Dodaj do ulubionych

usługi psychologiczne

29.12.04, 15:26
Witam! Jestem psychologiem, aklualnie na bezrobociu po urlopie macierzyńskim
z dużą chęcią powrotu do pracy. Mam pewne pomysły na własną działalność, ale
chciałabym na tym forum zadać pytanie: jakiego typu usług psychologicznych
Wam brakuje? Jaka oferta psychologa trafiłaby w Wasze potrzeby? Jeśli
możecie - odpowiedzcie, to dla mnie ważne. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • kvinna Pytanie od tyłu :-) 29.12.04, 16:24
      A jakie masz pomysły?
    • Gość: Gala Re: usługi psychologiczne IP: *.chr13.1000lecie.pl 29.12.04, 19:58
      Moim zdaniem brakuje kompleksowego podejscia do leczenia depresji i zespołu
      przewlekłego zmęczenia - należę do ludzi, którzy dużo pracują, w moim kręgu
      mnóstwo znajomych cierpi na depresję lub ZPZ. Brakuje takich sposób leczenia,
      aby przyznanie się do choroby nie kojarzyło się od razu z "psychiatrykiem",
      brakuje takiego rodzaju terapii, który nie wymagałby odseparowania się od
      dotychczasowego życia, rezygnacji z planów zawodowych i prywatnych. Sama
      zauważyłam u siebie objawy depresji - poszłam do psychologa i w sumie miło się
      rozczarowałam: trzy przyjemne rozmowy wystarczyły, aby w miarę wyjść na prostą.
      Ale dla naprawdę chorych ludzi jest to zdecydowanie za mało!! Pzdr
      • 1wojowniczka Re: usługi psychologiczne 30.12.04, 10:11
        Dziękuję! To ważne co piszesz, moja koleżanka, z którą chcemy razem pracować,
        jest fachowcem od depresji i wiem, że udziela profesjonalnej pomocy w tym
        temacie. A co do innych moich pomysłów to m.in. poradnictwo rodzinne, dla
        młodzieży, cykl warsztatów rozwojowych itp. Nie pisałam o swoich pomysłach na
        początku, żeby nie sugerować odpowiedzi. Jeśli możecie, to piszcie, czego wam
        brak w ofercie psychologicznej.
        • Gość: lekshey Re: usługi psychologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 15:49
          witam,
          brakuje przedewszystkim kompetencji za niewygórowaną stawkę.
          Stawka 80-100-150 zł które oferuja najlepsze ośrodki za 45 min konsultacji lub
          psychoterapii jest zdecydowanie za duża.Stawka dla "normalnie" zarabiajacych
          ludzi powinna wynosic za 45 min - max 35-40 zł. Będzie i dostępna i będzie
          mobilizować.
          Co do rodzaju usług to na polskim rynku jest ich pełen zakres.
          Napewno najbardziej poszukiwana jest terapia uzależnień.
          Mysle też że musicie poszukać do współracy psychiatry i oferować pomoc
          kompleksową leki + psychoterapia.

pozdrawiam
          OM MANI PADME HUNG HRI
          lekshey
    • Gość: Hubert Re: usługi psychologiczne IP: *.chello.pl 30.12.04, 10:21
      Cos dla mlodych ludzi, ktorzy niedlugo wejda na rynek pracy (albo dla
      bezrobotnych) by znalezli swoja droge zyciowa, sformulowali wlasne cele i z
      zapalem zabrali sie do pracy (a nie bo musza). Warsztaty, cykl spotkan albo
      indywidualne spotkania. Sam nad czyms takim mysle.

Pozdrawiam Hubert

• Gość: Buka Re: usługi psychologiczne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.04, 10:22
      Brak taniej psychoterapii - nie rozumiem, czemu w tej profesji istnieja bariery
      podobne jak u prawników: jest mnóstwo bezrobotnych w tym zawodzie a waska grupa
      wybranych monopolizuje usługi, za które każą sobie drogo płacić. W efekcie
      wielu ludzi potrzebujacych pomocy psychologicznej nigdy z niej nie skorzysta, a
      wielu psychologów bedzie bez pracy. Czy ten rynek nie mógłby działac na wolnych
      zasadach: kazdy oferuje swoje usługi a klient decyduje, kogo wybiera? Jak
      pokazało zycie, licencje niczego nie gwarantuja, więc czemu pietrzyc przeszkody?
      • Gość: 322 Re: usługi psychologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 20:38
        Słusznie nie rozumiesz, bo takowych barier nie ma:) Nie ma żadnego monopolu - rynek usług psychologicznych jest chyba najbardziej liberalny na świecie. Chociaz może lepiej bedzie użyc słowa anarchia. Kazdy (ty też) może dzisiaj otorzyć gabinet psychologiczny i udzielać terapii, nawet nie mając bliskiego psychologii wykształcenia. Po prostu żadne prawo nie reguluje kwestii psychoterapii.

Więc na dzisiaj jest dokładnie tak, jak postulujesz - kto chce oferuje swoje usługi a klient wybiera. Chyba problem jest w tym, że prawdziwy MONOPOL jest w głowach klientów. Zapytaj na forum o psychoterapie, to na 90 procent zobaczysz odpowiedź Laboratorium Psychoedukacji. Tymczasem w Polsce jest mnóstwo psychterapeutów pracujących na własny rachunek -często zdecydowanie lepiej i taniej, niż ta 'wąska grupa'.

Tania psychoterapia - w Warszawie można znaleźć przyzwoitych psychoterapeutów, którzy pracują za 50/60 PLN za h. (Najczęsciej to 80 PLN za h terapii indywidualnej). Mało kto wie, że z psychoterapeutą można negocjowac - zdarzyło mi się słyszec, o takich, którzy zgadzali się obniżyć (znacznie) stawkę ze względu na słabe finanse klienta.
        No a z licencjami to jeszcze inna bajka.
        • Gość: Buka Re: usługi psychologiczne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.04, 21:34
          A jak mozna dotrzec do tych tańszych psychoterapeutów? Może miałam pecha, ale
          ja w Warszawie szukałam, i znajdywałam tylko od 90 zł i wzwyż - ponad moje
          finansowe siły... Próbowałam tez negocjować spotkania raz na 2 tyg. -
          usłyszałam, że to uniemozliwia prawidłowy przebieg psychoterapii.
          Jak na mój skołatany rozum, psycholog nie byłby pokrzywdzony, gdyby zarabiał za
          godzinę tyle, co np. nauczyciel angielskiego... Ale jestem za tym, żeby porad
          psychologicznych udzielali psychologowie, a nie jakies wróżki po szkołach
          magii /do takich na ogół kieruje się ubogi lud, gdyz one biorą 30 zł, a na tyle
          tyle lud stać/, ale tez żeby szkoły wyzsze dając komuś dyplom gwarantowały, ze
          takowy naprawdę coś umie...
          Może mój liberalizm i niewiara w licencje wynika tez z tego, że raz sama
          zapłaciłam 100 zł. Andrzejowi S. - i uważam tę kasę za głupio straconą!...
          • Gość: 322 Re: usługi psychologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:28
            No nie ma chyba bazy tanich psychoterapeutów. Ja obecnie pracuję za 50zł/h, znam kobiete, która jest dobra terapeutką i jej stawka to 40 zł/h. Jesli potrzeba to zapraszam - podaj mail, albo GG to wyślę kontakty.

Nie wiem czy psycholog byłby pokrzywdzony - to jego sprawa, za ile pieniędzy chce pracować i tyle.

W kwestii licencji, to są to wolne żarty jak na razie. Nie zamierzam ujmowac chcwały nikomu, ale wystarczy policzyć ile nazwisk jest na liście licencjonowanych psychoterapeutów PTP, żeby cos jest nie tak - praktycznie w skali kraju prawie NIKT nie ma licencji, czy to znaczy, że w Polsce nie ma przyzwoitych terapeutów?

Sensowne kryteria wybirania terapeuty (o co warto zapytać):
            1. Jakie ma wykształcenie? (najlepiej psychologia).
            2. Jaką szkołę psychoterapii skończył (jeśli tylko studia to należy niezwłocznie opuścic gabinet:)
            3. Czy jest członkiem PTP? (powinien być)
            4. Czy się superwizuje (można zapytac u kogo)?
            5. Ile lat pracuje jako psychoterapeuta? (im dłużej tym lepiej)

Jesli się obraża na taki wywiad, to tez warto sobie odpuścić, bo przyzwoici terapeuci popierają wręcz taką jasnośc umowy i zachęcaja pacjentów do tego, co niniejszym czynię.

No i ostatnie pytanie: ile będzie kosztowało (+ ile to będzie trwało:). Jesli terapeuta nie umie powiedzieć ile to bedzie trwało to też nie najlepiej - terapię jak się uprzesz można ciągnąc i 5 lat.
            • Gość: Magda Re: usługi psychologiczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 10:29
              O co chodzi z tą szkołą psychoterapii? Czemu musi ja mieć? I w takim razie
              jakie są najlepsze?
              • Gość: 322 Re: usługi psychologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:51
                chodzi o to, że studia ABSOLUTNIE nie przygotowują do prowadzenia psychoterapii. dlatego kazdy szanujący się kandydat na psychoterapeutę idzie do szkoły psychoterapii, żeby się nauczyć pracy praktycznej, w ramach jakiegoś konkretnego podejścia terapeutycznego. Taka szkoła trwa kilka lat (2-5) no i niestety kosztuje swoje:(

Trudno powiedzieć, które sa najlepsze (łatwiej, które najgorsze:)
                ale np. znaną i dobra szkoła jest Instytut Terapii Gestalt, albo Polski Instytut Psychoterapii Krótoterminowej (Kraków) albo Instytut Ericksonowski (w Łodzi chyba). Dla miłośników psychoanalizy - Rasztów. Więcej nie pamiętam.
                • zeldo Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 00:25
                  najgorsze? najlepsze? przeciez to zalezy, kto czego szuka
                  • ooops Re: usługi psychologiczne 15.01.05, 21:05
                    zakładam, że nikt nie szuka szkoły, która jest nieprofesjonalna, źle uczy i wyciaga kupę kasy... o to mi chodzi, kiedy myślę 'najgorszy'
                • zraniony Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 10:53
                  A czy to prawda, ze psycholog, żeby mógł zostać terapeutą to musi przejść 300
                  godzin terapii własnej? Jesli to prawda, to super, tylko jak to jest rozliczane
                  i ile kosztuje.
                  Czy wiesz co trzeba jeszcze zrobić, zeby móc prowadzić prywatną praktykę
                  terapeutyczną (psychoanalizy-kozetka), co trzeba jeszcze skończyć i gdzie.
                  • ooops Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 18:32
                    Hmmmm...
                    1. Nic mi nie wiadomo o żadnej regulacji w tym względzie - PTP (o ile dobrze rozumiem, co piszą) nie okresla takiego wymogu. Ustawy o zawodzie psychologa nie ma, tym bardziej o zawozie psychoterapeuty. Różne szkoły za to wymagają iluś godzin terapii własnej - inaczej nie dają absolwentowi zaświadczenia, albo własnego certyfikatu. I tu z godzinami bywa różnie - z całą pewnością psychoanalitycy wymagają więcej (no ale analiza w ogóle jest czasochłonna:). 300h wydaje się przyzwoitą liczbą - mam wrażenie, że średnio mniej więcej tyle trwa terapia szkoleniowa.

2. Nie wiem o co pytasz, kiedy pytasz o rozliczanie... Jeśli o pieniądze, to płaci zainteresowany, z własnej kieszeni. Ile to kosztuje? Indywidualna to prosto policzyć: 1h to mniej więcej 80 - 100PLN (terapię szkoleniową robią tylko bardziej doświadczeni terapeuci, a oni się cenią:). Często szkoły prowadzą terapię grupową - w pakiecie ze szkoleniem. Tu moge powiedzieć ile to kosztuje w całości (czyli szkoła psychoterapii) - od 5000 do 10000PLN rocznie i trzeba liczyć 2-3 lata nauki.

3. Co jeszcze trzeba zrobić? W kwestii psychoanalizy to nie mam pojęcia (zresztą kozetek to już się chyba w cywilizowanym świecie prawie nie używa:) W kwestii psychoterapii to obecnie nic nie trzeba zrobic, bo nie ma żadnego prawa, które by to określało - mozesz być hydraulikiem i założyć gabinet psychoterapii. Na szczęście już na choryzoncie jawią się regulacje - zgodne z prawem unijnym. Ale to za chwilę.

Żeby jednak byc psychoterapeutą to wg. mnie (i wielu jak sądze terapeutów) trzeba:
                    1. Skończyć studia (psychologiczne lub z psychologicznymi elementami)
                    2. Uczyć się w szkole psychoterapii i ją skończyć.
                    3. Przejść własną psychoterapię
                    4. Mieć regularną superwizję
                    • ooops Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 18:33
                      zapomniałm wyjaśnić: 322 to ja, tylko nie mogę zarejestrowac takiego nicka - niby, ze z krótki, powiadają...:) no to ooops!
                    • zraniony Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 19:07
                      ooops napisał:

> Hmmmm...
                      > 1. Nic mi nie wiadomo o żadnej regulacji w tym względzie - PTP (o ile dobrze
                      ro
                      > zumiem, co piszą) nie okresla takiego wymogu. Ustawy o zawodzie psychologa
                      nie
                      > ma, tym bardziej o zawozie psychoterapeuty. Różne szkoły za to wymagają iluś
                      go
                      > dzin terapii własnej - inaczej nie dają absolwentowi zaświadczenia, albo
                      własne
                      > go certyfikatu. I tu z godzinami bywa różnie - z całą pewnością
                      psychoanalitycy
                      > wymagają więcej (no ale analiza w ogóle jest czasochłonna:). 300h wydaje się
                      p
                      > rzyzwoitą liczbą - mam wrażenie, że średnio mniej więcej tyle trwa terapia
                      szko
                      > leniowa.
                      >
                      > 2. Nie wiem o co pytasz, kiedy pytasz o rozliczanie... Jeśli o pieniądze, to

> aci zainteresowany, z własnej kieszeni. Ile to kosztuje? Indywidualna to
                      prosto
                      > policzyć: 1h to mniej więcej 80 - 100PLN (terapię szkoleniową robią tylko
                      bard
                      > ziej doświadczeni terapeuci, a oni się cenią:). Często szkoły prowadzą
                      terapię
                      > grupową - w pakiecie ze szkoleniem. Tu moge powiedzieć ile to kosztuje w
                      całośc
                      > i (czyli szkoła psychoterapii) - od 5000 do 10000PLN rocznie i trzeba liczyć
                      2-
                      > 3 lata nauki.
                      >
                      > 3. Co jeszcze trzeba zrobić? W kwestii psychoanalizy to nie mam pojęcia
                      (zreszt
                      > ą kozetek to już się chyba w cywilizowanym świecie prawie nie używa:) W
                      kwestii
                      > psychoterapii to obecnie nic nie trzeba zrobic, bo nie ma żadnego prawa,
                      które
                      > by to określało - mozesz być hydraulikiem i założyć gabinet psychoterapii.
                      Na
                      > szczęście już na choryzoncie jawią się regulacje - zgodne z prawem unijnym.
                      Ale
                      > to za chwilę.
                      >
                      > Żeby jednak byc psychoterapeutą to wg. mnie (i wielu jak sądze terapeutów)
                      trze
                      > ba:
                      > 1. Skończyć studia (psychologiczne lub z psychologicznymi elementami)
                      > 2. Uczyć się w szkole psychoterapii i ją skończyć.
                      > 3. Przejść własną psychoterapię
                      > 4. Mieć regularną superwizję

Jednak istnieje kodeks etyczny psychologa,który mówi, ze:
                      Art. 7. Prawo wykonywania zawodu psychologa powstaje z chwilą dokonania wpisu
                      na listę psychologów Regionalnej Izby Psychologów.
                      Art. 8. 1. Na listę psychologów wpisuje się osobę, która łącznie spełnia
                      następujące warunki:
                      1) uzyskała w polskiej uczelni dyplom magistra psychologii lub uzyskała za
                      granicą wykształcenie uznane za równorzędne w Rzeczypospolitej Polskiej,
                      2) posiada pełną zdolność do czynności prawnych,
                      3) włada językiem polskim w mowie i piśmie w zakresie koniecznym do wykonywania
                      zawodu psychologa,
                      4) odbyła podyplomowy staż zawodowy, pod merytorycznym nadzorem psychologa
                      posiadającego prawo wykonywania zawodu, który ponosi odpowiedzialność za
                      czynności zawodowe wykonywane przez psychologa - stażystę.

Art. 61.
                      1.Osoba, która świadczy usługi psychologiczne nie mając prawa wykonywania
                      zawodu psychologa podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny.
                      2.W przypadku określonym w ust. 1, orzekanie następuje w trybie przepisów o
                      postępowaniu w sprawach o wykroczenia.

Sa to dane z ustawy z dnia 8 czerwca 2001 o zawodzie psychologa i samorządzie
                      zawodowym psychologów.

W mojej szkole przestrzegano przed szkołami psychoterapii, ale nikt nie podał
                      również, które sa dobre. Studiowałam na SWPS.
                      Jak widać więc, te szkoły nie są w środowisku dobrze widziane.

• zraniony Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 19:16
                        poniważ widze, ze jesteś w temacie, to poleć mi prosze tęnajlepszą szkołę, zeby
                        potem otworzyć własny gabinet. ja sie wprawdzie zajmuję teraz badaniami
                        reklamy, ale kończe logopedię podyplomowo i chciałabym jakoś topolączyć z
                        psychologią społeczną, która skonczyłam 2 lata temu w SWPS. Dodatkowo
                        skonczyłam kiedyś socjologię. Piszę to po to,zebyś wiedziała mniej więcej co mi
                        doradzić. Chciałabym zajać szię osobami po wylewach, dzieci tez lubię więc
                        mogłabym i im pomagać. cena jest dosyć wysoka za rok (SWPS kosztowało 6700
                        rocznie), ale czego się nie robi dla prywatnej działalności,która chciałabym
                        otworzyć za jakiś czas. Reklama powoli przestaje mnie bawić, choć to też
                        fascynujące zajęcie. Zależy mi na takiej szkole, zeby później miec równiez
                        certyfikat psychoterapeuty i możliwość zatrudnienia innych pracowników.
                        Pomozesz mi?
                        • ooops Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 20:18
                          Pewnie, że Ci pomogę:) Zastanawiam się, czy to jest temat na forum - może lepiej mailem?
                          • zraniony Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 20:21
                            też tak myślę, wrzucisz coś w mój nick?
                      • ooops Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 20:26
                        No nie nie - ta ustawa raczej utknęła w szanownym sejmie. Chyba, ze czegos nie wiem... I dobrze, bo jest bez sensu - chociażby to, że nie bardzo się ma do zawodu psychoterapeuty. Np. nic nie wiadomo jak powinno wyglądac szkolenie psychoterapeuty - o terapii własnej ani słowa...
                        To długi wątek - największy kłopot jest taki, ze bardzo wielu psychoterapeutów nie jest magistrami psychologii (tylko np. psychiatrami, czasem pedagogami itd.). Gdyby ta ustawa weszła w życie, trzeba by mnóstwo fajnych ludzi wsadzć do więzienia.

To co piszesz o 'przestrzeganiu przed szkołami terapii' brzmi dość złowrogo. A gdzie do cholery absolwent psychologii ma się nauczyć zawodu??? Czy oni myślą, że naprawde uczą studentów uprawiania psychoterapii? Cokolwiek to dziwne. Oczywiście są szkoły i szkoły, i dlatego warto pytac ludzi już doświadczonych w tej materii, żeby się nie naciąć na... (no nie moge napisac kogo:) Ale z pełną odpoiedzialnością śmiem twierdzić, że nie można być psychoterapeutą nie nauczywszy się zawodu w praktyce.
                        • zraniony Re: usługi psychologiczne 15.01.05, 15:27
                          oczywiście zgadzam się z Tobą w wielu kwestiach, szczególnie w tej dotyczącej
                          praktyki.Jednak wykładowcy przestrzegają i nazywają te szkoły w odpowiedni
                          sposób, jako szkoły dla szarlatanów i pseudopsychologów, przestrzegają też
                          przed "studium" GDZIE UCZĄ: PSYCHOLOGII ALTERNATYWNEJ – PARAPSYCHOLOGII,
                          PSYCHOTERAPII I PSYCHOTRONIKI. Wiesz o czym mówię?

Nie interesowałam sie ta ustawą dalej, to co podałam było jednak prawdziwe.
                          To, ze wielu trzeba by wsadzić do wiezienia to oddzielny temat. teraz każdy
                          moze otworzyć prywatną praktykę w dziedzinie psychologii, to jest przerażające.
                          Kończy takie studium gdzie "W ewidencji szkół niepublicznych –pozycja XX.
                           Ukończenie Studium uprawnia do wykonywania zawodu “ psychotronik ” nr 515 w
                          klasyfikacji zawodów
                          ... jest szkołą gwarantującą zdobycie wiedzy teoretycznej oraz umiejętności
                          praktycznych potrzebnych w pracy psychologa psychotronika, bioterapeuty czy
                          doradcy życiowego." to są dane z wykładu. To jest przerażające.

Dane o ustawie pochodzą z wykładu z roku 2003/2004 udostepnianego studentom PK.
            • kicia72 Re: usługi psychologiczne 07.01.05, 00:09
              Witam!
              Mam poważne problamy z mężem,podejrzewam że jest alkoholikiem,nasze małżeństwo
              wisi na włosku ale chyba chcę je jeszcze ratować...
              Jeżeli jesteś z Warszawy i możesz mi pomóc, to bardzo proszę o kontakt na adres
              kicia72@gazeta.pl
              Z góry dziekuję i pozdrawiam!
            • Gość: agade Re: usługi psychologiczne IP: 193.201.167.* 11.01.05, 10:18
              a ja, z ogółem trapiących mnie przypadłości, jestem przypadkiem klasycznym i
              chyba podręcznikowym, przynajmniej tak mi się wydaje. Pani psycholog, z którą
              się spotykałam, była po prostu miła i na tym się kończyło.
              Chciałabym znaleźć psychologa, który nie ograniczy się do stwierdzenia: "no
              tak, jest pani bardzo ciężko z tym, prawda?". Nie oczekuję, że znajdzie i poda
              mi prostą receptę na wszystko, ale pomoże mi w nauczeniu się rozwiązywac
              samodzielnie problemy. Bo nie potrafię tego, bo jestem nie przystosowania do
              życia, bo nie wystarczy posiedzieć i posłuchać.
              Jeśli więc jest taki ktoś, to proszę o kontakt agade4@wp.pl
            • lisette Re: usługi psychologiczne 11.01.05, 10:43
              322, rozumiem ze ty jestes psychoterapeuta. Dzieki za serie pytan ktore nalezy
              zadac psychoterapeucie. Na pewno wykorzystam, bo wlasnie szukam dobrego
              psychoterapeuty. Powiedz o co chodzi z tymi licencjami PTP i dlaczego tylko
              jakas setka osob w skali kraju ma licencje?
              Licencje, mimo kompromitacji paru gwiazd medialnych i psychologicznych guru,
              jednak o czyms swiadcza i chetnie poszlabym do licencjonowanego
              psychoterapeuty, gdyby nie fakt, ze jest ich strasznie malo i tylko w
              najwiekszych miastach.
              • Gość: 322 Re: usługi psychologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 22:02
                tak - jestem psychoterapeutą (ale bez licencji). Kłopot z licencjami jest taki, że:
                1. Są nielegalne - albo inaczej są obok prawa, poniewaz za ich przyznawaniem nie stoi żadne rozporzadzenie, ustawa, czy jakiekolwiek inne prawo. W sumie, z punktu widzenia prawnika są bezwartościowe.

2. Ponieważ nie trzeba miec licencji, to prawie nikt o nie nie występuje - dlatego prawie nikt ich nie ma - wobec tego stają się jeszcze bardziej bezwartościowe:)

Na szczęście niebawem sytuacja się zmieni prawdopodobnie. Bardzo możliwe, że za chwilę psychoterapeuci bedą mieli certyfikaty taie jak w całej UE. Kto ie bedzie miał certyfikatu, nie będzie mógł prowadzić psychoterapii i tyle. A certyfikat, naprwdę będzie potwierdzał kompetencje posiadacza.

• zraniony Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 11:00
              Zgadzam siez Tobą w 100 %.
              Powinny być licencje i miejmy nadzieję, ze to sie niedługo unormuje.
              Moja koleżanka bierze 100 złotych za godzinę, zajmuje sie dziećmi. Robi wpier
              wywiad zrodzicami -ok 3 godzin (300 złotych), potem z dzieckiem zajecia -
              kolejne 3 godziny i 300 złotych, potem znowu z rodzicami - około 1-2 godzin
              (100-200 złotych), a potem różnie, albo ciągnie to dalej albo wystarczy.
              Zazwyczaj z jednego klienta ma około 1000 złotych, ale ludzie wychodzą bardzo
              zadowoleni i polecają ją innym. Tylko jedna rzecz, ona sie ciagle dokształca,
              ciagle coś czyta, ma doktorat.
        • Gość: lekshey Re: usługi psychologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 11:28
          witaj,
          napisałeś"Zapytaj na forum o psychoterapie, to na 90 procent zobaczysz od
          powiedź Laboratorium Psychoedukacji. Tymczasem w Polsce jest mnóstwo psychtera
          peutów pracujących na własny rachunek -często zdecydowanie lepiej i taniej, niż
          ta 'wąska grupa'"
          prosze uzasadnij swój pogląd- podaj jeśli potrafisz fakty i przykłady
          uważam że osoby wypowiadajace sie na tym forum powinny brać odpowiedzialnośc za
          swoje słowa.
          pozdrawiam
          OM MANI PADME HUNG HRI
          lekshey
          • Gość: 322 Re: usługi psychologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 14:55
            tylko który pogląd? Ten, że LP jest najcżeściej przywoływane, czy ten, że jest mnóstwo psychoterapeutów pracujących lepiej i taniej?

Swoją drogą, rzeczywiście dobrze by było, gdyby osoby wypowiadające się na tym forum brały odpowiedzialność za swe słowa, ale to tylko mrzonki... To najbardziej radosny postulat, jaki zobaczyłem w tym roku:)
    • Gość: gf Re: usługi psychologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:33
      idz do empiku i zapytaj jakie poradniki najlepiej sie sprzedaja ;)
      • Gość: Buka Re: usługi psychologiczne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.12.04, 22:37
        A ty, gf, dziś wieczór ciągle sobie ze mnie jaja robisz! :-))) Nie idziesz
        obejrzeć thrillera w TV? Biedna Buka! Znowu krzywdzona! :-)))!!!!
        • Gość: gf Re: usługi psychologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 22:40
          nie ide, bo nie mam telewizora :)
    • Gość: Do psychologa Re: usługi psychologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 14:58
      Jak sprawić by Kobieta, o której sie wie, że to Kobieta na całe życie nie bała
      sie zaufac i w końcu zaangazować....?
    • Gość: QXQ Re: usługi psychologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:55
      Zaburzenia jedzenia
      • Gość: ola Re: usługi psychologiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 18:42
        moja znajoma w stanach ma praktykę psychologiczną ,jest w stałym kontakcie
        (tzn.24 godz na dobę 7 dni w tygodniu tzw 24/7) z pacjentami klientami, jest
        ciągle dostępna pod tel, gotowa na każde pytanie i udzielenie porady, ma tel z
        całego terytorium stanów.
        Inny phd psycholog ma gabinety, apoitmenty i kosi 600 dolarów za godzinę dasz
        wiarę!
        U nas brakuje ludzi doświadczonych życiowo, dają takie rady, że i 10 zł za godz
        nie warto wydać.
    • zraniony Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 10:50
      1wojowniczka napisała:

> Witam! Jestem psychologiem, aklualnie na bezrobociu po urlopie macierzyńskim
      > z dużą chęcią powrotu do pracy. Mam pewne pomysły na własną działalność, ale
      > chciałabym na tym forum zadać pytanie: jakiego typu usług psychologicznych
      > Wam brakuje? Jaka oferta psychologa trafiłaby w Wasze potrzeby? Jeśli
      > możecie - odpowiedzcie, to dla mnie ważne. Z góry dziękuję.

Wojowniczko, powiedz mi proszę, czy znasz się na wszystkim, że stawiasz takie
      pytania? Przecież robiłaś jakąś specjalizację lub dwie (zależy od szkoły) i
      wiesz co potrafisz robić najlepiej i w jakim temacie dobrze się czujesz.
      Czy można tak przestawić się na zapotrzebowania ludzi? Czy znasz się na
      wszystkim o czym psychologia mówi? Wątpię, zeby tak było.
      Dlaczego są specjalizacje na studiach? Dlatego właśnie, zeby potem móc coś
      fajnego robić zgodnie z włąsnymi zainteresowaniami i tym czego Cię tam
      nauczyli, prawda? Doszkolisz się w razie czego? Nie rozumiem szczerze mówiąc.
      Znam takich psychologów, którzy doszkalali się i są kipescy, potem mówią -
      przyszedł do mnie klient raz i zniknął, przyszedł dwa i zniknął, czemu tak
      jest - a jest tak dlatego, ze mieli małą wiedze na ten temat, ze zrobili
      włąśniew taki sposób jak chyba Ty planujesz zrobić.
      Klient musi czuć, że jesteś pewna swego, ze znasz sie na swojej pracy, że
      jesteś w tym biegła, inaczej przepada się z kretesem.
      Jesli jesteś dobra z zarządzania personelem, to skup się na tym.
      Jesli jesteś dobra z rozowojowej - to skup się na tym.
      Jesli jesteś dobra z innej dziedziny psychologii - to skup się na tym.

Pewnie dobrze jest podpytać ludzi, ale czy to Ci teraz coś pomoże, czy nauczysz
      się o rodzinie, o anoreksjach, o pedofilach, o dzieciach, o innych problemach?
      Sama wiesz jak jest na studiach i jak jest po studiach. Skup się może na
      praktyce, na tym co robiłaś zaraz po studiach i kontynuuj to.
      I jeszcze jedno, ciekawa jestem ile lat pracujesz w zawodzie psychologa.
      Pozdrawiam serdecznie
      • ooops Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 18:37
        nic dodać, nic ująć:)
        • zraniony Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 19:09
          ciesze się, ze wreszcie na tym forum mam z kims podobne zdanie.
          Pozdrawiam
          • aleksandrynka Re: usługi psychologiczne 14.01.05, 23:57

zraniony, piszesz tu z sensem, ale jedna rzecz mnie zastanawia - jednoczesnie
            kilka postów wyżej prosisz o powiedzenie Ci, które szkoły psychoterapii są
            najlepsze, bo nie wiesz, co wybrać. Wiesz, mająć skończone studia powinieneś/aś
            się orientować, że każda szkoła kładzie akcent na coś innego, różnią się one
            podejściem do klienta, proponowanymi metodami pracy, sposobami rozumienia
            problemów ludzkich... Ty, jako osoba po pięcioletnich studiach magisterskich
            powinieneś się w tym doskonale orientować, ba, powinieneś mieć własne
            preferencje, podobnie, jak to sugerujesz jednemu z uczestników.
            Czyżbyś tego nie wiedzał? Jak to jest?
            • zraniony Re: usługi psychologiczne 15.01.05, 15:34
              No jest to tak, ze niestety nie wiem o wszystkich szkołach dotyczących dalszej
              nauki na psychoterapeutę. Nie interesowałam się tym wcześniej i własciwie nie
              pytałam zbyt mocno, a tylko tak pobieżnie, a teraz chciałabym coś takiego
              skonczyć. To co wczesniej napisałam do autorki watku było tylko moimi
              przemyśleniami, tzn. ja bym szła takim tropem i nie pytałabym się ludzi.
              Jesli teraz kończe logopedię i do tego skończyłąbym jeszcze taki kurs terapii,
              to wówczas dopiero myślałabym o otwarciu własnego gabinetu. Lubię być dobrze
              przygotowana. Zobaczyłąm, ze jest tutaj osoba, z która można na ten temat
              porozmawiać, więc się zapytałam. Chciałabym dostac się do najlepszej szkoły,
              ale takiej która będzie pasowała do tego czego do tej pory się uczyłam i
              ukierunkuje mnie. :)))
              • aleksandrynka Re: usługi psychologiczne 15.01.05, 21:16
                tak się tylko czepnęłam :)))
                dzięki, że odpisałaś.
                Pozdrawiam!
                :)
                • zraniony Re: usługi psychologiczne 15.01.05, 21:19
                  spoko, tu się wszyscy mnie czepiają, przyzwyczaiłam się
      • 1wojowniczka Re: usługi psychologiczne 19.01.05, 13:47
        masz rację, Zraniony. Ale nie zadawałam tego pytania, aby napredce sie douczyć
        i zaspokoić potrzeby wszystkich. Ja wiem, na czym się znam i co robię dobrze i
        tym się będę zajmować. Natomiast nie chce prowadzić działalności sama, znam
        wiele osób, które są dobre w czymś innym niż ja i chcę zaprosić ich do
        współpracy. A jeżeli jest jakaś luka w ofercie, to można ją zapełnić biorąc do
        tego oczywiście kompetentną osobę. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka