19.10.04, 12:13
Powiedzcie dlaczego ludzie są tacy obłudni, fałszywi. jak można mowić co
innego w zależności od miejsca i sytuacji i jak można co 5 minut zmieniać
zdanie. jak oni to robią że się w tym wszystkim nie pogubią i do czego to
prowadzi. może jestem głupia, ale nie potrafie tego pojąć. można złapać doła
Obserwuj wątek
    • yoosh Re: OBŁUDA 19.10.04, 13:37
      Nie można generalizowac.Przeciez wszyscy tacy nie są.Od tych niektórych można
      się "odstosunkowac"-fizycznie lub mentalnie.
      Wielu ludzi uprawia manipulacje innymi-taka ich recepta na życie lub inaczej
      nie potrafią.
    • k_i_k_a Re: OBŁUDA 19.10.04, 13:45
      powodów mogą być dziesiątki... w zależności od sytuacji... wygoda, strach,
      tchórzostwo, lęk przed konfrontacją, brak własnego zdania, konformizm, lęk
      przed konsekwencjami, chęć osiągnięcia określonego celu, nieumiejętność
      przeciwstawiania się, chęć zranienia kogoś lub własnie - nieranienia.....
      • q02121974 Re: OBŁUDA 19.10.04, 13:50
        tylko jak z takimi pracować, wszystkiego się odechciewa
        • k_i_k_a Re: OBŁUDA 19.10.04, 13:53
          tego niestety nie unikniesz... zawsze znajdą się tacy... :( Ale uszy do góry...
          albo przynajmniej na boki :) Inni się też zdarzają :)
      • q02121974 Re: OBŁUDA 19.10.04, 14:01
        chęć zranienia kogoś lub własnie - nieranienia...- fałsz zeby nie ranić, bez
        sensu
        • k_i_k_a Re: OBŁUDA 19.10.04, 14:03
          też myślę, żę bez sensu... ale czasem ludzie tak myślą, naprawdę... nie
          rozumieją, że kłamstwo rani bardziej...
    • yoosh Re: OBŁUDA 19.10.04, 13:52
      Prędzej czy pózniej pogubią się,bo odchodzą od swojego prawdziwego ja.I byc
      może pojawią się na tym forum,zaczynając: ludzie,ale złapałam doła,jak z tego
      wyjśc?
    • reni6 Re: OBŁUDA 19.10.04, 13:52
      wydaje mi sie, ze roznorodnosc wypowiedzi na ten sam temat u jednej osoby moze
      wynikac rowniez z nastroju.Kazdy chyba tak ma, ze w zaleznosci od humoooru ma
      rozne zdanie na ta sama kwestie. Czasami wydaje nam sie ,ze cos jest rozowe ,
      innym razem ,ze czarne. I to chyba jest naturalne.

Chyba,ze ktos faktycznie zmienia zdanie co 5 min. i robi to celowo. Wtedy
      trzeba "szybkim i zdecydowanym krokiem" oddalic sie od osobnika. Tak dla swojej
      zdrowotnosci:)
    • Gość: evamari Re: OBŁUDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 14:53
      nie wiem dlaczego, ale rzeczywiscie jest taka rasa - kombinatorzy, klamcy
      nalogowi, oszusci, bajeranci......
      Kiedys mialam z kims takim do czynienia w pracy, kazdemu mydlil oczy inna
      bajka.....Wstretny typ. Zaplatal sie w koncu sam w tych klamstwach, wpadl we
      wlasne sidla....ale czy to go czegos nauczylo??? Absolutnie nie, poszedl w inne
      srodowisko i robi swoje. Niektorzy tak juz maja po prostu.
      • Gość: toja Re: OBŁUDA IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 22:05
        Gość portalu: evamari napisał(a):

> nie wiem dlaczego, ale rzeczywiscie jest taka rasa - kombinatorzy, klamcy
        > nalogowi, oszusci, bajeranci......
        > Kiedys mialam z kims takim do czynienia w pracy, kazdemu mydlil oczy inna
        > bajka.....Wstretny typ. Zaplatal sie w koncu sam w tych klamstwach, wpadl we
        > wlasne sidla....ale czy to go czegos nauczylo??? Absolutnie nie, poszedl w
        inne
        >
        > srodowisko i robi swoje. Niektorzy tak juz maja po prostu

wszystko ok jeśli jest to obca osoba z którą bez skrupułów można zerwać
        kontakty, gorzej jeśli jest to ktoś z najbiższej rodziny, ja mam taką
        obłudną,dwulicową teściową i nie wiem jak z tym żyć
    • glassempire Re: OBŁUDA 19.10.04, 17:04
      Mozna zlapac dola i to sakramenckiego.
      Ostatnio mam to samo. I ja NAPRAWDE QRWA nie rozumiem jak tak mozna zyc!!!
      Jak mozna cyganstwem cyganstwo poganiac. Miec taki tupet. I zastanawiam sie czy
      to ja nie pasuje do tego swiata bo mam zasady, bo tak nie umiem i czy to ja mam
      byc outsiderem?
      Widocznie to nas, tych ktorzy maja zasady, dotrzymuja slowa, sa konsekwentni,
      szanuja innych - to nas rodzice zle wychowali.
      Sorry za to pomstowanie ale wlasnie tacy ludzie doprowadzaja mnie do bielaj
      goraczki. Widze jak postepuja i nie jestem w stanie przeciwdzialac bo trzebaby
      bylo znizyc sie do ich poziomu, zaczac intrygowac, podlizywac sie, klamac - a ja
      nie umiem.
      I okazuje sie ze oni sa gora bo nasza klase i zajmowanie sie wlasnymi sprawami
      biora za biernosc, bezradnosc i przyzwolenie na dalsze knowania.
      "jak oni to robią że się w tym wszystkim nie pogubią i do czego to
      > prowadzi" - tak napisalas. Nie wiem, bo jesli sie klamie to kazdemu to samo.
      Poza tym klamstwo jest "wektorowe" - kierunek, zwrot, punkt zaczepienia,
      poczatek i koniec. Nie wiem, te osoby chyba nie zdaja sobie sprawy z tego ze
      kiedys dojdzie do konfrontacji i bedzie smrod. Albo maja na taka okazje
      przygotowany plan dzialania - ten kto wykryl oszustwo zostanie zgnojony w
      odpowiedni sposob.
      Mozna wpasc w paranoje...
      Na tym forum niedawno pisalam o takiej wlasnie osobie ktora "sfingowala" wlasna
      smierc (co prawda w swiecie wirtualnym ale uwazam ze to bylo przekroczenie
      granic) - niby przez kogos podala ze nie zyje i rozlegly sie lkania, placze i
      zal za taka wspaniala osoba. W rzeczywistosci to oszust i sa na to dowody.
      Zamierzam wkrotce te sprawe upublicznic - brzydze sie tym ale nie mozna pozwolic
      by taki czlowiek robil gnoj innym, nie mozna pozwolic by czula sie jak swieta
      krowa. Swoim klamstwem o smierci uciekla przed wyjsciem na jaw prawdy - ale
      wszyscy wiemy ze klamstwo ma krotkie nogi.
      I jeszcze jedno - ci obludnicy co to tak sie obracaja jak choragiewka zawieje...
      I jak ich pelno wokolo.
      • Gość: ryb Re: OBŁUDA IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 19.10.04, 17:14
        "Najlepszym lekarstwem na wszystkie dolegliwości jest zwykła woda. Dwie krople na
        szklankę wódki i wszystko jak ręką odjął".

Proponuje rowniez odrobine chivaska...:)
        • glassempire Re: OBŁUDA 19.10.04, 19:20
          Zapraszasz, ryb?
          To juz smigam. Niedaleko mam.
          :)
    • Gość: lejdi Re: OBŁUDA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 22:21
      olej to.każdy człowiek ma w sobi odrobinę obłudy,bo bez tego nie przetrwa.Musi
      wyżyc się na słabszym psychicznie,musi mieć satysfakcję z jego
      zagubienia.Ludzie są obłudni-wtedy gdy czegoś potrzebują.Zmienianie
      zdania,mówienie czegoś co dana osoba chce usłyszeć jest na dłuższa metę
      igraniem z ogniem,bo ktoś w końcu się skapnie,że ta osoba zmienia zdanie w
      zależności od osoby z którą przebywa-i -co może zyskać od niej.Tacy ludzie
      działają na zasadzie pasożyta.Wyżerają od ciebie zwierzenia,mówią jak imżle też
      jest na świecie,i przyznają ci we wszystkim rację.. a potem ida do kogos
      innegoo i trąbią to samo.Polecam asertywnośc,.zachowaj dystans do takich
      ludzi.nie daj się,bo tylko ty w starciu z takim człowiekiem
      tracisz.Zastosowałam ta metodę.O dziwo-grono moich znajomych zwęziło się bardzo
      szybko.miłam po prostu dosyć bycia workiem treningowymdla złych
      humorów,porzuconych koleżanek itp.Jesteś wiele więcej warta niż kazda z tych
      osób.Pamiętaj o tym.:)pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka