Dodaj do ulubionych

Nie mogę zasnąć

02.01.22, 23:42
Ot, przydałby się nowy wątek o bezsenności. Wczoraj też miałam problem, a gdy zasnęłam to śnił mi się jeden z dwóch niepokojących mnie snów: że niby idę prosta drogą, do miejsca w którym mieszkam, a nagle się okazuje, że gdzieś mocno błądzę, szukając właściwej uliczki/ulicy. Może trochę nowy rok przeraża. Mam dużo dobrych planów i motywacji, ale też jakieś demony krążą w moich myślach, słyszę jakiś głos: przecież nie dasz rady. Zeszły rok bardzo mi podciął skrzydła. Ale wierzę, że końcówka obecnego, nowego to będzie powoli układająca się nowa, właściwa rzeczywistość.

Obserwuj wątek
    • kalllka Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 00:22
      Na dwie godziny przed snem długi spacer a później medytacja/ np. transcendentalna/
      Melatonina tez pomaga.
      • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 01:37
        Ta myślisz że ona nie spaceruje .Co za bzdury kalllka.Ty nikogo na tym forum nie znasz i nie lubisz.
        • adam.eu Re: Nie mogę zasnąć 07.01.22, 21:38
          n4rmoorr napisał(a):

> Ta myślisz że ona nie spaceruje .Co za bzdury kalllka.Ty nikogo na tym forum n
          > ie znasz i nie lubisz.

Tu Twój pierwszy post w wątku, szkoda, że nie ostatni.
          Dalsze Twoje posty, to dewastacja, zniechęcanie uczestników do normalnej rozmowy, dyskusji.

A jeżeli tego nie dostrzegasz, to może odstaw forum na cały miesiąc,
          Możesz sobie jeszcze wyznaczyć i ściśle przestrzegać jakąś niewielką ilość postów na dobę.
          Być może masz lepsze pomysły. To działaj, a nie skarż sie na osoby, które Cię nie lubią.

I może nie zazieleniaj mojego nicka.
          A jeżeli już to musisz robić, to poczekaj z odpowiedzią całą dobę. Może nie będziesz musiał nic pisać, albo odpowiesz rozsądniej.
          • n4rmoorr1 Re: Nie mogę zasnąć 07.01.22, 22:18
            Adam ja już tu nie piszę .Afg dzisiaj oszalał i złożył na mnie donos .Nie wiem o co mu poszło .Że chciałem przegonić trolla ,co wznawia stare wątki . .Nie chcę tu już być bo ponoszą mnie emocje .Na religii też bo nie będę się z tym starym capem Feelkiem kopał i z Ta co oszalała na moim tle .Jeśli się pojawi Pocoo to się wpiszę.Dobrze by było ,by tam była Hana ,bo szkoda Wawarzanki i Hana lubi tam rozmawiać .Dalej jeśli składasz donos na tego hejtera z FK to musisz wkleić linki .O to się pytała Kaśka. Będę na forum Kraj i na Ematce.Tam mam więcej przyjaciół .Dzisiaj nie zapomniany widok jak kobiety pogoniły Snajpera .Jak wyjadę do Niemiec to na pewno będę pisał mniej .Wszystkich serdecznie przepraszam .Z paroma mam kontakt osobisty to i tak nie tracę .Jak ktoś potrzebuje pomocy to wie gdzie mnie znaleźć .Zdrowia i siły na Nowy Rok.
            • hana11 Re: Nie mogę zasnąć 07.01.22, 22:27
              Widzisz n4, często chwalisz się, że nie przejmujesz się opinią innych. Jeśli chcesz być tolerowany, akceptowany to musisz jednak brać pod uwagę jak inni czują się w twoim otoczeniu. Przemyśl to.
              • n4rmoorr1 Re: Nie mogę zasnąć 07.01.22, 22:47
                Aniu niezależy mi na opinii innych .Mam to gdzieś .Ja nie jestem z tych co się każdemu kłaniają ..Jeśli ktoś mnie toleruje to jestem wierny mu po sam grób.Większości facetów wzbudzam ,zazdrość i wściekłość Wiesz dobrze o tym.Kobiety były na pierwszym miejscu.Nikt na tych forach nie jest idealny ,każdy ma jakiś mały minus . Wróć na religię i pomóż Wawarzance i Pocoo .Proszę Cię.
              • n4rmoorr1 Re: Nie mogę zasnąć 07.01.22, 23:56
                Dobrze .Wezmę te uwagi nie jestem snobem lub ignorantem.Twoje i Adama .Żle mi nie życzycie .Ale Ty że musisz mi coś obiecać.Ty wiesz co .😊
            • afq Re: Nie mogę zasnąć 08.01.22, 11:11
              n4rmoorr1 napisał:

> Adam ja już tu nie piszę .Afg dzisiaj oszalał i złożył na mnie donos .Nie wiem
              > o co mu poszło

nie oszalałem, bardzo dobrze wiesz o co mi poszło
              i administracja tez bardzo dobrze to wie

n4rmoorr
              Re: Łatwe dziewczyny
              07.01.22, 10:55
              Za tamten wpis to przepraszam .Nie zasłużyłeś .Faktycznie jestem czasami chamski wybacz .
              Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś

n4rmoorr
              [...]
              07.01.22, 04:06
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              Odpowiedz Cytuj Link Zgłoś
              • ta Re: Nie mogę zasnąć 08.01.22, 13:09
                Post użytkownika n4… z tego wątku z dnia 7.01.2022 godz. 22.18 zawierający treść

cyt: „ Na religii też bo nie będę się z tym starym capem Feelkiem kopał i z Ta co oszalała na moim tle”

został zgłoszony moderacji jako łamiący netykietę. Każdy post tego użytkownika o treściach naruszających prawo i godność innych użytkowników będzie zgłaszany jako uporczywy trolling do administracji portalu.

• n4rmoorr1 Re: Nie mogę zasnąć 08.01.22, 13:54
                Nie wiem co Ci się robi człowieku .Zrobileś się cenzorem tego forum.Podbijasz stare wątki ,a wiesz dobrze ,że moralnie nie jest to etyczne .Starość w niektórym wydaniu jest okropna .Szukasz zaczepki .Bujasz się po tym forum dajesz jakieś śmieszne rady wzięte z księżyca Za bardzo Ci uwierzyłem ,ze jesteś dobrym człowiekiem.Nie jesteś .Zawiodłem się na Tobie .Spadaj .Nie będę z Tobą dyskutował .I nie było przyjemności Cię spotkać .To tylko epizod wymazany z życia .Wybacz już Cię nie znam
                • afq Re: Nie mogę zasnąć 08.01.22, 13:58
                  to nie ja podbijam wątki
                  dobrze wiesz że bywa że ktoś przeszukując forum, dopisuje sie do wątku sprzed lat
                  co jest bez sensu bo dyskusja dawno zakonczona, no ale bywa

i kogos takiego nazwałeś "gównem"

że tak ci przypomne pokrzywdzony i zadziwniony dżentelmenie

to nie jest pierwszy raz kiedy na chamstwo reaguje
                  róznica polega na tym że nie wdaje sie w dyskusje czy post był kulturalny czy nie
                  nie mam też żadnego problemu z tym że cham nie chce mnie znać
                  to nawet lepiej dla mnie
      • hana11 Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 21:29
        Taki spacer plus medytacja to byłby ideał. Nawet taki półgodzinny to już coś.
        • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 21:56
          Jak fajnie .Gra w chowanego .Jak Pocoo .Ona to samo .Jeden ,dwa posty i znika .Nie chodzisz na spacery z jodem ,a jogi nie ćwiczysz ? Przecież to medytacja .Chyba że chcesz się Kali podlizać 😊Adam oszalał normalnie go nie poznaję .Szaleństwo też na forach ,zwłaszcza na ematce .Jakby wszystkie kobiety świata chciały coś zakomunikować .Szaleństwo .😊
          • hana11 Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 22:21
            Kalllka to nietuzinkowy intelekt. Uwielbiam jej styl.
            • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 23:25
              Jasne .Bardziej niż Yada.Ale ona na tym forum ma pierwsze miejsce.Pięknie jak Ty jesteś podatna na czyjejś uwagi.Wystarczy skrzywdzić kobietę .Nikt się nie spytał Kali dlaczego tak nie lubi facetów.
              • afq Re: Nie mogę zasnąć 04.01.22, 23:11
                mnie kalllka lubi, jestem pewien :-)
                • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 04.01.22, 23:58
                  Być może Afg .Rywalizacja o Hanę .Nie ma takiej opcji .Bym o nią nie walczył 😊
                  • afq Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 09:32
                    chyba nie zrozumiałem. rywalizujesz z kims o kogos?
                    że tu?
                    • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 09:52
                      E tam .Nie prowadzę żadnej rywalizacji .Chciałem zagaić temat .Komuś się bardzo nudzi ,ktoś kogoś udaje .Jakieś szaleństwa na forach .Rozdwojenia jaźni dostaję .Wpadają tu kobiety z dobrymi radami jak ja mam tańsze i lepsze ,szaleństwo Majki Skowron .😊
                      • hana11 Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 21:23
                        Upominam grzecznie użytkownika n4, że to nie forum randkowe.
    • mona.blue Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 01:32
      Ja też ostatnio mam problem z zasypianiem. Mam ostatnio za dużo energii, jeszcze Sylwester rozregulował mi rytm spania.
      Mi pomaga słuchanie rozwojowych filmików na yt lub fajnych księży, takich jak np. o.Adam Szustak - nie, że nudne i usypiają ale fajnie przeprowadzają w sen. Podobnie jak muzyka na Spotify.
      • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 01:46
        Myślisz Monia ,że ta zatwardziała lewicowa dziewczyna i ateistka będzie słuchać opowieści o księżach. No ładnie się szalało na sylwka .Ja brałem udział w bójce i jeszcze mnie boli czoło ,ale Ty.
        • mona.blue Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 10:04
          Myślę, że nie będzie słuchać Szustska, ale może z ciekawości zajrzy, on ma bardzo duże zasięgi na yt i łączy trochę duchowość z psychologia.
          • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 10:42
            Z tym lewactwem i ateizmem to gruba przesada Moni .O ile pamiętam to Hania zawsze nie dosypiała ,a to małe dziecko ,a to inne zdarzenia .Na dłuższą metę nie da się tak żyć .Powietrza i tlenu i jodu jej nie brakuje .Ale zdrowie jej padnie niedługo .Przez ten ostatni rok poznałem tu parę cudownych kobiet ,których gdzie indziej bym nie spotkał,a ich problemami można by cały świat obdarować .Mimo to starają się żyć i być kobietami w istotnym znaczeniu słów .Może ten nowy rok będzie lepszy w życiu osobistym chociaż .Małe smutki da się wytrzymać ,duże już przerastają .
      • hana11 Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 21:37
        Ktoś mi kiedyś polecił film o. Szustaka na temat strajku kobiet. Wyważony w swoich poglądach. Czasto właśnie zasypiam z YT w tle. Albo jakaś medytacja prowadzona albo nawet jakiś wykład.
        • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 04.01.22, 12:09
          Sorry .Wyjadę,zajmę się pracą ,nie będę pisał głupot .Teraz dostaję jakiegoś amoku .Według Sternberga na intymność składa się:

szacunku i wzajemnego zrozumienia,
          pragnienia przeżywania szczęśliwych i trudnych chwil z ukochanym,
          dbania o dobro drugiej połówki i zapewnienie wsparcia,
          pragnienia dzielenia się wszystkim z partnerem (zarówno na poziomie psychicznym, jak i materialnym),
          poczucie, że można liczyć na ukochanego w każdej sytuacji,
          dzielenia się intymnymi informacjami,
          traktowania partnera jako nieodłączny element życia. R. J. Sternberg (1986) wyróżnił trzy zasadnicze składniki miłości. Koncepcję opisaną przez Sternberga dokładnie przybliżył w swojej książce Psychologia Miłości profesor nauk humanistycznych i uznany polski psycholog Bogdan Wojciszke . Niektórzy mówią, że miłość jest jak kokaina i wiele się nie mylą. Prowadzący badania nad namiętnością naukowcy Peele i Brodsky (1978) udowodnili, że śmiało może być porównywana do uzależnienia od narkotyków, środków nasennych czy alkoholu. Czytam czasami takie głupoty .Żebym jeszcze umiał zachowywać się racjonalnie ,ale nie umiem .Odpycham ludzi najbardziej mi bliskich .
          • ta Re: Nie mogę zasnąć 04.01.22, 12:21
            Użytkownik skopiował i zamieścił jako tekst własny informacje ze strony:
            weddingdream.com/milosc-jak-kokaina-psychologia-milosci/
            nie podając źródła..

Uprzejmie proszę administratora strony o pouczenie użytkownika, ze łamie po raz n-ty prawa autorskie, tym samym łamiąc netykietę. Dziękuję.
            • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 04.01.22, 14:41
              O jest moja stalkerka co lata za mną po wszystkich forach.Mylisz się podałem kto to napisał i nie to źródło .Możesz łaskawie się odczepić .To jest nękanie od zeszłego roku .Bardzo się pilnujesz by nie przekroczyć granicy, bo byś musiała zmieniać nicka .Na początku roku zaagażowałaś w moją znajomość z Haną i ta ci nawet uwierzyła później wpadłaś na ematkę ,ale kobiety cię pogoniły Później przyszlaś na religię i próbowałaś mnie skłócić z Pocoo .-Ale tu też niewypał .Szlag cię trafia ,że ona ze mną tylko rozmawia .Coś niesamowitego, ile ty czasu poświęcasz by mnie śledzić .Spadaj .
              • mona.blue Re: Nie mogę zasnąć 04.01.22, 17:12
                Tu administratorem/opiekunem forum jest użytkownik widmo.
                • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 04.01.22, 18:05
                  I to jest normalne forum Moni .A miałaś Ty być nim 😊.W szczególnych przypadkach typowego chamstwa ktoś tu zareaguje 😊.Koleżanka Ta dobrze o tym wie co pisze .Cudowna kobieta tyle lat razem .Normalnie złote gody .
            • ta Re: Nie mogę zasnąć 04.01.22, 16:47
              Niestety, ten użytkownik ( n4rmoorr) nadal nie rozumi, że kopiowane teksty, nie będące własnością publikującego powinno się oznaczyć znakami cytatu „ …” oraz podać źródło czyli stronę publikacji, czasopismo, książkę itp. Gorzej, gdy rozumie, ale świadomie łamie prawo.

Publikowanie cudzych tekstów bez spełnienia wymogów jak wyżej jest przestępstwem kradzieży praw autorskich i jako takie może być ścigane z mocy prawa.
              Właściciel portalu ( tu GW), który nie reaguje na zgłoszone nieprawidłowości także odpowiada prawnie, jak użytkownik.
              Dziękuję.
              • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 04.01.22, 17:59
                Weź odplyń z mojego życia proszę cię .Ta ślepa nienawiść cię zabije .Robiłaś aferę w zeszłym roku ,robisz znowu .Raz że napisałem kto był autorem tych wiadomości ,drugie miałaś tu już nie być .Ale to jest silniejsze od ciebie .Cały czas czuję twój oddech .Nie jesteś normalna ,wiesz o tym .Uprawiasz stalking w czystej postaci.Gdybyś tylko popełniła mały błąd .Było by po tobie ,ale jesteś cwana i grzeczna ,aż do bólu .Niektórzy się dają nabrać ,ale na ematece kobiety się nie dały nabrać prawda .I stwierdziły że ty jesteś tą stalkerką .Jesteśmy ze sobą ładne parę lat .Napisałem ci na religii ile wykonałaś do postów od roku 2017 .Byłem drugi w twoim pisaniu .Nie wiem czy jesteś zawiedziona w uczuciach ,ale kompletnie mi się nie podbasz .Jestem doświadczonym użytkownikiem forów GW i nie pierwszy raz ktoś mnie tu atakuje.Ale zapewniam cię ,że daję sobie znakomicie radę i mam sporo przyjaciół na dobre i złe .Myślałem kiedyś o zmianie nicka ,ale dzięki tobie nie będę go zmieniał.
                • adam.eu Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 08:09
                  Skopiowałeś i nie podałeś źródła? I o co się obrażasz na osobę, która po raz n-ty (nie tylko ona)j zwraca Ci uwagę?
                  Żeby to tylko był ten problem.
                  • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 11:06
                    Nie umiesz czytać podałem źródło .Za każdym razem wklejać link to paranoja .Nikt tego nie robi .A moja droga koleżanka Ta także .Jakieś pierdoły z palca wyssane ,jakie bzdety .Walka na linki i duperele .Jakby się kończył świat .Zwykłe czepialstwo .Jestem dłużej z nią na forach ,bardzo długo .Co jej się ostatnio robi .Ktoś mi na FK nawrzucał ,a moja droga Ta cmok ,cmok do gościa .Niech tu pisze ,nie jest zwykłą pindą i warta szacunku .Ale także ja odrobinę .Kiedyś rozmawialiśmy normalnie ,teraz to jakieś pierdoły ,próba ośmieszania .Nawet z tą popierdółką Feelkiem ,co ciągle wisi na moderacji i żadne rzeczowe argumenty do niego nie dochodzą .On tylko zakłada wątki o mnie, innych niema .Ja nie mam czasu na jakieś swary ,toczenie wojenek mam to w dupie . Życie jest za krótkie by się usrywwć ..Zazdrość co się robi w głowach ludzi.Że kobiety lubią ze mną rozmawiać i nie ma dla mnie żadnego tabu ,w tych rozmowach.Nie wiem o co chodzi ,ale nie o pieniądze .😊
                  • ta Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 12:28
                    adam.eu napisał:

> Skopiowałeś i nie podałeś źródła? I o co się obrażasz na osobę, która po raz n
                    > -ty (nie tylko ona)j zwraca Ci uwagę?
                    > Żeby to tylko był ten problem.

Tak, pan kopiuje, nie oznacza znakami cytatu cudzych treści, nie podaje autora skradzionych słów, dokleja swoje
                    zdania i taką papkę serwuje jako swoją autorska wypowiedz. To jest oszustwo.
                    ——

Przy okazji tego postu jeszcze raz do pana n4:

Było sporo czasu, by nauczyć się, jak poprawnie cytować i oznaczać autorów. Niekoniecznie trzeba wklejać linki. Należy jednak użyć znaków „ …” wpisać imię, nazwisko autora cytowanego tekstu i miejsce publikacji.
                    Ta umiejętność nie jest niemożliwa do opanowania.
                    Może z pomocą moderatora pójdzie panu łatwiej.

• ta Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 00:32
                Niestety ten pan ( n4rmoorr vel taniarada) uporczywie popełnia ten sam proceder kradzieży cudzych tekstów. Gdy zwróci się uwagę ( m.inn. wielokrotnie przez kilku użytkowników, a także moderatora na FR)
                pan atakuje te osoby personalnie, pomawia i kłamie na ich temat.

Przypominam, że pomawianie, wycieczki personalne, kłamstwa na temat innych osób oraz ich aktywności na forach, nieuzasadnione spoufalanie się są także naruszeniem netykiety i mogą być podstawą do zawnioskowane o bana dla takiego użytkownika.

Pan n4rmoorr vel taniarada jest oszustem budującym swój załgany wizerunek m.inn.na wklejaniu kradzionych tekstów. Ten proceder tu i teraz wskazuję i piętnuję, oraz zwracam uwagę moderatorowi tego forum , że nie może pozwalać na łamanie prawa.

Dziękuję.
                • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 00:46
                  Wyśpij się dziecko drogie .Jak chcesz tu być niema sprawy .Nawet nie musisz mnie widzieć .Jesteś zdolna ,mądra i wykształcona.Ile razy Cię prosiłem byś mnie wygasiła .Masz taką opcję .Dlaczego tego nie zrobisz 😊Wyśpij się jutro też jest dzień .
                  • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 06:26
                    Przecież możesz tu pisać .Wiem ,że lubisz .Mierzi Cię te cale FK tak jak i mnie .Masz pojęcie o tym .Yada będzie zadowolona bo będzie miała z kim pogadać.Anka błyszczy na religii ,Ty będziesz błyszczeć tu .A ja pomału będę się wygaszał z tej beznadziei .
                • ta Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 12:12
                  Pan n4rmoorr vel taniarada idzie w zaparte.

Pan nie oznacza cytowanych cudzych tekstów znakami cytatu, mieszając dowolnie cudzą własność z własnymi zdaniami. Nie podaje autorów kradzionych tekstów, ani źródła/miejsca ich publikacji.
                  Robi to nagminnie, upominany był wiele razy, nie tylko przeze mnie, ale także wielu innych, poważnych uczestników forów, w tym moderatora FR.
                  Na zwróconą uwagę pan reaguje wyłącznie niewybrednymi atakami na ludzi, którzy ten proceder wskazują oczernianiem ich, kłamaniem na temat ich aktywności na forach.
                  Wiele takich agresywnych postów (pana n4rmoorr vel taniarada )ad personam, moderator FR w okresie ostatnich tygodni usunął.

Trzeba nauczyć się poprawnego cytowania cudzych tekstów i starannego separowania ich od własnych „przemyśleń”, inaczej będzie użytkownik nadal naruszał prawa autorskie, co jest naruszaniem prawa stanowionego i netykiety.
    • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 01:42
      Zaburzenia snu często są zwiastunem poważnych chorób, np. depresji, a także schorzeń neurologicznych i neuroimmunologicznych. Była o tym mowa na kongresie Europejskiej Akademii Neurologii w Lizbonie z roku 2018.Idź do lekarza .Zresztą jak kiedyś rozmawialiśmy ze sobą to już dawno nie możesz porządnie się wyspać .Ja zasnąłem ,a Ty gadałaś ,gadałaś 😊Wklejam tą emonkę ,ale wcale mi nie do śmiechu.
    • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 03.01.22, 10:57
      Znalazłem fajny artykuł Agnieszki Maciąg i jej problemy ze snem. Krótkie streszczenie . Na pewno znasz te noce, gdy fale niepokoju, zmęczenia i lęku uderzają w umysł z siłą tajfunu. Łamią serce i wypłukują resztki nadziei, nie dając zasnąć. Ich woda jest zimna, ciemna i głęboka. Wchłania jak wir. To wszystko, co kiedyś miało odwrócić uwagę od sedna problemu – lampka wina, telewizja, tabliczka czekolady, seks czy obsesja kupowania – przestaje działać. Wtedy potrzebujesz kogoś, kto może rzucić nam linę. I najlepiej będzie, jeśli w porę zorientujesz się, że jedyną osobą, która może to zrobić jesteś… Ty sama…

Problemy ze snem są dzisiaj prawdziwą epidemią wśród kobiet – biją na alarm lekarze i psychologowie. Nasze kobiece dusze płaczą, najczęściej ciemną nocą. Życie rzadko jest sielanką. Każda z nas, niezależnie od wieku, wymiarów czy pozycji społecznej ma jakieś wyzwania, które powodują drżenie serca, spędzają sen z powiek, nie dają zasnąć. Jak oswoić sen, żeby przychodził do nas zawsze wtedy, gdy jest nam potrzebny? Czy można nauczyć się jak dobrze się wyspać?.
      Można. A nawet trzeba. W tę podróż zapraszam Cię ja – mistrzyni nieprzespanych nocy, która nauczyła się spać jak anioł .Polecam wszystkim . www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://agnieszkamaciag.pl/jak-dobrze-sie-wyspac/2/&ved=2ahUKEwiS7fi1p5X1AhULyosKHfEvDJ4QFnoECCAQAQ&usg=AOvVaw3MhVhGaq6P_c3pGAdfR2hI
      • afq Re: Nie mogę zasnąć 04.01.22, 23:10
        nooo, lampka wina, albo szklaneczka czegos słuzyły mi właśnie do odwracania uwagi od sedna problemu
        by zasnąć
    • adam.eu Kawa po południu. 03.01.22, 11:15
      hana11 napisała:

> Ot, przydałby się nowy wątek o bezsenności.

Jedna z możliwych przyczyn. pewnie nie główna, ale możliwe, że "wspomagająca" bezsenność nocną.

Zauważyłem u siebie. Czasem piłem kawę po południu, częściej nie. I miewałem kilka bezsennych nocy w roku, niedużo, ale akurat wtedy, co wypiłem kawę.
      A mógłby sobie powiedzieć, że dziesiątki razy piłem kawę nawet wieczorem, i zasypiałem.
      • n4rmoorr Re: Kawa po południu. 03.01.22, 13:06
        No fajnie .Po co robisz podchody .Już dawno powinieneś tu być .Hany nie można nie lubić .😊
      • inka.fem Re: Kawa po południu. 03.01.22, 15:43
        Kawa, jak najbardziej. Zresztą w ogóle kofeina, a więc też herbata, coca cola. Ważne też jest, aby na godzinę przed snem odłożyć wszystkie ekrany, monitory na bok. Melatonina nie wyzwoli się, gdy do oczy dociera jaskrawe światło.

Ja ostatnio śpię dużo mniej, niż jeszcze kilka lat temu, tak się przyzwyczaiłam. Mam taki jeden duet w domu, który przeszkadza w spaniu. I ani jednemu ani drugiemu wytłumaczyć się nie da.
        • n4rmoorr Re: Kawa po południu. 03.01.22, 17:02
          Nie,nie .nie wytrzymam.Jaka kawa .Kala Hani każe spacerować jak ona ma tego po same uszy .Moni słuchać Youtube jak Hania ma tego sporo i swoich programów .Adam kawa .Inuś wygasić monitory i kompa .Nie umiecie czytać ją i mnie .Ze Hania żyje w ogromnym stresie .Że wszystko na jej głowie .Kłopoty z maluchem, o innych nie napiszę bo to forum ma oczy. Nerwy .Nigdy nie spała dobrze jak pamiętam.Martwiła się o wszystkich .Nawet o te osoby na forum .Kuźwa ludzie .Jej serce kiedyś pęknie ,albo wylewu dostanie . Nigdy nie spała dobrze ,ale teraz jak pisze to tragedia. Depresja ,stres ,dobrze by było by poszła do lekarza się zbadać .I on przepisze witaminy i substancje adaptogenne oraz mitochonrailne .Dobry Boże chroń ją .
          • adam.eu Re: Kawa po południu. 03.01.22, 19:58
            Czy jesteś pewny, że autorka wątku czuje dobrze z tym, co piszesz o niej?
            Pisałeś też o swojej rodzinie, czy za ich zgodą?
            Przynajmniej ja bym się źle czuł. I jeżeli już coś napiszę, to tak, aby nikt nie był w stanie zidentyfikować, a jeżeli mam jakiekolwiek wątpliwości, to milczę.
            A i ja jeżeli chodzi o moją osobę zwracałem Ci uwagę, abyś się mnie nie tykał.
            Dodatkowo jeszcze kilka Twoich wpisów pod moimi postami były jakby z księżyca wzięte. A pisałeś Ty..
          • afq Re: Kawa po południu. 04.01.22, 10:52
            n4rmoorr napisał(a):

> dobrze by było by poszła do lekarza się zbadać

moze i tak, ale zawsze mozna na stres najpierw spróbować czegoś lżejszego
            no chyba ze próbowała juz wszystkiego
            bezsenność zabija
            • yadaxad Re: Kawa po południu. 04.01.22, 18:43
              Melatonina działa. Poza tym nic tak nie ułatwia chronicznego niezasypiania, jak zmuszanie się do zaśnięcia. Cisza, ciemność jak sen nie przychodzi, daje odwrotny efekt. Umysł nierozpraszany zaczyna robić remanent spraw denerwujących, przygnębiających, planowanych. Melatonina działa tak po godzinie, można poczytać w łóżku, na coś popatrzeć i czując nadchodzącą senność dopiero się wtulić w łóżko. Nie dawno sprawy dokładnie wybiły mnie ze spania, a dni absorbujące i po czterech dniach już mnie przewracało. Kupiłam melatoninę. Byłam na tyle wybita, że na początku starczała na trzy godziny snu, brałam następną, pooglądałam sobie coś tam i zasypiałam do prawie dziesiątej. Auta nie prowadzę, a w niczym innym mi melatonina przeszkadzać nie mogła. Po trzech dniach już spałam z melatoniną normalnie, budząc się między 6-7h. A teraz już senność ogarnia mnie jak trzeba. Nie należy leżeć jak sen nie przychodzi, Lepiej wstać, zrobić sobie coś uspokajającego do napicia, umyć garnek, zetrzeć kurze, posłuchać kołysanki i znowu się położyć.
              • afq Re: Kawa po południu. 04.01.22, 23:07
                ja wstaje dopiero gdy trening autogenny nie do konca pomoze
                ale tak, przewracanie sie w łozku nie dziala za dobrze
                wole isc wypic meliske i jeszcze kilka stron przeczytac
        • hana11 Re: Kawa po południu. 03.01.22, 21:45
          Kawy nie piję, ale Inka ma rację jeśli chodzi o światło urządzeń. Widzę zależność miedzy usypianiem, a to jak spędzam dwie godziny przed snem, albo ile zaglądam do telefonu w tym czasie. Czasem jednak jakieś sprawy nas "nakręcą" i wtedy nawet muzyka nie uspakaja i trzeba czekać na sen nie denerwując się, że go nie ma. Ale to też nie jest tak jak pisze n4, że umieram ze stresu. Dobrych rzeczy tu nie opisuje, a jest ich dużo w moim życiu.

• n4rmoorr Re: Kawa po południu. 03.01.22, 22:09
            Światło urządzeń to standardy by je wyłączać .Zwlaszcza luzować przed snem .To nie jest nowość .Zawsze miałem tendencję do przesady.Ale kto bogatemu zabroni😊 Lubię być w sferze adrenaliny. Gdy w pewnym mieście zginęły młode kobiety to pod sufit skakałem .Mniejsza o to .Gdy wrócę do siebie to pierwsze to by się wyleczyć z neta .Normalne jestem uzależniony.Poszukam sobie chorego psychologa .
            • n4rmoorr Re: Kawa po południu. 03.01.22, 22:10
              Takiego jak ja .😥
    • afq Re: Nie mogę zasnąć 04.01.22, 10:45
      www.youtube.com/watch?v=2OEL4P1Rz04&ab_channel=SoothingRelaxation

tylko nie za głosno
      dobranoc :-)
      • afq Re: Nie mogę zasnąć 04.01.22, 10:47
        a melatonina do kupienia bez recepty w różnych formach
        i działa
      • hana11 Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 23:03
        No to sprawdzę zaraz co to za melodia.
    • hana11 Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 21:20
      Dziękuję za rady. Kupię sobie melatoninę, skoro jest bez recepty. Będę miała na wszelki wypadek. Zdarza mi się w nocy wstawać, aby się napić czegoś ciepłego, albo poczytać. Choć rzadziej niż 2 lata temu. Jeszcze rok temu wybudzałam się o 4-5 nad ranem codziennie, mimo, że jeszcze potrzebowałam snu. Teraz tego nie mam, ale bardzo często mimo, że nawet śpię 8 godzin budzę się niewyspana.

Ale ciągle pracuje nad sobą :)
      • n4rmoorr Re: Nie mogę zasnąć 05.01.22, 21:38
        Podatna jesteś na wszystko jak mało kto .Niestety, w niektórych przypadkach bezsenności spowodowanej depresją, stanami lękowymi, refluksem i zaburzeniami hormonalnymi, melatonina okazuje się często nieskuteczna. Cena leku nie jest wysoka i zazwyczaj zależy od producenta. Dostępna jest w postaci tabletek, kapsułek, kropli, listków i sprayu. Trudno powiedzieć, jaka postać będzie najlepsza, ważne jest, że każda z nich, zastosowana w odpowiedniej dawce, jest skuteczna. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Dla osób, które nie przepadają za łykaniem tabletek i kapsułek, bardzo wygodną alternatywą będzie forma listków, które szybko rozpuszczają się na języku, powoli uwalniając melatoninę. Posiadają one odświeżający, miętowy smak i nie zawierają cukrów, dlatego można je stosować bezpośrednio przed snem, po umyciu zębów. Krople natomiast można rozpuścić w płynie lub bezpośrednio aplikować na język bezryzyka narażenia na skażenie mikrobiologiczne. Bardzo wygodna i niezwykle przydatna do stosowania u osób chorych, mających trudności z przełykaniem, starych i niedołężnych, jest melatonina w sprayu. Działa niezwykle szybko, bo już po 5 minutach po podaniu – wystarczy rozpylić na lub pod język odpowiednią dawkę leku (zazwyczaj jedną lub dwie). Przeciwwskazania dotyczą także kobiet w ciąży i karmiących piersią. Przed rozpoczęciem leczenia warto skonsultować się z lekarzem, szczególnie jeśli leczymy się na depresję, nadciśnienie tętnicze, serce lub padaczkę, z uwagi na możliwość wystąpienia interakcji z innymi lekami. Podobnie osoby z zaburzeniami czynności wątroby, zaburzeniami funkcji układu odpornościowego, zaburzeniami hormonalnymi lub zaburzeniami czynności nerek koniecznie powinny zasięgnąć porady specjalisty.www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.wapteka.pl/blog/artykul/melatonina-a-sen-jakie-ma-wlasciwosci-zastosowanie-oraz-skutki-uboczne&ved=2ahUKEwjz6ayOu5v1AhUTzIsKHZRdAmgQFnoECAsQAQ&usg=AOvVaw3btpfT1R9QAh9e19KUt7Y5

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka