foamclene Re: co mam powiedziec moim corkom ? 18.08.05, 21:00 Heh :), wychowales wyjatkowo luksusowe dziewczatka... stara nie jestem i pamietam jescze jak to jest miec lat nascie, pamietam rozniaste problemy dopadajace mnie w tym wieku, ale brak kosza na smiecinie przyparwilby mnie o histerie :) ... pozeralabym tak zachlannie ze wlos pozostalby niezauwazony, a juz na pewno w bytowaniu nie przeszkodzilby mi brak papieru, no chyba ze bylaby zima iglakiem trudno podetrzec tylek :) i wydaje mi sie ze kazde dziewczatko o blekitej krwi powino miec zawsze przy sobie atlasowa chusteczke z monogramem, ktora ew mozna by zaadoptowac do wytarcia hrabioskiego pupalka :)... jezeli to nie jaja to na nastepne wakacje dziewczatka przeyslij do mnie na oboz przetrwania :) Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: co mam powiedziec moim corkom ? 18.08.05, 21:05 harbiowskiego oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
girl_girl atak klonów (z_n,luty,ich klony) 18.08.05, 21:16 imagiro dajesz po sobie jeździć dwojgu niewychowanym przemądrzalcom,przyjmujesz wyzwiska/np.dureń i in/jak należne ci epitety. Nie poznaję Cię. Temat tematem,dyskusja dyskusją,ale nie pozwól się obrażać ograniczonym ludziom,nie zasługują żeby czyścić Ci buty Odpowiedz Link Zgłoś
foamclene Re: atak klonów (z_n,luty,ich klony) 18.08.05, 21:20 Bla, bla, bla... Image :) sam czysci swoje buty... Odpowiedz Link Zgłoś
alaaa6 polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....test na 18.08.05, 21:26 oblakanie... www.beka.pl/pt_oblakanie.php Odpowiedz Link Zgłoś
chantal9 Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 18.08.05, 23:21 ten watek to pic na wode,fotomontaz. a autor sie cieszy,ze ma tyyyle wpisow po drodze dowalajac niektorym tym,ktorzy maja racje krytykuja go,jego wyidealizowana Ameryke mysla inaczej niz on. ale licznik rosnie,hmm oby był temat,głupi bo głupi,ale jest co? Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 18.08.05, 23:30 glupias wiedzmo .... Odpowiedz Link Zgłoś
chantal9 Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 18.08.05, 23:36 nie znasz mnie wcale i nazywasz mnie głupia wiedzma? i tak oto traktujesz tych ktorzy nie sa "przy tobie" proponuje ci pic duzo jogurtow z kulturami, bo tobie ich napewno brakuje Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 18.08.05, 23:44 znam cie durna wiedzmo ... takich jak ty wyczuwam na tysiace mil ... Odpowiedz Link Zgłoś
chantal9 Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 18.08.05, 23:49 jestes chorym zakompleksionym,egoistycznym człowiekiem. Luty i inni maja racje co do ciebie odpowiem twoim jezykiem Go to hell Odpowiedz Link Zgłoś
imagiro Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 18.08.05, 23:50 milcz glupcze ... Odpowiedz Link Zgłoś
moc_ca Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 19.08.05, 08:03 imagiro napisał: > milcz glupcze ... zauważ, imagiro, jak wiele niezwykle aktywnych, głupich nicków zjawiło się wraz z powrotem fałszywego guru i jego przybocznej kuchareczki, nagle zapełniło się forum przeciwnikami wszystkich a zwolennikami i poplecznikami bandy dwojga ... A jacy "oni" zgodni z linią wodza?!!! Absolutnie i bez krytyki idą w ogień za swym guru, tnąc po drodze i depcząc tych co to ośmielą się mieć inne zdanie niz jedynie słuszne. Cudowne rozmnożenie, prawda? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 19.08.05, 10:43 moc_ca napisała: > imagiro napisał: > > > milcz glupcze ... > > zauważ, imagiro, jak wiele niezwykle aktywnych, głupich nicków zjawiło się wraz > > z powrotem fałszywego guru i jego przybocznej kuchareczki, nagle zapełniło się > forum przeciwnikami wszystkich a zwolennikami i poplecznikami bandy dwojga ... > A jacy "oni" zgodni z linią wodza?!!! Absolutnie i bez krytyki idą w ogień za > swym guru, tnąc po drodze i depcząc tych co to ośmielą się mieć inne zdanie > niz jedynie słuszne. Cudowne rozmnożenie, prawda? ;-) no i co ty mroweczko-kuchareczko sugerujesz nam tutaj? ze zmieniam nicki, aby poprzec swoje zdanie? ludzie sadza wg siebie, bo inaczej nie potrafia... Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 19.08.05, 11:01 moc_ca napisała: > imagiro napisał: > > > milcz glupcze ... > > zauważ, imagiro, jak wiele niezwykle aktywnych, głupich nicków zjawiło się wraz > > z powrotem fałszywego guru i jego przybocznej kuchareczki, nagle zapełniło się > forum przeciwnikami wszystkich a zwolennikami i poplecznikami bandy dwojga ... > A jacy "oni" zgodni z linią wodza?!!! Absolutnie i bez krytyki idą w ogień za > swym guru, tnąc po drodze i depcząc tych co to ośmielą się mieć inne zdanie > niz jedynie słuszne. Cudowne rozmnożenie, prawda? ;-) i jeszcze jedno... Twoje insynuacje zaprowadzaja zament w glowach forumowiczow, dostaje maile oskarzajace o wypisywanie po pod roznymi nickami... wiem, ze ucieszy Cie to tylko, bo oto przeciez Ci chodzi, o zdyskredytowanie mojej osoby.... czlowiek, ktoremu nie zadrzy serce przed pomowieniem, a reka nie zadrzy przed wypisywaniem lgarstw, jest czlowiekiem bez skrupulow, jest czlowiekiem pozbawionym godnosci, i taka wlasnie Cie widze... a wszystkim innym zainteresowanym, oswiadczam, ze mam dwa nicki na tym forum - luty 10 i zlota_rybka....nie posluguje sie zadnym innym... do wgladu u betty, ktora upowazniam, do udzielania w tej sprawie wyjasnien, gdyby zaszla potrzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
ona.nieproszona Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 19.08.05, 12:07 luty10 napisał: > czlowiek, ktoremu nie zadrzy serce przed pomowieniem, > a reka nie zadrzy przed wypisywaniem lgarstw, > jest czlowiekiem bez skrupulow, jest czlowiekiem pozbawionym godnosci, tez.ja tak sądzę Odpowiedz Link Zgłoś
ona_proszona Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 19.08.05, 16:48 dwoje napisalo i się nawzajem poparło: > czlowiek, ktoremu nie zadrzy serce przed pomowieniem, > a reka nie zadrzy przed wypisywaniem lgarstw, > jest czlowiekiem bez skrupulow, jest czlowiekiem pozbawionym godnosci, > i takich wlasnie was widze... > Tak sądzę.Lutemu nie drży serce ani ręka, bowiem jest człowiekiem pozbawionym godności. I tak widzi innych bo sądzi wg siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
zalamanyy Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 20.08.05, 11:33 ona_proszona napisała: > dwoje napisalo i się nawzajem poparło: > > > czlowiek, ktoremu nie zadrzy serce przed pomowieniem, > > a reka nie zadrzy przed wypisywaniem lgarstw, > > jest czlowiekiem bez skrupulow, jest czlowiekiem pozbawionym godnosci, > > i takich wlasnie was widze... > > > > Tak sądzę.Lutemu nie drży serce ani ręka, bowiem jest człowiekiem pozbawionym > godności. > I tak widzi innych bo sądzi wg siebie. "tez.ja" to nick Lutego on, podobnie jak gf, sam doskonale siebie komentuje Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 20.08.05, 12:09 zalamanyy napisał: > ona_proszona napisała: > > > dwoje napisalo i się nawzajem poparło: > > > > > czlowiek, ktoremu nie zadrzy serce przed pomowieniem, > > > a reka nie zadrzy przed wypisywaniem lgarstw, > > > jest czlowiekiem bez skrupulow, jest czlowiekiem pozbawionym godnos > ci, > > > i takich wlasnie was widze... > > > > > > > Tak sądzę.Lutemu nie drży serce ani ręka, bowiem jest człowiekiem pozbawi > onym > > godności. > > I tak widzi innych bo sądzi wg siebie. > > "tez.ja" to nick Lutego > on, podobnie jak gf, sam doskonale siebie komentuje zalamanyy napisal: marusia_ogoniok i komandos57 to jedna i ta sama osoba. Według mnie. Dlatego z lekka dziwią mnie wpisy osób, które deklarują sympatię dla komka i antypatię dla marusi lub na odwrót. Proszę o wpisy osoby, które podobnie jak ja mają odczucie, że K57 i m_o to dwie twarze jednej osobowości. ty chyba detektywem jestes...:) Odpowiedz Link Zgłoś
alaaa6 Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 20.08.05, 12:21 Proszę o wpisy osoby, które podobnie jak ja mają odczucie, że K57 i m_o to dwie twarze jednej osobowości. leppiej niech sie jaki psychitra wypowie.... Odpowiedz Link Zgłoś
alaaa6 Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 20.08.05, 12:25 alaaa6 napisała: > Proszę o wpisy osoby, które podobnie jak ja > mają odczucie, że K57 i m_o to dwie twarze > jednej osobowości. > > lepiej niech sie jaki psychiatra wypowie.... popraweczka *sorrki > Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 20.08.05, 13:08 alaaa6 napisała: > alaaa6 napisała: > > > Proszę o wpisy osoby, które podobnie jak ja > > mają odczucie, że K57 i m_o to dwie twarze > > jednej osobowości. > > > > lepiej niech sie jaki psychiatra wypowie.... > > popraweczka *sorrki > > zbyt duza wiare pokladacie w psychiatrow, psychologow i roznej masci psychoterapeutow..., ale to znak czasow... kiedys ludzie wierzyli w czarownice, co zle odganiala... Odpowiedz Link Zgłoś
alaaa6 Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 20.08.05, 13:39 luty10 napisał: > alaaa6 napisała: > > > alaaa6 napisała: > > > > > Proszę o wpisy osoby, które podobnie jak ja > > > mają odczucie, że K57 i m_o to dwie twarze > > > jednej osobowości. > > > > > > lepiej niech sie jaki psychiatra wypowie.... > > > > popraweczka *sorrki > > > > zbyt duza wiare pokladacie w psychiatrow, psychologow i roznej masci > psychoterapeutow..., > ale to znak czasow... > kiedys ludzie wierzyli w czarownice, co zle odganiala... Te czarownice ,nie byly tak calkiem "bez sensu" posiadaly swoja wiedze i metody pomagania ludziom.. Teraz tez sa rozni czarodzieje... A my jestesmy tylko slabymi latwowiernymi istotami... I dobrze miec nieraz swiadomosc swoich slabosci i swojej niewiedzy. Wezmy zeznania podatkowe ....niektorzy robia je sami ,ale innym potrzbny jest ksiegowy. Jak chcemy leciec samolotem to szukamy pilota.. W przypadkach takich jak nasz mily M...s.. potrzebny jest tez specjalista.. od glowki....ale ostaje tutaj przy psychiatrze.. Psycholog w tym przypadku to za malo... Ja nawet jak bym chciala to nie umiem gadac do siebie czy zmienic sie w mezczyzne... moze to ja jestem nienormalna? Odpowiedz Link Zgłoś
luty10 Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 20.08.05, 14:15 alaaa6 napisała: > > > Te czarownice ,nie byly tak calkiem "bez sensu" > posiadaly swoja wiedze i metody pomagania ludziom.. > > Teraz tez sa rozni czarodzieje... > A my jestesmy tylko slabymi latwowiernymi istotami... > I dobrze miec nieraz swiadomosc swoich slabosci i swojej niewiedzy. > Wezmy zeznania podatkowe ....niektorzy robia je sami ,ale innym potrzbny jest > ksiegowy. > Jak chcemy leciec samolotem to szukamy pilota.. > > W przypadkach takich jak nasz mily M...s.. > potrzebny jest tez specjalista.. > od glowki....ale ostaje tutaj przy psychiatrze.. > Psycholog w tym przypadku to za malo... > Ja nawet jak bym chciala to nie umiem gadac do siebie czy zmienic sie w > mezczyzne... > > moze to ja jestem nienormalna? ja bym sie wstrzymywal przed wysylaniem kogos do psychiatry, zawsze sie mozna przeciez mylic... Odpowiedz Link Zgłoś
alaaa6 Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 20.08.05, 15:31 ja bym sie wstrzymywal przed wysylaniem kogos do psychiatry, zawsze sie mozna przeciez mylic... prosze szanowanego Pana, ja tylko poroponuje,nie wysylam przecie... tylko radze.. w koncu to nie ja jestem jej przyjacielem.. nie mam jej "na karku";)) wolalabym to od psychiatry uslyszec , ze moje podejrzenia byly falszywe;) Odpowiedz Link Zgłoś
a.christie Re: polecam Panstwu zrobic sobie ten test.....tes 19.08.05, 00:00 chantal9 napisała: > jestes chorym zakompleksionym,egoistycznym człowiekiem. > Luty i inni maja racje co do ciebie > > odpowiem twoim jezykiem > Go to hell i znów projekcja Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka do Chantal 19.08.05, 16:08 Chantal, nie przejmuj sie nim, to jakis przyglup. On generalnie nic innego nie pisze na forum jak wyzwiska. Uwazam ze jest ograniczony psychicznie, albo moze tylko ma problemy z akwizycja mowy, wiesz, nie posiada w swoim orzeszkowym mozgu innego zakresu slow. W ogole nie czytaj jego postow, bo strata czasu. Ja wszystkie jego omijam, czytam tylko komentarze innych ludzi do glupot ktore on wypisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alaaa6 Re: do Chantal 19.08.05, 16:20 agnieszka_ka napisała: > Chantal, nie przejmuj sie nim, to jakis przyglup. On generalnie nic innego nie > pisze na forum jak wyzwiska. Uwazam ze jest ograniczony psychicznie, albo moze > tylko ma problemy z akwizycja mowy, wiesz, nie posiada w swoim orzeszkowym > mozgu innego zakresu slow. > W ogole nie czytaj jego postow, bo strata czasu. Ja wszystkie jego omijam, > czytam tylko komentarze innych ludzi do glupot ktore on wypisuje. Agniecha zakochalas sie w nim nieszczesliwi cy co? Imek nikogo nigdy nie wyzywa... i glupot tez nie pisze... tylko od czasu do czasu.. zaczynam byc zadzdrosna o Ciebie.... Odpowiedz Link Zgłoś
chantal9 Re: do Chantal 19.08.05, 16:28 Szczerze mowiąc nie spodziewałam sie takiej jego odp po moim poscie. Nikt jeszcze mnie tak nie potraktował jak ten pan.Jestem na tym forum nowa,nie znam osob,nickow,nie wiem co kto soba reprezentuje.Ale pewnie masz racje,nalezy tego pana omijac.Jego wątek wydaje mi sie wyssany z palca i tego bede sie trzymac. Brak mu po prostu kultury wypowiedzi. Ale widze ze jest kilka osob mu przychylnych.Jakis tam poklask ma. agnieszko_ka dzieki za nakreslenie mi wizerunku tej osoby.I ja bede ja omijac,bo na dzien dobry wyzwał mnie od wiedzm.Czy tak wygladac powinna wymiana zdan?Smiem watpic. A jego zonie i dzieciom(o ile je ma!) wspołczuje obcowania z nim,hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
vlad-srollovnik Re: do Chantal 19.08.05, 16:35 imo i agnieszka_ka to 2 nicki tej samej osoby Odpowiedz Link Zgłoś
alaaa6 Re: do Chantal 19.08.05, 17:38 chantal9 napisała: > nie sadzę:) a Ty od dawna jestes na forum...? Odpowiedz Link Zgłoś
chantal9 Re: do Chantal 19.08.05, 18:00 na tym forum od kilku dni,skoro mnie o to zapytujesz tzn ze co? agnieszka_ka i imo(ktorz to imo?czy ten sam ktory mi dowalił?) czy to ta sama osoba?chyba jednak nie napisałam ze smiem watpic,gdyz sposob wyrazania mysli,styl,nie pasi mi zupełnie do 1osoby. no chyba ze ta osoba cierpi na rozdwojenie jazni Odpowiedz Link Zgłoś
alaaa6 Re: do Chantal 19.08.05, 18:04 chantal9 napisała: > na tym forum od kilku dni,skoro mnie o to zapytujesz tzn ze co? > agnieszka_ka i imo(ktorz to imo?czy ten sam ktory mi dowalił?) > czy to ta sama osoba?chyba jednak nie > napisałam ze smiem watpic,gdyz sposob wyrazania mysli,styl,nie pasi mi zupełnie > do 1osoby. > no chyba ze ta osoba cierpi na rozdwojenie jazni zapytalam tak z ciekawosci... ja strasznie ciekawska jestem... Sorrki... a jakie so inne powody ze jestes taka zdenerwowana? jesli moge wiedziec.. Odpowiedz Link Zgłoś
chantal9 Re: do Chantal 19.08.05, 18:22 dlaczego myslisz,ze jestem "taka zdenerwowana"?Teraz? absolutnie nie.wczoraj a i owszem.wnerwił mnie imagiro.... Ja rownież jestem ciekawska,dlatego zadaje pytania:) jestem nowa,na etapie poznawania, wyrabiania sobie opini o piszacych i juz widze ze niektorzy maja wiecej niz 1 oblicze Odpowiedz Link Zgłoś
alaaa6 Re: do Chantal 19.08.05, 18:30 chantal9 napisała: > dlaczego myslisz,ze jestem "taka zdenerwowana"?Teraz? > absolutnie nie.wczoraj a i owszem.wnerwił mnie imagiro.... > Ja rownież jestem ciekawska,dlatego zadaje pytania:) > jestem nowa,na etapie poznawania, > wyrabiania sobie opini o piszacych > i juz widze ze niektorzy maja > wiecej niz 1 oblicze oj ! z tymi etykietkami ,poczekaj... ja tylko chce powiedziec ze Imagine nie jest wcale taki zly... chociaz tez mi sie niepodobalo ... ale zostawmy to... milego pobytu na pokladzie... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_ka Re: do Chantal 19.08.05, 16:51 Skoro jestes nowa, to ci jeszcze podpowiem :)) zebys sie nie przerazala. Szkoda ze na dzien dobry trafilas akurat na niego. I poza nim jest tu jeszcze kilka takich czarnych owiec, co rzucaja prowokujace wyimaginowane tematy po czym przechodza do obrzucania ludzi wyzwiskami. Ale poza tym to zazwyczaj na forumach mozna fajnie i kulturalnie podyskutowac. Pozdrawiam, i milego forumowania! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
alpha01 hahahahahaha.hahahahaha.zabawne. 18.08.05, 23:30 imagiro napisał: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx czy twoje corki czasami nie siedza w ZOO? Lamiesz mnie.Doslownie tak.Wiesz........rozbrajaja mnie ludzie.A tutejsi tepacy.............mawiaja ze..... ale juz tego nie powiem z szacunku dla siebie. buzka wszystkim osowialym,hamburgerom amerykanskim przebywajacym na wakacjach w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
wasz.psychol-og Re: co mam powiedziec moim corkom ? 18.08.05, 23:38 Imagine zaczał sprzedawac to co sie sprzedaje albo chciał pokazac co sie sprzedaje, a sprzedaje sie juesej Odpowiedz Link Zgłoś
intela Re: co mam powiedziec moim corkom ?...zeby 19.08.05, 02:02 przestaly szpanowac. To jest typowe dla dziewczyn tego wieku. Udaja lepsze niz sa, wywyzszaja sie i manifestuja swoje pochodzenie. W ich wieku jezdzilam na obozy harcerskie gdzie byly gorsze warunki i bylo fajnie i nie narzekalismy. Takze nie byt okresla swiadomosc tylko sam czlowiek. A w domu mialam takze dobry byt z papierem toaletowym, koszem na smiecie i jedzeniem bez much. One po prostu nie maja sie czym cieszyc. Najgorsze, ze rosnie nastepne pokolenie Polonii krytykujace zycie w Polsce i robiace nam zla opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzolia Wyslij im forsę i nie płacz 19.08.05, 12:18 Za ile kupiłeś to tyle masz. Wakacje to tez towar. Ja się nie spotykam aby z brakiem paieru ani ciepłej wody itd. ............... Odpowiedz Link Zgłoś
sigma_vel_sigma Re: Wyslij im forsę i nie płacz 19.08.05, 12:42 czego Jan nie nauczy tego Jaś nie bedzie umiał... Jan w tym przypadku zaszczepił córenkom obraz polski brudnej, polaków pijaków itp, czyli stereotypy. Jan zapewne dawno polski nie odwiedzał wiec nie wie jak teraz tu jest a wszelakie informacje czerpie od takich jak on, emigrantów ewentualnie nieudaczników mieszkajacych w Polsce. W Janie pozostał obraz Polski komunistycznej,nierozwijajacej sie itp. Jan z jakis przyczyn, to tylko jan wie jakich ma obraz Polski taki jak widac i ciagle sie w tym utwierdza. Jan jest krótkowzroczny do tego z klapkami na oczach. Jaśki natomiast jak to Jaski wiedza tyle co od Jana i temu podonych usłyszeli. Jan zapewne w niejednej rodzinnej debacie nie omieszkał narzekac na swój kraj. Ups były swoj kraj. Jaski są rozpieszczone,nie potrafiące docenic wartosci rodzinnych, nie umiejace sie znależc w "ekstremalnych" warunkach. Jaski po prostu są mało zaradne. No ale Jaśki wyrastają w "arykrostatycznej" rodzince w kraju , w którym wszystko jest idealne wiec maja prawo, ba! nawet obowiazek narzekac. Jan jako idealny tatus , ktory córkom nieba przychyli zamiast przystosowac Jaśki do życia to płacze razem z nimi, burzac tą zyciową sielanke. Jan wyjezdzajac na peryferie , tam gdzie tylko lasy, łaki, pola zabieraz ze sobą : a)smietnik d)przenosny kibel b)papier toaletowy w kwiatuszki,pachnący fiołkami c)hamburgery z miejscowej ,masowej produkcji d)ceiepła wode po to aby sobie Jaśki swe szlachetne rączki po zrobieniu kupki umyły.itd.. I mamy młodziesz jaką mamy... No ale czego Jan nie nauczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
qw5 Re: co mam powiedziec moim corkom ? 19.08.05, 12:39 lzcuchet Shark Reged: 03/17/04 Posts: 204 Loc: Florida Re: Beautiful travel to Poland #15877331 - 11/14/04 07:47 AM Edit Reply Quote Quick Reply Hey Guys - Lily here! I recogonize many names from the Polish Culture web site....this is my first time here. My husband and I just returned from Poland three weeks ago......we left on Sept. 1st and stayed through Oct. 20th. THIS WAS ABSOLUTLY THE MOST WONDERFUL - DREAM OF A LIFE TIME VACATION YOU COULD EVER IMAGINE.....AND WHAT A FANTASTIC BUY. AVERAGED - 1US DOLLAR - 4 ZLOTY My husband and I wanted to go slow....not be involved in a group......choose our choices....rented a car.....but, we decided, this being our first time, we would go 3 star hotels just to have a little more comfort. Now that we have gone, and know the lay of the land so to speak, we will go bed and breakfast or overnight home or farm lodging......no problem, and a big savings. Also, the pilgrim housing...wonderful and only $12 a night US. I will point out up front - during the entire six weeks....we NEVER had even one bad meal, whether breakfast, lunch or dinner, although we rarely ate lunch...........the pastries were to die for! The big cities of Warsaw - Krakow - Zakopan - Gydansk - we stayed four days and over......the others like Czestochowa, Bielska Biala, Olsztyn, Poznan, Torun, Zamosc, Wroclaw, and of course Malbork castle............we stayed two nights each. My husband had heard all sorts of horror stories of driving...........no big thing........if your from Detroit or New York like we are.........Poland is a piece of cake. You go with the flow and stay out of way......if you want to compete with their drivers.....you die. Mind you manners and you are fine, and what a wonderful way to see the back road country.....we saw as much as possible and are planning to go back this spring. A few things we missed and are very sorry, but just didn't have the time since we were also looking for the birthplace of our grandparents, ..........was the pottery capital above and getting into the Mazurian Lake district. Just prior to our going over on Sept. 1st, we had talked with many tourists who had returned, and they told us August was a cold month.... so we didn't feel the lake district was the way to go. As it turned out...Sept was gorgeous...so beautiful, and when we got to Zakopane, I thought I died and went to heaven. This first time around we learned so much....have so many new ideas.......and love the Polish people and the culture so much........but I will say a couple of things, and I mean no disrespect, but rather just to share some thoughts: 1. The spirituality of the Polish people makes me ashamed of being American..........their dedication to morals and values - family - God and Country is worth the entire trip. But, it is beginning to change, at least in Warsaw and I'm afraid, within a generatin or a generation and a half, there will be big changes. 2. We took the all day (NOT MINI FROM THE BUS) tour of Auschwitz and Birkenhaus....and paid the extra bucks for a top notch guide - and we walked the entire facility. My husband, who is a big tough guy.......cried like a baby. I threw up a coupld of times, especially when I saw all the collected hair from the head of the prisoners. This place had a profound effect on the both of us and the many blessings and graces we have in this great country of America. 'HE WHO IGNORES HISTORY HAS TO LIVE THROUGH IT AGAIN." 3. The Polish people are hardened - after all, beside all the history of war and take over, then the Nazis and then the Communist (take your pick of who was worst)........it hasn't been that long since this oppression. But the people are survivors.....they take a city like Warsaw in 1945 which was leveled to the ground and completly rebuild the city. 4. The Polish people are for real......they get along with so little and yet they cherish the real things of life. When you go there - you play by their rules, especially in the small villages.....if all the women are on the right side.....you go there as well if your a woman....etc...... I speak the language - my husband does not - but he got a long way with the people with a few words and staying humble and admitting that he didn't want to offend anyone. They understood and appreciated his honesty. Visiting Poland will not be the same in a few years....many of you are talking about 2006....should still be OK...but don't be surprised if the money difference isn't what it is today......it's falling, and if you go to Italy, the Euro is worth .75 cents US. If anyone out there has any information on absolutly the cheapest way to fly to Poland, I would appreciate hearing from you. God Bless lily lzuchet@aol.com Nic nie mów córkom. Skorzystaj ze swoich dwóch tygodni urlopu w roku i poleć i przywiez je jak najszybciej do drewniano-dyktowego domu z wielką flagą amerykańską. Poniewaz większość Amerykanów nie wie, co to takiego Polska, one też zapomną, nie martw się. Frytkami niech sie poczęstują dopiero na lotnisku w Chicago - jest pewne, że będą OK. Dziewczynki w samolocie będą miały okazję obejrzeć jakiś dobry amerykański film - Mr i Mrs Jones? albo coś w tym stylu, i póki nie dolecą, niech jedzą te czipsy z paczki, co się w Iowa wysypuje na talerz i dodaje do hamburgera jak się nie chce jeść codziennie frytek. Kupisz je gdzieś tam po drodze jak będziesz np w Omaha wsiadał samolot, tam zapewne znajdziesz też niejeden kosz na śmieci, bo będziesz musiał trochę posprzatać, żeby się przepchać do siedzenia. Enjoy your flight :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaukazek Re: co mam powiedziec moim corkom ? 20.08.05, 22:14 ze sa zmanierowane troszke... a co Ty im zaszczepiles??? Odpowiedz Link Zgłoś
renkaforever Re: co mam powiedziec moim corkom ? 22.08.05, 05:31 Przeczytaam wszystkie wypowiedzi i smutne to jest, ile zapieklego zalu i zlosliwosci jest w tych odpowiedziach. Od osobistych egoizmow i "ty mnie nie rusz" do antyamerykanskich sentymentow. Braku higieny nic nie usprawiedliwia.Dziewczynki tesknia za domem, za miejscem, gdzie jest im dobrze i bezpiecznie. Na tym obozie nie spotkaly widocznie JESZCZE ludzi serdecznych, stad placz. Co im powiedziec? ja bym powiedziala, zeby staraly sie zapoznac z jakimis fajnymi dzieciakami i zeby koniecznie chodzily na dyskoteki, codziennie :) Odpowiedz Link Zgłoś