syryry 25.08.15, 21:30 Hej, Jak nazywa się zjawisko gdy ktoś jest raz miły, a za chwilę wredny. Trochę daje, a trochę zabiera i miesza tym w głowie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
syryry Re: raz miłość, raz nienawiść 25.08.15, 22:08 znalazłam tylko określenie 'sporadyczne okazywanie przychylności', może ktoś kojarzy coś więcej? Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: raz miłość, raz nienawiść 25.08.15, 22:24 może ambiwalentne uczucia Odpowiedz Link Zgłoś
syryry Re: raz miłość, raz nienawiść 25.08.15, 22:36 dzięki, ale chodzi mi bardziej o technikę manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
paris-texas-warsaw Re: raz miłość, raz nienawiść 26.08.15, 00:15 Może chodzi Ci o tzw. podwójne wiązanie? Odpowiedz Link Zgłoś
syryry Re: raz miłość, raz nienawiść 26.08.15, 09:47 dziękuję ale to nadal nie to ;) niżej podałam trochę jaśniejszy opis. Odpowiedz Link Zgłoś
syryry Re: czyli Hass-Liebe 26.08.15, 09:47 chyba też nie :) tutaj jest to dosyc jasno opisane ale nadal nie znalazłam żadnej konkretnej nazwy: "Sporadyczne okazywanie pobłażliwości: czasami osoba stosująca przemoc okazuje czułość, kupuje prezenty zaprasza na kolacje do restauracji. Na krótki czas staje się pobłażliwy i zapomina o wymaganiach. Daje to złudną nadzieję osobie doznającej przemocy, że osoba stosująca przemoc może się zmienić. Podobnie jak faza "miodowego miesiąca" takie zachowanie zatrzymuje osobę doznającą przemocy w sytuacji przemocy." Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: czyli Hass-Liebe 26.08.15, 12:49 Jeżeli chodzi o sytuację przemocy domowej to faza okazywania życzliwości nazywa się faza miodowego miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
mona.blue Re: czyli Hass-Liebe 26.08.15, 12:53 Całość nazywa się cyklem przemocy, na który sklada ją się: - faza narastania napięcia - faza ostrej przemocy - faza miodowego miesiaca www.niebieskalinia.info/index.php/przemoc-w-rodzinie/30-cykle-przemocy-w-rodzinie -- Odpowiedz Link Zgłoś
syryry Re: czyli Hass-Liebe 26.08.15, 14:41 Dzięki! To musi być to. Czy jest jakieś inne określenie dla takiego zjawiska, niekoniecznie w rodzinie gdy ktoś w ten sposób bardziej uzależnia 'ofiarę' od siebie? Może już coś sama wymyślam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nvv Re: czyli Hass-Liebe 26.08.15, 15:45 Takie huśtawki mogą być rezultatem niestabilnych emocji (np. osobowość borderline) lub dłuższych wahań nastroju i energii (depresja dwubiegunowa), które są dość poza kontrolą świadomości - taka osoba może być w rollercoasterze. Odpowiedz Link Zgłoś
woxilo Re: raz miłość, raz nienawiść 03.09.15, 14:55 raz miłość, raz nienawiść Dodaj do ulubionych syryry 25.08.15, 21:30 Skasujcie Odpowiedz cytując Odpowiedz Hej, Jak nazywa się zjawisko gdy ktoś jest raz miły, a za chwilę wredny. Trochę daje, a trochę zabiera i miesza tym w głowie? To nie ktoś miesza nam w głowie ,tylko my tak podświadomie reagujemy na drugą osobę , mawiało się kto się czubi ,ten się lubi , rozum i logika mówi co innego drugiej osobie ,a serce i psychiika /uczucie czuje co innego ,bo prawdziwa miłość to proces podświadomy ,nawet całkiem nieświadomy , bo Złość , Nienawiść oraz Strach ,to druga nieświadoma strona Miłości ,Fascynacji Erotycznej i Seksualnego Oczarowania . Odpowiedz Link Zgłoś