podrozy, wkrotce zorientuje sie ze 'tu i teraz' odetnie ja od przeszlosci i przyszlosci i dopiero wtedy bedzie miala prawdziwy pasztet! Ludzkosc to nie zyliony jednostek krecacych sie w prozni - to kontynuacja poprzednosci, ewolucja, i marsz w przyszlosc, jej celem dalsza ewolucja. 'Tu i teraz' trzyma w miejscu - wymazuje obie, przeszlosc i przyszlosc, ze wszelkimi tradycjami i ich kontynuacja. To dobre na wieczorna kapiel w ziolach ale nie jako filozofia zycia! Bo (twoje) zycie trwa - dzis mloda jutro stara - wzielo sie z akcji twoich poprzednikow i kladzie warunki przyszlym pokoleniom! Odcieta od nich stajesz sie jedynie kawalkiem powolnie gnijacego miesa! Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 11:46 Ale ona nigdzie nie pisze, ze nie docenia tego co od przodków dostala, ani ze nie interesują ja przyszłość planety, ale jedynie nauczyła sie "wyłączania" od paplaniny z radia, TV, zza sciany, z sąsiedniego biurka, od głosów "musisz, masz, to dla ciebie najlepsze". Chodzi o to by nie robić bezroduktywych okrążeń w powietrzu jak wsciekła osa. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 12:16 No to nie zrozumialas co pisze - istoty 'tu i teraz' Ja ci mowie, tak, fajnie w kapieli sie zrelaksowac i wyciszyc - ale swojego powiazania z otoczeniem nie zlikwidujesz. Staranie sie do doprowadzenia do tego jest glupota - strzelaniem sobie w stope! 'Tu i teraz' jest wlasnie krazeniem wokol wlasnej osi, zakrzepnieciem w jednym miejscu, brakiem udzialu, odrzuceniem histori i celu, niczym wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 12:27 I wiesz... o to jej właśnie chodzi. By umieć sie wyciszyc w kapieli. Bo masa osób tego nie potrafi. Nie potrafi choćby na moment najdzwyczajniej w świecie odciac sie od tego co zrobił nie tak wczoraj i ze to co czeka go za dwie godziny na pewno tez mu nie wyjdzie. By idąc do parku dostrzegać zieleń liści zamiast dręczyć sie myślami, ze inni maja mnie za dziwadlo, ze nie spelniam oczekiwań matki i nie żyje wedlug jej harmonogramu mego życia. Itp, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 12:50 I gdybyśmy choć na ten moment kapieli potrafili sie wsluchać w siebie, wyciszyc, odgadnąć co czujemy, do czego dażymy i co faktycznie wartość ponadczasowa dla nas ma... może odlozylibysmy na bok te zapendy, by mieć więcej kosztem drugiego człowieka, kosztem całej masy ludzi, kosztem dzieciństwa dzieci w Bangladeszu. Wartości ponadczasowe nie są wrogiem ludzkości. Ale aby je namierzyć trzeba umiec wslychac sie w siebie. Odciąć sie od jazgotu. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: tu i teraz 04.06.15, 16:01 malwi.4 napisała: > Ale ona jedynie nauczyła sie "wyłączania" od p > aplaniny z radia, TV, zza sciany, z sąsiedniego biurka, Jakiej ściany Malwi,, jakiego sąsiedniego biurka??? A. Maciąg mieszka w luksusowej willi, ma 1 biurko w prywatnym gabinecie, sąsiadów po drugiej stronie ogrodu, wykonuje wolny zawód, a swoim radiem może sterować jak chce. Paplaninę to ona sama dla reklamy uprawia i jeśli chcesz iść za jej radami, odetnij się przede wszystkim od tych nowomodnych frazesów i sloganów dla maluczkich o "wyciszeniu się, odcięciu się, wsłuchaniu się w siebie, odgadywaniu siebie" itp. które tam powiela. Czyli następne klituś-bajduś dla naiwnych. Mowa-trawa bez cienia intelektualnej głębi. Bo tak, jak przypuszczałam, bynajmniej nie są to jej oryginalne przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: tu i teraz 04.06.15, 12:04 clarissa3 napisała: To dobre na wieczorna kapiel w ziolach ale nie jako filozofia zycia! Bo (twoje) > zycie trwa - dzis mloda jutro stara - wzielo sie z akcji twoich poprzednikow i > kladzie warunki przyszlym pokoleniom! Odcieta od nich stajesz sie jedynie kaw > alkiem powolnie gnijacego miesa! Na pewno wszelkie przegięcia w tą czy w inną stronę prowadzą do katastrofy życiowej. Stąd istnieje nawet pewne podejście psychoterapeutyczne mające w zamiarze zbliżenie pacjenta do realiów życiowych w miejsce np. babrania się w dzieciństwie czy postawy bezproduktywnego chciejstwa zorientowanego na przyszłość. Wypowiedzi jakiejś tam Maciąg nawet nie chce mi się czytać. Ale uważam, że dla zdrowia psychicznego grunt to równowaga między adekwatnym postrzeganiem przeszłości, teraźniejszości i przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 12:19 bo to, znowu, taka 'nowo-mowa'. Badz 'tu i teraz' odwraca wzrok delikwentow od tego co sie w ich otoczeniu dzieje, zniecheca do udzialu w zyciu spolecznym podjudzajac do skrajnego egoizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: tu i teraz 04.06.15, 15:39 clarissa3 napisała: > bo to, znowu, taka 'nowo-mowa'. Badz 'tu i teraz' odwraca wzrok delikwentow od > tego co sie w ich otoczeniu dzieje, zniecheca do udzialu w zyciu spolecznym pod > judzajac do skrajnego egoizmu. Dokładnie! "zadbaj o siebie, ty jesteś najważniejsza, rodzina to toksyna, masz prawo szukać swojego szczęścia," itp. Osobowości zaburzone rwą do takich "psychoterapeutycznych" a w zasadzie degenerujących moralnie tekstów, jak trutnie do miodu :) Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 12:18 Moglabym pretensjonalnie krzyknąć, eh ludziska, drżycie, ze zmierzacie po rowni pochylej do katastrofy, ze świat zwariowal, ze wrzask i kręcenie za własnym ogonem... ale jak wam sie daje prosty przepis jak bułka z masłem na polepszeniu komfortu życia, na odcięcie sie od wrednego sąsiada to tupiecie nogami niemiłosiernie. Niech wam będzie. Świata nie da sie zmienić. Zbyt wielu ludziom odpowiada jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 12:21 a ty sie obraz na wszystkich, i idz wykapac w ziolach! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 12:37 Ale autorka egoistką nie jest. Dzieli sie recepta na lepsze życie. Nie namawia nikogo do życia w depresj, nie klepie depresanta po plecach mówiąc: masz racje, ze trwasz w marazmie bo świat jest brzydki i okrutny, po czym sama udaje sie na taras otoczony zazielenionym ogrodem, popija capucino, konsumuje świeżą tarte z truskawkami i glaszcze pomrukujacego kota. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 12:45 Ja o zupie ty o doopie. Rozmawiamy z dwoch roznych punktow skali. Podoba ci sie artykul, i dobrze. Teraz wez sobie kapiel i sie zrelaksuj - a mnie glowy nie zawracaj, ok? Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 12:53 "ja o zupie ty o doopie" dopiero teraz to zauważyłas? ja juz po pierwszej twej wypowiedzi takie wrażenie odniosłam! Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 12:57 No to trzeba bylo napisac ze interesuje cie jedynie blog, autorka, i kapiele... A samo 'tu i teraz' masz gdzies ;) Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 13:04 Może dla Ciebie pewne dylematy obce są. Ludzie są różni, każdy zmaga sie z czym innym. Ja potrzebuje przypominania o tu i teraz o wyłączeniu jakiegoś idiotycznego poczucia winy, porażki, stresu, pośpiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: tu i teraz 04.06.15, 16:16 malwi.4 napisała: Ja potrzebuje przypominania o tu i teraz o wyłączeniu jakiegoś idiotycz > nego poczucia winy, porażki, stresu, pośpiechu. To dlatego, że jesteś naiwna i dziecinna a nie dlatego, że Maciąg głosi prawdy objawione. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 16:50 Malwi, nie dac sobie wlezc na glowe to jedna - a 'tu i teraz' to inna para kaloszy! Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 20:03 Nie wiem, czy ona żyje w luksusie, ale jeśli żyje to zapracowala na to, pewnie trochę miała szczescie, i szczescie ze to szczęście wykorzystać umiala. I skoro ma te luksusy to jak widać są problemy, które dotykają każdego bez wzgledu na status materialny. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka10 Re: tu i teraz 04.06.15, 13:06 he he malwi dobre. Masz rację czas odciąć się od realizmu i popaść w optymistyczne złudzenia :D realizować je - nigdy nie myślałam,ze mój śp. tata mi w tym pomorze,a wszystko zaczęło sie od tego,ze zauważył liczby przewijające się w naszym życiu - numerologia.Zresztą często wracam do wspomnień gdy sobie gadaliśmy.Zastanawiał się nad tym czy nasze życie to sen,a obudzimy sie dopiero po śmierci - dlaczego spotykamy takich,a nie innych ludzi,mimo braku wykształcenia zastanawiał się nad ciekawymi rzeczami.Chyba czas żałoby minął - gdy było z nim już bardzo źle powiedział mi,że nie żal mu życia,bo w tylu miejscach co był tylu ludzi których poznał i tyle rzeczy które robił nikt mu tego nie odbierze.Chyba był szczęśliwym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 13:11 Zdumiewające jak różnie ten tekst każdy z osobna odbiera. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka10 Re: tu i teraz 04.06.15, 23:49 ankaskakanka10 napisała: > he he malwi dobre. > Masz rację czas odciąć się od realizmu i popaść w optymistyczne złudzenia :D > gdzie malwi, w tym zdaniu Ci to zasugerowałam? Przyznałam Ci rację - ale czytając Ciebie która za dobrą radę daje chodzenie po lekarzach którzy sa 'ludzcy" i zoperują za friko - to bez urazy brzmisz jak oderwana od rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: tu i teraz 04.06.15, 16:13 malwi.4 napisała: > Ale autorka egoistką nie jest. Dzieli sie recepta na lepsze życie. Szkoda, że kasą się nie dzieli, której jakby nie patrzeć, ma w nadmiarze a gładka gadka nic nie kosztuje. Nie namawia > nikogo do życia w depresj, nie klepie depresanta po plecach mówiąc: masz racje, > ze trwasz w marazmie bo świat jest brzydki i okrutny, Ależ oczywiście, Maciąg do tego stopnia głupia nie jest, żeby strzelać sobie we własną stopę :) Ale po wyklepaniu tych frazesów na blogu, rzeczywiście wstaje od komputera i wraca do własnych luksusowych przyzwyczajeń. A jeżeli pisze na laptopie, to nawet na taras wracać nie musi. Gosposia tam świeżą tartę z truskawkami i capucino przyniesie Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: tu i teraz 04.06.15, 16:04 clarissa3 napisała: idz wykapac w ziolach! ;) W ziołach wykąpać?! A tfu, chyba raczej uświnić na brązowo i zatkać otwory wanny z hydromasażem :) Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 13:36 Nie mówię, że ja tak nie robię - robię na pewno! ale łatwiej coś dostrzec u kogoś. Jak wybiórczo traktujemy tekst, jak bierzemy z niego tylko to, co nam pasuje do naszej wizji świata, to co ją popiera, co utwierdza w niej, by już nic nie musieć odkrywać na nowo. Clarissa utwierdziła się, że dziś moda na egoizm, Anka, że ludzie chcą żyć w oderwaniu od realizmu, a Leda od razu założyła, ze to kolejny poppsychologiczny tekst w stylu książek Miller. Mona, jak ten link wklejałam pomyślałam o Tobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 13:47 a tobie wyraznie przeszkadza ze inni nie zwracaja uwagi na dokladnie ten sam aspekt na ktory ty swoja zwracasz. Wkurza cie to, wyraznie, wiec natychmiast przechodzisz w wyrazanie osadow - bo clarisa, bo anka, bo sro i smo - jak mala, nierozgarnieta dziewczynka ktorej lizaka zabrano.. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 13:51 Mnie to tylko zdumiewa. Nie czuje się jakby mi lizaka zabrano. Na siłę próbujesz dziś mi wmówić, ze tupię jak mała dziewczynka, bo Wy zalinkowany tekst obieracie inaczej. Nie tupię i się nie złoszczę. PS. To Twoja "działka" w Twoich wątkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka10 Re: tu i teraz 04.06.15, 13:55 malwi ja się ustosunkowałam do Twoich wypowiedzi,a nie do linku - zwróć uwagę,ze zaczęłam od zwrotu w Twoja stronę,a nie do autorki tego co wkleiłaś. Ale spoko większość tak ma. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 13:58 Ja to brałam to pod uwagę, ze komentujesz jedynie moje komentarze, ale mylisz się bardzo w ich interpretacji. Umknęło Ci trochę mojego tekstu na temat wykorzystywania innych ludzi i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka10 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:03 Nie umknęło - próbujesz mi wmówić. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:05 Nie mam pojęcia skąd ty to optymistyczne złudzenie wzięłaś. Czemu takiej postawy ode mnie oczekujesz? Niech Ci będzie, ze żyje w optymistycznym złudzeniu. Niech Ci będzie, że Ty czujesz głębiej ode mnie i widzisz więcej. Co Ci to daje? Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:08 Czujesz się przez to lepsza ode mnie? Ok, niech tak będzie. Ja generalnie żyje z dala od jakiejkolwiek rywalizacji, wyścigu do medalu "jakiegoś" tam człowieka. Zostawicie mnie w tyle, mi tu dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:20 Clarissa nie dała rady, ale Ty mnie zirytowałaś. Wmawiasz mi ułomności, których nie mam. Zwyczajnie nie mam. Nie żyje w szklanej kuli i w optymistycznym złudzeniu. Do tego stopnia krzywdy innych są mi bliskie, ze COŚ robię by tym innym pomagać. Nie ubolewaj nad ułomnościami, które mi wmówiłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:25 a wez no ty moze kobieto gleboki oddech - i odgon ten emocjonalny smietnik ktory wlasnie umysl zalewa! Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka10 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:25 malwi.4 napisała: > Clarissa nie dała rady, ale Ty mnie zirytowałaś. Wmawiasz mi ułomności, których > nie mam. gdzie? Z reguły piszę ogólnikowo i nie ponoszę odpowiedzialności za to jak ktoś to przyjmie malwi czy zinterpretuje. i wzajemnie miłego popołudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:27 > gdzie? szczęśliwi życie w nieświadomości, optymistyczne złudzenie, co Ty o mnie wiesz? ja się pytam? Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:32 Dobra wzięłam głęboki oddech. Przecież nikt idealny nie jest. Nie sobie Anka myśli, co tam myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka10 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:33 malwi.4 napisała: > > gdzie? > > szczęśliwi życie w nieświadomości, optymistyczne złudzenie, co Ty o mnie wiesz? > ja się pytam? Z pewnością to,że posądzasz kobiety o to,że czerpią przyjemność z patrzenia jak drugie się męczą co było dla mnie zaskoczeniem - nigdy by mi cos takiego do głowy nie przyszło - nie mam ochoty na pyskówki. miłego. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:21 toz przecie ci tlumacze ze ja o filozofii - a ty o pisaniu bloga i poradach.... Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:26 Każda z nas do tematu podchodzi z perspektywy własnych doświadczeń. Mnie chodzi o to by się wyłączyć w kąpieli i tyle. Nie szukaj u mnie filozofii, bo ja nie filozofka. Zejdź na ziemię, jak chcesz tu u mnie podyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka10 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:30 a ogólników używam właśnie po to aby przypadkiem drugiej strony nie urazić biorąc pod uwagę własną wrażliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:35 Nie potrzebnie wzięłam to do siebie, a teraz mam wyrzuty, ze Ty masz wyrzuty :) Mnie już przeszło. Nie przejmuj się. Wieczorem przyjdzie Leda i mnie na widelec nadzieje. Papa Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:35 ha ha. A ty myslisz ze ja po to sie uczylam i rozwijalam zeby w glupocie siedziec? Ty sie wysil i wznies ponad - jak sie juz wykapiesz i uspokoisz. Pamitaj ze zyjesz nie jedynie po to by sie najesc i smieci nazbierac! I dobra rada: zebys zamiast ciskac obelgami w tego ktory powiedzial cos czego nie rozumiesz przyznala sie ze nie rozumiesz i poprosila grzecznie zeby ci wytlumaczyl. Mniej stresu w ten sposob, pamietaj ;) Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:49 bo Ty zbyt naukowo podchodzisz do zwykłego, lifestalowego tekstu. Gdzieś miedzy wierszami doszukujesz się zagrożenia zagłady ludzkości, upadku cywilizacji... Może też weź kąpiel. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 15:09 A poza tym ten tekst taki zwykły nie jest. Dla mnie przynajmniej nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 15:11 niw ma w tym zadnego 'zanadto' - ten aspekt jest dla mnie interesujacym i tyle. Co ta pani mysli malo mnie obchodzi. Podzielilam sie tym co ja wiem o tym - a ze ciebie to przerasta to nie moja wina. I nie dopatruj sie w tym zadnego czarnowidztwa - naukowo opisane, gwarantuje ci. To ze sie do doopy na swiecie dzieje nie jest sekretem zadnym - i fajnie ze coraz wiecej ludzi zastanawia sie jakby to te sytuacje grozna rozwiazac. Mnie osobiscie bardzo dziwi ze matki dzieciom tak malo chca wiedziec, ze tak boja sie o szerszym swiecie rozmawiac... Ze boisz sie ze twoja wlasna banka prysnie to troche rozumiem ale ze tak wierzgasz i plujesz gdy ci ktos pokaze co jest poza nia to juz mniej dla mnie zrozumiale - czy istotnie myslisz ze swiat jakim ty go widzisz tak samo jest odbierany przez wszystkich, np., przez tych ktorzy wlasnie przez morze Srodziemne przeprawiaja sie do Europy? Doprawdy?! Odpowiedz Link Zgłoś
hansii kiedy ? 04.06.15, 15:54 clarissa3 napisała: > . To ze sie do doopy na swiecie dzieje nie jest sekretem zadnym - i fajnie ze c > oraz wiecej ludzi zastanawia sie jakby to te sytuacje grozna rozwiazac. Zlotko, widzisz same czarne barwy tego Swiata, wiec w koncu zapraszam na moje Foro Swiat - by pokazac - jak te problemy (tego Swiata) rozwiazac - miast tylko tu smecic :))) Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: kiedy ? 04.06.15, 19:49 Hansi, żeby nie bylo. Ja Cie cenie za Twoje wypowiedzi niektóre, przemyślenia w lekko ironicznym tonie. Ale Twoje sposoby na podrywanie kobiet nieskuteczne są. Moze postaw na intelekt swój. Nie to, ze tylko "błyski" jak to Clarissa ujęła. Odpowiedz Link Zgłoś
hansii Malwi, fziewcze Drogie, 05.06.15, 08:12 malwi.4 napisała: Ale Twoje sposoby na podrywanie kobiet nieskuteczne są Malwi, dziewcze Drogie, nie pojmujesz sensu tego wszystkiego, a ja nie jeszem od tego, by Ci to publicznie tlumaczyc. Inni to juz robili, wiec rozejrzyj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 20:13 dlaczego Wam sie wydaje ze jak ktoś docenia tu i teraz to znaczy, ze w bańce szklanej sie zamknął i dla niego takie pojęcia, jak wojna, kalectwo, przemoc psychiczna wobec dzieci, przemoc wobec zwierząt nie istnieje? Nieszczęścia w ostatnim czasie dotykają mych bliskich bardzo dotkliwie, ale forum to nie miejsce by o takich rzeczach pisać. Macie dwie ręce, nogi sprawne oczy i słuch to ruszcie sie i zrobcie cos by było lepiej. A nie ze ja nic nie muszę, ewentualnie mogę. Widzisz, słyszysz? To los na loterii wygrałaś! Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka10 Re: tu i teraz 04.06.15, 14:15 nic nie sugeruję malwi. a co do postrzegania,czucia? Wiesz, szczęściarze Ci żyjący w błogiej nieświadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 20:49 Ja to zalinkowalam nie po to, by wszystkich przekonać do Agnieszki Maciąg, ale raczej dla tych co takie "banaly" lubią. Pomyslalam o Monie, zwłaszcza ze autorka bloga bardzo wierząca jest z tego co po jednym wpisie zauważyłam. Krytyka tekstu przez niektore osoby nie była dla mnie niespodzianką. Może tu sie czasem licytujemy, kto z nas bardzie dostrzega problemy i krzywdy tego życia na ziemi. Nieważne kto bardziej. I nawet osoby, co te zalinkowane banaly opluwają, wiem z innych wątków, ze te banaly w życiu stosują. A ostatnio z jedna filozofką dyskutowalam. I jej logiczne stwierdzenie, którym kończyła ponąć każda dyskusje, zgasilam jednym banalem ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: tu i teraz 04.06.15, 21:43 Malwi! To, co próbujesz zrobić, to jest nic innego, niż zawracanie kijem Wisły. Twoje oponentki wprawdzie nie bardzo wiedzą na czym polega to; być tu i teraz" ale dewaluują na wszelkie sposoby zarówno samą ideę, jak i Ciebie przy okazji. To nic nowego! To nie jest żaden banał, ani nowo-mowa. Nie jest też papką dla maluczkich. Ten"banał" zaczepnięty jest z buddyzmu i filozofii Zen i liczy tysiące lat. Niektórzy są jak ten więzień zamknięci. Pewien człowiek siedział w zamkniętej celi. Cela była mała i mroczna. Na jednej ze ścian wycięto małe okienko, przez które widać było niebo. Człowiek nieustannie wyglądał przez okno i marzył o wolności. Siedział i marzył, aż do śmierci. Przez całe źycie nie przyszło mu do głowy, by spróbować wyjść z celi przez drzwi, które były otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 22:00 wyjść przez drzwi? tak po prostu przez DRZWI? to zbyt banalne? :) Ja to Szamanko zalinkowałam z myślą o tych osobach, które szukają w sieci pozytywnie nastrajających wpisów. Na siłę nikogo zmieniać nie zamierzam. Jeszcze z tego typu blogów polecam "prosty blog". Ostatnio tam zajrzałam po długim czasie i widze, że musze nadrobić zaległości, bo nazbierało się wartościowych wpisów. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 22:00 Malwi, a to wczesniejsze dzis twoje wystapienie to co to bylo? Teatr?! Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 22:05 To z Anką? napisałam, że zirytowała mnie. Jestem tylko człowiekiem, mam prawo wyrażać niechęć, gdy ktoś mi na siłę jakąś etykietkę przylepia. Bo szukam tu i teraz to już mi nie wolno krzyczeć? Nie obrzucam kamieniami, bo ktoś w mym wątku podważa zalinkowane teksty. Ale tupać, będę, gdy ktoś mi życie w oderwaniu od realiów zarzucać będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 22:39 a tup ile zewchcesz ale z wymyslaniem innym uwazaj! Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 22:54 wymyslaniem innym uwazaj uważam, bo to Twój numer popisowy Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 23:54 tak jest, moj popisowy a ty aniolem! Amen! ... bo jak grochem o sciane... Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: tu i teraz 05.06.15, 00:55 malwi.4 napisała: > Ja to zalinkowalam nie po to, by wszystkich przekonać do Agnieszki Maciąg, ale > raczej dla tych co takie "banaly" lubią. Pomyslalam o Monie, zwłaszcza ze autor > ka bloga bardzo wierząca jest z tego co po jednym wpisie zauważyłam. Mi się ten tekst podobał :) Dla mnie życie "tu i teraz" nie oznacza zapomnienia o przeszłości czy niedbania o przyszłość. To po prostu bycie uważnym na to co sie dzieje w teraźniejszości, na swoje myśli, emocje, na ludzi dookoła i wydarzenia. Wydaje mi się, że chodzi o to, aby nie obwiniać się wciąż za przeszłość, nie usprawiedliwiać tez swoich niepowodzeń złą przeszłością - pogodzić się np. z trudnym dzieciństwem, które pozostawiło urazy w naszym życiu, wybaczyć rodzicom czy innym ludziom, którzy nas skrzywdzili, nie rozmyślać wciąż o tych krzywdach z przeszłości. Z drugiej strony nie chodzi o to, aby nie mieć planów na przyszłość, ale żeby nie przywiązywać sie do nich niewolniczo, mieć określone cele, ale tez poddać się życiu i temu, co ze sobą przynosi, reagując adekwatnie, w końcu nie panujemy nad wszystkim i wiele naszych planów nigdy sie nie spełnia, za to nadchodzą nowe możliwości. Lubie różnego rodzaju rozważania lifestylowe, psychologiczne - przez ostatni tydzień zaczytywałam się w nieprzeczytanych numerach "Sensu", w wirze pracy nie miałam na to czasu, jak również na uczestnictwo w forum ostatnio - ma nadzieję, że teraz sie to zmieni. www.youtube.com/watch?v=Lb4I4MH7PWk inspiracjemoje.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: tu i teraz 05.06.15, 01:05 malwi.4 napisała: > A ostatnio z jedna filozofką dyskutowalam. I jej logiczne stwierdzenie, którym > kończyła ponąć każda dyskusje, zgasilam jednym banalem ☺ A ja ostatnio przeczytałam książkę "Harry Potter i filozofia" napisana przez amerykańskich wykładowców filozofii - tak mnie wciągnęła, że połknęłam ją w jeden dzień. Okazuje się, że w tej sadze o Harrym Potterze zawarte są liczne odniesienia do zagadnień filozoficznych (a raczej poprzez fabułę sa one wyjaśnianie i potwierdzane) - jak np. czy dusza jest nieśmiertelna, czym jest miłość, jaki jest sens życia, czym jest wolność, do czego prowadzi żądza władzy itp. Bardzo przystępnie i inteligentnie jest to tam wyjaśnione z odniesieniami do konkretnych fragmentów powieści - daje do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 22:34 tak bardzo złamujecie ręce nad tym skakaniem wzajemnym do gardeł, a spójrzcie ile mnie tu umniejszania spotkało, sugerowania, że jestem dziecinna, oderwana od rzeczywistości, z klapkami na oczach, łatwowierna, naiwna, egoistyczna...itd... same tę równię pochyłą tworzycie, złościcie się na same siebie Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 22:35 wracam tu co parę dni, by znów dotarło, że to błąd Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 22:42 no i obraz sie teraz, nasza slodka panno-Migotko! Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 23:02 Inna sytuacja do forum mnie zniechęciła. A może już po prostu "za dużo". Odpowiedz Link Zgłoś
clarissa3 Re: tu i teraz 04.06.15, 22:41 no to pisz jak nie-dziecinna i sprawy nie bedzie! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
malwi.4 Re: tu i teraz 04.06.15, 22:41 a, i jeszcze prymitywna jestem, pospolita, przyziemna ale jedyne co zabolało, to że oderwana od realiów Odpowiedz Link Zgłoś
ankaskakanka10 Re: tu i teraz 05.06.15, 00:00 i jak dla mnie moje możesz się złościć krzyczeć ale nie projektuj na innych. Odpowiedz Link Zgłoś