xy2 20.03.05, 23:13 cudowny mężczyzna, dzieciaki i realizacja innych marzen, ale tak żeby miec czas dla dzieci i na to zeby realizowac sie zawodowo, ale ze tak powiem na takim poziomie zeby nie zaniedbac tego co najwazniejsze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isabelle7 Re: życie idealne 20.03.05, 23:20 tak:)) Czas dla dzieci i dla innych ludzi no i dla ukochanje osoby. Nie zapominaj, że dzieci pójdą w świat a Ty zostaniesz z ukochanym. Dzieci nie są własnością, a rodzicie o tym zapominają. Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: życie idealne 20.03.05, 23:23 nie zamierzam dzieci traktowac jak wlasnosc. nie ma tu wartosciowania miedzy mezczyzna a dziecmi- kocha sie tak samo mocno, ale inaczej. tego sie nie porównuje. pragnie sie takiego samego szczescia ale innym sposobem Odpowiedz Link Zgłoś
isabelle7 Re: życie idealne 20.03.05, 23:29 Wysmienita odpowiedz. A co do dzieci: takie stawianie ich na piedestał powoduje, ze staj sie mimowoli egocentryczne. I potem w dorosłym zyciu, zle znosza fakt, ze nie sa juz w centrum uwagi np w szkole, wsrod pewnje grupy rowiesnikow. Potem za wszelka cene robia wszystko, aby byc w cemtrum uwagi a to niesie za soba oplakane skutki. Czasem ma to skutki nawet w zyciu dorosłym, gdzie taka soba nie umie byc partnerem, wymaga i tylko swoje potrzeby stawia na pierwszy plan. Ludzie egocentryczni czesto staja sie ludzmi wladczymi, lubia miec ostatnie zdanie i nie wazne, czy jest ono słuszne czy nie. Nieswiadomie mozna przedobrzyc. I skrzywdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: życie idealne 20.03.05, 23:34 przestajesz byc egocentrykiem wtedy kiedy naprawde kochasz Odpowiedz Link Zgłoś
isabelle7 Re: życie idealne 20.03.05, 23:50 Wysmienita odpowiedz:)) ja tak, Ty tak, ale powiem Ci, ze nie kazdy. Sa tacy, co zmieniaja sie tylko na chwile, a potem wychodzi ich prawdziwy charakter. Egocentryzm wychodzi i to najczesciej w krytycznych sytuacjach. Tego sie tak nie pozbywa. Szczegolnie jak ktos pozmakował co to znaczy byc cały czas na piedestale, w centrum uwagi wszystkich i miec wszystko. Mnie nigdy nie stawiano na piedestał, ale tez nie "tłamszono mnie". Zyłam w stylu: dobro i zło. I takie jest zycie, popełniamy bledy i mamy swoje wygrane. A w zycu podejmuje sie zle i dobre decyzje i to jest wazne, aby nauczyc ludzi dokonywania wyboru, a nie zwracania na siebie uwagi czy rozkoszowania sie byciem w centrum. Potem taki czlowiek trudno wchodzi w relacje partnerskie. Umie raczej rzadzic niz wspolpracowac z wieksza grupa ludzi. Jest władczy i to przejawia sie nie tylko w zyciu zawodowym, ale i osobistym. I dlatego "piedestał" to zbyt duze ryzyko, bo nie wiesz co wyrosnie z takiego dziecka. Potem to niby "dobro" potrafi obrocic sie przeciw niemu. Liczy sie umiar. Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: życie idealne 20.03.05, 23:55 mnie chcieli zagłaskac na śmierc bo sie nie kochali. i była chora rywalizcja miedzy rodzicami. ale uwazam ze jest cos takiego jak zdrowy egocentryzm- np. to chce chciałabym dbac o siebie zeby podobac sie mezczyznie którego kocham itp. Odpowiedz Link Zgłoś
isabelle7 Re: życie idealne 21.03.05, 00:03 Wspolczuje:) Uwazam, ze wielu dorosłych popełnia ten blad ( szczegolnie kobiety), ze swoje niepowodzenia z danym mezczyna załatwia za pomoca dzieci. Dziecko to osobna istota, a nie plaster na scalanie zwiazku itp To nie zadna nic, ktora zapewnia, ze parter bedzie z nami. On bedzie z nami jak bedzie uczucie i potem oboje bedziemy o nie dbac:) > ale uwazam ze jest cos takiego jak zdrowy egocentryzm- np. to chce chciałabym > dbac o siebie zeby podobac sie mezczyznie którego kocham itp. tak:)) Zreszta czlowiek ma wtedy wiecej energii i nie tylko miłosc upieksza nas, ale my sami o siebie dbamy. Zawsze trzeba dbac o siebie:)Zawsze i do konca:) Nie nazwałabym tego egocentryzmem. A raczej miła troska o siebie samego:) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: życie idealne 20.03.05, 23:54 xy2 napisała: > cudowny mężczyzna, dzieciaki i realizacja innych marzen, ale tak żeby miec > czas dla dzieci i na to zeby realizowac sie zawodowo, > ale ze tak powiem na takim poziomie zeby nie zaniedbac tego co najwazniejsze ...na emeryturze ;) Wcześniej nie ma szans. A szkoooda ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hansii Lubie... 20.03.05, 23:57 mezczyzn z przyszloscia i kobiety z przeszloscia... (Oscar Wilde). Wychodzi na to, Dzemciu, ze te szanse samorealizacji nie sa rowne...??? Odpowiedz Link Zgłoś
isabelle7 Re: Lubie... 21.03.05, 00:05 a moze: Oboje zapatrzeni w tym samym kierunku:)I na siebie:)Chodzi o pozytywna strone, nie egoizm:) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: Lubie... 21.03.05, 01:07 > Oboje zapatrzeni w tym samym kierunku:)I na siebie:) zez gwarantowany, tudzież porozbijane nosy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: Lubie... 21.03.05, 01:19 hansii napisał: > Wychodzi na to, Dzemciu, ze te szanse samorealizacji nie sa rowne...??? nie są.... Ale w życiu nic nie ma "po równo". Jedno ma to, drugie co innego - dzięki temu się uzupełniamy. Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Lubie... 21.03.05, 01:25 jmx napisała: > hansii napisał: > > > Wychodzi na to, Dzemciu, ze te szanse samorealizacji nie sa rowne...??? > > nie są.... Ale w życiu nic nie ma "po równo". Jedno ma to, drugie co innego - > dzięki temu się uzupełniamy. > sledze Cie...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: Lubie... 21.03.05, 01:40 luty10 napisał: > sledze Cie...:)) chce Ci się? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: Lubie... 21.03.05, 01:49 jmx napisała: > luty10 napisał: > > > > sledze Cie...:)) > > chce Ci się? ;) chce...:))) > > Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: :) 21.03.05, 02:00 jmx napisała: > > to wyśledź jeszcze giefuszkę, co? mam do niej interes ;) > ocho, sama sie znalazla...:)) Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: :) 21.03.05, 02:24 nie sama, Ciebie przyszła bronić ;) (tak Cię ostrzegę z dobroci serca - łaska pańska na pstrym koniu jeździ ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: :) 21.03.05, 02:27 jmx napisała: > > nie sama, Ciebie przyszła bronić ;) > > (tak Cię ostrzegę z dobroci serca - łaska pańska na pstrym koniu jeździ ;)))) > wiem..:)) Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: :) 21.03.05, 02:38 jmx napisała: > > a to przepraszam :*)) > > (chyba Cię nie doceniałam ;D) > wybaczam...:) Odpowiedz Link Zgłoś
xy2 Re: życie idealne 20.03.05, 23:57 ja inaczej nie chciałabym życ. wole byc sama Odpowiedz Link Zgłoś
jmx Re: życie idealne 21.03.05, 01:12 Sama? ale wtedy czasowo zostaje Ci do obskoczenia tylko praca. Co zrobisz z nadwyżką czasową? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hansii Re: życie idealne 21.03.05, 13:52 xy2, ma jeszcze (Gott sei Dank), troche czasu, by o sposobie wypelnienia tej nadwyzki czasowej pomyslec. Odpowiedz Link Zgłoś