alicja-ciekawska 03.02.05, 13:34 ma czlowiek ,ktory psycholg jest kompetentny. Moze lepiej isc od razu do psychiatry. Czym rozni sie psycholgia od psychiatrii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hsirk Re: po czym poznac 03.02.05, 13:38 by Ci to wyjasnic zapytam ilu psychologow potrzeba by wkrecic zarowke? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: po czym poznac 03.02.05, 13:40 hsirk napisał: > by Ci to wyjasnic zapytam > > ilu psychologow potrzeba by wkrecic zarowke? niewiem ilu? Odpowiedz Link Zgłoś
hsirk Re: po czym poznac 03.02.05, 13:45 wystarczy jeden pod warunkiem ze zarowka CHCE byc wkrecona Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: po czym poznac 03.02.05, 13:49 hsirk napisał: > wystarczy jeden > > pod warunkiem ze zarowka CHCE byc wkrecona zarowce przeciez wszystko jedno, to psycholog ma wiedziec czy chce ja wkrecic. Odpowiedz Link Zgłoś
hsirk Re: po czym poznac 03.02.05, 13:50 a wlasnie ze nie... i tym wlasnie charakteryzuja sie psychologowie... Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: po czym poznac 03.02.05, 13:59 hsirk napisał: > a wlasnie ze nie... > > i tym wlasnie charakteryzuja sie psychologowie... rozumiem! kiedy sie przepali zarowka ,oni czekaja ,az owa zdecyduje sie byc wkrecona. Odpowiedz Link Zgłoś
hsirk Re: po czym poznac 03.02.05, 14:04 to popularny dowcip w srodowisku samych psychologow troche ich znam Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: po czym poznac 03.02.05, 14:09 hsirk napisał: > to popularny dowcip w srodowisku samych psychologow > > troche ich znam to opowiadaj! Odpowiedz Link Zgłoś
m.malone Lepiej nie opowiadaj... 03.02.05, 14:11 bo się będzie bała jeszcze bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: Lepiej nie opowiadaj... 03.02.05, 14:15 m.malone napisał: > bo się będzie bała jeszcze bardziej za pozno, ten o zakladaniu biura porad,tez przeczytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: po czym poznac 03.02.05, 13:44 A moze do jednego i drugiego, a moze wcale, a jak trafisz do marty to jak z deszczu pod rynnę Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: po czym poznac 03.02.05, 13:47 paco_lopez napisał: > A moze do jednego i drugiego, a moze wcale, a jak trafisz do marty to jak z > deszczu pod rynnę wolalabym kogos o talencie ..psychoguru.. a czemu mymy jakis zakodowany strach przed psychiatra? tzn...ja go mam. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_as_can_be Re: po czym poznac 03.02.05, 13:50 jesli nastawiasz sie na kogos w typie psychoguru, to ja sie nie dziwie, ze masz lek... tez bym miala... Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: po czym poznac 03.02.05, 13:56 blue_as_can_be napisała: > jesli nastawiasz sie na kogos w typie psychoguru, to ja sie nie dziwie, ze masz > > lek... tez bym miala... nie mam leku przed,, psychoguru ,, wrecz przeciwnie. Podobaja mi sie Jego wyjasnienia. Nie ujmujac niczego innym . Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Re: po czym poznac 03.02.05, 16:03 Psychiatra moze Cie poczestowac lekami. Psycholog nie. Poza tym psychiatra to lekarz, a psycholog nie. Psychiatra zajmuje sie tez glebszymi zaburzeniami, np. schizofrenia. Zarowno psychiatra, jak i psycholog moze zajmowac sie psychoterapia. Jak poznac dobrego psychologa? Moim zdaniem, oprocz sprawdzenia referencji, opinii itd. dobrze jest po prostu pojsc najpierw porozmawiac i odpowiedziec sobie wtedy na pytanie: Czy ten czlowiek jest w stanie mi naprawde pomoc? Czy mu ufam? Jezeli odpowiedzi na te pytania sa "tak", to chyba powinno wystarczyc. Pozdrawiam Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
isabar Re: po czym poznac 03.02.05, 16:38 No i chyba można by posłuchać czy: *Obiecuje złote góry, *Wypowiada się w sposób niecierpiący sprzeciwu, *Ocenia, *Formułuje ogólne sądy moralne, o tym jak należy postępować, *Radzi itp Przepraszam, tylko że nie na temat, miało być o kompetencjach ,a nie niekompetencjach. Dziś coś jestem na nie. Pozdrawiam -- Kobieta osiągnęła doskonałośc Jej nagie ciało...S.Plath Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: po czym poznac 03.02.05, 16:44 isabar napisała: > No i chyba można by posłuchać czy: > *Obiecuje złote góry, > *Wypowiada się w sposób niecierpiący sprzeciwu, > *Ocenia, > *Formułuje ogólne sądy moralne, o tym jak należy postępować, > *Radzi > itp > Przepraszam, tylko że nie na temat, miało być o kompetencjach ,a nie > niekompetencjach. > Dziś coś jestem na nie. > Pozdrawiam > > -- > Kobieta osiągnęła doskonałośc > Jej nagie ciało...S.Plath bardzo Ci dziekuje , to tez trzeba widzec. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: po czym poznac 03.02.05, 16:51 hubkulik napisał: > Psychiatra moze Cie poczestowac lekami. Psycholog nie. > Poza tym psychiatra to lekarz, a psycholog nie. Psychiatra zajmuje sie tez > glebszymi zaburzeniami, np. schizofrenia. > Zarowno psychiatra, jak i psycholog moze zajmowac sie psychoterapia. > > Jak poznac dobrego psychologa? Moim zdaniem, oprocz sprawdzenia referencji, > opinii itd. dobrze jest po prostu pojsc najpierw porozmawiac i odpowiedziec > sobie wtedy na pytanie: Czy ten czlowiek jest w stanie mi naprawde pomoc? Czy > mu ufam? Jezeli odpowiedzi na te pytania sa "tak", to chyba powinno wystarczyc. > > Pozdrawiam Hubert dzieki Hubciu Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: po czym poznac 03.02.05, 16:43 alicja-ciekawska napisała: > ma czlowiek ,ktory psycholg jest kompetentny. > Moze lepiej isc od razu do psychiatry. > Czym rozni sie psycholgia od psychiatrii? ********* typowe zdziczenie naszych czasow ... a idz ty do lasu troche pobiegac, zajmij sie czyms co ci uspokoi umysl, idz zapytaj sie czy ktos nie potrzebuje pomocy ... Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: po czym poznac 03.02.05, 16:46 imagiro napisał: > alicja-ciekawska napisała: > > > ma czlowiek ,ktory psycholg jest kompetentny. > > Moze lepiej isc od razu do psychiatry. > > Czym rozni sie psycholgia od psychiatrii? > ********* > typowe zdziczenie naszych czasow ... a idz ty do lasu troche pobiegac, zajmij > sie czyms co ci uspokoi umysl, idz zapytaj sie czy ktos nie potrzebuje > pomocy ... > a moze ja chce do lasu z psychitra? niech Pan Doktor odpocznie - o widzisz pomyslalam o kims! Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: po czym poznac 03.02.05, 16:52 imagiro napisał: > jaki pan, jaki dohtor ? > dohtor Judym Odpowiedz Link Zgłoś
psychoguru alicja-ciekawska otrzymuje.... 04.02.05, 08:36 alicja-ciekawska napisała: >nie mam leku przed,, psychoguru ,, wrecz przeciwnie. >Podobaja mi sie Jego wyjasnienia. >Nie ujmujac niczego innym . Dziekujemy, dziekujemy. W upominku otrzymujesz cykl porad nad tym forumie. Jakie masz problemy? I jeszcze w ramach premii odpowiedz na dreczace cie pytanie co do roznic miedzy psychiatra i psychoterapeuta. Obiektem zainteresowan obydwu jest oczywiscie dzialanie mozgu i problemy z nim zwiazane. Roznica jest w metodach i poziomach oddzialywania. Psychiatra ma w arsenale piguly czyli dziala przez chemie, czasem byly tez stosowane metody elektryczne. Psychoterapeuta ma w arsenale jedynie oddzialywanie przez zmysly. Psychiatra tez to moze stosowac psychoterapie ale ma inne podejscie. Mozna to sobie wyobrazic jako wizyte u tych specjalistow. Psychiatra: Co pani dolega? Pacjentka: Mam problemy egzystencjalne, nie czuje sie szczesliwa bo nie widze sensu wszechswiata. Psychiatra: Kuracja Prozaciem pomoze. Przepisuje pani 60 tabletek, jedna tabletka dziennie, po dwoch miesiacach prosze zglosic sie znowu po nastepna porcje. Kuracja trwa normalnie pol roku. Pacjentka: A jaka jest cena jednej tabletki? Psychiatra: 16 zlotych. Psychoterapeuta: Co pani dolega? Pacjentka: Mam problemy egzystencjalne, nie czuje sie szczesliwa bo nie widze sensu wszechswiata. Psychoterapeuta: Taak. To rzeczywiscie fundamentalny problem. Zeby szukac rozwiazania potrzebna jest doglebna analiza i terapia. Proponuje intensywna kuracje z sesjami dwa razy w tygodniu po jednej godzinie przez okres pol roku. Pacjentka: A jaki jest koszt sesji? Psychoterapeuta: 60 zl/godzine jesli wykupi sie polroczny pakiet. Zagadka na inteligencje: kto zrobi wieksza kase na tej pacjentce? Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Re: alicja-ciekawska otrzymuje.... 04.02.05, 08:49 Lepsza jakosc uslugi - wyzsza cena. Tabletki sa dla amatorow. Przez chwile poczuje sie troche lepiej, a problem - pod dywan. Odwazne badanie siebie natomiast jest bezcenne. To cud, ze bierze sie za to tak malo;) Pozdrawiam Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
alicja-ciekawska Re: alicja-ciekawska otrzymuje.... 04.02.05, 14:37 dziekuje slicznie za poropozycje. -co mi dolega? - nie bardzo wiem rozwiazanie zagadki : -wieksza kase zrobi psycholg (60 zl.za godzine !!!???) -do psychiatry mozna isc (chyba )za darmo . ale dokladnie nie wiem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
psychoguru Ale w ramach terapii... 04.02.05, 21:18 alicja-ciekawska napisała: > dziekuje slicznie za poropozycje. > -co mi dolega? > - nie bardzo wiem Ale w ramach terapii zapytamy: humorek dobry? sex w porzadku? kompleksow brak? zadowolona z siebie? > rozwiazanie zagadki : > -wieksza kase zrobi psycholg (60 zl.za godzine !!!???) > -do psychiatry mozna isc (chyba )za darmo . > ale dokladnie nie wiem. > pozdrawiam Oj nie tak: psychiatra zapisal piguly ktore trzeba wykupic, na miesiac bedzie 30x16=480 zl, a u psychoterapeuty 8 seansow w misiecu po 60 zl= 480 zl. Obaj wezma tyle samo z rozne metody, podobnie moze tez byc ze skutecznoscia hehe. Ale powaznie to jak wysiada dzialanie podstawowe mozgu to tylko chemia, a jak mozg dziala tylko systemy trzeba podregulowac to psychoterapia. Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Re: alicja-ciekawska otrzymuje.... 04.02.05, 23:03 Z tego co slyszalem, to w Niemczech jest troche inaczej niz w Pl i wielu psychologow przyjmuje za darmo, tzn. w ramach ubezpieczenia. W PL tez sie da, ale w Niemczech podobno jest to powszechniejsze. Pozdrawiam Hubert Odpowiedz Link Zgłoś