Dodaj do ulubionych

"utożsamianie się z kulturą jest więzieniem..."

18.03.05, 22:22
?
Obserwuj wątek
    • imagiro Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 18.03.05, 22:23
      zgadzam sie ...
    • ziemiomorze Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 18.03.05, 22:25
      Utozsamianie z czymkolwiek.
      I?
      • wichrowe_wzgorza Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 18.03.05, 22:27
        z Kimkolwiek?
        • imagiro Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 18.03.05, 22:36
          z Kimkolwiek jest najciezszym przypadkiem utozsamiania ...
          • wichrowe_wzgorza Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 18.03.05, 22:41
            Chyba to wiem, dlatego nie potrafię... zadaję naiwne pytania, zeby sie
            utwierdzic w swoich racjach
          • imagiro Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 18.03.05, 22:41
            jesli mnie naprzykladujesz to odpowiadam ... utozsamianie sie z KIMS to dowod
            na nieakceptowanie siebie samego i proba przydziania szat, ktore tak czy
            inaczej nie beda nam pasowaly ...
            • wichrowe_wzgorza Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 18.03.05, 22:50
              Tak, tylko cena za nieumiejetnosc wkladania nie swoich szat, bywa czasem
              zbyt... taka karma. To taki opor, ktory nic nie wnosi dla innych, chyba...
              Niech zyje swoboda!:)
        • ziemiomorze Np? n/t 18.03.05, 22:38
          • wichrowe_wzgorza Nie chodzi mi o konkret żaden, Ziemiomorze (n/t) 18.03.05, 22:43
    • wichrowe_wzgorza odczuwanie kultury.. 18.03.05, 22:32
      doznawanie jej,w roznych postaciach, jak byscie to nazwali?
      • imagiro Re: odczuwanie kultury.. 18.03.05, 22:37
        nazwalibysmy to "medytacyjnym" podejsciem do zjawiska kultury: z dystansu,
        jako obserwator a nie uczestnik ....
        • wichrowe_wzgorza Re: odczuwanie kultury.. 18.03.05, 22:44
          Czy to nie bierność?
          • imagiro Re: odczuwanie kultury.. 18.03.05, 22:47
            tez sie zastanawialem nad tym, ale nie, to jednak zdrowie ...
            • wichrowe_wzgorza Re: odczuwanie kultury.. 18.03.05, 22:54
              Nie do konca jeszcze rozumiem to 'zdrowie", mam nadzieje zrozumiec
              dziekuje
            • imagiro Re: odczuwanie kultury.. 18.03.05, 22:56
              mowa o zdrowiu psychicznym, o konforcie wynikajacym z
              takiego "obserwacyjnego" podejscia ...
              • wichrowe_wzgorza Re: odczuwanie kultury.. 18.03.05, 23:08
                Chodzi o to, ze fajnie byloby miec i komfort i nie byc biernym....
                to juz jednak chyba inna bajka
    • komandos57 Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 18.03.05, 23:47
      wichrowe_wzgorza napisała:

> ?
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      z twoja .....napewno
      • wichrowe_wzgorza Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 19.03.05, 12:19
        komandos, gratuluje pewnosci. twoje wyroki są jedynie słuszne - dla ciebie:)
        Mnie tam nie przeszkadzasz i nie jestes w stanie. Jestes potrzebny, zeby
        wykrzywić coś czasem na przyklad, hihi ( moze nos??)
    • xy2 Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 19.03.05, 00:01
      z jaka kultura i co to znaczy?
    • gosc_przypadkiem Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 19.03.05, 00:29
      czasem w jakiejs kulturze mozna znalezc sie "jak ryba w wodzie" i to
      niekoniecznie w swojej wlasnej kulturze, w ktorej sie wychowalo, wiec to chyba
      nie wiezienie.
      a slowo "utozsamianie" do czegokolwiek by sie nie odnosilo pachnie podroba,
      falszem i brakiem wlasnego kregoslupa.
      • xy2 Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 19.03.05, 00:31
        pogadajcie sobie
      • wichrowe_wzgorza Re: "utożsamianie się z kulturą jest więzieniem.. 19.03.05, 12:26
        to prawda, ale na ogół zawsze dochodzisz do punktu, ze ktos spróbuje w imię
        wspolnej kultury "wcisnąć Cie" w ramki...:)
    • r.richelieu akurat 19.03.05, 00:55
      To zależy czym dla Ciebie jest utożsamianie się.

Jeśli czepianiem się kulturowej spódnicy z braku wspomnainego kręgosłupa, to
      kultura nie jest nie tylko więzieniem, ale wręcz schronieniem dającym poczucie
      bezpieczeństwa.

Jeśli zaś jest elementem naszego doświadczania, jednym z wielu, staje się
      składową filtru naszego doświadczenia. Dzięki temu każda kolejna kultura
      wzbogacona jest poprzednimi i nowa daje impuls do poznania nowszej poprzez brak
      wyjaśnień danych w doświadczeniu i ciekawość jej poznania. Tak samo jak u
      czepiającego się spódnicy, nowe kultury są do zdobywania, wszystkie stare
      kultury do powrotu. Nowe kultury do wycieczek, stare do siedzenia przed
      kominkiem.

A więzienie jest tylko wtedy, kiedy kultura z której się delikwent wywodzi,
      faktycznie jest na tyle ortodoksyjna i zamknięta, że pomimo zapałów jej
      członków nie pozwala na badanie innych kultur

• wichrowe_wzgorza Re: akurat 19.03.05, 12:02
        > A więzienie jest tylko wtedy, kiedy kultura z której się delikwent wywodzi,
        > faktycznie jest na tyle ortodoksyjna i zamknięta, że pomimo zapałów jej
        > członków nie pozwala na badanie innych kultur

O, to to:) To się nazywa brak tolerancji.
        Zgadzam się z tym, co napisalas powyżej. Pewnie, że kultura jest skarbem, wiec
        tak sobie tylko myślę, że nie powinno się czynić fortecy z tego, ze zna się
        jakąś kulturę tzw. "wyższą", ale dzielić się nią, a nie manifestować i w ten
        sposób tworzyć ramki dla siebie i innych. Kurde, marzy mi się swiat, w którym
        szanuje się (naprawdę, a nie ze strachu) wybory innych, gusta innych, na rowni
        z naszymi. Męczy mnie, że czasem ktoś próbuje wyzwać mnie do rywalizacji, ktora
        ma na celu przeprowadzić podział na "lepszy", "gorszy"... To głupie i niskie, a
        schematy duszą człowieka i w sumie wpędzają w niepotrzebne lęki. Jak możno
        zdrowo żyć wciąż zastanawiając się: "jak wypadnę?", "czy nie powinie mi się
        noga?"...
        Dzieki R.R:)
        • xy2 Re: akurat 19.03.05, 12:05
          właściwie pojmowana jak najbardziej
          • wichrowe_wzgorza Re: akurat 19.03.05, 12:08
            włsciwie, tak:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka