Dodaj do ulubionych

psycholog online

10.04.19, 17:54
Nie zawsze uczęszczanie na normalną terapię jest możliwe, wtedy warto zastanowić się nad terapią online, jest to wciąż dość rzadka forma pomocy w naszym kraju, ale na świecie coraz bardziej popularna. Ze swojej strony mogę polecić gabinetpsychologiczny.online
co sądzicie o tego typu terapii? czy może być to skuteczne tak samo jak tradycyjna forma kontaktu z psychologiem?
Obserwuj wątek
    • kod_matrixa Re: psycholog online 10.04.19, 18:30
      I już nachalna reklama.
      • susel91 Re: psycholog online 11.04.19, 12:31
        Owszem reklama, ale czy właściwie coś w tym złego? Reklama i punkt wyjścia do dyskusji na temat terapii online. Uważasz, że każda reklama jest zła i należy jej zabronić? :)
    • afq Re: psycholog online 10.04.19, 21:43
      nie
      moim zdaniem nie może

bo jakby to miało wyglądać
      siedzę z terapeutą, on u siebie ja u siebie w domu..
      i co.. a to pies sie rozszczeka, a to domofon zadzwoni..
      super warunki żeby się w coś zagłębić

na pewno ta propozycja rozszerza rynek terapeuty, właściwie na cały świat i tylko o to w tym chodzi
      ja rozumiem jakies specyficzne okoliczności
      pacjent przykuty do łóżka
      albo jestem na biegunie pn i mam problem, chce go poruszyc z terapeutą
      ok
      czasem nie ma wyjścia
      ale generalnie... nie nie nie

był juz tu wątek założony przez człowieka co z terapii online korzystał
      raczej nie miał dobrych wspomnień

nie zrażaj człowieku ludzi do terapeutów takimi propozycjami
      • susel91 Re: psycholog online 11.04.19, 12:29
        Ale dlaczego miałoby to zrażać ludzi do terapeutów? Wedle badań skuteczność terapii online jest równa terapi tradycyjnej czy takia informacja jest mniej warta od tej, że jedna osoba miała złe wspomnienia? Tzw dowód anegdotyczny się kłania ;)

Co z ludźmi na emigracji nie mającymi dostępu do psychologów/lekarzy mówiących ich językiem?
        • opiump Re: psycholog online 11.04.19, 13:18
          zwłaszcza do tych - zasobniejsze portfele
          • susel91 Re: psycholog online 11.04.19, 13:38
            No tak, dla osób mieszkających na stałe za granicą taka opcja jest raz, że wygodna, dwa, że opłacalna, bo ceny psychologów w Polsce są nieporównywanie niższe niż takich usług na zachodzie.
          • opiump Re: psycholog online 11.04.19, 13:43
            zresztą narażać się na kontakt z kimś takim jak leda16 hmm tylko idiota chyba :D
    • afq Re: psycholog online 10.04.19, 21:44
      o... szukaj ludzi z agorafobią

przynajmniej będziesz mieć obiektywny powód dla takiej metody
      • afq Re: psycholog online - to nie działa 10.04.19, 21:45
        wszystko jak wyżej
        • yadaxad Re: psycholog online - to nie działa 10.04.19, 22:15
          Temperatura się podniesie jeszcze o stopień, na zewnątrz bezpiecznie będzie się poruszać tylko sztuczna inteligencja, a ludzie będą wyłącznie online:)
          • afq Re: psycholog online - to nie działa 10.04.19, 22:21
            zapewne :-)

ale wtedy więcej rzeczy będzie innych

kto wie.. może nawet psy będą mogły być przełączane na wibracje :-)
            • yadaxad Re: psycholog online - to nie działa 10.04.19, 22:32
              Każdy będzie miał w abonamencie psychologa online i obawiam się obowiązkowego.
              • afq Re: psycholog online - to nie działa 10.04.19, 22:42
                już widzę taki pakiet od operatora komórkowego:

rozmowy, smsy, internet i psycholog bez limitów :-D

hm..
                w tym zestawieniu to mi się nagle nawet sensowne wydało...
                • yadaxad Re: psycholog online - to nie działa 10.04.19, 22:51
                  Nie bez limitów, w końcu trzeba zarabiać. Ale to bardzo prawdopodobne. W końcu jesteśmy inwigilowani, że ludzie przed ćwierć wiekiem by to wyśmiali, że w życiu nie przejdzie. Za chwilę już wszyscy będziemy zaczipowani, w skandynawi już to wchodzi jak w masło.
                  • afq Re: psycholog online - to nie działa 10.04.19, 23:56
                    alez oczywiscie ze trzeba zarabiac
                    ale to operatorzy beda oplacac kazdą konsultację
                    a pracowac sie na niej bedzie nad zdrowym konsumowaniem nowych usług
                    plus jakis mały product placement typu "no skoro kontakt ze smartfonem odbija sie na twoim zdrowiu.. to prosze oto nowiutki czip do połączeń telepatycznych, oczywiscie wszystkie telepatyczne połączenia strzeżone będą przez nasze firmowe firewalle na naszych serwerach.. w zasadzie jest za darmo, trzeba tylko wyrazic zgode na administrowanie twoimi myślami"

to w sumie juz tak troche jest
                    choc w słuzbie korporacji psycholodzy jeszcze tego nie robią
    • kod_matrixa Re: psycholog online 11.04.19, 13:20
      Wydaje mi się, że ja lepiej psychologów diagnozuję niż oni mnie.
    • kod_matrixa Re: psycholog online 11.04.19, 15:26
      W ogóle psychologia jest bardziej emanacją kultury zachodniej niż obiektywną nauką.

Mimo swojego powierzchownego humanizmu, przesiąknięta jest charakterystycznym dla oświecenia kultury zachodniej materializmem i mechanistyczną wizją świata, co w obliczu XX wiecznej fizyki kwantowej, powoduje, że staje się mocno infantylna, powierzchowna i uproszczona.
      • mmkaa1 Re: psycholog online 11.04.19, 15:30
        kod_matrixa napisał:

> W ogóle psychologia jest bardziej emanacją kultury zachodniej niż obiektywną na
        > uką.
        >
        > Mimo swojego powierzchownego humanizmu, przesiąknięta jest charakterystycznym d
        > la oświecenia kultury zachodniej materializmem i mechanistyczną wizją świata, c
        > o w obliczu XX wiecznej fizyki kwantowej, powoduje, że staje się mocno infantyl
        > na, powierzchowna i uproszczona.
        >
        Zalexy od nurtu, moze tez kazdy odlam opisuje po prostu jego tworce i typ pewien typ psychiczny.
        Ja sie odnajduje w psychologii glebi.
        • kod_matrixa Re: psycholog online 11.04.19, 15:52
          mmkaa1 napisała:

> kod_matrixa napisał:
          >
          > > W ogóle psychologia jest bardziej emanacją kultury zachodniej niż obiekty
          > wną na
          > > uką.
          > >
          > > Mimo swojego powierzchownego humanizmu, przesiąknięta jest charakterystyc
          > znym d
          > > la oświecenia kultury zachodniej materializmem i mechanistyczną wizją świ
          > ata, c
          > > o w obliczu XX wiecznej fizyki kwantowej, powoduje, że staje się mocno in
          > fantyl
          > > na, powierzchowna i uproszczona.
          > >
          > Zalexy od nurtu, moze tez kazdy odlam opisuje po prostu jego tworce i typ pewie
          > n typ psychiczny.
          > Ja sie odnajduje w psychologii glebi.

To co uprawia psychologia pod względem organizacji "wiedzy" ma więcej wspólnego z protestantyzmem niż z nauką. 1000 odłamów/denominacji, z której każdy może wybrać coś dla siebie.

To nie literatura czy kinematografia.
          • mmkaa1 Re: psycholog online 11.04.19, 20:10
            kod_matrixa napisał:

> To co uprawia psychologia pod względem organizacji "wiedzy" ma więcej wspólnego
            > z protestantyzmem niż z nauką. 1000 odłamów/denominacji, z której każdy może w
            > ybrać coś dla siebie.
            >
            > To nie literatura czy kinematografia.
            >

Jest tego sporo.
            Osobistym doswiadczeniem moge potwierdzic prawde psychologii jungowskiej. Zetknelam sie z nia dopiero po przejsciu znacznej czesci swojego procesu, wiec nie inspirowalam sie nia ani niczego nie wmawialam. Ale po zetknieciu z Jungiem zrozumialam, gdzie jest moja wspolnota duchowa.
            Inne kierunku mnie raczej nie kreca. Chyba ze oferuja konkretne i skuteczne narzedzia, dlatego tez lubie Lowena.

• kod_matrixa Re: psycholog online 11.04.19, 19:28
          mmkaa1 napisała:

> kod_matrixa napisał:
          >
          > > W ogóle psychologia jest bardziej emanacją kultury zachodniej niż obiekty
          > wną na
          > > uką.
          > >
          > > Mimo swojego powierzchownego humanizmu, przesiąknięta jest charakterystyc
          > znym d
          > > la oświecenia kultury zachodniej materializmem i mechanistyczną wizją świ
          > ata, c
          > > o w obliczu XX wiecznej fizyki kwantowej, powoduje, że staje się mocno in
          > fantyl
          > > na, powierzchowna i uproszczona.
          > >
          > Zalexy od nurtu, moze tez kazdy odlam opisuje po prostu jego tworce i typ pewie
          > n typ psychiczny.
          > Ja sie odnajduje w psychologii glebi.

Psychologom też ciężko przyznać się do winy czy popełnionych błędów.

A to m in po tym poznaje się też wielkość i klasę człowieka.

Człowiek i inteligentny wie jak ludzka wiedza jest uboga i nie stanowi dla niego przyznanie się do błędu czy po zrobieniu czegoś złego po ludzku powiedzieć zwyczajnie przepraszam.

Takie rzeczy też wiele pokazują.
          • opiump Re: psycholog online 11.04.19, 19:35
            oj tak - taka leda swoim błędem wbiła Ance gwóźdź do trumny :D
            wybaczmy i pomódlmy się za biedną ledę i pozostałych, co to wylali na Anke pomyje bucha cha cha cha cha cha.
          • wendy_1 Re: psycholog online 12.04.19, 17:22
            Żeby przyznać się do błędu, trzeba uświadomić sobie, że cos co robimy jest zle. Długa droga prowadzi do słowa przepraszam. Tylko czy można spodziewać się czegos takiego od kogoś kto nie ma takich przemyśleń? Szybciej znajdzie wine u innych niż przeprosi... Uważa się jednak za ponadprzecietnie inteligentna osobę.
            • kod_matrixa Re: psycholog online 12.04.19, 20:34
              wendy_1 napisał(a):

> Żeby przyznać się do błędu, trzeba uświadomić sobie, że cos co robimy jest zle.
              > Długa droga prowadzi do słowa przepraszam. Tylko czy można spodziewać się czeg
              > os takiego od kogoś kto nie ma takich przemyśleń? Szybciej znajdzie wine u inny
              > ch niż przeprosi... Uważa się jednak za ponadprzecietnie inteligentna osobę.

Uważanie się kogoś za ponadprzeciętnie inteligentnego jest złe?

Ja powiedział bym, że jest to komplement dla psychologii, ponieważ jest to hołd złożony tej dziedzinie, która swoje sukcesy może liczyć co najwyżej na palcach jednej ręki. A testy za pomocą, których mierzy się inteligencję (IQ) jest właśnie jedną z tych nielicznych rzeczy.

Myślenie krytyczne czyni wolnym
              • kod_matrixa Re: psycholog online 12.04.19, 20:35
                Uważanie się za* kogoś
              • wendy_1 Re: psycholog online 12.04.19, 23:19
                Uważanie się za osobę ponadprzeciętnie inteligentną nie jest złe jeśli oprócz intelektu jest rozwinięta inteligencja emocjonalna.
                • yadaxad Re: psycholog online 12.04.19, 23:31
                  Jeszcze nie spotkałam osoby ponadprzeciętnie inteligentnej, która by sama, komukolwiek sugerowała, że jest nadprzeciętnie inteligentna.
      • opiump Re: psycholog online 11.04.19, 15:30
        wylaliście na chorą osobę wiadro pomyj, olaliście krzywdę jej dzieci. To wszystko :)
    • kod_matrixa Re: psycholog online 12.04.19, 21:18
      Czego najbardziej boi się psycholog?
      Powtórzenia swojego eksperymentu.

Taki żarcik. :-D
    • negri111 Re: psycholog online 16.11.21, 13:20
      Ja od 2020 roku korzystam z terapii online u Pani dr Heleny Kistelskiej-Sikory, dzięki temu że wcześniej chodziłem do niej na terapię tradycyjną do przychodni na NFZ, przestawienie się na online (którego się obawiałem), nie było żadnym problemem. Ze swej perspektywy jak najbardziej polecam tę formę terapii i Panią doktor.
      www.psycholog-lubelski.pl
      Potwierdzam skuteczność takiej terapii, kto nie ma przekonania poprostu niech spróbuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka